PekkaSiikala11 Suoraa puhetta

Köyhät piiloon - Aktiivimalli myös leipäjonoihin

Leipäjonot aiotaan piilottaa, koska ne ovat rumia ja häiritsevät menestyjän arkea. Eikä tämä vielä mitään, sillä myös aktiivimalli halutaan viedä leipäjonoihin. Sen muovikassin saa  pian vain jos tekee jotain mikä ei hyödytä ketään, eikä ainakaan sitä vähäistä purtavaansa jonottavaa köyhää.

https://yle.fi/uutiset/3-10173516

Suomesta on muutamassa vuodessa tullut kivikova maa, jossa suoranainen sadismi kukoistaa. Ei niin heikkoa ja avutonta etteikö häntä jotenkin lyötäisi vastikkeellisuudella. Mielenkiintoista ja osin hämmentävää on se että rahvaskin tuntuu tätä haluvan ja siitä myös kovasti nauttivan.

Toki vain niin kauan kunnes huono onni, sairaus tai sattuma heittävät ihmisen itsensä leipäjonoihin, hoitojonoihin tai kuolemaan unohdettuna sänkyynsä, ulosteittensa keskelle.

Minulla on oma käsitykseni mistä tämä johtuu. Rukousaamiaisista tietenkin, siis poliitikoista, joiden syvimmät arvot kumpuavat vanhasta testamentista. Poliitikoista, jotka eivät ole uutta testamenttia lukeneet ja jotka eivät Jeesuken opetuksista piittaa pätkääkään.

Heille armo on täysin vieras asia. Jos et työtä tee ei sinun syömänkään pidä. Tosin nämä hurmahenkiset eivät kenellekään työtä tarjoa, pelkkiä rangaistuksia vain.

Jumalatonta touhua.

Vastikkeellinen soisaaliturva, vastikkeellien työttömyysturva, vastikkeellinen ruoka-apu. Eivät ne enää mitään turvaa ole. Ne ovat rangaistuksia rangaistusten päälle.

Mielessäni on muutamia nimiä, jotka voin aivan hyvin paljastaa.  Paula Risikko, Juha Sipilä, Timo Soini, ihan vain hassuimmat mainitakseni.

Minulle he ovat jumalattomia ihmisiä sanan kaikissa merkityksissä.

Vältä köyhyyttä, varo työttömyyttä ja eritoten pysy poissa leipäjonoista, jotta et menestyjien päiviä pilaisi. Onhan se niin rumaa olla köyhä, sairas, työtön, työkyvytön, väsynyt, vanha, nälkäinen tai vammainen.

Jotain pitää vastikkeeksi noista synneistä antaa. Konttaa edes risusavottaan, jos muuhun et pysty. Jos siihenkään et kykene niin kuole pois, koska häpeäksi olet. Leipäkassin voit saada jos punnerrat kymmenen kertaa. Nöyrästi.

Hyvä suomalaista päivää suomalaisille!

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (59 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Aika surullinen ''uudistus''.

Kaipa se sitten menee niin, että pois silmistä, pois mielestä. Onhan se poliitikoille vastenmielistä, että vaikka kuinka julistaisi, että eriarvoisuus ei kasva, ja työllisyys on parasta lääkettä, niin mustan auton takapenkiltä on harmillista katsoa köyhyyttä silmiin.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kun poliitikko ei jollekin asialle mitään mahda niin hän mieluusti sen asian haluaa pois silmistään. Jostain syystä hän usein myös suuttuu tuolle asialle, ja haluaa siitä rangaista.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ainakin jutun mukaan nämä ideat kumpuavat ennemminkin virkamieskunnasta. Poliitikko sentään ymmärtää kuolevaisuutensa, kun joutuu säännöllisin väliajoin lunastamaan paikkansa uudelleen.

Virkamiehen pyrstö on ikuisesti turvattu, joten ei välttämättä pysty ymmärtämään miksi jotkut ovat niin tunareita etteivät istu eläkevirassa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Virkamieskunta toimii politiikan ehdoilla ja pitkälti poliittisten ohjeiden mukaan. Virkamieskunta on politiikon käsikassara, ja myös suojakilpi jonka taakse piiloutua.

Suomalaisen ja esimerkiksi ruotslaisen virkamieskunnan ero on aika järkyttävä; meillä virkamiehet ovat yhä erittäin tsaristisia. Heidän mielestään kansan pitää palvella virkakuntaa, eikä toisin päin.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Vahvasti kirjoittaa Siikala vähäosaisten asemasta. Mutta tällaiset tuomiot "Minulle he ovat jumalattomia ihmisiä sanan kaikissa merkityksissä" nostavat karvojani pystyyn. Siinä henkii ajallemme tyypillinen mustavalkoisuus ja populismi, ei kukaan ole läpeensä paha eikä hyvä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Minulle he ovat jumalattomia ihmisiä. En väitä että he ovat pahoja, hyviä tai mitään siltä väliltä.

Julkisesti he kuitenkin esiintyvät hyvin jumalisina uskovaisina.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Kyllä siitä on Jumaluus kaukana, mutta sitähän sinä et ymmärrä. Kun seisot talvipakkasessa tuolla kirkon tai Hurstin leipäjonossa, niin siinä kyllä on usko kosetuksella, vaikka ne, kirkon kellotapuli ja torni siinä nenän edessä kummittelevatkin. Mutta johonkinhan sitä on tietämttömyyttään ja kaikinpuolista pahaa oloaan purettava - jos ei muuhin, niin köyhiin sitten. On halveksittavaa vetää uskonto mukaan köyhyydestä puhuttaessa, sillä ainoa asia, mikä juurikin pitää unohtaa on uskonto, sillä jos uskonnolla olisi mitään tekoa käyhyyden kanssa, niin meillä ei olisi yhtään köyhää, vaan uskovat ja kirkon oppeja noudattavat ihmiset pitäisivät huolen käyhistä ja auttaisivat heitä kaikin mahdollisin keinoin, eivätkä yrittäisi kaikin käytettävissä olevin keinoin lakaista heitä maton olle ja puhdistaa sitä olematonta omaatuntoaan sillä, että työntävät hyväntekeväisyyden nimissä heille kaiken sen roinan, mikä ei heille itselleen enää kelpaa ja röyhistelvät sitten rintaansa, kun ovat mukamas tehneet jotakin näiden vähäosaisten hyväksi. Tai nakkaavat kolikon kolehtihaaviin ja luulevat, että sillä on taivaspaikka lunastettu. Ulkokultaista ja kakasinaismoralistista touhua, mikä suorastaan ällöttää minua, niin kuin tuo sinun kisrjoituksesikin. Ne ihmiset, loisivia, oikeden vähäosaisten siivellä matkustaviea raukkoja lukuunottamatta, ovat se malka näiden rikkaiden silmässä, vaikka he näkevätkin vain sen rikan näiden vähäosaisten silmässä. Eli, jos vedät uskonnon tähän mukaan, niin näe myöskin se oikea opetus sieltä Raamatun jakeista, äläkä lue sitä kirjaa kuin piru Raamattua.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Arvo Pohja hallituksen mukainen idea joissa kaikissa onnistutaan loukkaamaan arvo pohjaa, tasa-arvoa. Ruokakassin idea on siinä, että oikeasti köyhä ei pääse paikalle syömään leipää edes Helsingissä saati että idea toimisi lopussa maassa ellei sitten tämä tarkoita soppatykkiä joka kortteliin. Ja tämä koskee ns. terveitä työttömiä jos on mielenterveysongelmia tai muita syitä ei moiseen julkiseen joukkoruokintaan uskalla, halua, pysty osallistumaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Aivan saatanallista on, että ruoka-apua jaetaan jonottaneille muovikasseissa.

Kaiken häpeän päälle vielä lisätään syyllisyyttä luonnon tuhoamisesta.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Miksi kaiken turvan ja avun pitäisi olla vastikkeellista? Osaako joku sen selittää?

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Olisikohan selitys tässä:

"Otsasi hiessä sinun pitää syömän leipäsi, kunnes tulet maaksi jälleen, sillä siitä sinä olet otettu. Sillä maasta sinä olet, ja maaksi pitää sinun jälleen tuleman." (1. Moos. 3:19)

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

No sieltä vanhasta testamentistahan nämä höppänät hurskaat oikeutuksensa hakevat. Kuten totesin he eivät ole lukeneet uutta testamenttia, ja Jeesuken opetukset ovat joka tapauksessa valuneet heistä kuin vesi hanhen selästä.

Eikös se Jeesus jaellut leipää, kaloja ja ihokkaita ihan vastikkeetta?

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson Vastaus kommenttiin #15

Kyllä vain, siinä osassa Raamattua jota Sipilän ja kumppanien kotona ei näytä koskaan avatun.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Maailma on julma paikka ja julmemmaksi menee! Itse kannatan nuorten terveiden ihmisten työllistämistä vaikkapa vastikkeellisellä mallilla,koska se voi hyödyttää nuorta ihmistä ja auttaa pääsemään jaloilleen. Työn suorituksen määrän on vastattava tuen määrää, eli 800 €/kuukausi työtä esim. kahtena päivänä viikossa. Ja lomat pitää kertyä tästä kuten muillakin.

Sairaat, vanhat, vammaiset ym. heikot jääköön vastikkeellisuuden ulkopuolelle koska se ei hyödytä heitä mitenkään. On aivan turha nöyryyttää ihmisiä, jotka jo ennestään ovat tiukoilla.

Sipilä/Bernet-tyypit ovat todella kovia ihmisiä. Ja Risikkoon olen pettynyt, neuvotteli sote-uudistuksen suoraan pörriäisten kanssa. Siinä ei ihmisten terveys paljon painanut. Ja maakuntauudistus heikentää myös vanhusten ja vammaisten ja muiden syrjäytyneiden huoltoa. Miten jostain maakuntahallinnosta voidaan auttaa yksittäisiä ihmisiä. Ainakaan Uudellamaalla tämä ei onnistu, aivan liian suuri maakunta. Mutta hallituksen salaisena motiivina onkin säästää rahaa jättämällä nämä ryhmät heitteille.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Sinäkö valitset ne ihmiset kahteen jonoon ?

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

"Sipilä/Bernet-tyypit ovat todella kovia ihmisiä." Kovia ovat, kyllä, mutta nyt me tarvitsemme heitä. se, ollaanko me kaikista ratkaisuista täysin samaa mieltä, on eri asia, mutta tällä viime vuosisadan puolen välin nousukauden huumassa kehitetyllä vasemmistolaisella "kaikille kaikkea -mallilla" me emme vaan yksinkertaisesti pärjää. Jostakin on tingittävä. Mutta mikä on se kansanosa,joka suostuu vapaaehtoisesti luopumaan jostakin, o saavuttamastaan edusta?
Meillä on paljon sellaisia kohteita, joista voisi ottaa, mutta kun ne ovat paremmin toimeentulevien saavuttamia etuuksia, niin niistä ei voida luopua, koska surin osa päättäjistä hyötyy itsekin niistä eduista. Esimerkiksi julkinen terveydenhuoltao voisi hyvinkin olla maksullinen niille, joilla on varaa kustantaa oma terveydenhotonsa, lapsilisiä ei missään tapauksessa ole järkevää maksaa kasvamaan korkoa lasten omille tileille, kun samaan aikaan on iso joukko lapsia, joilla ei ole varaa kunnon koulutarvikkeisiin, ei vaatteisiin, eikä aina edes terveellisesn ruokaan.
Näitä karsittavia menoja olisi huomattavasti enemmän, mutta kysehän on vain priorisoinnista ja se tarkoittaa meillä sitä, että se, jolla on valtaa, asettaa oman etunsa käyhien edun tilalle ja käyttää törkeästi hyväkseen yhteikunnan varoja.
Ei se ole yksin Bernerin tai Sipilän "juttu", vaan siihen sortuvat kaikki päättäjät, puoluekentän laidasta laitaan. Vasemmistolaisten itsekkyys vaan puree paremmin kansaan, kun kansa ei tajua, että vassutkin ajavat vain työtä tekevien etuja ja se varsinainen köyhä kansa jää näiden vasemmiston ajamien etujen ulkopuolelle, kun tämä pahuksen kurja joukko ei vähistä eläkkeistään ja toimeentulotuistaan maksa liiton maksuja. Niin ovat saitoja, että pihistävät siitäkin, eikä niille pirulaisille ole keksitty mitään sanktiota, että ne voisi painostaa maksamaan.
Sitäkin olen ihmetellyt, että työttömät, jotka pääsääntöisesti ovat liittojen orjia(ainakin ovat olleet), eivät vaadi liittoja tekemään enempää hyväkseen, sillä luulisi niistä suurista puskurirahastoista lohkeavan edes osa työttömien jälleenkoulutukseenja vaikkapa paikkakunnan vaihdon yhteydessä muuttoavustukseen - jos vaan tahtoa ja ymmärrystä olisi.
Eli turha ositella ketään yksittäistä ihmistä sosrmella.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Kyllä siellä pääkaupunkiseudulla osataan..

Vanhusten annetaan kuolla koteihinsa, koska kotisairaanhoito ei käy viikkoihin katsomassa. (lieneekö paikallinen eutanasia hoito?)

Laittomasti maassa oleville järjestetään ohitusjonot asuntoihin, ilmainen terveydenhoito, ruokaa ja rahaa.

Paikalliset asunnottomat jatkaa ulkoelämäänsä kuka missäkin.
Onneksi on kohta kesä, ei tarvi niin kovaa palella..

https://www.tehylehti.fi/fi/blogit/mainio/monenko-...

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ei pidä jakaa väärää tietoa. Laittomasti maassa oleville ei jaeta ohi jonojen asuntoja, ilmaista terveydenhoitoa, ruokaa eikä taatusti rahaa.

Pysytään asiassa eli leipäjonoissa ja vastikkeellisuudessa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pysytään totuudessa.

Ohi jonojen ei ehkä jaeta, mutta jaetaan kaikkea blogistin ansiokkaasti luetteloimaa yhteiskunnallista apua joka tapauksessa. Riihikuivaa rahaakin saa toimeentulotukena.

Helsinki näyttää tässä mallia muulle Suomelle.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #17

Todellakaan ei ohi jonojen. Tuon riihikuivan rahan suhteen pitää olle skeptinen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #22

Kyllähän tuo laittomasti maassa oleskelevalle myönnetty toimeentulotuki äkkiseltään epäilyttää, mutta totta se vaan on.

Valtion budjetissa on tänä vuonna varattu yli 5 miljoonaa euroa laittomasti maassamme olevien henkilöiden tarpeisiin.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #28

Kela siitä vielä viime vuonna kieltäytyi, mutta hallinto-oikeus linjasi asian lopullisesti lokakuussa 2017 siten että Kela on velvollinen toimeentulotukea jakamaan myös laittomasti maassa oleville, siis paperittomille.

Kyseessä kuitenkin on aika marginaalinen joukko kaikista toimeentulotuen saajista.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Pian Suomi ottaa mallia 1700-luvun Englannista, missä säädettiin laki, joka teki köyhyydestä rangaistavaa. jos olit rahaton/koditon niin sinut vietiin vankilaan, josta piti vielä maksaa - siis vankilassa olosta. Mutta ainakin köyhät olivat poissa rikkaiden silmistä kun vankilat olivat täynnä näitä vaarallisia olentoja.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomessa oli voimassa irtolaislaki vuosina 1937-86.

Irtolaista ei Suomessa passitettu vankilaan, mutta kylläkin työlaitokseen.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tämä totta. Moni ei tuota tiedä eikä muista.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

"Ei niin heikkoa ja avutonta etteikö häntä jotenkin lyötäisi vastikkeellisuudella."

"Ainakin jutun mukaan nämä ideat kumpuavat ennemminkin virkamieskunnasta."
Pari poimintaa tuolta matkan varrelta. Toinen itse jutusta ja toinen kommentista.

Onkohan asia ihan näin? En ole ainakaan mistään kuullut tai lukenut, että vastikkeellisuus olisi ulotettu muihin kuin niihin ihmisiin, jotka ovat kykeneviä antamaan oman panoksensa näissä talkoissa ja joiden ei sitä kautta ole tarvis loisia yhteiskunnan varoin. Jos pystyy osoittamaan, että ei ole jostain syystä kykenevä osallistumaan yhteikunnan rakentamiseen, niin silloin on vapaa näistä velvoitteista. Mutta sehän tässä ongelma onkin, että meillä on liikaa niitä, jotka vilpillisin keinoin yrittävät paeta tätä vastuutaan.
Tässä kuvaan tulevat nämä vastuusta vapautetut virkamiehet, jotka mielivaltaisesti saavat päättää siitä, kuka on kykenevä ja kuka taas ei ole. Tässä meillä on se ongelma, joka poistusi, tai ainakin helpottuisi, jos virkamiehet asetettaisi vastuuseen tekemisistään ja ohjeistettaisi niin, että tätä venkoilua ei pääsisi esiintymään. Nyt nämä narsistiset ja sadistiset pikkuvirkamiehet ihan "v^^^^^^^taan" kurmoottavat tukien varassa eläviä, sillä se on ainao keino heidänkin tuntea olevansa edes jotakin muuta kuin maan matosta "tärkeämpi", ts. nostavat itsetuntoaan näiden vähäosaisten kustannuksella.
Ja, onko meillä oikeastaaan viime aikoina peitelty tätä ongelmaa muiden kuin niiden leipäjonojenläheisyydessä asuvien ihmisten toimesta. Mielstäni (harvinainen lause, kun kyseessä ovat päättäjät) meillä on kissa nostettu nyt pöydälle monellakin tapaa. Se, onko temppuvalikoima se oikea, on jo toinen asia, mutta yritystä on. eihän hallitukselta voi edellyttääkään mitään KÖYHÄLISTÖÄ helpottavia tai auttavia päätöksiä, sillä he eivät tunne koko sanan merkitystä, saati uskalla ottaa siitä edes selvää. Heille kaikki alle 5000 € ansaitsevatovat köyhiä.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Yllättävän monet loisivat ja yrittävät kaikin keinoin laistaa velvoitteistaan.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #37

Hyvin harvat, ja heitä on ollut läpi historian. Inhimilliseen ajatteluun kuuluu hyväksyä se tosiasia ettei kaikista koskaan ole kovin hyödyllisiksi kansalaisksi, eikä hyödyttömiä tappaakaan voi.

Vai pitäisikö loisjjat tappaa? Kuka määrittelee ketkä ovat loisijoita harkitun tietoisestii, ja ketkä vain siksi etteivät kyvyt muuhun riitä?

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #39

Eikö tämän lainmuutoksen ole juurikin tarkoitus karsia ne jyvät akanoista? Jos ei ole syytä laistaa velvollisuuksia, niin miksi nostaa tuollainen häly? Hankkii sitten todisteen, ettei pysty, ei kykene, tai menee duuniin tai koulutukseen. Miksi yrittää kaikin keinoin suosia näitä työtä vieroksuvia? Aina joku jää vääjäämättä loukkuun, mutta ei sen pitäisi olla ensisijainen oletus uudistuksia suunniteltaessa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #37

Ja siksi pitää sitten varmuuden vuoksi kurmottaa sitä enemmistöäkin, joka ei loisi?

Seuraavaksi voitaisiin vaikka varmuuden vuoksi rankoa Asikaista loisimisesta. Ihan yhdentekevää loisiiko Asikainen, koska yllättävän monet kuulemma loisivat.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #44

On kyllä yhden ihmisen edestä rangottu ja siksi tiedänkin varsin hyvin, mitä siinä porukassa tapahtuu. Elin nimittäin ajan, jolloin jouduin tämän systeemin kanssa tekemisiin ja jos en itse olisi ollut aktiivinen ja SANAN VARSINAISESSA MERKITYKSESSÄ VAHVA, olisin jäänyt sinne loisimaan pidemmäksikin aikaa, mutta sieltä pitää haluta päästä ylös, ei sieltä kukaan tule kaivelamaan, päin vastoin, nämä virkamiehet, joilla ei oikeastaan ole mitään vastuuta tekemisistään, tekevät se kiipeämisen todella haastavaksi. Niin, että tule mulle vaan aukomaan, niin voin kertoa sinulle otteita elävästä elämästä. Juurikin sinun kaltaisesti hanslankarit ovat niitä pahimpia lajissaan, ku ei ole tietoa ja sitten ollaan kuin valtakunnan omistajat ja katsotaan, että voi nöläytellä mitä tahansa ja se on aian "TOTTA VIIMEISEN PÄÄLLE", vaikkei siinä olisi totuuden häivääkään.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #51

Eli siis pitää olla vahva, jos ei halua saada osumaa leimakirveestäsi? Miten tarkalleen ottaen siivoaisit mielenterveysongelmaiset ja muut heikot loisijat paremman ja vahvemman yhteiskunnan tieltä?

Solakivi puhuu täyttä asiaa. Ihan turhaan siitä pillastut.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #53

Jos olisit lukenut tarkkaan, mitä olen kirjoittanut, niin olisit ehkä huomannut, että puhuin niistä, jotka käyttävät hyväkseen mahdollisuutta ratsastaa juuri näiden reunan yli pudonneiden siivellä. Nyt ihminen on aina syyllinen, jollei kykene itse todistamaan olevansa syytön ja se tekee tästä järjestelmästä helpon niille, joilla on mielessä tämä loisiminen. Jos jäsrjestelmä toimisi, niin se kykenisi erottamaan ne todelliset työhön kykenemättömät niistä joista juuri puhuin, ei tätä ongelmaa pääsisi synstymään, mutta nyt, niin kauan kuin näitä luusereita on, eivät ne todellisuudessa apua tarvitsevatkaan saa sitä ilman taistelua. Eli, pitää olla vahva, selvitäkseen siitä loukusta.
Eli, en ole vetänyt yhtäläisyysmerkkiä loisijoiden ja sairaiden, tai muuten työkyvyttömien välillä. Kun puhun loisista, niin tarkoitan juuri niitä loisijoita, joita in enemmän kuin uskottekaan. Menkääpä vaikka kuuntelemaan korvat höröllä keskustelua leipäjonossa, niin siellä ne tärkeimmät puheenaiheet keskittyvät siihen, miten kukain on parhaiten kyennyt systeemiä huojaamaan. Eivät sielläkään kaikki ole niitä, jotka oikeasti sistä apua tarvitsisivat. Meinaan minä olen ollut siellä pöydän takana sitä ruokaa jakamassa mutamankin vuoden, sen jälkeen, kun olin ensin jonossa opiskellut sen meiningin jipot.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #54

Leipäjonossa olen kuullut tasan yhden ihmisen puhuvan systeemin huijaamisesta. Hän väitti tekeytyvänsä hulluksi. Juttujen perusteella henkilön mielenterveyden ongelmat olivat kuitenkin erittäin todellisia, vaikka hän itse olisikin uskonut näyttelevänsä.

Suomessa yhteiskunnan tuet ovat kovin pieniä (EU:n mukaan sosiaaliturvan taso on täällä vain kolme neljäsosaa siitä, mikä sen pitäisi olla), ja ruokakassien jonottaminen on ihan fyysisestikin raskasta. Moni tuskin rupeaa tähän silkkaa laiskuuttaan.

En suostu uskomaan puheita "loisijoista" ennen kuin näen asiasta selvää faktatietoa. Kenenkään vahva mutu ei todellakaan riitä.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #55

Haluaisin nähdä sen ihmisen,joka tulee ehdoin tahdoin kertomaan sinulle, että hän nyt tässä loisii, mutta kyllä se leipäjono monille on vain sosiaalinen tapahtuma ja ruoan hamstraaminen on toissijainen asia. Ja kyllä, kyllä siellä tosiaan puhuttiin monella suulla siitä, miten systeemiä hujattiin. Ehkä sinä et vaan ole kyllin luotettava, että olisit päässyt "piireihin". Kyllä ne ihmiset osaavat myös varoa "vasikoita".
Siinä tosin olet oikeassa, että meidän sosiaaliturvamme on huonosti kohdennettua ja liian vähäistä monillakin tavoin, mutta se ei selitä kaikkea. Se vain antaa mahdollisuuden näiden loisijiden patsastella siellä mukana, kun systeemi ei kykene kyttäämään jokaisen elämää kyllin tarkkaan. Tosin se on sitten johtanut siihen ikävään tosiasiaan, että kaikkia, niitäkin joilla oikeasti on hätä, epäillään huijaamisesta ja saadaksesi edes sen vähäisen avun sinun on alennuttava kääntämään jopa peräsuolesi nurin, että kykenet todistamaan olevasi köyhä. Mutta vain rehelliset ihmiset tästä kärsivät. Huijareilla on kyllä keinonsa vetää välistä ja heille se on vain peliä.
Se, joka muuta väittää, on joko sinisilmäinen tai sitten niin "aatteen" sokaisema, ettei näe tosiasioita.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #56

Tosiasioita on vaikea nähdä, jos niitä ei esitetä. Mutusi ei edelleenkään käy faktoista, ja kuulemistasi jutuista vetämilläsi johtopäätöksillä on oikeassa keskustelussa korkeintaan anekdoottiarvoa.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #57

Faktojen kerääminen tällaisessa asiassa on aivan mahdotonta, sillä ihmiset ovat todella ovelia, kun kyseessä on "systeemin huijaaminen". Pimeät työt ja kaverilta kaverille tehdyt työt, lasten verokirjalle tehdyt työt, viinan, tupakan ja reseptilääkkeiden trokaaminen (mikä on joillekin iso tulonlähde), puhumattakaan varastetun tavaran kaupasta ja mitä vielä haluaisit tietää. Tätä tapahtuu koko ajan, mutta ei viranomaisilla riitä resursseja valvoa näitä ihmisiä. Sossu vaatii tiliotteet, mutta ei tarkista muita pankkeja ja monilla on toisessa pankissa tili, jonka kautta pyöritetään sitten "liiketoimintaa".
Toinen puoli on tämä terveyden kanssa suhmurointi. Miten helppoa onkaan leikkiä masentunutta, kärsiä univaikeuksista, kärsiä selkäsairaudesta tams. kun niitä ei mikään, eikä kukaan pysty varmuudella todentamaan. Miten valtavat määrät ihmiset kantavatkaan yhteikunnan piikkiin (maksusiotoumuksella hankittuja) turhia lääkeitaä ja myyvät niitä sitten tuolla turuilla ja toreilla, jolleivat sitten itse vedä viinan kanssa omasta kurkustaan alas ja kuormita sitten terveydenhuoltoa päihderiippuvaisena.
Kun sossun tantat sitten sumpuloivat näiden huijareiden kanssa päivttäin, niin systeemi on mennyt siihen, että kaikkia epäillään kaikesta ja "kunnon ihmiset", ne oikeasti apua tarvitsevatkaan, eivät saa apua silloinkaan, kun sitä tarvitsisivat.
Näille huijareille/luusereille sossu on maksuautomaatti, jota huijaamalla saadaan "perustoimeentulo" ja sitten särvin leivän päälle hankitaan jostain muusta "bisneksestä".
Mistäkö tämä sitten johtuu? Se johtuu mm. siitä, että sosiaaliturvamme on aivan liian alhainen taatakseen edes kohtuullisen elintason köhälle, mutta myös siitä, että monilla on velkoja ulosotossa ja kun ulosottovelka ei ole toimeentulotuessa huomioitavaa menoa, niin ihminen ei voi mennä rehelliseen työhön pienellä palkalla, koska silloin vouti voisi ulottaa pitkän kouransa niin syvälle ihmisen kukkaaroon, että asumisemenojen lisäksi sinne ei jäisi juurikaan rahaa edes ruokaan, eikä toimeentulotukea olisi mahdollista saada. Jos edes tämä yksi epäkohta poistettaisi, niin se "vapauttaisi monta ihmistä työmarkkinoiden käyttöön"
Näitä loisimiseen pakottavia loukkuja on useita ja ilman koko järjestelmän uusimista, meillä on ja tulee aina olemaan näitä huijareita, sillä ei kukaan tieten tahtoen aja itseään kurimukseen, jos sen voi välttää joutumatta siitä sen kummempaan vastuuseen. Jos sitten käry käy, mikä on erittäin epätodennäköistä, niin mennään sitten karenssin ajaksi johonkin tekemään vähän isompi homma ja jatketaan sitten taas loisimista.
Näyttää vaan siltä, että sinä, sen enempää kuin nämä päätäjätkään ette tiedä, mitä tämä systeemi PAKOTTAA ihmiset tekemään. Eivät nämä hijarit kaikki ole omasta tahdostaan huijareita, vaan heidän on pakko olla sitä, koska heidät on ajettu siihen tämän puuttellisen lainsäädännön toimesta.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201711212200548...

http://stm.fi/laittomasti-maassa-oleskelevien-sosi...

"Tilapäisen asumisen ja muun kiireellisen sosiaalihuollon järjestäminen
Sosiaalihuoltolain mukaan tilapäistä asumista järjestetään henkilöille, jotka tarvitsevat lyhytaikaista, kiireellistä apua. Tilapäisen asumisen järjestäminen liittyy erilaisiin kriisitilanteisiin ja tavoitteena on löytää henkilön tilanteeseen tarkoituksenmukainen ratkaisu. Tilanteessa tulee arvioida myös muu sosiaalihuollon kiireellisen avun tarve. Arvion henkilön tarvitsemista kiireellisistä palveluista tekee aina sosiaalihuollon ammattihenkilö.

Kyseeseen voi tulla esimerkiksi niin sanottuna hätämajoituksena yösijan järjestäminen myös ilman oleskeluoikeutta maassa olevalle henkilölle. Välttämättömään huolenpitoon liittyvään kiireelliseen sosiaalihuoltoon voi kuulua myös ruoasta, vaatteista ja välttämättömistä lääkkeistä huolehtiminen. Kiireellistenkin sosiaalipalvelujen antamisesta on annettava asiakkaalle valituskelpoinen päätös ja oikaisuvaatimusohjeet."

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Oikein. Mitään ei siis ohi jonojen anneta, koska tuo kaikki koskee jokaista suomalaistakin..

Käyttäjän SiniHirvonen kuva
Sini Hirvonen

Koska leipäjonoissa on aina ollut myös ikääntyviä ja meistä jokainen ikääntyy, niin laitan nyt vetoomuksena, auttaen alulle laittajan adressia. Eli aika alkaa käydä vähiin. Jos et vielä ole laittanut nimeäsi (jaa myös ystävillesi), niin teethän sen nyt. Linkki:

https://www.adressit.com/arvokas_vanhuus_kaikille

Jos saisimme 20.000 nimeä, voisimme yrittää esittää eduskunnalle, tosin tämä olisi pitänyt tehdä kansalaisaloitteena. Kansalaisaloitteena kannattaisi luoda muutenkin joku "asioita kokoava" aloite joka koskettaa KAIKKIA vähävaraisia. Nimiä tulee, kun sitä jaetaan ja ollaan asialla. Se on kuitenkin toinen juttu, nyt tähän nimiänne. KIITOS!!

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Verotus on suomalaiselle kamala asia. Niinpä esitän kysymyksen.

- Jos jokainen meistä maksaisi veroa 10 euroa enemmän kuukaudessa, niin millainen summa siitä vuositasolla kertyisi, ja voisiko sillä kertyneellä summalla päästä leipäjonoista eroon? Ihan vastikkeetta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Valtio voisi aluksi siirtää nykyisten leipäjonolaisten käyttöön tuon verovaroilla kerätyn 5 miljoonaa euroa, mikä nyt menee laittomasti maassamme oleville.

Leipäjonolaiset oleskelevat ainakin pääsääntöisesti laillisesti Suomessa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Jätetään nuo paperittomat tämän keskustelun ulkopuolelle. Aiheesta voi kirjoittaa oman blogitekstinsä.

Keskitytään tuohon vastikkeellisuuteen, joka näyttää olevan niin hallituksen kuin virkakunnankin mielestä kaikenn A ja O.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Tämän vuoden alusta on tullut uusi laki laittomasti maassa olevien hoivaamisesta.

Mutta tämä laki ei koske niitä 7000 asunnotonta Suomalaista vaikka kommentissa 26 väitetäänkin.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005518433.html

"Korvausta maksetaan sosiaalipalveluista niille Suomeen laittomasti jääneille henkilöille, joille ei ole myönnetty Suomeen turvapaikkaa tai oleskelulupaa ja joiden saama kielteinen päätös kansainvälisen suojelun hakemukseen on täytäntöönpanokelpoinen.

Kunnille korvataan kiireellisessä tapauksessa välttämättömänä sosiaalipalveluna annettu tilapäinen asuminen sekä kustannukset ruoasta ja välttämättömistä lääkkeistä.

Kiireellisiä sosiaalipalveluita on annettu jo aiemmin kunnissa laittomasti oleskeleville. Lisäksi he ovat voineet saada joissain tapauksissa perustoimeentulotukea Kelalta. Helsingin kaupunki on antanut ehkäisevää toimeentulotukea maksusitoumuksina ja käteisenä rahana ja järjestänyt hätämajoitusta."

Tilapäinen asuminen kestää niin kauan kun henkilö oleskelee Suomessa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kiireellinen, tilapäinen, välttämätön.

Kyllä sama koskee jokaista suomalaista, vaikka se ei käytännössä koskekaan, kuten ei koske käytännössä kaikkien laittomasti maassa olevienkaan kohdalla.

Tästä aiheesta (paperittomat) en hyväksy enempiä kommentteja, koska nyt on kyse siitä että on suunniteltu leipäavunkin muuttamista vastikkeelliiseksi. Avainsana on siis VASTIKKEELLISUUS.

Paperittomien asioihin keskittyvät voivat kirjoittaa aiheesta omat blogitekstinsä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vastikkeellisuudella sosiaaliturvan yhteydessä ymmärretään osallistumista yhteiskunnan toimintaan.

Ainoa ratkaisu olisi vaatia kaikilta leipäjonolaisilta jonkin puolueen jäsenkirjaa , jota näyttämällä saisi tarvitsemansa muovikassillisen ruokaa.

Puolueen jäsenkirjan omistaminen on aina meillä Suomessa tarkoittanut samalla yhteiskunnallista valveutuneisuutta ja osallistumista sen toimintaan.

Kaikki muut vastikkeellisuuden muodot saavat osaltani hylkäyksen.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Leipäjonot on melko tuore ilmiö kapungeissa. Keskustapuolue saa kyllä synninpäästön pääkapunkiseudun leipäjonoista. Paula Risikon, Juha Sipilän ja Timo Soinin vetäminen tarinaa mukaan on kyllä outoa.

Miten sitä ennen pärjättiin kun ei ollut leipäjonoja Pekka kun olet monen sortin asiantuntija voinet kertoa miksi ei ollut leipäjonoja.

Onhan se satuttavaa kun Helsingissä leipäjonot kiertää ympäri korttelia ja kaupungin kotihoihoidossa oleva potilas viruu kuolleena kotonaan viikkokausia.
Helsingin pormestarilla riittää kyllä energiaa mesota maan hallitusta vastaan, laittaisi nyt omaa kotipesää alkuun kuntoon.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Eivät leipäjonot Suomessa mikään uusi ilmiö ole. Lähes aina niitä on ollut. Taloudellisen taantuman ja yhteiskunnallisten muutosten vuoksi niitä vain joskus on enemmän ja pitempinä kuin joskus. Nyt yhteiskunnalliseen muutoksen kuuluu ankara vanhatestamentillisuus, jossa ei armoa tunneta eikä ihokasta jaeta.

Paula Risikko on vuosia puhunut sosiaaliturvan vastikkeellisuuden puolesta ja Juha Sipilä on toteuttanut vastikkeellisuutta erittäin aktiivisesti mm. aktiivimallillaan. Soini järjestelee rukousaamiaisia ja käy niissä itse Yhdysvalloissa asti - ja tunnustaa erittäin vahvasti katolista uskoa, jonka pohjalta hän myös mielipiteitään muodostaa ja kantoja ottaa. Tierysti näitä aamiaisia järjestetään paremman luokan ravintoloissa, ei leipäjonoissa.

Kyllä vastikkeellisuus on nimenomaan Sipilän hallituksen kuningasajatus.

Tänäänkin Suomessa lukemattomat ihmiset joutuvat pitävämään huolta ihmisistä, joista yhteiskunnan tulisi huolta pitää. Eikä niin tapahdu vain Helsingissä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Sitra kuulemme tutkii ruokajonojen sosiaalistamista.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Sosiaalista seurustelua korttelin ympäri?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Joku projekti siellä on leipäjonojen korvaamiseksi yhteisruokailuilla.... Olisi kuulemma sosiaalisempaa syödä yhdessä...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tuon vastikeellesuuden vaatimusten takaa-ajatuksena on näkemys, että kaikki työttömät ovat työtä viroksuvia ja sos.turvan hyväksikäyttäjiä. Näinhän ei ole, mutta kun sitä hallituksen ja sitä tukevien taholta tarpeeksi usein toistetaan, niin jopa kansan enemmistö, varsinkin työssä olevat alkavat uskomaan että näinhän sen täytyy olla. Koko Suomen historian ajan osa suomalaisista on joutunut kerjäämään leipäänsä, mutta nyt, kun Suomi on vaurautensa huipulla, niin täällä hallitus pohtii miten ihmisiä, jotka ovat syystä tai toisesta joutunut työttömäksi, voitaisiin vielä enemmän nöyryyttää. Vastiikkeellesuuden pohtimisen sijasta pitäisi laittaa panokset siihen miten saataisiin syntymään uutta työtä, uusia työpaikkoja ja ihmiset töihin, hätäaputyöt kuuluvat menneisyyteen.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Olen täsmällen samaa mieltä. Vastikkeellisuus hallituksen ja virkakunnan tarjoamassa muodossa on rangaistus, eikä se tuo mukanaan mitään hyvää, ei ainakaan työllistymistä eikä syrjäytymisen vähenemistä. Useimmille se on lopullinen potku kohti lopullista ajautumista yhteiskunnan ulkopuolelle.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Mielenterveyskuntoutujana tarvitsen joskus ruoka-apua, ja sen hakeminen on jo tarpeeksi vaikeaa niin kuin muidenkin asioiden hoitaminen. Jos tuollainen vastikkeellisuusmalli tulee käyttöön omassa kaupungissani, alan varastaa ruokaa kaupoista, koska en enää muutakaan voi.

Sanon tämän suoraan omalla nimelläni ja naamallani, koska jonkun täytyy.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Puhut asiaa.

Jo pelkkä köyhyys on nöyryyttävä ja väsyttävä kokemus, ja kun siihen lisätään mienterveysongelmat ja muut mahdolliset sairaudet, niin kyllä ihmisestä viimeinenkin puhti katoaa. Se tietysti johtaa lopulliseen totaaliseen syrjäytymiseen.

Tätä meidän päättäjämme eivät ymmärrä, tai eivät halua ymmärtää.

Itse olen terve ja bruttoansioni ovat yli 2000 euroa kuukaudessa, joten minulla ei ole valittamista. Voin kuitenkin piken hyvin kuvitella millainen nöyryytys leipäjonoon joutuminen ja siellä vastikkeellisuuden osoittaminen minullekin olisi. Ja tarkoitan nimenomaan näitä keinotekoisia vastikkeellisuuksia.

Käyttäjän burwin kuva
Otto Rissanen

Olin nelisen vuotta työttömänä ja pääsin hyvin kosketuksiin tämän armottoman asenteen kanssa. Oli minusta aluksi huvittavaa, että minua, vasta alle puoli vuotta sitten ammattikoulusta valmistunutta, pidettiin näiden etsivien nuorisotyöntekijöiden ja muiden puolelta hetimiten ikään kuin typeränä ja jälkeenjäänenä -- olinhan työtön. Hymy toki hyytyi, kun huomasin, että nämä viranomaisethan olivat aivan tosissaan enkä pystynyt oikein millään järkipuheilla perustelemaan itseäni: koska olin työtön. Sama se mitä sanoin ja miten perustelin, ei sillä ollut väliä. Asia nyt vain oli niin, että olin työtön ja siten erittäin mustavalkoisten ja jopa ihmisvihaisten ennakkoluulojen kohde -- tuntui kuin jokaiseen sanaani oltaisiin suhtauduttu valheena ja että oikeasti elämäni suurin päämäärä oli tämä kuuluisa kotisohvalla makoilu, toki kaljaa juoden.

Sitten ei ollutkaan muita ratkaisuja kuin osallistua näihin kohdallani pääsääntöisesti hyödyttömiin työttömyystoimenpiteisiin. Jos ei intoa löytynyt, muistettiin aina kiristää karenssilla uhkailemalla.

Se jäi minulle täydeksi mysteeriksi miten tämä oikeastiin hyödytti minua -- johtivathan toimenpiteet vain seuraavaan toimenpiteeseen syöden siinä sivussa halua ja paikoittain jopa kykyä tehdä mitään. Sitä vain turtui ja turhautui, menetti yöunensa, yleensäkin otteensa milteipä kaikkeen, ja totesikin kaiken olevan hyödytöntä -- jopa niin hyödytöntä, että toisinaan itsensä lopettaminenkin tuntui toisinaan vaihtoehdolta.

Kyllä, kovuutta ja sadismia on ollut ilmassa ja kurjuuden tuotanto on saatu näköjään nostettua uudelle tasolle. Surullista, niin surullista.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Suomessa suhtautuminen kaikkiin, jotka syystä tai toisesta joutuvat elämään yhteiskunnan tuilla, on jo pitkään ollut silkkaa sosiaalidarwinismia. Sipilän hallituksen aikana tämä asenne on todellakin onnistuttu viemään aivan uudelle tasolle. Sen kohteille ei kohta jää edes leipää pöytään.

Käyttäjän burwin kuva
Otto Rissanen

Näinpä.

Olen joskus yrittänyt kysellä näiltä viranomaisilta kuin muilta tuilla eläjien arvostelijoilta, että haluaisivatko he itse, työttömiksi jäätyään, tulla kohdelluiksi yhtä kohteliaasti ja kohtuullisesti. Vastausta ei tietenkään ole tullut, ellei epämääräistä kiemurtelua ja höpötystä asioiden aina yhtä käsittämättömästä monimutkaisuudesta oteta huomioon. Sen olenkin pannut merkille, ettei moni näistä kyykyttäjistä ilmeisesti edes kykene ajattelemaan itseään kyykytettävinä -- niin, ovathan he jollain näennäisellä asteikolla työttömyyden yläpuolella. Ovathan he töissä.

Tai siis, haluaisivatko he itse päästä sille puolen pöytää, jolle kerrotaan ettei ”aina voi saada palkkaa työstä” (näin on minulle sanottu, kun arvioin osallistumismotivaationi työtoimintaan nousevan, jos se edes hyödyttäisi taloudellisesti), ja joka joutuu miettimään hyvin tarkkaan voiko sitä nyt käydä parantelemassa henkistä hyvinvointiaan hyvän ystävän luona toisella paikkakunnalla. On minusta melko irvokasta toisaalta paasata tästä "sosiaalisuudesta" ja sen tärkeydestä hyvinvoinnin kannalta, mutta tehdä siitä käytännössä taloudellisesti mahdotonta.

Tuohonkin minulle tosin on sanottu, että en kai kuvittele olevani muita työpajan työttömiä parempi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset