PekkaSiikala11 Suoraa puhetta

Tietojärjestelmät sekaisin kuin seinäkellot - Mutta Sote runnotaan maaliin

Nokia teki Suomelle hirveän vahingon. Se synnytti harhaluulon, jonka mukaan olemme  mahtavia digiosaajia. Emme totisesti ole. Onnettomat koodarit takovat toimimattomia järjestelmiä, mutta digiloikista höpisevä pääministeri Sipilä ajaa Soten maaliin hinnalla millä hyvänsä. 

Aloitetaan tästä:

https://yle.fi/uutiset/3-10165266

Potilastietojärjestelmät ovat Lahden suunnalla susia. Jo kuukausia ne ovat kirjoitelleet vääriä lääkemääräyksiä, vääriä laskuja ja takkuilleet muutoinkin aamusta iltaan ja illasta aamuun.

Potilastietojärjestelmällä on tietysti komea nimi: Lifecare.

Hyvä tavaton sentään.Lifecaren ongelmat ovat vaarantaneet potilasturvallisuuden useasti alkuvuoden aikana.

Kuka tällaisen järjestelmän on rakentanut ja myynyt? Ei, ei mikään nuorten nörttien pikayritys, vaan Tieto Oyj.  Mikä ihmeen Tieto Oyj?

No sellainen Tieto Oyj, joka kertoo kuuluvansa maailman sadan suurimman teknologiayrityksen joukkoon.  Siis tällainen:

https://www.tieto.fi/

Tieto Oyj ei ole pikkunarikka rahallakaan mitattuna. Liikevaihto on n. 1,5 miljardia. Tässä taloustietoja:

https://www.tieto.fi/sijoittajille-tieto/taloudellista-tietoa

Mikä on tämän blogitekstin ydinsanoma  -  sitähän moni tulee tivaamaan, etenkin ne koodarit, soteuskoisista kepulaisista puhumattakaan.

Tämän blogitekstin viesti on erittäin yksinkertainen ja selkeä: Sote-uudistus on järjetön, pakkomielteinen ja erittäin vaarallinen hanke, koska sitä survovat läpi ihmiset, jotka eivät ymmärrä asiasta mitään, eivät edes alkeita.

Sipilä, Rehula, Saarikko, Vehviläinen. Siinä muutama nimi.

He eivät ole missään vaiheessa ymmärtäneet, että ilman toimivia tietojärjestelmiä sote-uudistus on katastrofi ja täysin järjetön hanke. Luultavasti myös ihmishenkiä vaativa.

Jos Tieto Oyj ei kykene tuottamaan toimivaa potilastietojärjestelmää, niin kuka kykenee? Vastaus on tietysti hyvin yksinkertainen: Ei kukaan, ei annetussa eikä vaaditussa ajassa.

Hyvä muistaa, että potilastietojärjestelmät ovat vain yksi osa Sote-uudistuksessa. Sote-uudistukseen sisältyy paljon muutakin kuin terveyden/sairaanhoito, ja kaikessa siinä tarvitaan ehdottoman toimivia virheettömiä ja keskenään ongelmitta kommunikoivia tietojärjestelmiä.

Eikä niitä ole, eikä niitä tule.

Tätä ei Sipilä hallituksineen käsitä, etenkään ei kepulaisine ministereineen.

Entä miten niitä ehdottoman toimivia ja ongelmitta keskenään kommunikoivia tietojärjestelmiä oikeasti luodaan?

Hyvin yksinkertaisesti ja helposti. Ensin ohjelmia rakennetaan 3 - 5 vuotta, ja sitten niitä testataan 3 - 5 vuotta.

Niinpä Sote-uudistuksen oikea ajankohta on 6 - 10 vuoden päässä.

Jos se tehdään siinä tahdissa (pitää saada maaliin) kuin Sipilä, Saarikko, Vehviläinen ja kumppanit puhuvat niin rahaa palaa järjettömästi, käsittämättömän paljon.

Ja taatusti syntyy myös turhia ruumiita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ei kun se on päinvastoin: Hallitus ja päättäjät hurahtivat Nokia-ilmiöön. Tämä asenne on ongelmana meillä valtakunnassa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Voi sen noinkin sanoa. Mutta epäilemättä Nokia-ilmiö jätti myös kansaan - ja mediaan - kauhean trauman.

Nykyajan Suomessa kansa ei kuitenkaan juuri mistään mitään päätä, vaan päättäjiä ovat hallitus ja media, joten älytön usko digitalisaatioon ja tietojärjestelmien luomisen helppouteen on vaarallisinta juuri hallituksen ja median käsissä.

Irvokasta tietysti on se, että toimivaa mallia ei olisi tarvinnut kaukaa hakea. Tanskasta sellainen löytyy. Siellä rakentamiseen ja testaamiseen käytettiin suunnilleen 10 vuotta, ja niinpä homma toimii.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Luin äsken Lääkärilehdestä tietojärjestelmien toimimattomuudesta, kömpelyydestä ja virheistä, jotka tosiaan ovat sekä heikentäneet tuottavuutta että vaarantaneet potilasturvallisuutta. Suomessa asiat tehdään jotenkin väärinpäin. Jos halutaan että digitalisaatio parantaa tuottavuutta ja palveluiden laatua on digijärjestelmän oltava kunnossa. Ei voi tehdä niin että koko järjestelmä myllätään auki ja vasta tämän jälkeen luodaan digitaalinen järjestelmä. Päättäjät ovat menettäneet järkensä ja niin usea media myös. He eivät tajua riskeja, eikä edes suostu kuuntelemaan alan asiantuntijoita. Pitää kuunnella monia tahoja - Lääkäreitä, hoitajia, talouden asiantuntijoita ym...

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Hyvät suhteet julkiselle puolelle tuovat isot kaupat, mutta aikataulut, kustannusarviot ja lupaukset ohjelman toimivuudesta eivät pidä. Tieto Oyj on yleinen vitsi ohjelmoijien keskuudessa. Liian kankea johtotapa (jossa ei ole kenelläkään selkeää kokonaiskuvaa projektista) toimakseen ohjelmointialalla.

Mutta tämä on loppujen lopuksi ostajan osaamattomuutta.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Totta.

Helppoa ehdottoman toimivien ja keskenään ongelmitta keskustelevien järjestelmien luominen ei kuitenkaan ole kenellekään. Ei Suomessa eikä muualla.

Ihan mikrotasolla sen jälleen kerran totesin, kierreltyäni viikon eri maissa. Aivan uskomattomia mokia. Ne eivät kuitenkaan olleet vaarallisia; hotellin itsepalvelukirjautuminen ei toiminut, mutta aina löytyy hotelli jossa asian hoitaa ihminen. Tosin se hotelli, johon en sisälle päässyt, laskutti kaikesta huolimatta luottokorttiani - ja lähetti vielä paperilaskunkin.

Mutta potilastietojärjestelmät ovat merkitykseltään aivan toisesta maailmasta. Niissä on viime kädessä kyse ihmishengistä.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Virkamiehiä petkutetaan mennen tullen järjestelmien ostoissa. Ostoihin pitäisi palkata tilapäisesti rautaisia alan ammattilaisia (it-, talous-, juridisen alan ammattilaisia), jotteivät it-yhtiöt pystyisi huiputtamaan virkamiehiä. Tämän lisäksi täytyy hyvin tarkasti kuunnella työntekijöitä, sotessa tietenkin lääkäreitä, hoitajia ja sosiaalipuolen ihmisiä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tämä jos mikä on totta. Olen nähnyt aivan hirveitä vedätyksiä ja huijauksia, kun ostopuolella ei ole edes perustietoja.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Epäilemättä Sote-uudistuksesta siis tulee karmea epäonnistuminen ja hirveät kustannukset. Poliitikot ovat kuitenkin täysin piittamattomia - he leikkivät vallalla. Ja ihmishengillä.

Mediakin on uudistuksen perusongelmien suhteen hyvin laiska; se kuuntelee mieluummin ministereitä kuin asioantuntijoita, koska ministerin kuva tuo enemmän klikkauksia.

Koko sote- ja maakuntapaketti on historiamme suurin puhallus. Valtavia omaisuusmassoja siirettään vastikkeetta sinne ja tänne.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset