PekkaSiikala11 Suoraa puhetta

Etninen profilointi ja henkivakuutus eivät tuo sinulle turvaa

Balkkanilaisen näköisiä miehiä on kuulemma liikkeellä. Raportoikaa tosillenne. Myös kotimaisia romaneja on liikeellä. Raportoikaa. Pitäkää yhtä. Profiloikaa. Pelätkää henkenne ja omaisuutenne puolesta. Siinä sivussa voitte kirjoitella sinne ja tänne kuinka tärkeätä etninen profilointi on.

Etninen profilointi on kuin henkivakuutus. Turvana sitä myydään, mutta ei henkivakuutus ole tiettävästi estänyt ketään kuolemasta. Etninen profilointi on samanlaista humpuukia kuin vanhemmille myytävät lasten henkivakuutukset.

Pelko on kamalaa asia, koska se sumentaa järjen. Ei ole ikävämpää tyyppiä kuin pelokas koira. Siitä ei ole mihinkään. Etnistä profilointia verhojen takaa harjoittavat ihmiset ovat yhtä tyhmiä kuin pelokkaat koirat.

Tässä vaiheessa persut ja muut hörhöt jo näppäilevät kommentteja, joissa he tilastoihin vedoten ja kiihkosta vapisten osoittavat joidenkin etnisten ryhmien syyllistymisen rikollisuuteen olevan prosentuaalisesti salvästi korkeampaa kuun kantaväestöllä. Tottahan se.

Pelko tekee tyhmäksi, tässäkin tapauksessa, ja  niinpä näiltä etnisiltä profiloijilta unohtuu se paljon puhuttu iso kuva.

Mikä ihmeen iso kuva?

No tietysti kokonaiskuva siitä, ketkä eniten rikoksia Suomessa tekevät. Ne aivan kantasuomalaisen näköiset suomalaiset ja kantasuomalaisen näköiset ulkomaalaiset.

Niinpä etninen profilointi ei turvaa henkeä eikä omaisuutta yhtään sen paremmin kuin vakuutukset.

Profiloikaa. Valvokaa. Raportoikaa. Kertokaa naapureillekin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (90 kommenttia)

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Olen muuten ihan huvikseni profiloinut itseni etnisesti. Tuoreen dna-tutkimusen mukaan olen 77 % suomalainen, 21 % skandinaavi, 1 % baltti ja 1 % eskimo.

Minua ei siis mistään voida epäillä. Ei vaikka herrain asuinalueilla liikkuisin vanhalla pakettiautolla jotain etsimässä. Kuten toisinaan teenkin.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Täällä maalla on ihan ohjeistus ottaa kuvaa rekkareista mikäli syrjäkylille ilmestyy tuntematon auto Latvian & Liettuan rekkareissa. Tämän vuoden sesonki on viimestään tämän viikon säiden myötä avattu, jo vuosia sitten on havahduttu vapaan liikkuvuuden tuomaan mökkiryöstö ilmiöön.

Kulosaari ja Harry Bogolomov (kok) ovat kuitenkin vähän eri asia jossa paremman väen alueella on bongattu väärän näköisiä ihmisiä kävelemässä josta on päätelty että ei niillä sinne ole asiaa kuin pahat mielessä mikä nyt taitaa olla hiukan kokoomuksen Arvo Pohjaa sekä Harryn asemaa vastaan ..

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Täällä maalla ja teollisuusalueilla todenäköisin varas on tilauskeikkaa tekevä kotimainen pakettiauto kotimaisine osaajineen. Tosinaan isketään oikein isommalla nosturivarusteisella kuorma-autolla.

Yöllä tekevät iskun ja näyttävät valvontakameroile keskisormea.

Liettuan ja Latvian kansalaiset voi epäluuloinen tunnistaa vain autojen rekisterinumeroista. Eli todellista etnistä profilointia heidän kohdallaan on paha tehdä.

Tässä törmätäänkin sitten positiiviseen syrjintään. Näitä suomalaisia tekijöitä kun poliisi kohtelee silkkihansikkain. Kuin myös katsastusviranomainen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tuo logiikka menee sitä latua, että kun kaikkia murtoja ei voi varoittamalla estää, niiden estämiseksi ei pidä tehdä mitään. Jos Uudellamaalla on saatu kiinni romanialaisia, georgialaisia ja albbaiporukoita, jotka tehtailevat murtoja kierreltyään esnsin tarkkailemassa sopivantuntuisia kohteita, moisesta ei Siikalan mielestä saa varoittaa, kun ei ole varmaa, että epäilyttävästi käyttäytyvä porukka on murtokopla ja kaikkia mutokoplia tai murtokopla voi olla joku muukin.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #6

Logiikkkani tässä asiassa on erittäin selkeä. Etninen profilointi ei tuo turvaa sinulle sen enempää kuin henkivakuutuksesi.

Epäilyttävät liikkujat kuka tahansa panee merkille, mutta jotkut panevat merkille vain erinäköiset ihmiset.

Saman aikaan kun ihminen profiloi etnisesti niin hänen asuinalueellaan saattaa liikkua murtoja sunnittelevaa väkeä, johon hän ei kiinnitä huomiota, koska väki näyttää kotimaiselta ja liikkuu kotimaisella autolla.

Mutta kytätkää, valvokaa ja raportoikaa.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #9

"mutta jotkut"

Nimenomaan, jotkut. Uskaltaakohan tässä enää sitten raportoida epäilyttavistä porukoista, jos ne sattuu olemaan "erinäköisiä" kuin kantasuomalaiset ku Siikala odottaa vesi kielellä jotta pääsee julistamaan etnisen profiloinnin saatanallisuutta :)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Täällä maalla on ihan ohjeistus ottaa kuvaa rekkareista..."

Ihan mielenkiinnosta, kuka tuollaisen ohjeistuksen on antanut?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Minuakin tuo kiinnostaa.

Onko ohjeistus tullut poliisilta, kylänvanhimmalta, persuilta vai vakkuutusyhtiöiltä?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #19

Virallisesti poliisilta muutoin pelkkä maalaisjärki riittää. Sinänsä ulkomaiset ammattilaisvarkaat eivät kai ole vaarallisia kun taas piri-nistit sun muut voivat koittaa ryöstää mitä vain oli ihmisiä paikalla tai ei. Tilastoja näistä kai ei ole mutta kai mutu riittää, että ettei sen piri-nistin nupissa onnistu mökkiryöstöjä vaativa suunnitelu ...

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/611642-murtosarja-piinaa-pientaloalueita-espoossa-metsan-siimeksessa-vaanittu-ovatko¨

Jos alueella liikkuu henkilöitä tai ajoneuvoja, jotka eivät näyttäisi kuuluvan katukuvaan, niistä voi ilmoittaa poliisille sähköpostilla jromaisuus.espoo@poliisi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #25

Miksi "täällä maalla" (Engren näyttää olevan Salon persuja) pitäisi panna sähköpostia Espoon poliisille?

Väitteesi siis oli että "Täällä maalla on ihan ohjeistus ottaa kuvaa rekkareista mikäli syrjäkylille ilmestyy tuntematon auto Latvian & Liettuan rekkareissa."

Kysymykseen kuka on ohjeistanut linkkaat jotain Espoosta ja missä ei mitekään ohjeisteta ottamaan kuvia Latvian ja Liettuan rekkareista.

Ihan itsekö näitä keksit?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #36

Juu, teillä siellä maalla on huomattavasti tasa-arvoisemmat systeemit, kun tasapuolisesti jokainen tuntematon naama ja rekisterinumero otetaan ylös.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #68

Ei meillä. Eikä edes tässä meidän teollisuusaslueellamme.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #69

Kommentoin Saloselle, joka ymmärtääkseni vaikuttaa Kemiössä päin. Itse niillä nurkilla (tai no, Strömman kanavan toisella puolen) parikymmentä vuotta asustaneena on meininki kohtuullisen tuttua. Sana kulkee kylillä melkoista kyytiä jos vieras naama tai kulkuneuvo näyttäytyy. Pidempään jos pyörii, niin käydään kysymässä millä asioilla.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #71

Ymmärsin kenelle vastasit. Pienet paikkunnat ovat kuitenkin hyvin erilaisia. Siksi kerroin että meillä ei. Eikä yleensäkään niillä paikkkakunnilla, joilla olen asunut.

Kemiön suunnalla en ole asunut.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #71

Väite oli että on ohjeistettu ottamaan kuvaa latvialaisista ja liettualaista rekisterikilvistä ja kysyin että kuka on ohjeistanut. Vastaukseksi tuli Espoon poliisin s-posti ja joku Helsingin Uutisten artikkeli joka ei mainitse asiasta sanallakaan.

Tällä puolella Strömmaa en ole moisesta kuullut ja siksi kysyin. No tällä puolella Strömmaa ei myöskään ole persuja valtuustossa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #76

Tuo jäi minuakin askarruttamaan, siis se että pitäisi ilmoittaa Espoon poliisille. Miksi juuri Espoon poliisille? Vai oliko Mikko Engrenin väite ohjeistuksesta vähän hatusta temmattu?

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Pressiklubissa Johanna Vehkoo teki selväksi, että keski-ikäisillä liha syövillä heteroilla suomalaismiehillä ei ole mitään järkevä sanomista, koskien vähemmistöjä tai alkuperäiskansoja.
Pekka on selvästi jo ylittänyt tuon keski-ikä, joten ei ole senkään vertaa järkevää sanomista.

Näin etnisessä profiloinnissa en kuuluu Johanna Vehkoon parjamaan ryhmään, tosin se ei todistaa, että minulla olisi yhtään sen järkevämpää sanomista.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Älä pistä muiden suihin omia höpöjäsi.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mansessa jonotettiin mustaa makkaraa Tammelan torilla, kun jonon päähän asteli afrikkalainen.
Krapulainen mies totesi kaverilleen: " Kato p-le, ite Tapola!".

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Valitettava totuus, minkä Siikala unohtaa on se, että asuntomurroista Suomessa melkoisen osan tekevät balkanilaisten näköiset miehet. Toki tähän kategoriaan mahtuu kansakunta jos toinenkin. Yhteinen tekijä on kuitenkin se, että tekijät ovat pääasiassa ulkomaalaisia.

Mikä itku ja poru syntyykään, jos nämä Bogomoloffin havaitsemat miehet olisivatkin tehneet rikoksen Kulosaaressa. Silloin Bogolomoffin havainnoille ei naurettaisi, eikä häntä haukuttaisi rasistiksi.

"Etnistä profilointia verhojen takaa harjoittavat ihmiset ovat yhtä tyhmiä kuin pelokkaat koirat."

Maailmassa on lukemattomia paikkoja, joissa näin on toimittava, jotta henkikulta säilyisi. Lähimmät taitavat löytyä jo heti naapurimaistamme.

Siikala ei liene kuullut termejä Street Wise tai street wisdom.

Ne tarkoittavat sitä, että vaikka olisitkin karaten maailmanmestari, niin kadun toiselle puolelle kannattaa vaihtaa ajoissa, jos samalla puolella vastaan on tulossa ikävän näköistä porukkaa.

En katso etnistä profilointia verhojen takaa mitenkään raukkamaiseksi.

Mikäli musta, ruskea, keltainen tai valkoinen mies pyörii ilman selkeää päämäärää alueella, jonne hän ei kuulu, profiloin hänet ja ilmoitan havaintoni tiedoksi poliisille. Tälläinen profilointi saattaa johtaa jopa suurten rikossarjojen selviämiseen.

Bogomoloff taatusti tietää, että Kulosaaressa on kymmeniä suurlähetystöjen residenssejä ja sitä myöten myös paljon ulkomaalaisia ihmisiä. Uskoisin hänen osaavan erottaa milloin ihminen liikkuu oikealla asialla oikeassa paikassa siinä missä minäkin osaan.

Se, että tekee havaintoja mielestään oudoista asioista, ei tee kenestäkään natsia tai rasistia.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Nyt viisaana miehenä laitat meille linkin, josta käy ilmi että enemmistön asuntomurroista Suomessa tekevät ulkomaalaiset.

Onneksi minun ei ole missän maassa vielä tarvinnut suorittaa etnistä profilointia säilyttääkseni turvallisuuteni. Ei yöllä, ei päivällä, ei Ruotsissa, ei Venäjällä, ei Ranskassa ei Yhdysvalloissa. Eikä muuallakaan.

Mutta ihan täällä kotomaassakin olen kyllä joutunut - niin päivällä kuin yölläkin - vähän katsomaan kuka on pahasti aineissa tai riitaisasti juovuksissa.

Minua kaltaisesi ennustajat ja selvännäkijät kyllä naurattavat! Että ihan näette ja tiedätte milloin joku on oikeilla asioila ja milloin väärillä!

Täytyypä varoa asuinkulmillanne liikkumista.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Jos Siikala viisaana miehenä menisi vaikka sisälukutaidon kurssille, eikä huutelisi jonninjoutavien linkkien perään.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #11

Sinulle suosittelen kirjallisen esitystaidon peruskurssia.

"Yhteinen tekijä on kuitenkin se, että tekijät ovat pääasiassa ulkomaalaisia."

Itse en enää kirjoittajakurseja vedä, joten joudut hakemaan opit muualta. Ei huolta, selvännäkijänä ja erehtymättömänä ennustajana löydät varmasti oikeaan paikkaan!

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #12

Lukutaito ohittaa kirjoitustaidon tärkeydessään :-)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kauhea harhaluulo on, että poliisilla olisi ylimääräistä aikaa naapureiden liikkeistä raportoiville pelokkaille soittelijoille.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #27

Tämä totta. Vasta murron tapahduttua saapuvat paikalle, muutaman tunnin viivellä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Bogon päivityksen tekee erityisen hassuksi se, että alueella on paljon ulkomaisia lähetystöjä joiden väki on "balkanintummaa".

Itse asustelin joskus muutaman talon päässä Italian suurlähetystöstä Helsingissä. Pahus kun ei tullut mieleen hälyytellä ketään vaikka toisinaan Tehtaankadulla oli mustatukkaista ulkomaanelävää.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Sinulla ei ollut näitä kykyjä:

"Bogomoloff taatusti tietää, että Kulosaaressa on kymmeniä suurlähetystöjen residenssejä ja sitä myöten myös paljon ulkomaalaisia ihmisiä. Uskoisin hänen osaavan erottaa milloin ihminen liikkuu oikealla asialla oikeassa paikassa siinä missä minäkin osaan."

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Balkanintumma = liikkuu väärällä asialla
Bogomoloffinharmaa = liikkuu oikealla asialla

Tämän kun pitää mielessä niin ei tule sekaannuksia.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #18

Eikä tarvitse muistaa kuin että B-kirjaimella se alkaa, tuo etninen profilointi.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Vuonna 2017 asuntomurtojen määrä Suomessa laski 27 %. Itä-Suomessa lasku oli jopa 63 %.

"Muutos johtuu pääosin ammattimaisten liikkuvien rikollisporukoiden rikossarjojen vähenemisestä Suomessa."

https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Iso-muutos-rik....

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201803052200788589...

Jos ne siellä Savossa ovat harrastaneet sitä tarkkailua. Täällä Helsingin seudulla on toisin:
"Usein maahan rikollisessa mielessä tulleet ulkomaiset rikollisryhmät tekevät asuntomurtoja lyhyenä aikana ja suurella volyymilla. Poliisi on tiedottanut viime aikoina asuntomurtajien aktiivisuudesta etenkin pääkaupunkiseudulla. Viimeisin asuntomurtosarja koskee kolmen ulkomaalaisen murtokoplaa, jota epäillään ainakin 17 asuntomurrosta Espoon ja Helsingin alueella".

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Jestas! Kolmem ULKOMAALAISTA ja 17 asuntomurtoa. Olivatkohan etnisesti tunnistettavissa ja profiloitavissa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #23

Tähän kohtaan lainaan toisesta blogista erään kommentoijan viisaan lausuman:

"Mitä pienemmästä ryhmästä on kyse, sitä varovaisempi tulee yleistysten tekemisessä olla. Kaikki lesbot eivät osaa laulaa eivätkä kaikki homot käytä huumeita." (Mika Lamminpää)

Eivät kaikki ulkomaalaisen näköiset ole varkaita. Eivät edes ulkomaalaisia. Eivätkä kaikki ulkomaalaiset ole ulkomaalaisen näköisiä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #23

Kahden minuutin googlaamisella sinullekin selviäisi, että kyllä oli. Ja selviäisi, että tämän on vain yksi kopla. Ja selviäisi, että niiden tekemien murtojen yhteismäärä on moninkertainen. Mutta tietämättömäksi heittäytyminen on niiin helppoa, kun ei halua häiritä mielipidettään faktoila.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Aloittajan mielestä siis nykyinen kehitys Suomessa on aivan oikeaa.

Minusta Suomessa pitäisi muistaa, että Suomi on vielä suomalaisten kotimaa ja päätöksien lähtökohtana pitäisi aina olla suomalaisten etu ja hyvinvointi.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kommentoija ei nyt ymmärrä alkuunkaan mistä on kyse.

Etninen profilointi on laitonta, eikä sillä ole mitään tekemistä Suomen ja suomalaisten edun kanssa.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Tiedän toki, että etninen profilointi on nykylakien mukaan laitonta. Sitä kyllä voi miettiä, että miten paljon laki vaikeuttaa monien rikosten selvittelyä?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Etninen profilointi on hyvä osata erottaa siitä yleisestä profiloinnista, jota käytetään apuvälineenä lainvalvonnan kentällä. Yleisellä profiloinnilla tarkoitetaan yksilön yleisen habituksen, eli muuttumattomien ja muuttuvien (esimerkiksi hermostuneisuus tai epäjohdonmukainen käyttäytyminen) ominaispiirteiden havainnointia, joiden pohjalta arvioidaan mahdolliset riskitekijät ympäristössä. Nykyään rikoksentorjuntapolitiikassa korostuu ennakointi ja riskienhallinta, toisin sanoen mahdolliset uhkatekijät pyritään kartoittamaan etukäteen ja siten tehdä ennakoivia toimenpiteitä. Profilointi on siis keskeisessä asemassa rikollisuuden ehkäisemistoiminnassa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #30

Etninen profilointi on kiellettyä sekä perustuslaissamme että allekirjoittamissamme kansainvälisissä sopimuksissa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

On nyt myös kysymys missä tilanteissa ko. profilointia tehdään. Vedetään aika lailla överiksi toiseen suuntaan kun kiukutellaan, ettei poliisi saa tehdä etnistä profilointia, kun tarkastaa ihmisten paperit, tai kiinniottotilanteessa saatuaan tuntomerkit.

Ihon väri tai rodulliset piirteet ovat samanlaisia tuntomerkkejä, kuin muutkin, esimerkiksi hiusten väri.

Se on sitten eri asia missä tilanteissa profilointia tehdään. Jos sitä ei tehdä ollenkaan, niin se on huono asia ja vaikeuttaa poliisin työtä.

Sitten toinen vaihtoehto on Saksassa rautatieasemalla kokeilussa oleva kasvojentunnistus, mikä on vielä tehokkaampi. Siinä sitten joudutaan seuraamaan automaattisesti kaikkien kasvoja ja tallentamaan tiedot. Se ei kuulosta kovinkaan hyvältä asialta.

Kohta et ole anonyymi missään.

On kehitetty kasvojen analysointitekniikka, jossa kasvoista tunnistetaan seksuaalinen suuntautuneisuus. Myös mikroilmeiden seurantaa kokeillaan maailmalla. Kiina on edelläkävijä.

Kohta tekoäly bongaa hermostuneen ja stressaantuneen Pekan, joka kävelee ohi tullitarkastuksen.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tehdyn rikoksen jälkeen julkaistut tuntomerkit ovat tuntomerkkejä, eivät etnistä profilointia. Pelkän etnisen ulkonäön perusteella tehdyt tarkastukset ovat etnistä profilointia ja kiellettyjä.

Ihmisten kyttääminen ja heidän ajoneuvojensa valokuvaaminen, sekä heistä varoittaminen pelkän etnisen ulkonäön perusteella on syrjivää etnistä profilointia ja siten ehdottomasti kielletty.

Kasvojentunnistuohjelmat epäonnistuivat surkeasti hiljan Britanniassa pelatun futismatsin yhteydessä. Taisi yli 1000 syytöntä joutua laitteiden haaviin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Yksittäinen koe Britanniassa on kertonut sen, että heidän softaa pitää kehittää. On myös kokeita, joissa onnistumisprosentti lähentelee 100%:ia.

Millähän perusteella poliisin pitää valita henkilöt jos tarkastaa maassaoloasiakirjoja?

Suomi pieni umpeutunut maa, jossa kiukutellaan joka asiasta. Minun maassaoloasiakirjat on tarkistettu sillä perusteella ulkomailla, kun olin ulkomaalaisen näköinen. Se oli minusta hyvä, että tarkistavat.

Pekan kommentin keskimmäisestä kappaleesta olen samaa mieltä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #35

Maassaoloasiakirjoja ja henkilöllisyyksiä pitää tarkastaa järkeä eikä luuloa käyttäen. Suomessa oleilee laittomasti muitakin kuin "balkanilaisten" tai irakilaisten tai mustaihoisten näköistä väkeä. Suomessa liikkuu myös suomalaisia, joita polisi etsii ja joiden pitäisi istua oikeudessa tai vankilassa.

Tanskan ja Ruotsin rajoilla tarkastukset tehdään satunnaisvalinnalla ja ajoittain kaikille, joskus myös kulkuneuvojen maatunnusten perusteella. Mutta ei etnisesti profiloiden.

Minulta ei ole ulkomailla koskaan tarkistettu henkilöllisyyttä viranomaisten toimesta. Rajavalvonta on eri asia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kielletty etninen profilointi on aina viranomaistoimintaa ja siihen kuuluu olennaisena osana henkilön pysäyttäminen.

Miten yksityishenkilön tekemää näköhavaintoa voidaan edes kutsua etniseksi profiloinniksi, kun siitä puuttuvat etniseen profilointiin tarvittavat elementit : viranomainen ja pysäyttäminen ?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #38

Etniseen profilointiin ei aina tarvita viranomaistoimintaa eikä henkilön pysäyttämistä, mutta etninen profilointi voi olla viranomaistoimintaa, johon liittyy henkilön pysäyttäminen.

Profilointi on kapeassa mielessä alunperin rikostutkimukseen liittyvää toimintaa, mutta ei vain rikostutkimukseen liittyvää viranomaistoimintaa.

Nykyään esimerkiksi tuotteita profilidaan ja toimijoina profiloidutaan. Niinpä etninen profilointikin on kauan sitten astunut ulos viraniomaistoiminnasta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #82

Suomessa ei kukaan yksityishenkilö ole ollut syytettynä tai tuomittu oikeudessa rikosnimikkeellä etninen profilointi.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #82

"Niinpä etninen profilointikin on kauan sitten astunut ulos viraniomaistoiminnasta."

Eli päätit ihan omatoimisesti siirtää tolppia ja laajentaa laittoman etnisen profiloinnin käsitettä?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Olemme teknisesti saavuttaneet ehkä noin 10-15% tason Minority Report elokuvan maailmasta, jossa ihminen biotunnistetaan hänen liikkuessaan paikasta toiseen.

Erilaista sumeaa logiikkaa kehitetään auttamaan hahmontunnistuksessa. Käytettävät ohjelmistot ja kamerat eivät kuitenkaan ole vielä tarpeeksi kehittyneitä pystyvään ja kestävään tunnistamiseen. Niillä kuitenkin voidaan tehdä jo vertailevaa arviointia.

Suurimpana kompastuskivenä on nimenomaisesti algoritmien kehittäminen.

Tekoälyllä ei ole suuria ongelmia tunnistaa Anttilan mallinukkea.

Yksittäisen henkilön tunnistamiseen on kuitenkin vielä melkoinen harppaus ja melkoinen Ryyd-loikka vaaditaan, ennen kuin tekoäly tunnistaa ihmisen rajatusta pikselimäärästä ts. huonolaatuisesta kuvasta, johon ihmisen silmä ja äly kykenevät tai vaikkapa siten, etteivät kasvot näy.

Äiti tunnistaa sellaisesta kuvasta lapsensa, mutta tietokone ei kuunaan.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Minkälaisia perusteita on maassaoloasiakirjojen tarkistamiseen perustuvan etnisen profiloinnin kieltämiselle? Rasismiko?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Yhdenvertaisuus. Kuten varmasti itsekin ymmärrät ( ? ) kaikki ulkomaalaiset luvatta maassa olevat eivät ole etnisesti tunnistettavissa.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Onko maassa laittomastikin oleva "yhdenvertainen" maassa laillisesti asuvan kanssa?

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #55

#55 Vai olisiko peräti niin, että etnisen profiloinnin mahdottomuus, synnyttää oikeuden oleskella laittomasti maassa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin
Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Poliisilla ei ole mitään tarvetta profiloida ketään etnisesti.

Etniset itse antavat käyttäytymisellään poliisille riittävästi syitä tarkastaa henkilöllisyys puhtaasti poliisi- tai rikoslakiperusteisesti.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

No nyt kirjoittelet ihan mitä sattuu ja lähestyt suoraa rasisimia. Varoitan.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #46
Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #70

En ole poliisi, mutta olen tämän blogin moderaattori. Oletko sinä poliisi?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #72

Etniseen profilointiin (kiellettyyn) tarvitaan viranomainen ( esim. poliisi) ja henkilön pysäyttäminen.

Onko tuo Bokomoloff poliisi ja pysäyttikö hän nuo ihmiset henkilöllisyyden tarkastamista tai pidätystä varten ?

Ei tavallinen kunnon kansalainen voi edes teoriassa yrittää tehdä etnistä profilointia.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #78

Ei tarvita. Kyllä etniseen profilointiin käytännössä riittää jo vaikka yrityksen toiminta. Etnistä profilointia voi harrastaa myös yksityinen henkilö.

Eniten jullkisuudessa on tietysti puhuttu poliisin mahdollisesti harjoittamasta etnisestä profiloinnista.

Mutta hyvä että Bogomoloffillakin on puolustajia, ja kaikilla niillä jotka kyttäävät etnisesti erilaisten ihmisten liikkumista omilla asuinalueillaan.

Ja niillä, jotka kaupoissa kulkevat romanien perässä vahtimassa etteivät vaan varasta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #80

En puolusta enkä vastusta.

Puutuin blogistin käyttämään
terminologian tulkintaan, mikä ei vastaa virallista etnisen profiloinnin määritelmää.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Pysytään hieman tukevammin tavallisten kunnon kansalaisten harjoittamassa etnisessä profiloinnissa. Kokoomusvaikuttaja syyllistyi etniseen profilointiin, ja kokoomus tuomitsi hänen toimintansa. Luonnollisesti kokoomuslainen ensin puolustautui ja esiintyi hyvin viattomana, kunnes puolue hänet kuriin laittoi. Sitten tuli jo anteeksipyyntöä.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/248201-kokoomus-t...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Bogomoloff on ennenkin kunnostautunut tässä aihepiirissä, jotkut ehkä muistavat "Bogon teesit".

Olisko vaalit tulossa vai mistä tämä Bogon "yllättävä" profiloituminen mahtaa kertoa?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kyllä äänten kalastelu on alkanut, ja se näkyy joka paikassa, täälläkin. Eduskuntavaaleihin on alle vuosi aikaa. Etninen profilointi, muukalaispelko ja balkanilainen ulkonäkö ovat kovaa valuuttaa.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #49

Voiko tuota ihmetellä?
Kun lukee vanhuksista, jotka esimerkiksi ovat lähes liikunta ja toimintakyvyttömiä mutta eivät pääse hoitopaikkaan. Joiden päivän ruokana on yksi annos, kenties pakasteateriana. Ainakin lehtien mukaan moni heistä on käytännössä heitteillä!

Mitä luulet heidän lastensa ajattelevan, kun lukevat maahanmuttajien ilmaisesta majoituksesta ja viidestä päivän ateriasta?
Onko ihme, jos he ottavat hyvin vastaan viestejä, joissa kritisoidaan maahanmuuttoa ja siinä tapahtuvaa toimintaa. Tuskin heistä kaikki ajattelevat, että eihän noilla vanhuksilla ole enää merkitystä, hehän ovat jo hyödyttömiä yhteiskunnalle, tärkeintä on , että nuoret maahanmuuttajat hoidetaan kunnolla?

Minusta voisi jopa ihmetellä, että heitä on näinkin vähän.

Onko tämäkin jo rasismia?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #50

Varmaan kiittelevät Bogoa ja yleisemmin Kokoomusta tämän harjoittamasta politiikasta, jonka "ansiosta" vanhusten tilanne on mitä on.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #51

Minusta tässä ei ole syytöntä puoluetta!
Helsingissä ainakin näkyvimmin on ongelmia vanhusten hoidossa ollut. Käsittääkseni siellä valtaa käyttävät kokoomus, demarit ja vihreät.

Siellä on vielä sellainen tilanne, että ylijäämää vuodessa on noin 400 miljoonaa euroa ja kassavarat yli miljardin, eli rahasta ei asioiden hoidon pitäisi olla kiinni.

Mitä miettii omainen. joka ei vanhemmilleen tarvitsemaansa hoitoa saa, siitä että laitonkin maahanmuuttaja on oikeutettu ainakin perushoitoon.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #50

Jouko Viitala, etnisellä profiloinnilla ei tietenkään poisteta vanhusten, köyhien eikä sairaiden ongelmia.

On hyvin moraalitonta levittää maahanmuuttajien eduista ja oloista ruusuisia kuvia ja ikään kuin syyllistää maahanmuuttajat ja maahanmuutto vanhusten huonoista oloista ja huonosta hoidosta.

Maahamuuttajat eivät saa enempää etuja kuin kantasuomalaisetkaan.

Jos et ymmärrä mitä tarkoitan, niin selvennän: tämä hallitus on leikannut suunnilleen kaikesta mahdollisesta, mutta ei se suinkaan ole siirtänyt leikaamallla kertyneitä säästöjä maahanmuuttajien hyväksi. Itse asiassa hallituksen linja maahnmuuttajia ja maahanmuuttoa kohtaan on huomattavasti kiristynyt. Jopa niin paljon, että jopissain EU-maissa Suomi katsotaan niin turvattomaksi maaksi ettei tänne voi turvapaikanhakijaa paluttaa.

Minusta jokainen poliitikko, joka ratsastaa maahanmuutovastaisuudella, etnisyydellä, rikostilastoilla, ja millä tahansa asioilla väärissä yhteyksissä, on täysi mätämuna ja totaalisen moraaliton.

Vanhusasiat ovat minulle kohtuullisen tuttuja, koska olen itse 70 täyttänyt, ja vanhempanikin ovat yhä elossa.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #54

Selkeä fakta on se, että yhteiskunta vastaa maahanmuuttajien majoituksista. Yhteiskunta vastaa myöskin heidän ruokahuollostaan,joka sisältää välipalojen kanssa viisi eri tarjoilua. Minusta tämän asian sanomisessa ei ole mitään moraalitonta.Mistään muista eduista ainakaan minä en ole sanonut sanaakaan.

Aina on asioita verrattu keskenään. Oli se sitten oikein tai väärin, tietenkin siinä ei lopullista totuutta koskaan löydetä, asioiden arvostushan on henkilökohtaista. Lapsiperheellisen ja eläkeläisten arvostamat asiat on hyvinkin erilaisia. Perusasia kuitenkin aina on se, että rahaa on käytettävissä tietty määrä (toki nyt on velalla jatkettu) ja jos jollekkin jotain annetaan, sitä samaa ei toiselle voi antaa.

Politiikassa tietenkin pitää olla rajansa. Se vain on ikävä asia, että nämä rajat ovat ilmassa, niitä ei voi mitata kiloissa eikä metreissä. Mietittävä kysymys on sekin, että kenellä on "oikeus" edustaa lopullista totuutta? Tuskin Siikalalla tai Viitalalla ainakaan, meillä on oma totuutemme, mutta on se oikea totuus, on taas aivan eri kysymys. Todennäköisesti kymmenellä ihmisellä on kymmenen mielipidettä. Kuka sanoo, mikä näistä kymmenestä edustaa lopullista "totuutta"

Enpä nuoruutta edusta minäkään, vuosi perässä tullaan. Se minkä vuodet ovat minulle opettaneet, on se, että ei ole yhtä totuutta, asioilla on aina ainakin kaksi puolta. Pätee politiikkaankin.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #54

#54 Kuinka sitten luonnehtisit poliitikkoa, joka ratsastaa rasismilla. En ole kanssasi samaa miltä, että Suomi kansakuntana olisi erityisen syvällä rasismissa. Käsitys siitä, että maahanmuuttajilla olisi paremmat edut kuin samassa sosioekonomisessa asemassa olevilla kantasuomalaisilla, on kyllä syvälle juurtunut. Mistä se johtuu? Jos siinä ei ole totuuden häivääkään, miksei sitä todisteta pätevästi vääräksi. Ps. en ole minäkään poliisi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Hirveän monet äänestävät Bogomoloffia ilman järkevän tuntuista syytä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ei mikään ihme, sillä hyvin monet suomalaiset pelkäävät kaikkea vierasta, joten heitä on helppo pelotella, ja heille voi melkein mitä tahansa uskotella.

Rasistinen ajattelukin istuu kansakunnssamme yllättävän syvällä, ja sen näkee mainiosti siitä että tätä etnistä profilointia kovasti puolustellaan ja jopa vaaditaan.

Etnisesti erilaisista ihmisistä siis varoitellaan oman alueen muita asukkaita Bogomoloffin tapaan.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Turkkila kirjoitti asiasta hyvän kirjoituksen:
https://www.suomenuutiset.fi/nakokulma-bogomoloff-...

Mutta tosiaan meillä oli männävuosina täällä kaakossa vähän epidemiaksi asti veneiden perämoottorien varastamista. Tämä saatiin vasta talttumaan kansalaisvartioinnilla, suusta suuhun varoittamalla ja somepöhinällä.

Venäläinen liigahan sitä teki, vieläpä erittäin röyhkeästi. Kyllä täällä avoimesti varoiteltin pitkäkilpisistä pakettiautoista jotka ajelivat venerantoihin.

Niille ennakkoluuloisille jotka eivät Turkkilan juttua suostu lukemaan, niin lainaan jutusta tämän jossa lainataan ainoastaan valtamediaa.

"MTV3: ”Asuntomurtojen määrä on lähtenyt nopeaan kasvuun Suomessa. Syynä ovat kansainväliset ammattilaisliigat, jotka tekevät nopeita iskuja yleensä omakotialueille”.

”Murrot ovat muuttuneet tekotavoiltaan röyhkeämmiksi. Ulkomaalaiset keikkailevat usein ryhminä. He tiedustelevat etukäteen, minne kannattaa murtautua ja tekevät useita asuntomurtoja samalla Suomen-vierailulla.” IS

”Asuntomurtoja tehtailevat Suomessa vankilakierteeseen joutuneet päihdeongelmaiset ja ulkomaiset varasporukat. Rikollisten silmin katsottuna suomalaiset ovat vauraita ja sinisilmäisiä.” Yle.

”Asuntomurrot lähes tuplaantuneet 10 vuodessa – ulkomaalaisliigojen ’hit and run’ -keikat yleistyneet” MTV3.

Bogomoloffia ristille innokkaasti naulannut HS itse kertoi: ”Suomessa tapahtuneiden asuntomurtojen määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Viime vuosina niitä ovat poliisin arvion mukaan lisänneet erityisesti ulkomaiset ryhmät.”

Asuntomurto huolettaa tutkitusti joka kolmatta kansalaista. Miten ihmiset sitten voivat suojata kotejaan?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Bogolomoff on ihan väärässä puolueessa, kyllä persuihinkin voi rahamiehet liittyä, mielipiteet ovat jo valmiiksi sillä tasolla, että varmasti löytyy yhteisymmärrys.

Viimeiseen kappaleeseen on ihan ilmiselvä vastaus: äänestä perssuomalaisia, niin maailma pelastuu.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Odotin ehkä liikaa kun ajattelin että ei tätä nyt persuksi saa kairattua, mutta niin vaan Ritala tuli tähän taas persuilemaan. Kun on tuossa asiaakin mistä voisi ihan hyvin keskustella.

Venäläisten perämoottori- ja pyörävarkauksien varalta naapurivalvontaa meillä harrastivat kyllä ihan kaikki puolueet. Erityisesti demarit koska hyväpalkkaisina tehdastyöläisinä heillä on saimaan rannalla paljon veneitä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #60

Touhussanne ei ollut kyse etnisestä profiloinnista josta kirjoitan.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Mikko Kokko, olet valikoinut lainauksesi huolella ja vain yhtä tarkoitusta varten. Kun yksi lehti otsikoi asuntomurtojen määrän tupaantuneen 10 vuodessa, niin samaan aikaan toinen lehti kertoo niiden vähentyneen edellisestä vuodesta lähes 50 %.

https://www.uusimaa.fi/artikkeli/530144-mihin-kato...

Mutta etninen profilointi ei tähän liity mitenkään, sillä eivät asuntomurtojen tekijät ole etninen ryhmä.

Ei ihmisten kannattaisi olla noin huolissaan, sillä Suomen asuntojen määrän nähden äärimmäisen harva koti joutuu murron kohteeksi. Hyvin suureen osaan murtoja osasyynä on asukkaan oma mokailu, ja siitähän poliisi jatkuvasti kansalaisia muistuttaa.

Oli miten oli niin etnisellä profiloinnilla ja Bogomoliffin varoitusviesteillä ei koteja suojata.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Oliko se täällä kaakossa laajamittaista etnistä profilointia kun venäläisten pakettiautoista varoiteltiin laajemmin, että jos ne yksityisteillä tai venerannoissa liikkuivat?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #62

Ei. Osoititkin esimerkilläsi blogini otsikon todeksi. Hyvä niin. Toki tiedät ettei ulkomaalaisuus ole etninen ominaisuus?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #64

Tjaa, kaakossa tavataan kyllä tunnistaa pääsääntöisesti venäläinen ulkonäön ja ja ulkoisen habituksen perusteella ennenkuin tämä sanoo mitään, tai ajaa pitkäkilpisellä autolla.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #66

Ahaa, teidänkin kulmillanne ollaan selvännäkijöitä. Eiköhän minutkin venäläiseksi luokiteltasi, kun on musta nahkatakki ja farkut.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Yksi syy vähentyneisiin asuntomurtoihin ainakin meillä päin on verisure. Se on aikamoisen näppärä järjestelmä suojata kotia vaikka maksaakin ja varmaan 99% tapauksissa verisuren tarra ovessa riittää. Mutta verisuren liiketoiminta on kasvanut huomattavasti.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vainoharha tarttuu. Myönnän, että vähän yskitti, kun syrjäiselle mökkitielle Sysmässä pysähtyi pari vuotta sitten Puolan kilvissä oleva pakettiauto ja mökkitontille pölähti neljä raavasta äijää. Putsasivat metsää sähkölinjojen ympäriltä - tai niin ainakin sanoivat : D

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Noin on asia. Ja siksi kauhujuttuja ei pitäisi perusteitta levittää. Tätä asiaa ei mediakaan muista.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Etninen profilointi ja rasismi eivät ole synonyymeja.

Jauhot ja vellit ovat nyt tässä blogissa sekaisin.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Eivät olekaan, mutta etnisen profiloinnin avulla päädytään erinomaisen nopeasti rasismiin. Josta en ole tainnut blogissani mitään kirjoittaakaan, mikä ilmeisesti on jäänyt sinulta huomaamatta.

Etnistä profilointia on mikä tahansa missä ihmisiä arvioidaan pelkästään heidän etnisten ominaisuuksiena perusteella.

Kuten hyvin tiedät niin profilointi on alunperin rikostutkimuksessa käytetty menetelmä. Etninen profilointi tässä blogissa ja myös yleiskielessä tarkoittaa joidenkin etnisten ryhmien väittämistä/pitämistä/olettamista rikollisiksi pelkän etnisyyden perusteella, mikä on johtanut siihen että ketä tahansa noiden etnisten ryhmien jäsentä pidetään rikollisena ja hänestä varoitetaan naapureita.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

”Etninen profilointi tässä blogissa ja myös yleiskielessä tarkoittaa..”

Juuri näin. Mutta ei virallisesti.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

"että KETÄ TAHANSA noiden etnisten ryhmien jäsentä pidetään rikollisena ja hänestä varoitetaan naapureita."

Mihin tämä väite oikein perustuu?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset