PekkaSiikala11 Suoraa puhetta

Älä ajattele - Vastuullinen journalismi tekee sen puolestasi

Reilu viikon ero suomalaisesta mediasta on perin virkistävä ja silmiä avaava kokemus, etenkin kun sen viikon ajan eri maissa lueskelee lähinnä vain paikallislehtiä ja katselee maassa jos toisessakin iltaisin pelkästään televisiota.

Palikat asettuvat kohdilleen ja todellisuus alkaa hiukan häämöttää suomalaisen median luoman harhan takaa.

Kun sitten palaa Suomeen ja törmää sivustolla jos toisellakin median itsekehuiseen sloganiin, jossa korostetaan vastuullista journalismia, niin kuulkaa ihan on pakko nauraa.

Yhtä hyvin voisi tietysti itkeäkin.

Käytännössä suomalainen media nähkääs elää lähes pelkästään Venäjästä, Venäjän uhasta ja mistä tahansa mikä jotenkin liittyy Venäjään. Olkoon sitten kyse juustosta, oudon makuisesta makkarasta tai kemiallisisista aseista.

Ei muualla maailmassa vastaava näe. Tosin en käynyt Virossa enkä Britanniassa. Enkä Yhdysvalloissa.

Oletteko kuulleet suhteellisuudesta?

Luultavasti olette, mutta tuskin ymmärrätte mitä se on. Siksi teiile pitää antaa asiasta yksinkertainen esimerkki.

Suomalaisen asetehtaan edustajana toiminut mies myrkytettin Ugandassa. Lukekaa nyt huolella; hänet myrkytettiin ja hän kuoli, koska hänet myrkytettiin.

Brianniassa myrkytettiin pari venäläistaustaista henkilö. Kumpikaan ei kuollut. Tiettävästi.

Miten suomalainen media on suhtautunut näihin kahteen myrkytystapaukseen, joista vain toisessa uhri kuoli, ja vain toisessa uhri oli  -  suomalainen!

No tietysti suomalaisuhrin osalta pureutuen oleelliseen, muutaman päivä ajan, kirkumalla että miksi Suvi Linden oli uhrin matkassa. Siinä kaikki.

Britannian tapauksen tiimoilta suomalainen media on antanut Venäjä-vihalleen kaikki vallat ja ohjat. Ihme kun vielä ei olla Uralilla. On näet huudettu Theresa Mayn suulla otsikosta toiseen. Täysin palkein.

Että se suhteellisuudesta ja sen ymmärtämisestä.

Kun länsi murjoi miljoonakaupunki Mosulin maan tasalle (tiettävästi jopa 40 000 siviiluhria) oli suomalainen media hiljaa kuin pissi sukassa. Luonnollisesti kahdesta syytä; Suomi oli mukana Mosulissa, mutta Venäjä ei ollut.

Vaan auta armias kun Syyriassa jotain tapahtuu. Silloin suomlainen media kertoo että länsi iski kemiallisten aseitten varastoihin ja kemiallisia aseita valmistaviin tehtaisiin.

Juuri samoin kuin siinä jokseenkin turhassa Irakin sodassa.

Mitä siis on vastuulinen journalismi Suomessa? Kyllä te sen tiedätte. Se on sitä että uutisoidaan kiltisti liki sanasta sanaan  -  mitään mistään tarkistamatta  - kaikki se mitä lännen kahjot johtajat sanovat.

Tämä jo pitkään vallalla ollut vastuullinen journalismi on liki insestisessä avioliitossa suomalaisen sosiaalisen median kanssa.

Totuus on kuollut ja journalismi on haudattu. Siinä vastuullisen journalismimme koko kuva, ja myös kukkaro.

Hyvää tätäkin mediapäivää kaikille.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Näinhän se on, matkailu avartaa näkemyksiä.
Hyvä kun otit puheeksi, Venäjähän meillä Suomessa on ollut kohtalon kysymys jo 100 vuotta.

Nykyinen informaatiosota on jo niin kovaa että aamuisin katson ikkunasta että joko näkyy pieniä vihreitä miehiä kalasnikovit kainalossa.

Keski-Euroopassa ei ole pahemmin sodan pelkoa koska vanha vihollinen Saksa katuu ja on nykyisin ihmisiksi, toisin kuin Venäjä joka uhoaa sodalla jatkuvasti.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Taitaa eniten sodasta uhota herra Trump, eikä paljoa jälkeen jää rouva May. Itse asiassa tässä suhteessa on olemassa hyviä mittareita: raha ja sotilastukikohtien määrä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Imperialismin suhteen herra Putin kyllä korjaa kruunun viime ajoilta (sekä tarkoitusperiltään...). Trump on ollut häneen verrattuna pelkkää puhetta. On söpöä että Kiinan intressit pysyvät aina piilossa. He osaavat pelata peliä varsin hienosti ilman konflikteja ja lentävät tutkan alla näppärästi (olematta yhtään sen parempia). Olen varma että Putin haluaa korjata mm. sotilastukikohtien määrän enemmän Venäjälle suotuisaan suuntaan. Tämä on vain inhorealismia.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Vastuullinen journalismi (suomalainen) on myös muissa asioissa kuin ulkopolitiikassa nöyrä, palveleva ja kukkaroa kunnioittava.

Se on hallituksen kiltti palvelija kaikessa mikä heikentää heikon asemaa, aktiivimallista alkain. Johonkin rajaan asti asian voisi hyväksyä, mutta ei Ylen kohdalla, koska Ylen pitäisi olla puolueeton.

Muut mediat toki puhukoot pääoman äänellä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tämän päivän Venäjä-juttu on se, että Venäjän lehdissä vaaditaan Fortumin venäläisten omistusten kansallistamista. Hätä on Fortumissa todellinen, kun Sauli Niinistöä kysytään jo apuun. En nopealla googlailulla löytänyt vahvistusta sille, että Hesarin jutussa mainittu Deljagin olisi Putinin neuvonantaja. Sellaiseksi hän ei itse itseään esittele eivätkä löytämäni jutut hänestä sitä myöskään kerro.

https://www.hs.fi/talous/art-2000005643454.html

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Fortumia vastaan käydään "ei-poliittista" lokakampanjaa, twiittasi tänään Fortumin viestintäjohtaja Kati Suurmunne. Erikoinen väite, kun kampanjan näkyvin hahmo on poliitikko ja kansallistamista vaaditaan poliittisin perustein.

https://twitter.com/KatiSuurmunne

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Lueskelen tässä brittijournalismia. Lukekaa tekin. Varmaan huomaattekin, mikä Jeremy Corbynin artikkelissa on vikana:

https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/apr...

Kun olette huomanneet, kertokaa minullekin.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Jopa konsevatiivisuudestaan ja puolueellisuudestaan tunnettu Fox News Yhdysvalloissa näyttää tarkastelevan esimerkiksi Syyrian tilannetta puolueettomammin kuin suomalainen media.

https://www.facebook.com/yaliberty/videos/10155544...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Joka tapauksessa on erittäin vaarallinen ammatti tuo toimittajan ammatti.

Varsinkin jos on Venäläinen ja kirjoittaa venäläisistä palkkasotureista Syyriassa, eihän sellaista kukaan kestä ja siksipä varmaan tälläkin kertaa toimittaja teki ''itsemurhan'' . :)

https://yle.fi/uutiset/3-10161635?origin=rss

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Viime yönä kuoli 33-vuotias ympäristöaktivisti Mihail Abramjan tuntemattomaan sairauteen. Hänen ystävänsä epäilee, että hänet myrkytettiin.

http://xsovietunion.blogspot.fi/2018/03/list-of-su...

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Olen maailman menoa seurattani tullut yhä allergisemmaksi termille aktivisti, koska sitä tremiä käytetään yhä useammin väärin ja väärissä yhteyksissä, ikään kuin kaiken pyhittävänä.

Mainitsemastasi aktivistista en ole koskaan kuullutkaan, joten kirjoitin nyt aivan yleisellä tasolla.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

On toimittajan ammati vaarallinen myös länteen kuuluvissa EU- ja Nato-maissa. Ihan hiljattain yhdessä sellaisessa ammuttiin kaksi toimittajaa, jotka olivat pääsemässä perille poliittisen johdon kytköksistä vähemmän suotaviin piireihin.

Mutta ketäpä se kiinnostaisi.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

En ole varma ymmärrätkö sinä nyt suhteellisuutta noiden myrkytystapausten uutisoinnissa. Toisessa Suomi-Uganda yksittäistapaus, jossa aika tavanomaisia myrkkyjä ja toisessa Iso-Britannia-Venäjä tapaus osana pitkään jatkunutta murhien ja epäilyttävien kuolemien sarjaa, joissa käytetään erittäin harvinaisia myrkkyjä, joita ei kuka tahansa pysty tuottamaan.

Ja Venäjä on pommittanut Syyriassa vuodesta 2015 lähtien, median siitä kovin innostumatta. Silloin kun sairaaloihin osuutaan ja siviileitä myrkytetään niin kiinnostutaan.

Suomen sotajournalismi on vähäistä, koska meillä on vähän journalisteja niillä alueilla ja heillä heikosti pääsyä tarkistamaan asioita.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ymmärrän taatusti, ja vieläpä oikein hyvin. Ja eillä Ugandan kulmilla näitä epäilyttäviä kuolemantapauksia on kyllä ollut enemmän kuin Britanniassa.

Jostain syystä media ei kiinnostu silloinkaan kun länsi pommittaa sairaaloita, kuten se teki mm. Mosulissa. Suomen Amnestykin vaikeni asiasta. Amnesty International toki raportoi. Eikä Mosul suinkaan ole ainoa paikka jossa länsi on pommittanut sairaaloita.

Olen hieman huvittunut myös siitä miten täydellisesti suomalainen media toimittajineen on hyväksynyt Britanniassa asuvan kauppiaan "syyrian ihmisoikeiusjärjestöksi".

Venäjä on voinut pommittaa Syyriassa, mutta hirveitä olivat USA:n johtaman liittoumankin pommitukset ja raketti-iskut Mosulissa, ja sen jälkeiset teloitusaalllot.

Poliittisesti ja sotilaallisesti, hassua kyllä, Venäjällä on homma hanskassa Syyrian kulmilla, kun USA taas on täysin eksyksissä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Et ilmeisesti ymmärrä kuitenkaan. Eivät nuo ole kansainvälisessä mittakaavassa millään tavoin yhtä merkittäviä tapauksia. Ja Ugandan tapauksesta on Suomessa uutisoitu isoin otsikoin. Kuinka laajaa uutisointi pitäisi olla, että sinulle kelpaa?

Mistä Mosulin iskusta media on vaiennut?

Ja lukuisten siviileihin kohdistuneiden kemiallisten iskujen(joiden tutkimisen Venäjä on YK:ssa veto-oikeudellaan useaan otteeseen estänyt) jälkeen koet, että Venäjällä on tilanne poliittisesti ja sotilaallisesti hallussa Syyriassa?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #14

Venäjällä on Syyriassa oloonsa motiivi, hyvin selkeä. Muilla ei ole.

Minä nauran kansainväliselle mittakaavalle, koska juuri se on suuri kupla ja huijaus. Ymmärrän tietysti etteivät kaikki sitä ymmärrä, luultavasti et sinäkään.

Ja juuri ne, jotka eivät ymmärrä, kannattavat vaikka maailmansodan aloittamista syin jotka ovat lähinnä heppoisia ja huvittavia, eivätkä perustu tietoon vaan pelkkään tunteeseen.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #15

Ugandan myrkytys on mielestäsi siis yhtä merkittävä tapaus kansainvälisesti kuin Skripalit? Mikä media mielestäsi uutisoi Ugandan tapauksesta liian vähän?

Ja Venäjälle on mielestäsi tilanne hallussa sekä poliittisesti että sotilaallisesti Syyriassa? Miksi se sitten estää kansainvälisten tarkkailijoiden toiminnan?

Voitko vielä sanoa, että mikä media vaikeni Kunduzin sairaalaiskusta? Sitä ilmeisesti tarkoitit. Voitko siis ylivertaisen ymmärryksesi ylistämisen sijaan keskittyä ihan oikeisiin kysymyksiin. Kommenttisi näyttävät perustuvan lähinnä tunteisiisi ja sitä juuri kehotat välttämään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #14

Tänään tulleen tiedon mukaan Venäjä ei päästä OPCW:n tarkastajia Syyrian Dumaan tutkimaan väitettyä kemiallista iskua. Miksi?

http://abcnews.go.com/International/wireStory/late...

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #16

Tietääkseni tuo tieto on peräisin nimenomaan brittidelegaatiolta. Suhtautusin siihen pienin varauksin.

Mutta voimmeko luottaa suomalaiseen laatumediaan?

”Venäjä yrittää heikentää luottamusta operaatioon koskien tietojen keruuta kemiallisten aseiden käytöstä Syyriassa ennen asiantuntijoiden saapumista Dumaan”, ilmoitti Venäjän delegaatio Tassin mukaan." (HS, tänään ja nyt)

No, ei näin vanhana ennä tarvitse kaikkea ymmärtääkään!

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ugandassa kuoli samaan aikaan myös toinen pohjoismainen "asekauppias" hämärästi, mutta eihän se kiinnosta valtamediaa. Eikä niihin uskovia.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #32

No kerro sinä. Kyllä itseäni kiinnostaisi ja olettaisin että medioitakin mikäli jymyjutun sinne saat laitettua... Kiinnostaa kiinnostaa, kunhan saat jotain matskua.. älä nyt vaadi muilta enemmän kuin mihin itse kykenet - tosin oletan että jatkossa siihen samaan syyllistyn minäkin.. kukapa ei. Tuohon Uganda-juttuun pitäisi saada tarttuma-alaa, mistä hommaa jatkaa... mikäli ei voi jatkaa, niin voi voi, juttu kuihtuu.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

"Suomen sotajournalismi on vähäistä, koska meillä on vähän journalisteja niillä alueilla ja heillä heikosti pääsyä tarkistamaan asioita".

Tähän on tulossa lisää korjausta ihan pian: "Kalevan entinen päätoimittaja siirtyy Naton viestintäkeskukseen"

https://www.aamulehti.fi/uutiset/kalevan-entinen-p...

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Totta on, että tuo suorastaan hysteeriseksi yltynyt Venäjä-uutisointi on silmiinpistävää. Joka päivä HS, IS ja Yle kertovat mikä naapurimaassa on vikana. Ei siinä mitään, moni asia on Venäjällä pielessä ja siitä pitää kertoa, mutta tämä kylmän sodan kaikuja heläyttelevä demonisointi alkaa jo kääntymään itseään vastaan. HS:ssa toimittaja Mäkelä on kaivelemassa venäläisestä mediasta Suomea käsitteleviä, mielellään kielteisiä juttuja. Hänen kolumninsa ilmestyy pari kertaa kuukaudessa. Jos vastaavaan ryhtyisi Suomessa joku venäläinen lehtimies, hän voisi raportoida Venäjää kielteisessä valossa käsittelevistä mediajutuista päivittäin ja vielä useaan kertaan.

En ole venäläisen politiikan kannattaja enkä varsinkaan Putinin ihailija. Seuraan kuitenkin mielelläni poliittista uutisointia ja osaan omasta mielestäni asettaa Venäjän toiminnan oikeaan viitekehykseen. Se puolustaa strategisia etujaan välillä karkeilla ja välillä pehmeämmillä keinoilla. Se venyttää kansainvälisen lain käsitteitä mieleisellään tavalla ja liittoutuu tarvittaessaan diktaattoreidenkin kanssa. Sen luonnonvarat ovat mittavat ja maailmassa, jossa strategisia omistuksia turvataan, se pyrkii säilyttämään otteen omistuksistaan. Kun Naton tukikohtaverkko on työntynyt lähemmäksi sen rajoja, se on alkanut niitä agressiivisesti puolustamaan. Se siis toimii samanlailla kuin Yhdysvallat, mutta sen voimavarat eivät riitä maailmanlaajuiseen toimintaan.

Suomalaisen median kansainvälisen politiikan uutisointi on liukunut niin yksipuoliseksi, että se huvittaisi, jollei asia olisi pohjimmiltaan niin vakava. Esimerkiksi Jemenin kriisi tuntuu olevan lähes tabu tiedonvälityksessämme. Siitä kuulemme ehkä kerran kuukaudessa. Median kielenkäyttö on muuttunut. Suomessa puhutaan julkisesti jo sanoilla, jotka ovat aidon sotaisia. Rauhantekijät on työnnetty taka-alalle.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ei Venäjän aggressioiden jatkuva käsittely suomalaisessa mediassa ole mikään yllätys. Venäjä, Venäjä, Venäjä. Suomen ainoa todellinen uhka maailmalla. Hyvänä kakkosena ulkomaan uutisoinnissa ovat nuo vientimarkkinat.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Masentava kommentti yksisilmäisyydessään. Melkein kuin aktivistin kirjoittama.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Siikala uskoo ihan tosissaan että media pystyy ohjailemaan kansalaisia.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Aivan varmasti pystyy, sillä mistä muualta kansalaiset tietoa, luuloa tai mitään muutakaan informaatiota oman elinympäristönsä ulkopuolelta saisivat.

Nyt on syytä muistaa että myös toimittajat ovat kansalaisia. Heidänkin saamansa informaatio on nykyään yli 90 % tasolla mediasta peräisin. Tai somesta (Twitter).

Tämä on helppo huomata lukemalla ulkomaisia julkaisuja. Sieltä ne suomalaiset ulkomaan uutiset tulevat. Kotimaan uutiset taas kierrätetään tylliin "Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti".

Ihan oikeat toimittajat ja journalistit on aika sitten laitettu kilometritehtaalle. Jäljelle on jätetty joukko heikkopalkkaisia ulkomaisten uutisten kopsaajia.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Aivan varmasti pystyy, sillä mistä muualta kansalaiset tietoa, luuloa tai mitään muutakaan informaatiota oman elinympäristönsä ulkopuolelta saisivat."

-------------------------------------------------

Tuossa Siikala on ihan oikeassa. Monessa muussa tietenkään ei ole, mutta se on sivuseikka. Myös Siikala on joskus oikeassa ja ideologisen kuplansa kun unohtaa, niin kohtuu useinkin. On turha väittää etteikö medialla olisi vaikutusta eri maiden kansalaisten mielipiteisiin - aivan varmasti on. Mm. Putin varmisti hallintonsa menestymisen ottamalla 2000-luvulla median haltuunsa - tällöin kukaan ei moisesta varoitellut paitsi ehkä allekirjoittanut joidenkin muiden ohella. Samoin Valko-Venäjän diktaattori on toiminut ja valitettavasti myös mm. Unkarissa liika valta johtaa vallan väärinkäyttöön eikä media enää ole erityisen puolueetonta.

Mediapeli on kovaa myös USAssa ja monessa muussa maassa. Kiellettyjä aiheita on myös ihan "kivasti".

Erikseen vielä Kiina ja muutamat vieläkin kontrolloidummat maat (niitä on harvoja, mutta tyyppiesimerkkinä yleensä toimii Pohjois-Korea). Tasan tarkkaan medialla on suuri valta. Ken hallitsee narratiivia ja pääsee toistamaan haluamaansa viestiä loputtomiin.. hallitsee lähes kaikkea. Länsimaissa usein media onneksi on osin hajautettua ja myös erilaisia näkemyksiä pääsee esiin. Se ei tarkoita tosin sitä etteikö valtamedian taholta voisi löytyä mieluisia näkemyksiä (ajan henki tahi poliittisuus) ja objektiivisuus voi olla kaukana.

Käyttäjän emailjuuso kuva
Juha Hämäläinen

Siikala on niin oikeassa kuin yleensä mahdollista olla. Tämä koti- ja ulkomainen kouhotusjournalismi on manipulaation huippu.

Näen päivittäin kymmeniä aggressiivisia ja sotahulluuteen yltäviä kirjoituksia lännen mediassa. En ole kuitenkaan löytänyt yhtään venäläisten erityistä valeuutista. Kaikki osapuolet mediassa suodattavat, vääristävät ja manipuloivat.

Säälittäviä ovat vain ne suomalaiset, jotka lähtevät kouhotukseen mukaan. Eivät osaa itse ajatella yhtään.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Hyvä Hämäläinen, uskon, että et osaa venäjää, muuten lukisit valtavasti moskaa aamusta iltaan. Tässä yksi vale, jota Venäjä on levittänyt, jonka olen oikaissut:
http://esa-jussisalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...
Valeuutisten levittäjät ovat tässä niitä kouhottajia, eivät niiden asialliset korjaajat, eli me kunnon suomalaiset, perinteistä puolueettomutta vaalivat.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Valeuutisia levitellään kaikkialla, ja lähes jokaisessa maassa on roskalehtiä, roskamedioita ja sitten vielä niitä aitoja valemedioita, sellaisia kuin meillä aikanaan MV-lehti.

Tämän blogini pohjana ovat ns. laatumedioissa eri maissa julkaistut uutiset - ja niiden tärkeysjärjestys eri maissa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #29

Venäjä on saanut haltuunsa sveitsiläiseltä laboratoriolta dokumentin, jonka mukaan Salisburyssa käytetty hermomyrkky oli todennäköisesti suunniteltu lännessä.

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/vena...

Ei löydy verovaroin tuotetusta mediasta?

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Blogistin näkemys on jokseenkin päinvastainen kuin omani ja kaikkien tuntemieni valveutuneiden kansainvälisten kansalaisten, eli Suomessa hyssytellään ja vaietaan kaikesta Venäjään liittyvästä enemmän kuin missään muualla maailmassa.
No ehkä totuus on sitten siellä keskellä, että meillä Suomessa on maailman riippumattomin, asiallisin ja paras media, jota voi myös haukkua aiheesta ja varsinkin aiheettomasti mennen tullen.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kenties et seuraa kovin monia ulkomaisia medioita? Sillä niistähän tässä blogissa on kyse - medioista, ulkomaisista ja suomalaisista.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

28. Nähtävästi et seuraa venäläisiä medioita?

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ja tässä toinen: http://esa-jussisalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...
Ja nämä vain ne kaksi, joihin olen katsonut itse aiheelliseksi puuttua viime aikoina.

Käyttäjän EsaOlkoniemi11 kuva
Esa Olkoniemi

Siikala puhuu realistisesti asioista, eikä vänkää, jotain YLE-totuutta.

Oululainen Kaleva on tyyppiesimerkki nykysuuntauksesta, sillä vuosikymmeniä se nautti sitoutumattomuudestaan, nyt on tahti toinen, eli venäjä vihaa uutisoidaan päivästä toiseen pilapiirtäjiä myöten.

En tule tilaa Kalevaa enään, sillä niin ala-arvoista on media nykysuomessa YLE:stä lähtien.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Suomalainen media kilpailee itsensä ja toisensa kuoliaaksi. Ja eräiden mukaan kilpailu elvyttää tuotantoa ja kohentaa laatua. Ei elvytä eikä kohenna, vaan tasan päin vastoin.

Aikoinaan kun radiokanavat "vapautettiin", piti kaupallisten radioiden synnyttää laajasti vaihtoehtoista ohjelmaa. Miten kävi? Käytännössä samaa mössöä tunnista toiseen, ja osa taudista on tarttunut Yleenkin.

Kaupallinen media syöttää yleisölleen sitä, mitä rahoittaja eli mainostaja haluaa. Mainostaja haluaa luoda Suomeen kulutushysterian, ja siksi läntisen maailmankuvan ja kulttuurin tartuttaminen suomalaisiin on sen pitkässä tähtäimessä.

Ja kuka kaiken mainoshömpän maksaa? Me sen maksamme kiltisti, toisin kuin veromme. Kaiken huipuksi mainosmaailmankuva syöttää meille järjetöntä näkemystä, että varat mainontaan putoaisivat taivaasta. Eivät putoa. Ne putoavat meidän taskuistamme.

Siitä, mihin ja kenelle mainoksilla (lopulta meiltä) kerättävät varat jaetaan, päättävät tietysti eri henkilöt kuin ne virkavastuulla toimivat jotka määrittelevät mihin verovarat pannaan. Mutta näillä eri henkilöillä ei ole mitään muuta vastuuta kuin yksipuolinen markkinointi, ja tietysti oma palkka ja perheen toimeentulo, jolloin heidän on viisainta tehdä päätöksensä kaupallisen maailmankuvan mukaisesti.

Näin tapahtuu kaupallisessa mediassa, ja pelon lietsonta, jos mikä, myy hyvin ja edistää länsimielisyyttä. Venäjällä on tuottoisaa pelotella, joten kaikki tekevät niin. Se miksi Ylekin on mukana tässä hömpötyksessä, johtuu kokoomuksesta, joka kaappasi Ylessä vallan vuosikymmenen alussa. Kokoomuksen tarkoitus on romauttaa Yle samalle tasolle kuin kaupallinen hömppämedia, ja osittain se on hankkeessaan onnistunutkin. Kun Yle rypee tarpeeksi pohjamudissa, se voidaankin yksityistää, kun eroa kaupallisiin ei enää ole.

Siinä pohjaa median rappiotilalle.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Seuraan säännöllisesti saksalaista lehdistöä kuten die Weitiä ja FAZ:ia.

Venäjästä sekä uutisoidaan, että kirjoitetaan lähes päivittäin, voimakkaasti Venäjän politiikkaa arvostelevia kolumneja.

Tekstit ovat suorempia kuin miten Suomessa "uskalletaan" kirjoittaa.

Eli mikä oli tämän blogin idea?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Se mitä löytää riippuu siitä mitä etsii.

Tietysti Venäjästä uutisoidaan ja kovinkin sanoin. Blogin ideana on kuinka suuren osan (ja miten ylös nostettuna) uutisointi Venäjästä muodostaa päivittäisestä uutistarjonnasta eri maiden medioissa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Hyvä näin:

https://yle.fi/uutiset/3-10162754

Erityisesti Britanniassa on turhankin tuoreessa muistissa kuinka härskisti pääministeri voi valehdella ja valheillaan viedä maansa jopa sotaan.

Mainiota että Yle uutisoi asiasta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Meiltä kerätään erikseen veroja (ylevero), jotta puolueeton uutisointi ja tiedonvälitys olisi turvattu. ;-)

Tosin niistäkin verorahoista palaa iso osa vanhentuneeseen ylihintaiseen lähetystekniikkaan, josta maksetaan monopoliyhtiölle, joka on ulkomaisessa omistuksessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset