PekkaSiikala11 Suoraa puhetta

Etninen profilointi on ongelma - Miten siitä eroon?

Etninen profilointi on todellinen ongelma, ja arkea se on ollut Suomessa niin kauan kuin muistan. Nyt on kaikilla tilaisuus tehdä loistavia ehdotuksia keinoiksi, joilla etnisestä profiloinnista päästään eroon. Etninen profilointi kun luonnollisesti on laitonta.

Näin Helsingin Sanomat:

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005627045.html

On hyvä muistaa että etniset vähemmistöt, esimerkiksi romanit, edustavat erittäin pientä vähemmistöä varkauksiin syyllistyvistä.

Kun etsitään laittomasti maassa olevia niin olisiko mahdollista ratsioissa tarkistaa kaikkien paperit, eikä vain etnisesti kantaväestöstä erottuvilta? Kantasuomalaisenkin näköinen voi olla laittomasti maassa, ja hyvin usein kantasuomalainen voi olla henkilö, josta on ns. haku päällä. Häntä ei tetysti koskaan löydetä, jos paperit tarkastetaan vain niiltä, jotka näyttävät ulkomaalistaustaisilta.

Yhtä lailla on varmaa että ylivoimainen enemmistö romaneista liikkuu aivan laillisila asioilla.

Jään odottamaan viisaita kommentteja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (76 kommenttia)

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Jos esimerkiksi tietyn näköiset ovat vahvasti yliedustettuina joissain asioissa niin heihin ei siis saa mielestäsi kiinnittää yhtään enempää huomiota vaikka se olisikin sillä hetkellä poliiseille määrätty tehtävä? Tahdot siis että poliisikin tekee turhaa työtä, joka on tottakai muualta pois, vain sen takia ettei kenekään tunteita loukata? Mistä tehtävistä karsisit vai lopettaisitko kokonaan tälläiset tarkastukset?

Mitäs sanot esimerkiksi tummaan väestöön kohdistuvasta etnisestä profiloinnista joita tekee tumma väestö? Esimerkiksi lentokentillä tapahtuvista huumekuriirien etsinnöistä joissa käytetään etnistä profilointia, sinuako haittaa enemmän etninen profilointi kuin esimerkiksi huumeiden maahntuonti?

Itse hyväksyn tuollaisen jos siihen on perusteet, ja pidän hyväksyttävinä perusteina esimerkiksi sitä että tietyn etnisen taustan omaavat ovat jossain asiassa selvästi yliedustettuina. Tietenkin hommat pitää tehdä asiallisesti ja lain kirjainta noudattaen, ja jos valkoiset on jossain yliedustettuina niin hyväksyn asian ihan samalla lailla.

Minä en ole valmis hyväksymään laitonta toimintaa, tai jopa turvallisuuden heikentymistä, siitä syystä että joku saattaa loukkaantua henkisesti. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään poliisivaltion toimi vaan terveeseen järkeen perustuva tehtävä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ei taatusti ole kovin miellyttävää kun pelkän ulkonäön vuoksi leimataan epäilyttäväksi. Etninen porofiloinit joka tapauksessa on laitonta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Kantasuomalaisenkin näköinen voi olla laittomasti maassa, ja hyvin usein kantasuomalainen voi olla henkilö, josta on ns. haku päällä."

Nyt menee Siikalalla puurot ja vellit sekaisin. Vaikka kantasuomalaisella olisi haku päällä, niin miten hän voi olla maassa laittomasti?

Lisäksi poliisin resurssit ovat rajoitetut , kun pitää kytätä netissä kantasuomalaisia.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kantasuomalaisen näköinen voi olla venäläinen, syyrialainen, amerikkalainen jne.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sinulla taisi itselläsi mennä puurot ja vellit sekaisin sikäli, että blogisti kirjoitti kantasuomalaisen "näköisen" voivan olla maassa laittomasti ja lisäksi totesi, että kantasuomalaisen kohdallakin voi olla haku päällä. Ja molemmat pitävät paikkansa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Siikalan Pekka se vaan jaksaa trollata lietsoakseen kanssaputinistinsa rasistiseen vimmaan.

Sen verran toki tämänkertaisessa huitaisussa näyttäisi olevan peräntynkääkin, että ainakin Iltalehden jutusta päätellen etnisen profilointiselvityksen ns. tutkijanlogiikka todellakin tökkii taas pätkittäin:

"Tutkimuksen mukaan vaikka poliisi kertoo käyttävänsä suomen kielen taitoa selvittäessään pysäytettävien henkilöiden ulkomaalaisuutta, alkuperäinen syy henkilön lähestymiselle voi perustua hänen ulkonäköönsä tai ihonväriinsä... pysäytettäviä lähestytään monesti etnisten tai rodullistavien kriteereiden perusteella ja vasta sitten esitetään kysymys kielitaidosta."
- Voiko suomenkielisyyttä selvittää pysäyttämättä kohdehenkilöä ensin, ja eikö esim. afrikkalaisen näköinen olekin todennäköisemmin ulkomaalainen kuin kantasuomalaisen näköinen? http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201804032200851197...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    Trolli on internet-slangisana, jolla tarkoitetaan viestiä tai henkilöä, jonka ensisijainen tarkoitus on ärsyttää ihmisiä, aiheuttaa ristiriitoja, turhien viestien kirjoittamista ja saada vastaukseksi fleimejä tai ennalta-arvattavia viestejä taikka peittää kirjoittajan puutteet käsiteltävänä olevan asian tuntemuksessa. Samaa tarkoittava suomenkielisillä palstoilla syntynyt sana on provo, sanasta provokaatio.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Trolli_(internet)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Aivankin noin. Tässä tapauksessa lähinnä tarkoitus lienee saada vastaukseksi fleimejä tai ennalta-arvattavia viestejä, jotka tukevat Siikalan rasistishenkistä putinistiagendaa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #5

Olinpa lähellä kirjoittaa toisenkin vastineen Siikalalle, mutta Wikipedian liitteestä löytyy neuvo tähänkin:

    Mikko Moilanen: Älä ruoki trollia – sadistinen verkkohäirikkö hiljenee, kun häneen ei reagoida. Yle uutiset 15.9.2014.
Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Veikko Savolainen, ole hyvä äläkä nimittele ihmisiä. Älä edes putinisteiksii, äläkä ainakaan minua, koska minä olen niin kaukana putistista kuin olla ja voi. Komenntisi on äärimmäistä trolllausta.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Sovitaan näin, niin että tasoissa ollaan kuoma! ;)

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Ihan samaa sarjaa kuin ns. vihapuhe. Jos joku ryhmä on yhteiskunnalle esimerkiksi taloudellisesti haitallinen/toimii haitallisesti, niin pitää voida sanoa niin. Esimerkiksi somalien muutto Suomeen on tullut niin kalliiksi veronmaksajille, ettei siitä ole mitään laskelmia uskallettu tehdä tai ainakaan esittää.

Hyssyttely myös johtaa siihen, ettei saada mitään tietoa jolla yhteiskunta voisi pyrkiä muuttamaan itselleen huonoa tilannetta. Esimerkkitilanteessa järkevää toimintaa olisi ollut vähentää suomeen tulevien somalien määrää. Asiat pääsevät huononemaan ihan omin toimin. Myös etninen profilointi loppuu, kun tähän etnisyyteen tällä hetkellä valitettavasti liittyvät ongelmat loppuvat. Jos eivät lopu, niin pitää esittää kysymys olemmeko tehneet yhteiskuntana virheitä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Etninen profilointi on laissa kielletty mutta silti poliisi sitä tekee. Miten yllättävää että joku Peltola osaa tämänkin kääntää profiloinnin kohteen syyksi: vika on somaleissa kun Suomen poliisi käyttää laittomia keinoja heitä kohtaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ihan pragmaattisesti ajatellen, Janne, millaisilla enemmän laillisilla keinoilla uskot ulkomaalaisvalvonnan onnistuvan ilman jonkinasteista etnistä profilointia?

Kun Iltalehden jutusta päätellen suomen/ruotsinkielisyyttä kerran on sallittua ja aiheellista käyttää ulkomaalaisuuden todentamisessa, pitäisi kai esim. suuresta ohikulkevasta väkijoukosta ensin selvittää todennäköisimmät vieraskieliset jatkoselvityksiin ohjattaviksi, mutta miten se tehdään turvautumatta ulkonäön perusteella arvioitavaan vierastaustaisuuteen? - Millä kielellä huudettaisiin: "Arvoisat kuulijat, ne jotka eivät ymmärrä suomea tai ruotsia, pysähtykää muutamaa rutiiniluontoista kysymystä varten, kiitos!"

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #10

Ihan pragmaattisesti ajatellen, Veikko, poliisin ei tulisi toiminnassaan käyttää keinoja jotka ovat lailla kiellettyjä vaikka se tekisikin valvonnasta helpompaa.

Ainahan voi keskustella siitä, onko laki huono ja pitääkö sitä muuttaa lisäämällä poliisin ja vartijoiden valtaoikeuksia. Nyt kun ilmeisesti apulaispoliisille kohta riittää 16 päivän koulutus, olisin hyvin varovainen sen suhteen.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #14

Jos poliisilla on esim. syytä epäillä, että rikoksen tekijä on tummaihoinen, keski-ikäinen henkilö, niin onko lain rikkomisen pelossa poliisin tarkistettava myös kaikkien valkoihoisten mummojenkin paperit?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #60

Nähtävästi et ymmärä alkuunkaan mitä tarkoittaa etninen profilointi ja mistä tässä blogissa on kysymys.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #61

Ymmärrän varsin hyvin mikä etninen profilointi on, ymmärrätkö sinä kun väkisin lappuja haluat ihmisten rinnuksiin?

Esimerkkini oli ylen tämän aamun artikkelista, joka ilmeisesti toimi tämänkin aloituksen inspiraationa?
Tosin kyseinen esimerkki on myöhemmin sitten jostain syystä poistettu (kväin tarkistamassa).

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #63

En minä halua lappuja ihmisten rinnuksiin. Niitä lappuja haluavat ne, joiden mileestä etninen profilointi on tarpeen ja hyödyllistä.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #64

Kyllä sinä taisit asian ottaa esille!!

"Siitä onkin erittäin lyhyt askel hihamerkkeihin"

Eli sorruit "slippery slope" ja "Argumentum ad metum" argumentaatiovirheisiin. Miksi olet niin varma, että toi lyhyt askel välttämättä otetaan?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #10

Nyt on syytä muista Suomen romanit. He ovat asuneet täällä satoja vuosia.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #19

Totta, ja romanit ovat 500 vuodessa myös kotoutuneet selvästi pidemmälle kuin edelleen vieraanoloiselta vaikuttava ulkonäkönsä antaisi ymmärtää, koskapa ovat harjoittaneet vielä kantasuomalaisiakin tiukempaa sisäsiittoisuutta ja etniset piirteet näin yhäkin erottuvat katukuvassa myös niillä jotka ovat luopuneet kansallisasupukeutumisesta.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Joko profiloit tai sitten et.

Profiloinnille on oltava aina jokin taustasyy.

On päivän selvää, että poliisi ei pysäyttele kaupungin mustia miehiä, jos lähikioskin on ryöstänyt aasialaiset tuntomerkit omaava tekijä. Sen sijaan kaikki alueella tuntomerkkeihin sopivat aasialaiset blokataan.

Onko kyseessä etninen profilointi?

Jos poliisi tutkii ihmiskauppaa ja siihen liittyväksi epäillään nigerialaisia naisia, niin miten muuten poliisi asiaa tutkii, kuin puhuttamalla kaupungilla minihameissa ja polvisaappaissa notkuvia mustaihoisia naisia?

Onko kyseessä etninen profilointi?

Poliisi saa tiedon valkoihoisesta miehestä, joka on syyllistynyt raiskaukseen Ruotsinlaivalla. Uhrin muistikuvat tekijästä ovat muutoin hatarat. Poliisi, rajavartiosto tai tulli tarkastaa kaikkien valkoihoisten miesmatkustajien henkilöllisyyden.

Onko kyseessä etninen profilointi?

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

En kyllä maininnut poliisien käyttävän laittomia keinoja ketään vastaan. Hyväksyn kyllä etnisen profiloinnin rationaalisista syistä. Jos etsitään esimerkiksi paperittomia ihmisiä, niin osumatarkkuus on parempaa etnisellä profiloinnilla kuin ilman. Suomalainen poliisi ei kohtele ketään erityisen huonosti, vaikka sekä ulkomaalaiset että kansallismieliset heitä huonosta kohtelusta/laittomuuksista syyttävätkin. Ylilyöntejä varmasti aika ajoin tapahtuu. Se kuuluu hankalaan ammattiin osana ja tapahtuneet virheet pitää vain reilusti tunnustaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #13

"En kyllä maininnut poliisien käyttävän laittomia keinoja ketään vastaan. Hyväksyn kyllä etnisen profiloinnin rationaalisista syistä."

Logiikka hoi?

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola Vastaus kommenttiin #16

Pyydän anteeksi, jos meillä tosiaan on niin älytön lainsäädäntö ettei se sallisi esimerkiksi laittomien maassaolijoiden etsimistä painottuen ei kantasuomalaisen näköisiin.

Yhtä hölmöä olisi esimerkiksi verotarkastuksiin liittyvien toimiala- ym. profilointien kieltäminen yms.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Venäläiset on, näin kerrotaan, helppoa erotella joukosta. Sen kuin vain pyytää näitä sanomaan yhden suomalaisen sanan (lyly). Mahtaisikohan tämä testi toimia ennakkoprofiloinnin ensimmäisenä karsintana. (silmäniskuhymiö)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Sen kuin vain pyytää näitä sanomaan yhden suomalaisen sanan (lyly)."

Nykysuomen sana 'hymy' sopii myös kriteeriksi, koska slobot sanovat sen "khjumju". Siltikin toki on muistettava, että tshuhnakin voi yhtä hyvin olla ryssä ja yhtä hyvin ryssä voi myös olla tshuhna, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/184673-j...

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

"Nyt on kaikilla tilaisuus tehdä loistavia ehdotuksia keinoiksi, joilla etnisestä profiloinnista päästään eroon."

Helppoa. Lopetetaan se. Laki kieltää sen jo, nyt vain viranomaisille kunnon seuraamukset sen harjoittamisesta.

Tulee muistaa, että kaikella on hintansa, myös ihmisoikeuksilla. Tässä tapauksessa se hinta voi olla esimerkiksi turvattomuuden tunteen kasvaminen yhteiskunnassa. Mutta mitä arvokkaampi asia, sitä enemmän siitä on oltava valmis maksamaan. Jos ihmisten tasavertaisuus yhteiskunnassa häiritsee, voi aina muuttaa maahan, joissa sellaista ei edes tavoitella. Yksi esimerkkivaltio löytyy ihan tuosta naapurista.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Typerä ehdotus. Minkä takia suomalaiset olisivat valmiita luopumaan turvallisuudestaan ja hyvinvoinnistaan, jotta joku ei pahoittaisi mieltään. Luultavasti tulee kyllä tapahtumaan juuri näin sillä vuosiinhan oman väen laittaminen etusijalle ei ole ollut mitenkään muodissa ja sen tulee kyllä huomaamaan suomalainenkin veronmaksaja Ruotsin mallin mukaan marssittaessa.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Jos viranomaisten mielivaltaisuus ja vastoin sekä lakia että ihmisoikeuksia toimiminen hyväksytään, myös sinä ja läheisesi olette jatkossa tällaisen toiminnan potentiaalisia kohteita. Näissä asioissa slippery slope pätee. Turvallisuus on yleensä ensimmäinen asia, jolla viranomaisvallan kasvattamista perusoikeuksien kustannuksella myydään kansalle. Sori, mutta ei toimi mulle.

Halusitko nyt muuten keskustella etnisestä profiloinnista vai maahanmuuttopolitiikasta?

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola Vastaus kommenttiin #31

Linkittyvät aika vahvasti toisiinsa mielestäni. Vastustan kyllä veronmaksajille haitallista maahanmuuttoa ja se on kyllä ollut enemmän etnistä. Haitallisen maahanmuuton ongelmien kanssa painittaessa tämä etninen profilointi ilmeisesti aika usein tulee esille.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #35

Halunnet siis kohdistaa tarmosi maahanmuuttopolitiikkaan, jos vika on siellä. Eikö missä tahansa mekanismissa ilmenevä vika kannata yleensäkin korjata lähteessä sen sijaan, että sen seurauksia paikkailtaisiin matkan varrella kyseenalaisin keinoin?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Vesa Peltola, kannatatko laajemminkin lainvatsaisia toimia? Etninen profilinti on laitonta. Olisitko kenties halukas hyväksymmän tai jopa käyttämään muitakin laittomi keinoja saadaksesii ns. oman väen etusijalle?

MIten suhtaudut romaneihin, jotka ovat asuneet Suomesss jo satoja vuosia? Entä muihin täällä kauan asuneisiin väestöryhmiin väestöryhmiin, joisat eräs on asunut täällä jopa pitempään kuin kantasuomalaiset?

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola Vastaus kommenttiin #33

Täytyy sanoa, etten kannata lainvastaisia toimia. En uskonut, että Suomessa etninen perusteltu profilointi olisi ollut lainvastaista. Typerää lainsäädäntöä en kyllä kannata ja kannattaisin sen muuttamista.
Pidän romanikulttuuria monin osin vahingollisena yhteiskunnalle ja ennen kaikkea heille itselleen. Se on estänyt tehokkaasti yhteiskuntaan sopeutumista. Oman käsitykseni mukaan rikollisuus romanien keskuudessa on merkittävästi korkeampaa kuin kantasuomalaisten parissa. Käsitystäni en muuta ennen kuin joku uskottavasti muuta näyttää ja niinhän ei tule tapahtumaan, kun epämiellyttävien totuuksien kertominen vähemmistöistä ei kuulu yhteiskuntamme käytäntöihin.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #38

Jo 50 vuotta sitten tutkimukset osoittivat rikollisuuden romanien ja "kantaväestön" kohdalla olevan samaa tasoa, kun verrattiin samassa sosiaalisessa asemassa olevia ihmisijoukkoja keskenään.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #38

Harvinaista, että Suomessa on maahanmuuttokriitikko, joka ei ole tutustunut Mustan Barbaarin ja hänen sukulaistensa tapaukseen. Siinähän tämä etnisen profiloinnin laittomuus tuli esiin, mutta kyseiset poliisit todettiin syyttömiksi.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Jos ihmisten tasavertaisuus yhteiskunnassa häiritsee, voi aina muuttaa maahan, joissa sellaista ei edes tavoitella. Yksi esimerkkivaltio löytyy ihan tuosta naapurista."

Venäjääko vai Ruotsia tarkoitat?

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Tarkoitin Venäjää, mutta minun puolestani kaikki, jotka ovat halukkaita tinkimään ihmisoikeuksista, saavat vapaasti muuttaa mihin tahansa maahan, jonka kokevat vastaavan armomaailmaansa paremmin. Koskee myös tuoreita tulokkaita.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #44
Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #49

Peruttu. Penan paku ei oo pariin viikkoon irronnu hevosen paskasta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Etninen profilointi ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä sen perusteella, että jonkinnäköiset ihmiset todennäköisimmin syyllistyvät johonkin, on ilman muuta tuomittavaa.

Mutta sen sijaan etnisen profiloinnin vierastamisessa ei pidä mennä niin pitkälle, etteikö etsityn tuntomerkkeihin voisi liittää maininnan etnisestä taustasta. Sen voi tehdä asiallisin sanoin. Liiallista varovaisuutta edustaa tiedote, jossa etsitään "tummaa mieshenkilöä" ja tarpeetonta syrjintää olisi otsikoida sama asia tyyliin "epäilty on musta kuin Nairobin yö". Siltä väliltä voi mielestäni kyllä hyvin sallia, että etsitään afrikkalaistaustaista mieshenkilöä mainiten lisäksi muita tuntomerkkejä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Oletan ettei etsityn tuntomerkkien ilmoittaminen suinkaan ole kiellettyä. Eikä pidä ollakaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Liika varovaisuus on joskus kuulemma oireillut myös ilmaisuna 'tummiin pukeutunut', vaikka sillä oikeasti on viitattu ihonväriin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Oletan ettei etsityn tuntomerkkien ilmoittaminen suinkaan ole kiellettyä."

Eikös yleisesti ole tiedotettu että laittomasti Suomessa oleskelevat ovat peräisin Afrikasta ja lähi-idästä. Näin ollen tuntomerkit on ilmoitettu ja poliisi etsii tämän perusteella.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Suomessa toki oleskelee laittomasti myös sellaisia ihmjsiä, jotka eivät ole lähtöisin Afrikasta eivätkä Lähi-Idän maista.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

On hyvä tehdä ero esimerkkisi väkivaltarikoksesta epäillyn ja laittomasta maassa olemisesta epäillyn välille. Tämä varmasti pätee myös siihen missä määrin tuntomerkkejä voidaan ja on syytä kertoa.

Etninen profilointi kuitenkin on kiellettyä, ja etninen profilointi tässä yhteydessä tarkoittaa sitä, että vain ulkomaalaistaustaisen näköisiä sekä romaneja tarkistetaan ja vahditaan.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

No tuosta ongelmastahan päästään, kun muutetaan lakia siten että ulkomaalaisvalvontaa suoritettaessa profilointia voidaan ihan käytännön syistä tehdä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Siitä onkin erittäin lyhyt askel hihamerkkeihin, sillä kaikkiien etnisten ryhmien kaikki jäsenet eivät poikkea ulkonäöltään kantasuomalaisista.

Näkemyksesi siis johtaa hihamerkkeihin. Ilmeisesti kannatatat hihamerkkejä, tai vaikka etnisyyden ilmaisevaa tatuointia otsaan?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Samaa profilointia tekee myös tullimiehet ja ihan lain perusteella. Ruotsista ei ole mitään uhkaa mutta venäjältä on. Ihmisarvon perusteella molemmista maista tulevilla on sama arvo, mutta laki määrää toisin. Tässä mennään sitten todennäköisyyksiin ja tullaan profiloinnin tarpeeseen.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Nyt sinulta hukkui etnisyyden käsite.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Etnisellä ryhmällä tarkoitetaan ihmisjoukkoa, jonka katsotaan muodostavan erillisen ryhmän, joka perustuu sen jäsenten yhteiseen kulttuuriperintöön, uskontoon, kieleen, alkuperämaahan tai ulkonäköön." (wiki)

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Etnisen profiloinnin tarpeen voi helposti poistaa, kun kaikki kansalaiset varustetaan etäluettavalla tunnistesirulla.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Itse ainakin olen kova profiloimaan ihmisiä (naisia).
Tässä juuri, viimeksi eilen, kävin tekstiviestikeskustelua erään turkulaisen kanssa ja sen perusteella mitä hän minulle tekstasi päättelin mm. ko. henkilön koulutuksen ja vähän muutakin. Emme viestittele enempää.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Järjen käytön luulisi tässäkin olevan mahdollista - en ole tosin siitä aivan varma.

Jos silminnäkijä antaa kuvauksen, että tekijä oli A:n näköinen, silloin poliisi tarkastaa A:n näköisiä, vaikka A sattuisi olemaan yhteneväinen jonkin rodun tunnusmerkkien kanssa.

Muissa tapauksissa ihmisten papereita tarkastettaessa poliisin on pyydettävä paperit yhtä monelta kantasuomalaisen näköiseltä kuin 'etniseltäkin'.

Tämä lisää tietenkin poliisin resurssien tarvetta, minkä hallitus varmaankin otti huomioon etnisen profiloinnin kiellosta päättäessään.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Joka ikinen joka näkee jonkun rikoksen tapahtuvan, ja poliisi pyytää silminnäkijältä lausunnon tapahtuneesta, sekä tuntomerkit tekiästä.

Varmaan jokainen kertoo sen minkä näki jos on rehellinen. Välittämättä onko lausunto etnisesti sopiva.

Vai rupeatko miettimään etnisiä vaikutteita ettet voi kertoa minkä näköinen henkilö oli, oliko tumma vai vaalea, tai peräti keltainen..

Puhuiko puhtaasti suomenkieltä, vai oliko jokin korostus. Senkin kertoo oliko tekijällä jokin "kansallispuku" päällä.

Ja jos näin ei saa kertoa, niin en itse enää näe mitään, tälläkään vähäisellä näkökyvylläni mitä jäljellä on.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tuo ei ole etnistä profilointia. Henkilöllsyystodistusten tarkastaminen vain ulkomaalaisen tai romanin näköiseltä on etnistä profilointia.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Poliisin viimevuotisen tutkimuksen mukaan etnistä profilointia ei esiinny. Mitä tässä oikein uskoisi?

https://yle.fi/uutiset/3-9716918

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Yleensä en pidä luotettavimpina tutkimuksia, joissa epäilty itse tutkii epäiltyä.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Jos poliisi etsii esimerkiksi maassa laittomasti olevia, niin mitä todennäköisemmin tietyistä etnisistä ryhmistä heitä löytyy.
Näin maalaisjärjellä tuntuu järjettömältä, että etsinnän pitäisi kohdistua
koko kansaan.
Kyllä järjen käytön pitäisi olla sallittua. Tärkeintä pitäisi olla, että etsitty tavoitetaan. Jos muutamalta turhaan kysellään,niin mitäs se haittaa? Lopputulos, että etsitty löydetään, on se millä on merkitystä!

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Etnisyys ei suinkaan aina näy päälle päin. Ei Lähi-Idän asukkaissa eikä Suomen romaneissa. Kenties juuri siksi etninen profilointi on kielletty.

Jos etninen profilointi sallitaan niin silloin tarvitaan hihamerkit tai tatuoinnit osoittaman etnisyys. Kut Saksassa muinoin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Miettikääpä, miltä se tuntuisi, jos teitä itseänne toistuvasti pysäyteltäisiin ja tarkastettaisiin, kyseltäisiin menemisiä ja tulemisia, oleskelun syytä jne pelkästään ulkoasun tai ulkonäön perusteella. Olisiko hauskaa ja reilulta tuntuvaa? Ihanko sujuvasti kiittelisitte jatkuvasti poliisin tekemää työtä yhteiskunnan turvallisuuden hyväksi?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tällaista ovat saaneet kokea monet kantasuomalaiset, jotka vain sattuvat näyttämään romaneilta tai esimerkiksi irakilaisilta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kyllä mina ainakin lähden ulkomailla ollessani siitä, että minut voidaan pysäyttää ja minulta voidaan kysellä dokumentteja. En mielelläni pidä passia mukanani, jos on joku toinen, tiettävästi hyväksyttävä keino. Mutta ehdottomasti pidän aina mukana kopiota passin etusivusta. Jossain riittää lisänä vaikkapa erillinen todistus rekisteriviranomaiselta, asiakasyritykseltä tai vastaavalta.

Vuosia sitten olin Pohjois-Italiassa töissä lähellä Cuneota enkä tullut joka viikonlopuksi kotiin. Yhtenä viikonloppuna kävimme junalla Nizzassa ja otin nimenomaan passin mukaan, koska Nizzan - Cuneon välisessä junassa kerrottiin olevan usein henkilöllisyyden tarkistuksia. On paljon helpompaa esittää pyydettäessä taatusti kelvollinen dokumentti kuin alkaa vääntämään siitä, tarvitaanko sellaista vai ei.

Sinänsä olen ollut sikäli onnekas, että minua ei ole pysäyttänyt kukaan muu kuin yhden kerran amerikkalainen poliisi liikenteessä. Ei edes Venäjällä, jossa moni muu on joutunut kulkemaan miliisiaseman kautta. Kieltämättä hieman vaikuttava tilanne, koska heillä on ase näkyvästi esillä. Kyse oli lievästä ylinopeudesta, josta selvisi pelkällä nuhtelulla.

Olisihan minulla juttujakin pieleen menneestä etnisestä profiloinnista mutta olkoon. Joka väittää, että etnistä profilointia ei tehdä, valehtelee.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Ei tietenkään mukavalta tuntuisi. Mutta virkavallan ensisijainen tehtävä on turvallisuuden ylläpitäminen, eikä olla mukava.
Asioilla on aina kaksi puolta ja tässä asiassa yleisen turvallisuuden takaaminen on se ykköstehtävä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Virkavallan ensisijainen tehtävä on valvoa että lakeja noudatetaan. Etninen profilointi on laitonta.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #72

Jos niin on, laissa on vikaa.
Jos laki on sellainen, että se vaikeuttaa tehtävien hoitoa, niin silloin se ei ainakaan järkevä ole.
Minusta viranomaisten tehtävänä ei voi olla mukava ja kiva kaikille, vaan hoitaa maamme turvallisuutta.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Tässä ei ollut kyse etnisestä profiloinnista, vaan vaatetuksen perustuvasta profiloinnista, kansallisasu joka osittain yhteiskunnan varoin rahoitetaan, toimii tässä hihamerkin lailla.

On tämä valtaväestö ovela, ollaan taistelevinaan vähemmistön oikeuksien puolesta, ja tämän vähemmistön yksinkertaisemmat jäsennet pukeutuu selvästi taustansa korostaen erottuvasti.

Näin äkiseltään ei tule mieleen kovin monta vaihtoehtoja, kun kyse on ”huomaamattomasta” pukeutumisesta teltan kokoisiin hameisiin.

"Rikosvyyhti sisälsi muun muassa elintarvikkeiden ja viinan näpistystä hameen alle piilottamalla."

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201803302200842928...

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tarkoitatko että jokainen romanihameeseen pukeutunut on varas?

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Ei, mutta se teltan kokoisen romanihameen alle on helpompi jemmaa telkkarin, esimerkiksi roiskeläpän kokoisen minihameen alla saa hätäiset peitetty oman kehon strategiset kohdat, ei sinne saa juuri muuta jemmattu.
Joten todennäköisemmin romanihameessa kulkeva on epäilyksen alainen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Profilointi on rikostutkimusta tukeva tutkimusmenetelmä, jonka tavoitteena on tehdä päätelmiä rikoksen tekotavasta tai rikospaikasta ja niiden perusteella tehdä arvioita tekijästä, hänen tavallisesta toimintatavastaan ja motiiveistaan." (wiki)

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Profilointi on täysin eri asia kuin etninen profilointi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Höpö höpö taas, etnisyys on vain yksi profiloinnin muoto. Mikäli etsitään pipopäistä miestä niin silloin tietenkin haetaan miehiä joilla on pipo päässä, jos taas ulkomaalaisia niin etnisyys on hakukriteeri. Mikäli tullissa valvotaan huumausaineen salakuljettajia niin Kolumbiasta tulevat lennot ovat ykköskohde. Ei näillä silti heidän ihmisarvoaan viedä, ei edes siltä pipopäiseltä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Romaneihin kohdistetut joukkotuhoamiset on enimmäkseen unohdettu:

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005627709.html

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Ymmärtääkseni Suomessa ei ole romaaneihin, eikä muihinkaan joukkotuhoamisia
kohdistettu.
Jos tuollaisiin argumentteihin mennään, niin mitään ei voi tehdä. Maailmassa on niin paljon pahaa tapahtunut, että joka asiaan löytyy tapahtuma, joihin verrata.
Tärkeintä on Suomen turvallisuus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset