PekkaSiikala11 Suoraa puhetta

Sokeaa nöyristelyä ja HS rähmällään

Helsingin Sanomien ulko- ja turvallisuuspolitikan asiantuntija Kari Huhta kirjoittaa outoja ja harjoittaa informaatiovaikuttamista. Suomella ei hänen mukaansa kuulemma ole erityisasemaa myrkkykriisijupakassa, vaan Suomen on seistävä yhteisessä rintamassa EU:n kanssa, sen osoittaessa harrasta myötätuntoa EU:sta eronnutta Britanniaa kohtaan.

Nyt vain on siten ettei ole olemassa mitään yhteistä rintamaa. Tätä kirjoittaessani yhteisen rintaman ulkopuolelle jäivät mm. Belgia, Portugali Itävalta ja Irlanti sekä nippu muita maita.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005619761.html

En ole kovin kiinnostunut koko jupakasta, mutta minusta median into vaikuttaa mielipiteisiimme menee ajoittain liiallisuuksiin. Näin tapahtuu etenkin Helsingin Sanomissa, ja pelottavan usein.

Ilmeisesti Suomella ja Helsingin Sanomilla ei vieläkään ole rohkeutta seistä omilla jaloillaan, vaan aina on nojattava johonkin suuntaan. Kuten Erkko aikanaan nojasi Neuvostoliiton ja Venäjän suuntaan.

Toisinaan minusta tuntuu että Hesarin toimituksessa  nykyään istuukin CIA. Voin toki olla väärässä.

Kyllä tästä maailmansota joka tapauksessa aikaiseksi saadaan, uskokaa pois. Hamstratkaa kahvia ja sokeria!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Toisinaan minusta tuntuu että Hesarin toimituksessa nykyään istuukin CIA."

Rauhoitu, hyvä lehti se on joka tapauksessa : D

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Joskus on, joskus ei, ja se riippuu aika paljon asiayhteyksistä. Niiden hyvien puolien vuoksi minäkin tilausmaksua maksan.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ei jaksa uskoa maailmansotaan. Jotenkin sitä on vakuuttunut siitä, että kellään ei ole moisessa mitään voitettavaa ja siksi intressit ovat vähissä.

Ellei sitten ajattele, että taloudelle saa siitä uutta pökköä pesään. Tietysti, jos saa muut taistelemaan keskenään, sehän on toki hieno tilanne.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ei ole tainnut aiemmissakaan maailmansodissa suurta järkeä olla. Toisaalta Venäjä taitaa yhä olla luonnonvaroiltaan maailman rikkain maa. Intressejä siis kyllä riittää Lähi-Idässäkin on aina ollut kyse öljystä, ei ihmisoikeuksista eikä mistään muustakaan.

Jos Venäjän onnistuu valtaamaan tai pilkkomaan niin totisesti saa hyppysiinsä valtavat rikkaudet!

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kai niissä on ollut siitä omasta viitekehyksestä käsin. Ennen sai maita valloittamalla resursseja itselleen ja sotiminenkin oli loppupeleissä aika halpaa (en ole Isosta Kakkosesta niin varma).

Nykyään sotiminen on kallista, eikä sillä oikeastaan saa mitään vastineeksi. Erityisesti ydinaseet tekevät sotimisesta kannattamatonta. Riski-palkkio-suhde on huono.

Voihan se olla, että kukaan noista "isoista" ei tule luopumaan melutta saavutetusta asemastaan. Nähtiinhän sen suuntaista jo Krimillä. Venäjä ei ainakaan jarruttele, jos kokee, että ote lipsuu. Kiinalla ote ei lipsu. USA taas on kaatanut hallituksia ja diktaattoreita ennenkin aika surutta. Maailmasta on tullut sellainen erikoisjoukkojen temmellyskenttä. Perinteisiä sotajoukkoja supistetaan, mutta erikoismiehiä koulutetaan lisää ja USA:lla niiden määrä on kasvanut aika paljonkin - heidän kuolleisuutensa toki siinä mukana myös:

http://time.com/5042700/inside-new-american-way-of...

Ja joo, Venäjän pilkkominen toki toisi lisää resursseja, mutta siihenkin on halvempia keinoja kuin avoin sota. Kaiketi sitä parhaillaankin yritetään länsimaistaa kaikin keinoin, että kulttuurin muutos tapahtuisi sisältä päin ja ne lopulta myisivät mielellään kaiken ulos saadakseen olla osa länsimaista yhteisöä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Jos Venäjän onnistuu valtaamaan tai pilkkomaan niin totisesti saa hyppysiinsä valtavat rikkaudet!"

****

Jos ja jos. Kukaan ei ole vakavissaan haaveilemassa Venäjän valloitusyritystä ellei nyt sitten unta näe. Ei asevoimin ainakaan. Siitä pitää huolen törkeä kasa ydinaseita... ja muuta ihmistä tappavaa löytyy ydinaseidenkin lisäksi sen verran paljon että on lähinnä höpsöä uskoa moisiin hyökkäysfoliohattuiluihin.

Venäjän johtoa moiset tarinat kyllä palvelevat.. Kiihottavat kansalaisia oikein kunnon "isänmaalliseen" intoon ja vihaamaan "länsimaita" - tai ketä nyt kulloinkin, millä kansalaisiaan pelottelevat keräten hyödyn itselleen. Lisää hallinnon suosiota eli on ehdottomasti heidän etunsa pitää moista narratiivia yllä. Samalla piilottavat sen että Venäjä kyllä on joillekin maille uhka sitäkin enemmän... etenkin nykyisen johdon ideologian johdolla. Muodostunut Putinin alkuajoista saakka suuremmaksi uhaksi ja oli tuskallista katsella, kun ei sitä juuri kukaan huomannut tai välittänyt. Ihmisillä oli kännisen Jeltsinin jälkeen totaalisia harhoja siitä miten Venäjä kehittyisi jatkossa. Olisi viimeistään luullut Tsetsenian sotien aikaan havaitsevan Putinissa paljonkin ikäviä piirteitä saati niiden jälkeen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Der Westen sendet ein klares Signal nach Moskau: Es reicht!" Olen perinyt kaksi Wehrmachtin laulukirjaa, joten tämä kielenkäyttö on minulle kyllä tuttua. Elämme surullisia aikoja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Boris Jeltsinin aikaan länsi oli hyvää pataa Venäjän kanssa koska olettivat että Venäjän luonnonvarat ovat kenen tahansa hyödynnettävissä, mutta kun Putin pisti isonjaon poikki niin Venäjästä tuli hylkiö.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Itse asiassa länsi (USA ja EU) oli pitkään hyvää pataa Venäjän kanssa myös Putinin/Medvedevin aikana. Vasta Ukrainan tapahtumat ja Syyria vetivät välit hyisiksi.

Toki esimerkikiksi USA:n ja Venäjän yhteistyö monilla aloilla jatkuu yhä, ja on jatkunut tauotta. Siitä ei vain kovin usein kerrota.

Luultavimmin - jos Trump valitaan toisellekin kaudelle - todellinen kiila tulee USA.n ja EU:n välille, jolloin EU ja Venäjä sekä Kiina lähentyvät.

Raha ratkaisee.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jarmo Makkonen

Kyllä ne Venäjän luonnonvarat ovat edelleenkin ja aina olleet koko maailman hyödynnettävissä. Venäjä myy niitä pää märkänä kaikille halukkaille pysyäkseen hengissä !

Se on tietysti totta, että ilman länsimaista teknologiaa Venäjältä ei muille juuri rittäisi myytävää !

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Jep. Niinhän Suomikin tekee!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kyllä ne Venäjän luonnonvarat ovat edelleenkin ja aina olleet koko maailman hyödynnettävissä."

Tarkoitin tietenkin ostettavissa, nyt Venäjä pääsee määräilemään osaltaan energian hintaa ja sehän on paha jos haluaa monopolisoida markkinat.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #17

Jarmo Makkonen

Venäjä ei määrää öljyn, kaasun eikä kivihiilen hintaa. Niiden hinnan määrittelevät markkinat.

Kun öljyn hinta oli $140/brl Venäjä sai saman hinnan kuin muutkin, kun öljyn hinta oli pari vuotta sitten $40/brl Venäjä sai saman hinnan. Itse asiassa Urals laatu on heikompaa eikä siitä makseta samaa kuin Brent laadusta tai vastaavasta.

Pitää koko ajan muistaa, että nykyisen öljyn hinnan nousu johtuu OPEC:in ja Venäjän ylläpitämistä tuotannon rajoituksista. Rajoitukset ovat voimassa tämän vuoden loppuun.

Itse asiassa vain Trump voi nostaa nopeasti öljyn hintaa. Trump harkitsee purkavansa Iranin ydinssulkuopimuksen joka johtaa Iranin voimakkaasti kasvaneen öljytuotannon leikkautumiseen. Se olisi suuri helpotus muille OPEC maille ja Venäjälle.

Tuotantorajoitukset eivät luonnollisesti koske USA:ta joka on tällä hetkellä öljyomavarainen ja tuotanto ylittää Venäjän tuotannon.

Sama koskee kaasua ja kivihiiltä. Ei niiden hintaa yksikään tuottaja erityisesti määrää.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Makkonen, myös Putin oli ensimmäisinä vuosinaan hyvää pataa lännen kanssa, mutta sitten lännestä piti tehdä se iso mörkö, jolla oligarkkian ja kleptokratian valtaa voitiin jatkaa sisäpoliittisista syistä hamaan tulevaisuuteen oikean demokratian uhatessa valtaklikkiä.

Epävarmuus näkyi myös taannoisissa presidentinvaaleissa. Äänestyspaikoilla havaittiin törkeitä väärinkäytöksiä halutun tuloksen varmistamiseksi.

Opposition käydessä uhkakuvaksi sen johtaja poistetaan päiviltä höpöttämästä jostakin ihmeen demokratiasta, jota Venäjällä ei ole ollut koskaan.

Stalin sanoi aikanaan, että Venäjällä ei ole merkitystä miten äänestetään, vaan valta jaetaan ääntenlaskijoiden toimin.

Voit olla aivan varma, että Putinin jälkeen tulee uusi Putin v. 2024.

PS. Kiina on investoinut laajasti ja moninaisesti ympäri maailmaa, mutta investoinnit Venäjälle ovat olleet sinänsä vallan vähäisiä. Kiina kun ei tapaa investoida taantuville markkinoille. Ylen Areenassa on kai edelleen tarjolla loistava dokumentti Ladan tehtailta - venäläiset haluavat vallankumouksen, mutta mikään ei saa muuttua.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Alla olevalla linkillä en pyri todistamaan mitään mutta kuin sen mitä linkin alta löytyy.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Porton_Down

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Irlanti siirtyy "lammaslaumaan" ja karkottaa yhden venäläisdiplomaatin.

https://www.irishtimes.com/news/ireland/irish-news...

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tuntuisikin aika oudolta jos juuri Irlanti "hylkäisi" Britannian. Nykyisessä tilanteessa. Vaikka eivät hirveästi "englantilaisista" pidäkään.

Eikö Suomen nyt pitäisi panna yhtä paremmaksi?

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Ei tässä karkotusasiassa ole tavallisella kansalaisella nokan koputtamista kun raskaan sarjan osaajat Sauli Niinistö, ulkoministeri Timo Soini ja maan halliuts ovat näin hyväksi nähneet.

Onneksi asioista eivät ole päättämässä henkisesti Brezhnevin aikoihin jämähtäneet tuomioja tai väyrynen.

Hallitus, arvostettu ulkoministeri ja presidentti osoittivat selkärangan lujuutta.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Mutta se yhtenäinen EU-linja jäi puuttumaan. Arvostamasi selkärankaiset ottivatkin nyt aikamoisen riskin. Aika näyttää kannattiko se, vai olisiko ollut viisampaa olla siinä toisessa EU-leirissä.

Itse en Soinia pidä arvostettuna ulkoministerinä. Meilestäni arvostettava ulkoministeri ei ramppaa USA:ssa rukousaamiaisilla. Mutta tämän nyt on vain minun käsitykseni.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kovin ovat nämä median "kolumnistit" hartiaita USA:n ja Britannian perään. Mikäs siinä. Läpi historian Suomella on ollut taipumus valita kumppanisa väärin. Milloin käydään yhtäjalkaa natsien kanssa ja milloin taas haetaan kumppani Trumpista. Samaan aikaan kun veljeillään Puolan, Unkarin ja Slovakian kanssa.

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ilkka...

Heikko itsetunto sellaista tettää.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Voisi olla aika heikkoa tuo talouskasvu ja elämäkin ihan tavallisilla suomalaisilla, jos tässä nyt alettaisiin siirtyä Venäjän helmoihin.

Länteen Suomi kuuluu, ja nykyvenäjän ja herra Putinin touhuihin ei halua mikään normaali maa itseään verrattavan.

Se on ihan ymmärrettävää, että kaikki EU-maat eivät osallistuneet, mutta valtaosa kuitenkin.

Putin ja Trump ovat täysin samanlaisia, Putinia ei vaan voi mikään hillitä, Trumpia sentään sen maan järjestelmä hieman.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Trump on arvaamattomampi kuin Putin ja hänelllä on enemmän presidentillistä valtaa kuin Putinilla.

Kovin kurja olisi Suomen elintaso ilman pitkäaikaista idänkauppaa, joka Suomen suosta nosti. Minusta on suurta heikkouden osoittamista jatkuvasti korostaa, lähes epätoivoisesti, että Suomi kuuluu länteen. Ei Suomi varsinaisesti kuulu mihinkään. Maantieteellisesti sijaitsemme erittäin idässä ja kielellisestikin olemme outoa joukkoa. Olemme historialliseti olleet länttä ja itää, enimmäkseen kuitenkin siinä puolivälissä.

Poliittisesti meidän kotimme tulisi olla Eurooppa, ei suinkaan USA. Suomen ja Yhdysvaltain kulttuurit eroavat toistaan kuin yö ja päivä.

Miksi aina pitää olla jonkun helmoissa?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ei suinkaan ole vahinko että HS ensimmäiseksi mainitsee Bulgarian, mutta jättää kokonaan mainitsematta mm. Belgian, Portugalin ja Luxemburgin. Vain 17 maata 28 jäsenmaasta taitaa olla mukana tässä "yhteisessä" rintamassa ja "meidän leirissämme".

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005620061.html

Mainitsemalla ensimmäiseksi Bulgarian HS ohjaa lukijan ajattelemaan, että vssin joku vanha Neuvostoliiton satelliittivaltio lipesi joukosta.

Sellaista minä kutsun informaatiovaikuttamiseksi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Itävaltalainen Kurier kirjoittaa, että Itävallan lisäksi Slovenia vastusti karkotuksia ulkoministeri Karl Erjavecin suulla. Lehden mukaan karkotuksia ovat arvostelleet Saksassa demari ja entinen EU-komissaari Guenter Verheugen ja Saksan vihreistä ulkopolitiikko Juergen Trittin.

https://kurier.at/politik/ausland/ausweisungen-rus...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

No ei olevan tämä kovin paha juttu Naton mielestä. Pieni tukistus Venäjän suuntaan.

Natolla on yllättävän kova luottamus Venäjän suuntaan.

Suomessa presidentti pitää tätä poliittisena ja pääministeri näki jonkinlaisena oikeudellisena kysymyksenä.

Kahden viikon päästä kukaan ei enää mieti tätä asiaa ja kohta venäläisten diplomaattien määrä on palautunut ennalleen.

"Naton venäläisedustajien määrä vähenee kolmestakymmenestä kahteenkymmeneen: Nato karkottaa seitsemän venäläisdiplomaattia, kolmen ihmisen akkreditointi perutaan, kertoi sotilasliiton pääsihteeri tiistaina."

 https://yle.fi/uutiset/3-10135828

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

En minä Venäjää puolusta, samanlainen kleptoratia se on kuin Suomi, USA, EU ja monet muut valtiot ja valtioliitot, mutta samanlaisin mittarein pitää oikeutta toki mitata. USA toki on suurin sika pellossa, mutta sen puolustelu jaksaa minua hämmästyttää varsinkin kun Suomi on näissä peleissä ollut suurin häviäjä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Näitä asioita Britannia ei halua kansan liikaa miettivän. Cambridge Analytica hujasi Britannian Brexitiin. Sama yhtiö, tai oikeammin konsepti, valitsi Trumpin USA:n prseidentiksi.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005619606.html

"WYLIE teki kuulemisen alussa selkoa yhtiön taustalla olevasta monimutkaisista yhtiöjärjestelyistä.

”On tärkeää ymmärtää, että Cambridge Analytica ei ollut yhtiö perinteisessä mielessä – se on pikemminkin konsepti tai brändi”,

Hän itse aloitti työt CA-yhtiön emoyhtiössä kesällä 2013. CA:n taustalla oli SCL-yhtymä, joka oli linkittynyt sotilaallisiin psykologisiin alihankintatöihin."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset