PekkaSiikala11 Suoraa puhetta

Lehdistön vapaus - USA vasta sijalla 45

Helsingin Sanomien julkaisemassa jutussa todetaan että vapain lehdistö on Norjassa. Seuraavina tulevat Ruotsi, Hollanti ja Suomi. Monelle yllätyksenä Yhdysvaltain lehdistö on vasta maailman 45. vapain. Ukrainan sijaluku on 101 ja Turkki on sijalla 157.

Tämän blogin aiheena on kuitenkin vain lehdistönvapauden tila EU:n alueella ja etenkin Unkarissa ja muissa entisissä itäblokin maissa. Lehdistönvapaus on heikkenemässä huolestuttavalla vauhdilla, myös Suomessa, minkä vuoksi Suomen sijoitus listalla on laskenut.

Unkarin sijoitus on 73, Puolan 58, Bulgarian 111, Liettuan 36 ja Slovakian 27.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005664861.html

Suomen sijoitusta taisi pudottaa aivan yksin pääministeri Sipilä. Pudotus ei tietenkään suuria merkitse, kun kuitenkin sijoitumme kymmenen vapaimman joukkoon.

Huolestuttavinta on se, että entisissä itäblokin maissa lehistön vapautta on rajoitettu kovimmalla kädellä. Olivatko nämä maat yleensää lainkaan kypsiä Euroopan Unionin jäsenvaltioiksi, ja haluttiinko ne mukaan syistä, joilla ei ole mitään tekemistä Euroopan Unionin kanssa?

Nähdäkseni geopoliiittinen valtapeli olikin suurin syy siihen että nämä maat haalittiin unionin jäseniksi.

Ja tietysti sitä saa mitä tilaa; diktatuuria, lehdistön kuristamista, poliittisia murhia, ja oikeuslaitosten alistamista hallitusten palvelijoiksi.

Suomessa hallitus ei ole kovin suuri uhka lehdistönvapaudelle, mutta raha on. Koko mediankentän omistuksen keskittyminen yhä harvempiin käsiin on huolestuttava ilmiö.

Tässä vielä koko maailman tilanne:

https://rsf.org/en/ranking

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jamaican sijoitus kuudenneksi keskelle "sivistysvaltioita" on erikoinen kuriositeetti.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Listalta löytyy muitakin monia aika yllättäviä sijoittumisia. Sivistysvaltio kun on huojuva käsite, vähintään yhtä epäluotettava kuin omat ennakkoluulomme.

Myös mielenkiintomme kohdistuminen on usein hyvin asenteellista. Slovakiassa ammuttiin kaksi hallituksen puuhia tutkinutta toimittajaa, eikä se juuri ketään kiinnostanut, koska Skripalit olivat tapetilla.

Ehtiköhän tuo slovakilaisten toimittajien ampuminen vaikuttaa Slovakian sijoitukseen listalla?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kun Slovakia on Tsekinmaata korkeammalla sijoituksella, niin ennen kaikkea tulkitsisin asian niin, että moinen lista on vain suuntaa antava ja sijoittumiset kymmenen peräkkäisen maan ryväksessä on sattumanvaraista. Tämä koskee myös listan yläpään kymmentä ensimmäistä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #3

Listahan ei perustu tieteellisen tutkimukseen, mikäli oikein olen ymmärtänyt, joten olet varmasti oikeassa tuossa että sitä kannattaa tarkastella kymmenen maan ryppäissä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ehdinkö nähdä sen päivän jolloin Suomen mediatalot muodostava yhdent yhtiön ja tuottavat kaiken sisällön yhdessä toimituksessa?

Ennusmerkkejä on olemassa:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sunnuntaisuomalainen

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomen media ei hallitusta arvostele, voisi verrata hyvin Pohjois-Korean median symbioosiin heidän hallituksensa kanssa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Enemmän laittaisin tuon journalistisen ammattitaidottomuuden piikkiin. Oma osuutensa on median omistuksillakin (säästäminen).

Kun tarpeeksi säästetään niin kenelläkään ei ole aikaa tehdä mitään kunnolla, ja työpaikan menettämisen pelko tekee ylivarovaiseksi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

No mutta Makkonen. Etkö sinä lue lehtiä. Suomen mediahan ei muuta teekkään, kun arvostelee hallitusta. Se on oppositio, jota Suomen media ei arvostele.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala
Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Olisiko aika antaa tietyille maille potkut Euroopan Unionista sillä perusteella että nuo maat ovat aika avoimesti diktatuureja ja niissä on lehdistövapaus tukahdutettu tai vähintään rajoitettu, ja myös oikeuslaitokset on pyritty saamaan poliittiseen kontrolliin?

Vai onko EU niin hampaaton ettei se näille jäsenmailleen mahda yhtään mitään? Entä roikotetaanko näitä maita EU:ssa vain geopoliittisista syistä?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Suomen sujoituksen muutos näyttäisi ajoittuvan sopivasti samaan kuin verorahoitteisen valtiollisen median luominen, joka kaataa paljon verorahoja ulkomaisessa omistuksessa olevan monopoliyhtiön tarjoamaan vanhentuneeseen digitekniikkaan.

Mikä poliittinen taho hyötyy tästä monopoliyhtiöstä?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Yle on hyvin avoimesti sekä hallituksen että Yhdysvaltain äänitorvi. Sen lisäksi se sotkee kaupallisen median mahdollisuuksia parhaansa mukaan tuottamalla ja julkaisemalla enimmäkseen sellaista mikä sen toimialaan ei oikeastaan millään tavalla kuulu. Tai ei ainkaan pitäisi kuulua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

YLE on aina ollut verorahoitteinen. Aiemmin sen saama verotulo ei vain ollut samalla tavalla korvamerkattua kuin nykyään, joten se oli vielä läpinäkymättömämpää.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Lupamaksuja ei voi rinnastaa veroon. Ne olivat vapaaehtoisia ja tuli netin kautta tarjolle muita vaihtoehtoja, joten pakotettiin kansa maksamaan valtion äänitorvesta.

On syytä muistaa, että kyseessä on valtiollinen media.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #19

En muista tarkaan miten pakollien tuo lupa oli, siis se joka aikanaan kolahti postilaatikkoon. Ainakin televisioluvasta jossain vaiheessa kai pääsi eroon jos taloudessa taatusti ei televisiota ollut.

Mutta entä radiolupa?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #22

Ei tarvinnut mitään maksaa jos ei ollut televisiotakaan. Tästä tuli YLE:lle ongelmia, kun netin käyttö lisääntyi ja nyt nuoremmat eivät juuri katso televisiota ollenkaan. En minäkään katso, valitsen netistä elokuvat ym.

Lupa liittyi itse päätelaitteeseen eli televisioon. Jos sellainen löytyi tarkastuksessa, joutui maksamaan, mikäli ei tiennyt oikeuksiaan ja päästi lupatarkastajan huoneistoon sisälle.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Nuo tulokset kertovat vain suhteellisen lehdistönvapauden tilan eri valtioiden kesken. Toinen kysymys on absoluuttinen lehdistönvapauden tila maailmassa. Kun katsomme suurta kuvaa, vallitseva trendi on suurten valtioiden siirtyminen vahvojen johtajien aikaan ja otteet ovat kovenemassa. Näkyykö tämä lehdistönvapaudessa ja kumpaan suuntaan olemme menossa yleismaailmallisesti?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Absoluuttista lehdistönvapautta on aina rajoitettu, niin rahan kuin valtioidenkin toimesta. Nähdäkseni juuri nyt ollaan menossa kohti yhä suppeampaa ja kontrolloidumpaa lehdistönvapautta.

Pidän hyvin merkittävänä sitä että EU ei puutu jäsenmaissaan ilmenevään lehdistönvapauden rajoittamiseen. Hiljainen hyväksyntä tekee rajoittamisesta yleisesti ja julkisestikin hyväksyttyä.

Hyviä esimerkkejä ovat Unkari ja Puola.

Perinteisissä länsimaissa raha on rajoittavampi tekijä kuin valtiot. Kun media ei ymmärtänyt internetistä tuon taivaallista niin se ajoi itsensä umpiperään.

Kun media ryhtyi ottamaan mallia somesta niin se menetti vapautensa.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Miten lehdistön- ja mielipiteenvapauteen sopii, että meillä pidetään erään lehden päätoimittajaa vangittuna, vaikka mitään syytteitä ei ole edes nostettu? Muutenkin epäilyt ovat sen laatuisia, että jos niistä joskus tuomitaan, niin rangaistuksena on sakkoja tai korkeintaan ehdonalaista. Moni väkivaltarikollinen on sen sijaan päästetty vapaaksi vankilasta lyhyen istumisen jälkeen tai on odottamassa seuraavaa oikeudenkäyntiä vapaalla jalalla!

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kyllä se sopii oikein hyvin. Lehdistön edustajaakin voidaan pitää tutkintavankeudessa, etenkin jos on syytä epäillä hänen vapaalla jalalla ollessaan haittaavan tutkimusta tai peräti pakenevan maasta.

Jos henkilöä epäillään useista rikoksista niin ei siinä päätoimittajuus ole lieventävä asianhaara.

Juttujen ja kuvien varastaminen ei kuulu lehdistönvapauteen, eikä edes mielipiteenvapauteen. Tämä on hyvä muistaa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Sellainenkin pakkokeino olisi käytettävissä kuin matkustuskielto.

Ai niin, siellähän on tuo Schengen-sopimus...

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #20

Entä tutkinnan mahdollinen haittaaminen?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #21

Miten sitä enää kykenee haittaamaan? Eikös se oikeudenkäynti ole jo tämän kuun lopussa. Tutkinnat on jo suoritettu.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

"Suomessa hallitus ei ole kovin suuri uhka lehdistönvapaudelle, mutta raha on. Koko mediankentän omistuksen keskittyminen yhä harvempiin käsiin on huolestuttava ilmiö."

Tuo on ihan saatanan hyvä huomio..

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Janitskinin vaino ei anna aihetta riemuun. Hän on mahdollisesti syyllinen tekijänoikeusrikkomuksiin mutta todellisuudessa syynä on Mv-lehden poliittinen epäkorrektius.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ei kukaan vainioa Janitksinia, elleivät sitten velkojat.

Syytelistalla taitaa kyllä olla muutakin kuin tekijänoikeusrikkomuksia, jotka nekin jo ovat päätoimittajalle hyvin vakavia rikkomuksia.

MV-lehteä ei hyvällä tahdollakaan voinut katsoa lehdistöön kuuluvaksi.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Eihän syytelistalla ole mitään! Ja MV kuuluu lehdistöön aivan yhtä hyvin kuin tämä alustamme.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #29
Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Minusta lehdistönvapauden tilaa ei voi tarkastella tarkastelematta samalla sananvapauden tilaa, koska ne nivoutuvat yhteen. Ja sananvapauden tila on heikentynyt maailmassa jatkuvasti.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Sananvapauden tila on onneksi Suomessa erinomaisen hyvä! Siitä osoituksena mm. tämä blogialusta. Lehdistönvapauteen ei tietenkään pidä sotkea mitä tahansa sivustoja

Ikävä kyllä mm. Turkissa ja Unkarissa tilanne on yksilön sananvapauden kannalta hirveän paljon huonompi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset