PekkaSiikala11 Suoraa puhetta

Valkoinen terrori - On aika löytää uhrit

On kulunut sata vuotta sekä Suomen itsenäistymisestä että koko maata raadelleesta sisällissodasta, jossa kumpikin osapuoli syyllistyi laittomuuksiin, terroriin ja hirmutekoihin. Eikö nyt jos koskaan ole oikea aika kertoa totuus?

Totuuden kertomisella en suinkaan tarkoita syyllisten etsimistä, vaan tätä:

https://yle.fi/uutiset/3-10175521

Voittajien jäljiltä monet hävinneisiin kuuluneet tai sellaisiksi luullut katosivat kuin tuhka tuuleen. Heidät julistettiin kuolleiksi joskus 1930-luvulla, ja kuolinpäiväksi taidettiin enimmäkseen merkitä 1.1.1922.

Myöhemmin on paljastunut että ainakin jotkut 1.1.1922 kuolleiksi merkityt teloitettiin jo 1918.

Olisiko vihdoinkin aika selvittää mitä selvitettävissä on, syyllisiä etsimättä ja nimeämättä, sillä syylliset ovat saaneet syytesuojan jo joulukuussa 1918, minkä lisäksi he tietysti ovat aikoja sitten kuolleet.

Moni sukulaisensa kohtaloa pohtiva saisi rauhan, ja samalla päästäisiin eroon keinotekoisista kuolinpäivistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Miksi taas mainitaan vain valkoinen terrori? Eikö punaista terroria ollutkaan? Eikö valkoisia kadonnut jälkiä jättämättä?

Suomessahan kyseisiä asioita voidaan toki selvitellä, mutta monet hävinneisiin kuuluneet katosivat Venäjällä suoraan joukkohautoihin tai vankileirien helvettiin Siperian korpiin. Lukuisten punaisen hämärän maahan paenneiden kohtalo on selvittämätön. Ja selvittämättömäksi jääkin.

Juuri TV:ssa tuotiin esiin, että Stalinin vainot olivat olemattomia ja syyttömiä ei tuolloin vangittu. Tämä on faktaa tämän päivän(kin) Venäjällä!? Selvitä siinä sitten sinne paenneiden tai muuttaneiden suomalaisten punaisten kohtaloa. Heitähän tapettiin itänaapurissa ampumalla, ja kuoli nälkään ja rasituksiin ainakin yhtä paljon kuin menehtyi sisällissodan myrskyissä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Epäilemättä selvitettävää riittää ihan kotimaassammekin.

Valkoinen terrori mainitaan yhdestä hyvästä syystä; se oli voittajan terroria ja siten kiiruusti lailla suojattua. Punainen terrori on tutkittu ja tuomittu paljon huolellisemmin - eikä sille puolelle annettu syytesuojaa, joten se oli helppo tutkia ja tuomita, kuin myös löytää sen uhrit.

Riittikö? Nythän ei ole tarkoituksena tuomita, vaan löytää totuus kadonneista, jotka suinkaan eivät kaikki kadonneet Venäjälle. Suuri osa ei sinne halunnut ja suurta osaa ei päästetty.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Ei aivan riittänyt!

Mietihän hetki Pekka Siikala mistä valkoisten ankara rankaisutoiminta johtui?

Läheskään kaikki valkoisten rankaisutoimet eivät olleet terroria. Toki rankaisutoimien varjolla suoritettiin monia perusteettomiakin hengenriistoja.
Kapinassa oli kyse jokaisessa maassa ankarasti tuomittavasta toiminnasta: valtio- ja/tai maanpetoksesta.

Kummankaan puolen vihan vimmassa suorittamia kostotöitä ei voida hyväksyä.

Mainitsemasi Svinhufvudin aikaansaama yleinen syytesuoja valkoisen puolen perusteettomia veritöitä tehneille oli kyllä hätiköity toimenpide.

Kyllä kummankin puolen terroritoimia on melkoisesti tutkittu. Näyttää vaan tänä päivänä valkoisten tekemiä tuotavan esiin useammin.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #3

Svinhufvudin syytesuoja oli ratkaisevan katastrofaalinen Suomen kansan tulevaisuuden kannalta: se katkeroitti jo rangaistuksensa saaneen punaisen puolen kansalaiset, minkä jäljet heijastuvat nykypäivään saakka mm. koulu- ja työpaikkakiusaamisena – voittaja saa kohdella häviäjää mielensä mukaan tietoisena, että asiasta ei puhuta eikä varsinkaan rangaista. Tämä ominaisuus ja asenne suomalaisissa on nykyään maailman kärkisijalla.

Svinhufvudin oma poika oli Hans Kalmin lähin neuvonantaja yhdessä Lauri "Tahko" Pihkalan kanssa mitä selkeimmissä rikoksissa ihmisyyttä vastaan Hennalan varuskunnassa, jossa kolmikolle teloituksen motiiviksi riitti mm. naiseus.

Nykypäivän kriteereillä Svinhufvud olisi istunut kiltisti Haagissa loppuikänsä aika monen muun kanssa – hyvinkin jopa Mannerheimin. Näiden herrojen puuhat 1918 eivät nimittäin mitenkään olennaisesti poikenneet vaikkapa Milosevicin tai Karadzicin rikoksista.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #4

Oliko "punakenraali" Heikki Kaljunen pyhäkoulupoika? Ei ollut! Terrorisoi porukoineen Karjalan kannaksella. Että, kyllä näitä "hanskalmeja" löytyy siltäkin puolelta. Siitä on turha järjestää kilpalaulantaa.

Millään ukaaseilla, eikä kukaan olisi voinut estää kaikkia valkoisten kapinan jälkeisiä kostotoimia. Olosuhteet olivat sellaiset.
Eihän punaisten kansanvaltuuskuntakaan saanut pahimpia punakaartilaisia kuriin. Laimeaa yritystä oli, mutta ketään punaista murhamiestä ei punajohdon toimenpiteenä tuomittu. Joitakin rintamajohto itse tuomitsi.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #8

Pertti Rampanen, sinä eksyt nyt pahasti blogin aiheesta. Nyt on kyse jäljettömiin kadonneitten ihmisten kohtaloista, sellaisten, joille on keksitty kuolinaika, muta joista ainakin osa tiedetään teloitetun jo paljon aiemmin.

Syyllisiä ei haeta, vaan selvyyttä asioihin, joten jätä sinäkin vastakkainasettelu ja punaisen terrorin esiin nostaminen pois kommenteistasi.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #11

Minä vastasin Mark Anderssonille!

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #8

Suurin osa punaisista ei-pyhäkoululaisista oli teloitettu tai odotteli kuolemantuomiota, jotka ulkovallat pakottivat muuttamaan vankeudeksi Suomen itsenäisyyden tunnustamisen ehtona. Jotkut, kuten Kaljunen, pakenivat Neuvosto-Venäjälle, jossa valtaosa teloitettiin myöhemmin Stalinin etnisissä puhdistuksissa.

Suomi nähtiin maailmalla barbaarisena maana kidutusten, keskitysleirien ja oikeudettomien teloitusten vuoksi, ja tunnustus mm. USAlta ja Britannialta saatiin vasta kun terroria höllennettiin. Svinhufvud kuitenkin asetti valkoisten sodanaikaisille ja myös -jälkeisille rikoksille syytesuojan, joten kun kummallakin puolella oli esiintynyt terroria, vain toisen puolen (enimmäkseen sodanaikaiset) rikokset saivat rangaistuksensa – ja aika lailla ylikin, koska, kuten sanot "olosuhteet olivat sellaiset". Aina roiskuu kun rapataan, ja kyllä voittajapuoli rappasikin sydämensä kyllyydestä, kaikki murhat ja rikokset annettiin anteeksi ja käännettiin sankaruudeksi.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #3

Sinä selittelet, kun minä taas haluan selvittää asiat. Ei ole kyse siitä kuka teki ja miksi, vaan siitä että myös valkoisten laittomasti teloittamien henkilöiden kuolianajat ja paikat saataisiin selville, siinä määrin kuin se mahdollista on.

Juuri tuo mainitsemasi syytesuoja on sen pitkälti ja pitkälle estänyt.

En ole havainnut että valkoisten teot olisivat nyt juurikaan enemmän esillä kuin punaisten teot. Erilaisia tutkimuksia on aikain saatossa julkaistu paljon, ja yksi tuoreimmista on Liukkosen "Hennalan naismurhat" joka on ihan mielenkiintoinen ja uusiakin tietoja esiin tuova.

Nyt on kuitenkin kyse pelkästään ihmiskohtaloiden selvittämisestä, ei tutkimuksista eikä mielipiteistä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #6

Miten ihmiskohtaloita selvität ellei niitä tutkita ja oteta huomioon asioista tietävien mielipiteitä??
Enkä minä suinkaan kyseisiin selvityksiin suhtautunut kielteisesti, mutta käsitellään ja selvitellään asioita tasapuolisesti. Tästä oli kyse!

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #9

Kyllä minä uskon että sinä tiedät ja että sinulla on mielipiteitä. Tiedät kuitenkin, jos jotain tiedät, että yleensä voittajan teot saavat paremman suojan (esimerkiksi syytesuojan) kuin hävinneen teot, ja että se suoja estää monen totuuden esiintulon.

Ja nyt on kysymys vain siitä onko mahdollista löytää totuus joidenkin ihmisten kohtaloista, ja halutaanko se totuus löytää.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Lasse Lehtinen on sitä mieltä, että valkoisten kosto olisi ollut paljon vaatimattomampi, jos sitä olisi ollut ollenkaan, mikäli punaterroria ei olisi ollut sitä edeltävästi tammi-huhtikuussa 1918.

Punaisilla homma meni myttyyn juuri sen takia, etteivät punapäälliköt saaneet tai halunneet saada joukkojaan kuriin ja järjestykseen, vaan osa porukoista tappoi liki kaikki siviilit vastaantulijat epäiltyinä vallankumouksen vastustamisesta ja ryöstelivät vapaasti niin maaseudulla, kuin kaupungeissakin.

Tarvitseeko noita 100 vuotta vanhoja asioita enää kaivella ?

Joka tapauksessa SDP:n puoluekokouksessa v. 1917 marraskuussa tehtiin huonoja valintoja Stalinin ja Kollontain kannustaessa paikan päällä puoluetta väkivaltaisen vallankumouksen tielle. Siinä mielessä veriuhreista ovat vastuussa tuohon puoluekokoukseen osallistuneet sosiaalidemokraatit.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Nyt on syytä kaivella nimenomaan noita sata vuotta vanhoja juttuja yksittäisten ihmiskohtaloiden suhteen, koska pian niistä ei kukaan kykene ottamaan selvää.

On aika hassua että monen suomalaisen suvussa on henkilöitä, joiden kuolinaika on keksitty.

Huomautan kuitenkin, ihan sinulle, ettei kenelläkään ollut mikään hallussa sisällissodan aikana, paitsi ehkä saksalaisilla, sillä maassa ei ollut kunnollisia poliisivoimia eikä käytännössä minkäänlaista armeijaa. Tässä suhteessa Suomen sisällissota on hieman monista muista sisällissodista poikkeava.

Minusta alla oleva kysymys on aivan oikeutettu:

– Rohkenen pyytää että oikeusministeriö tutkisi, mikä oli Sanna Amanda Ruususen kuolinaika, kuolinsyy, ja jos kyseessä on ollut teloitus, mihin päätökseen se on perustunut, mihin hänet on haudattu ja miksi tiedon toimittaminen kuolemasta omaisille on laiminlyöty (Aimo Ruusunen)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Olisihan se hyvä, jos kaikki ihmiskohtalot voitaisiin tutkia v. 1918 tapahtumissa, mutta rohkenen epäillä, että se on mahdotonta. Jokainen voi tietysti tutkia omaistensa kohtaloa omin vaivoin ja varoin, mutta veronmaksajien rahojen käyttö ko. asiaan ei ole varmasti enää perusteltua.

Minäkin voisin vaatia tutkimusta siitä, kuka oli se venäläinen rajavartija Rajajoella, joka puri isoisäni pikkusormen poikki hänen palatessaan hevosella ja reellä aseostoksilta Pietarista suojeluskunnalle uudenvuoden jälkeen 1918 ?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #10

Olen eri mieltä, ja se minulle suotakoon. Vertauksesi muuten osoittaa todella huonoa makua.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #13

Toki kuka hyvänsä vaatia mitä hyvänsä, oli makua tai ei. Verovarojen käyttö sadan vuoden takaisten yksittäisten ihmisten kohtaloiden selvittämiseksi on sanalla sanoen järjetöntä.

Vuoden 1918 tapahtumissa menetti henkensä n. 1 % suomalaisesta väestöstä ja tällöinkin suurimmaksi osaksi sairauksiin menehtyneinä. Puolan kohtalo oli aivan eritasolla toisen maailmansodan aikana. Kansallissosialistit Saksasta ja kommunistit Neuvostoliitosta tuhosivat n. 18 % koko maan väestöstä. Siellä sitä riittäisi tutkimista.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #18

Eikö kommentti liity juuri asiaan. Totesin, että tutkikoon kuka hyvänsä sadan vuoden takaisia asioita, mutta omin vaivoin ja omin varoin.

Puolan esimerkki on maininta 1918-tapahtumien mittasuhteista, jota tavataan aivan kohtuuttomasti suurennella vielä edelleen v. 2018. Suomessa kuoli espanjantautiin, jonka saksalaiset toivat mukanaan n. 25.000 ihmistä maaliskuusta 1918 alkaen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #15

Tavallista siviiliväestöä kuoli sairauksien lisäksi myöskin runsaasti nälkään, muuallakin kuin vain vankileireillä. Selvitykset näin sekavissa oloissa tapahtuneista kuolemista on lähes mahdoton selvittää.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Sosiaalidemokraattuen puheenjohtaja Kullervo Mannerin johdolla muodostettu punakaarti aloitti kapinan laillista hallitusta vastaan 27.1.1018
Kansanvaltuuskunta otti aseellisesti vallan 28.1.1918

Kapina kukistettiin 15. toukokuuta ja kapinallisten isa oli hirvittävä.
Lienee kaikilke selvää että oli hulluutta ja hulluutta alkaa kapinoimaan.
Ja jos punakapina oli päättynyt toisin itärajaa ei olisi ollenkaan.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kommenttisi ei liity tämän blogin aiheeseen lainkaan. Pyydän että pysyt asiassa tai tai kirjoitat itse omasta aiheestasi blogitekstin.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Valkoisten puolella ihmiskohtaloita on tutkittu. Suomen Sukututkimusseura julkaisi vuonna 1927 kirjan ”Sankarien muisto”. Kirjassa on ”Suomen itsenäisyyden ja vapauden puolesta henkensä antaneiden kansalaisten elämäkertoja.” Sieltä löytyy tietoja valokuvien kera koululaisista, lyseolaisista, ylioppilaista, tavallisista työmiehistä, eri ammatin harjoittajista, rengeistä, talon pojista, maanviljelijöistä jne. aina korkeimmin koulutettuihin saakka, jotka menettivät henkensä kaatuneina tai murhattuina Vapaussodan aikana. Kirjassa on 894 sivua.

Punaisten puolella henkensä menettäneistä moni jää ikuisesti selvittämättä. Todennäköisesti heitä haudattiin lähelle taistelupaikkoja sodan aikana. Tuskinpa heitä kuljetettiin kotipitäjän multiin.
Punainen terrori aiheutti varmasti ankaraa vihaa aikalaisissa. Teoista voi lukea sen ajan digitoiduista sanomalehdistä. Mitä korkeampi oli koulutuksellinen ja yhteiskunnallinen asema, sen helpommin lähti henki. Mielipuolisessa terrorissa tuhottiin kansakunnan ”ruokamultaa.”

Venäjälle paenneet jäävät ikuisesti selvittämättä. Stalinin uhreista ei saa mitään tietoja. Nyt siellä on uusi despootti vallassa ja ”ovet” arkistoihin ovat sulkeutuneet. Jeltsinin aikana olisi ehkä ollut joitain mahdollisuuksia tämän asian selvittämiseen.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Jukka Mikkola, nyt on kyse selvityksistä Suomen puolella. Selvitettävää kyllä riittää täälläkin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Milloin Sanna Amanda Ruusunen oli syntynyt ja missä ?

Suomen sotasurmat 1914-1922 on laaja tiedosto, josta moni on löytänyt hakemansa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Eiköhän tuo ole ministeriölle ilmoitettu pyynnön yhteydessä. Syntymäajasta ja paikasta homma tietysti käynnistyy.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kyseisestä tiedostosta löytyy 39950 nimeä.

Kyllä sotatoimissa ja niiden yhteydessä saaneiden suomalaisten ihmisten kohtalot on aikanaan jo selvitetty niin hyvin kuin se on jälkikäteen yleensä on ollut mahdollista.

Kaikissa sodissa katoaa ihmisiä jäljettömiin.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #28

Enpä usko että on selvitetty. Yksittäiset tutkijatkin löytävät yhä yllättäviä tietoja, joskus jopa helposti. Ja halvalla.

Ymmärrettävistä syistä punaisten uhrien kohtaloa ei ole selvitetty yhtä hyvin kuin valkoisten uhrien.

Kaikissa sodissa katoaa ihmisä jäljettömiin, selvä se, mutta meidän sisällisodassame ihmisiä teloitettiin ilman oikeudenkäyntejä, ja haettiin vankileireiltä kotikyliinsä joissa heidät teloitettiin. Vähän niin kuin naapurin toimesta. Määrätteivät kuitenkaan oleet suuria, joten ei selvitystyö mikään hirveä urakka ole. Ei mihinkään toisen maailmansodan kadonneisiin verratava kuvio.

Ymmärrän heitäkin, jotka syystä tai toisesta eivät selvityksiä halua.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #30

Suomen sotasurmat 1914-1922 oli oloissamme poikkeuksellisen mittava 5-vuotinen valtioneuvoston kanslian alainen projekti, johon osallistui maamme johtavat alan tutkijat.

En usko tietoiseen salailuun tai painopisteiden asettamiseen tässä vuosituhannen vaihteessa toteutetussa projektissa.

Salaliittoihin uskovia ihmisiä meillä on aina ollut, on ja tulee olemaan keskuudessamme.

Käyttäjän veikko72vv kuva
Veikko Virkkunen

Hyvin harvoin, tuskin koskaan on tehty arviota siitä, että mitä olisi tapahtunut, jos sosiaalidemokraattien aloittama vallankumous olisi onnistunut täysin ja punaiset olisivat vallanneet koko maan. Kaikki maanomistajat olisi ammuttu ja porvaristo tapettu, pankkien varat olisi jaettu voittajapuolueelle. Suomi olisi liitetty Leninin johtamaan Neuvostoliittoon.
Silloin ei olisi tutkittu mitään murhia ja tappoja. Tappajaprikaatit olisivat saaneet Leninin kunniamerkit ja kaikki tapetut olisi haudattu rivihautoihin. Ei suomalaiset olisi olleet yhtään inhimillisempiä Suomessa kuin venäläiset rajan takana.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ei nyt kuvitella, vaan pysytään asiassa. On kyse ensin kadonneiksi ja sitten kuolleiksi merkityistä ihmisistä, siis siitä mitä todella tapahtui, ei siitä mitä olisi tapahtuniut jos sitä ja jos tätä. En minäkään tässä halua jossitella että jos Saksa ei olisi hävinnyt ensimmäistä maailmansotaa ja jos Suomesta olisi tullut Saksalle alistettu kuningaskunta.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Pekka Siikala. Tuo blogin otsikointisi alku VALKOINEN TERRORI on ollut selvä syy kommnenttien rönsyilyyn. Olisit tuon alun jättänyt kokonaan pois. Käsitellyt asiaa muuten.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Meillä oli punainen terrori ja valkoinen terrori. Uuden Suomen automaatti tuota tyrkytti kun kirjoitin "valkoinen". Eikä valkoista terroria voi mitenkään kiistää, ja nyt on kyse valkoisen terrorin jälljiltä kadonneista henkilöistä. Punaisen terrorin uhrit on huomattavan paljon paremmin selvitetty, koska punaisella terrorilla ei ollut syytesuojaa. Asioita oli sii helppo tutkia.

Ja kun asioita aikanaan tutkittiin niin aina oli kyse myös syyllisyydestä. Nyt noista ajoista on kulunut 100 vuotta eikä syyllisyys enää ketään kiinnosta. Ihmiskohtalot ja kadoneet sukulaiset kiinnostavat.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Rampasen linjoilla olen sikäli että terrori sanan käyttö ei ainakaan edistä päämääriä joita Siikala avauksessaan peräänkuuluttaa.

Jos Siikalan asia on saada selvyyttä aiheesta "Moni sukulaisensa kohtaloa pohtiva saisi rauhan, ja samalla päästäisiin eroon keinotekoisista kuolinpäivist"

niin täälläkin keskustelu keskittyisi itse asiaan eikä tähän loputtomaan veivaamiseen kuka mitäkin hirveätä ja miksi teki.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Valkoista terroria ei voi kiistää. Sillä oli uhrinsa.

Kokemuksesta tiedän ettei niin kesyä otsikkoa tämän aiheen tiimoilta voi keksiäkään etteikö se nostaisi esiin samanlaisia kommentteja kuin nyt on nähty. Sisälissota, vapaussota, veljessota, kansalaissota tai miksi sitä kutsummekin nostaa esiin aina liki samat kommentit ja tunteet.

Ihmisiä teloitettiin voittajien toimesta, ja ne teloitukset jotka perustuivat johonkin laillisen esivallan päätökseen myös kirjattiin. Loput teloituksista olivat yksittäisiä, laittomia tai ihan vain kostotoimia, ja niitä kutsun valkoiseksi terroriksi, eikä niiden uhreja kirjattu selkeästi mihinkään. Ihmiset vain "katosivat".

En sentään ihan ensimmäistä kertaa ole asialla, joten tiedän millaisia kommentteja aihe esiin nostaa, olipa otsikko millainen tahansa.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Niin tai näin mutta yksi ongelma on että syntyisi vilkasta ja hedelmäistä keskustelua avauksesi pohjalta on se että kai mielletään että olisit kallellaan vasempaan tässä paljon peratussa asiassa.
Tämä voi olla väärä luulo, mutta sanavalintasi jotenkin viittaavat tällaiseen. Halu todelliseen keskusteluun pitäisi avata kieli keskellä suuta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Valkoinen terrori on historiallinen tosiasia ja paljon teloitettuna hautaan joutui ihmisiä, jopa lapsia, joilla ei ollut sisällissotaan osaa ei arpaa ja miksi näin tapahtui ja keitä kaikki he olivat ja minne he joutuivat, siitä Suomessa on vaiettu, eikä sitä ole koskaan haluttu kunnolla selvittää. Hietanen toteaa tuntemattomassa "En mä syyllissii kaippaa, Lahtista ja konekiväriä mä kaippaan" siitä kai tässä blogissa on kysymys. Meillä kaikilla on oltava oikeus tietää edesmenneen sukulaistemme kohtalon, olkoon hän sitten ollut vaikka "tulipunainen" kommunisti.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Siikalalla on vielä paljon opittavaa todellisten tapahtumien kautta toteutuneesta historiasta. Suomen onneksi bolsevikkinen punavallankumous torjuttiin aivan omin voimin suojeluskuntien toimin.

Punaterrori oli syynä v. 1918 julmuuksiin aivan kiistämättä.

Tuon ajan ihmisetkin olivat jo riittävän viisaita toteamaan punaisen terrorin julmuuden arkipäivässään.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Lauri Kiiski, koska et mitenkään kykene pysymään asiassa niin siirrän sinut jäähylle.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kiiskellä sitä opittavaa onkin. Jälkiviisaana puhut ikään kuin koko historia olisi alkanut vuonna 1918. Ei alkanut, ennen sitä oli näet tapahtunut yhtä jos toista.

Syy punakapinaan oli nykyaikana käsittämättömissä elintasoeroissa, nälässä ja köyhyydessä. Sen lisäksi Venäjä oli täysin sekaisin vallankumoustensa kanssa, ja Suomi sitäkin sekaisempi. Eivät punaiset tienneet sitä mitä me nyt tiedämme. Edes Neuvostoliittoa ei ollut vielä olemassa, saati Stalinin valtakautta. Bolsevismi näyttäytyi puolelle suomalaisista täysin validina tulevaisuusvaihtoehtona, ja Venäjän lokakuun vallankumous tietysti herätti työväestössä toiveita parannukseen kurjasta elämästä, mitä taas se toinen puolisko kaikin keinoin vastusti.

Kiihkeimmät valkoiset halusivat Saksan kainaloon, ja kiihkeimmät punaiset Venäjän uuden valtion suojiin. Onneksi meille Saksa hävisi maailmansodan ja Suomessa alkoi demokraattinen kehitys. Tosin pahasti takkuillen, ja pahin siirto oli se, että valkoisten rikokset annettiin anteeksi ja muutettiin sankariteoiksi, kun punaiset joko teloitettiin tai työnnettiin virumaan keskitysleireille. Ja toinen virhe oli se, että valkoisten rikoksista vaiettiin puoli vuosisataa ja senkin jälkeen on paljon kaltaisiasi jälkiviisaita, jotka kuvittelevat 1918 tapahtuneen viime vuonna ja viime vuoden tietoisuudella.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kiiski, mene kirjastoon, lue, älä luule.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Tästä selvityksestä keskusteltaessa ei ole syytä myöskään unohtaa saksalaisten apujoukkojen tuloa maahan ja heidän taisteluaan punaisia vastaan Helsingin ohella mm. Hyvinkäällä, Riihimäellä, Lahdessa ja Hämeenlinnassa. Helsingissä he käyttivät punavankeja mm. ihmiskilpinä. Omat tappiot olivat sitä suuruusluokkaa, että tuskinpa näissä taisteluissa vangiksi joutuneita punaisia käsiteltiin saksalaisten puolelta ”silkkihansikkain.”

http://www.helsinki.fi/~jjeerola/englskuol.htm

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Lisäksi on syytä muistaa, että noin 10 000 punaista pakeni Neuvosto-Venäjälle.

Tästä väkimäärästä varmasti löytyy myös ”valkoisen terrorin uhreina kadonneita” , jotka itse asiassa katosivat kaiken virallisen ja/tai epävirallisen väestörekisterin piiristä uudessa kotimaassaan.

Näiden punaisten kohtalo ei selviä koskaan suomalaisia arkistoja tutkimalla.

Olisi myös naiivia kuvitella, ettei tämän ihmismassan pakomatkan aikana tapahtunut oman väen kesken katkeraa välienselvittelyä, jonka seurauksena olisi ollut ”katoaminen”. Mitään asiakirjoja tuskin näistä miesten tai naisten tapoista tai murhista laadittiin.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Hyvä Pekka, kuten olet huomannut: kannattaa miettiä otsikkoa!

Olet oikealla asialla, mutta monet ovat vain juuttuneet otsikkosi "valkoiseen terroriin". Sen jälkeen ei järki enää pelaa monella ja keskustelu menee helposti hakoteille. Ja sehän ei edesauta asiaa.

Eli ehkä järkevä otsikko olisi ollut seuraava: "On aika löytää uhrit". Tai "On aika löytää kaikki uhrit".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset