PekkaSiikala11 Suoraa puhetta

Nuoret tytöt ja raiskaustarinat - Miksi ne ovat joskus vain tarinoita?

Nuoret tytöt ovat uudesta kiinnostuneita. Ei siis mikään ihme että seurustelusuhteita maahanmuuttajiin ja turvapaikanhakijoihin syntyy melko helposti. Jostain syystä nuorten tyttöjen tapana on myös toisinaan keksiä melkoisia tarinoitakin. Jopa sieppauksista ja raiskauksista.

Pojatkin keksivät tarinoita, mutta toisenlaisia ja toisenlaisista asioista.

Tyttöjen dramaattiset kertomukset päätyvät pääuutiksisi mediaan. Ehkä jotkut tytöt ovatkin olleet pelkästään huomiota vailla, mene ja tiedä. 

Helsingin Sanomat kertoo tänään tapauksesta, jossa nuoren tytön mustasukkaisuus ja kiukku johtivat ulkomaalaistaustaisen miehen vankeustuomioon. Ne joilla on HS:n lukuoikeus voivat tutustua asiaan täällä:

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005682887.html

Tarina on yksinkertainen. Sanna seurusteli Alin kanssa. Alilla oli Rafa niminen kaveri. Rafa kertoi Alista jotain mistä Sanna Rafalle suuttui. Sanna sopi treffit Rafan asunnolle, missä sulassa sovussa rakasteltiin.

Mikäpä siinä.

Mutta Sanna tekikin Rafasta raiskausilmoituksen. Rafa sai tuomion ja istui sen.

Kuusi vuotta myöhemmin Sanna tuli uskoon  - ja marssi poliisiasemalle tunnustamaan. Ei häntä raiskattukaan.

Rafa siis sai rangaistuksen, kärsi sen, ja tietysti menetti maineensa.

Missään tapauksessa juttu ei ole ainutlaatuinen. Onneksi jo poliisitutkinnassa valheet yeensä paljastuvat, ja harva joutuu syyttömänä tuomituksi.

Minua koko tapahtumaketjussa jäi mietityttämään kaksi asiaa. Miksi nuoret tytöt keksivät näitä tarinoita, ja miten joku jaksaa kantaa kuusi vuotta syyllisyyttä väärästä tuomiosta.

Kiihkeimpiä maahanmuuttokriittisiä varoitan jo tässä vaiheessa; pysykää asiassa tai pysykää poissa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (88 kommenttia)

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

”Muistan nuo hetket hyvin sumuisesti. Kaikessa oli kyse siitä, että pelkäsin menettäväni Alin. Siksi tein tuon teon”, Sanna kertoo. (HS)

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Tuo Pekka, mitä sanoit, pätee tasan tarkasti.
Vielä kun vuosi sitten kiersin markkinakauppiaana mm Tampereella, myyntipaikkani oli siinä kirkon vieressä. Siinä kirkon reunamuurilla istuskeli tyttösiä kännykkänsä kanssa seurustellen mutta annas kun tuli tumma poika; jo riitti vipinää. Kännykät unohtuivat, niin tytöiltä kuin pojiltakin.
Sitten eräänä kesämaanantaina (viikkomarkkinat), viereeni tuli kolme afgaanilaismiestä (heidän oma ilmoituksensa).
Kerrankin markkinapaikallani maanantainakin riitti vipinää, valitettavasti raha ei oikein kulkenut mutta poikien "rättikaupassa" riitti säpinää.
Meillä täällä Forssanseudullakin on ihan oma maahanmuuttaja/raiskaustapauksensa. Tosin kertomus eteni vain poliisille, lääkäritutkiksiin ei menty ja homma kuivui.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Nyt pitää tietysti muistaa se ettei tuossa kiinnostuksessa erilaisiin kavereihin ole mitään outoa, epätavallista eikä pahaa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Pelottava juttu siinä mielessä, miten heppoisin perustein oikeus vaikuttaa tuomion antaneen. Ainoa edes vähän tuomiota puoltava seikka on, että jostain syystä (en ymmärrä mistä) "Rafa" oli valehdellut poliisitutkinnassa. Muuten juttu vaikuttaa perustuneen pelkästään "Sannan" kertomukseen. Ainakin minun silmissäni tuommoinen horjuttaa Suomen oikeusjärjestelmän perusteita pahasti.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Saattaa olla että Rafa on puhunut palturia hätäpäissään ja pelätessään mitä on tulossa. Nämä sana sanaa vastaan jutut ovat hyvin ongelmallisia.

Silti minua yhä pohdituttaa mikä saa jotkut nuoret tytöt keksimään näitä seksuaalissävytteisiä tarinoita. Minun on asiaa vaikea käsittää, koska en ole ollut nuori tyttö.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Eikös tuossa jutussa ainakin kerrottu, että syynä oli poikaystävän "Alin" vaatimus. Tosin koko juttu oli niin sekava, etten minä ainakaan ota siitä mitään tolkkua. "Sanna" pelkää menettävänsä poikaystävänsä "Alin", joten hän panee "Alin" kaveria "Rafaa". Tästä "Ali" suuttuu (tämä on ainoa kohta, jonka minäkin ymmärrän), ja vaatii "Sannaa" esittämään raiskaussyytteen, jonka saatuaan "Rafa" päättää valehdella, ettei ole ikinä seksiä "Sannan" kanssa harrastanutkaan. Lehtijutuista nyt ei tietenkään koskaan saa täydellistä kuvaa tapahtumista, mutta tässä osallisten käytös vaikuttaa minusta aivan poikkeuksellisen irrationaaliselta.

Lisäksi, on helppo keksiä muitakin syitä perättömille syytteille. Kosto tai suuttumus nyt tulee ensimmäisenä mieleen. Jos raiskaustuomioita tosiaan jaellaan noin heppoisin perustein, kuin mitä tässä jutussa kerrotiin, niin oikeuslaitos antaa poikaystävilleen tai miespuolisille kavereilleen syystä tai toisesta suuttuneille tytöille/naisille mahtavan aseen.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #11

Tuomio ei tullut kovin heppoisin perustein.
Selville saadut faktat tukivat uhrin kertomusta ja syytetyn ilmeinen valehtelu samoin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Silti minua yhä pohdituttaa mikä saa jotkut nuoret tytöt keksimään näitä seksuaalissävytteisiä tarinoita. Minun on asiaa vaikea käsittää, koska en ole ollut nuori tyttö."

En minäkään ole nuori enkä tyttö, enkä mikään kallonkutistaja, jollaisilla vain on tällaiseen tapaukseen jotain painavaa sanottavaa.

Mutta sanonpa nyt minäkin, näin vähemmän painavasti, että kyse ei taida olla nuoren tytön ominaisuudesta, vaan yleisinhimillisestä ominaisuudesta joka liittyy sosiaalisuuteen, valta-asetelmiin ja siihen sosiaaliseen peliin jota koko ajan kaikkialla käydään.

Se että uhriksi usein joutuu joku ulkomaalainen voi liittyä siihen ettei tällainen ulkomaalainen kaveri ole riittävästi perillä suomalaisen sosiaalisen valtapelin kuvioista, eikä osaa olla varovainen.

Sanon nyt vain sen verran että sen sosiaalisen valtapelin kuviot osaavat niin pojat kuin tytötkin, sekä vanhemmat miehet ja naiset. Se valtapeli on vain vähemmän tiedostettua, kun se sosiaalisus liittyy niin paljon alitajunnan asioihin ha sitä on hyvin vaikeata sanoiksi edes pukea.

Sanoin kerrottuna tarina muuttuu siis ihan erilaiseksi kuin mitä on se todellinen tarina, joka siis perustuu ihmisen luonnolliseen vaistomaiseen sosiaalisuuteen ja sen valtapeleihin.

Valehtelu oikeudessa ja poliisikuulusteluissa voi johtua siitäkin että se todellinen ihmisten välinen valtapeli siellä taustalla on aivan liian monimutkainen tai epäuskottava sanoiksi puettuna, siksi on keksittävä joku uskottavampi kertomus, eli joku peitetarina.

Tässä vähän minun ajatuksiani, liittyen blogistin kysymykseen. Toivottavasti tämä antaa jonkinlaisen idean siitä miksi tällaista voi tapahtua.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #39

Kyllä tämä liittyy nuoreen tyttöön mitä suurimmassa määrin. Jopa h y v i n nuoreen .
Saman ikäiset pojatkin sepittävät seksuaalisävytteisiä, hurjia juttuja, mutta ne eivät ole samoja.

Tuo saattaa olla motiiveiltaan hyvin tyypillinen : takana on pettymys Suuren Rakkauden menettämiseen ja halu saada tämä hullaantumisen kohde takaisin tekemällä mitä tahansa, mitä hän pyytää.
Ja hän sitten painostaa juuri tähän .

Toinen tyyppi on varmasti myös tavanomainen Suuri Pettymys : tyttö on hullaantunut ja seksin jälkeen poika kääntää selkänsä ja tuhahtaa tytön rakkauspuheille. Sitten tyttö kuulee pojan rehvasteluja suorituksellaan ja kuinka hän pilkkaa tytön rakastumista. Silloin tyttö näkee punaista !

Tämä reaktio liittyy varmasti nimenomaan nuoruuden sekopäiseen rakastumiseen .

Eri kategoriaa ovat ehkä selvästi häiriintyneet tytöt, jotka fantasioivat kauhkokemuksista eivätkä enää erota totta ja kuvitelmaa.
Näitähän kai tulee oikeuteenkin asti joskus, mutta tuskin ketään tuomitaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Viime aikoina käydyn lainsäädäntömuutosdebatin aikana on feministijärjestö esittänyt myös sellaista pykälää, että syytetyn tulee pystyä osoittamaan syyte perättömäksi. Perusteluna on ollut se, että "nainen ei milloinkaan halua joutua sellaiseen oikeudenkäyntiin ja kuulusteluun aiheetta".

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Niin, koko suostumusongelma on juridisesti ongelmallinen. Sehän käytännössä edellyttäisi kirjallista sopimusta ja luotettavia todistajia.

Minusta ei ole ongelman ratkaisijaksi.

Sannan kertomus osoittaa joka tapauksessa vääräksi väittämän: "Nainen ei milloinkaan halua joutua sellaiseen oikeudenkäyntiin ja kuulusteluun aiheetta". Jos joku nyt yleensä on sellaisen väittämän esittänyt.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #5

Suostumus - kriteeri ei tarkoita, että kaikki, mitä ikinä nainen kertoo, on totta.
Kyllä asioiden todenperäisyys tarkistetaan edelleen.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #82

Miten?

Ilman sarvia ja hampaita; kun kaksi ihmistä on kahdestaan huoneessa yön yli, niin miten seuraavana päivänä tarkistetaan asioiden todenperäisyys?

Siihen ei ole olemassa mitään täysin luotettavaa keinoa, ellei sitten tehdä etukäteen niitä kirjallisia sopimuksia?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Miksi? Mikä saa nuoren tytön kertomaan, että ulkomaalaiset miehet kaappasivat hänet, kuljettivat ympäriinsä autolla, ja jättivät sidottuna jonnekin?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikös se ollut hänen poikaystävänsä, joka määräsi, että moinen tarina kerrotaan? Hän oli ensin vakuuttanut tytölle, että hänen kaverinsa oli puhunut soopaa hänen perheestä ja lapsista y.m. ja tyttö oli tullut vakuuttuneeksi siitä, että tuo on oikeudenmukainen kosto.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kyllä tyttö itse raiskausjutun keksi, (kosto?) mutta poikakaveri sitten vaati tekemään riksoilmoituksen ja neuvoi miten tarina kerrotaan. Mutta esimerkkejä täysin yksin keksityistä uhriutumisistakin on.

Niin tai näin niin miksi kesti kuusi vuotta ennen kuin tyttö tunnusti?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Eikö se ole enemmän sääntö eikä poikkeus, että näissä jutuissa on tytön ympärillä poikaystävä ja usein myös vanhemmat söhräämässä omine tarinoineen.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #15

Noinkin on, mutta muistan muutamia tapauksia - otsikoihin nousseita ja syvää vihaa herättäneitä - joissa koko tarina oli tytön kehittämä.

Vanhempien painostus on kyllä monesti merkittävä tekijä, jos tyttö kuvittelee olleensa "luvattomilla teillä väärässä seurassa". Silloin vanhempien painostus voi johtaa keksittyihin tunnustuksiin ja väitteisiin.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #15

Usein , itse asiassa useimmiten, sekä väärissä ilmiannoissa että vaikenemisissa on kyse ympäristön painostuksesta.

Muistatte varmaan Ruotsista jutun, jossa hyvän perheen lahjakas poika ehti raiskata useampia tyttöjä , vaikka jo ensimmäinen oli kertonut asiasta. Tytöt painostettiin vaikenemaan.

Suomessa taas tyttö soitti hädissään poliisille, että tummat miehet olivat kaapanneet hänet ja jättäneet tien poskeen .
Myöhemmin tunnusti keksineensä jutun jonkinlaisen maahanmuuttokriittisyyden innoittamana.
En muista, oliko takana poikaystävä.

En edelleenkään usko, että raiskauksen uhrina esiintyminen olisi niin suuri meriitti kenellekään tai että se varsinkaan lisäisi suosiota poikien keskuudessa,
niin että kannattaisi pelkästään draamakuningattareksi päästäkseen kertoa joutuneensa raiskatuksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #46

"En edelleenkään usko, että raiskauksen uhrina esiintyminen olisi niin suuri meriitti kenellekään tai että se varsinkaan lisäisi suosiota poikien keskuudessa,
niin että kannattaisi pelkästään draamakuningattareksi päästäkseen kertoa joutuneensa raiskatuksi."

Niin, kyllä syyt moiseen oikeuden edessä harjoitettuun valehteluun ja väärään ilmiantoon varmaankin ovat pohjimmiltaan toisenlaisia. Useimmiten kyse lienee jonkinlaisesta tunnevaltaisesta kostosta jostain asiasta. Näitä tapauksia on paljon ja ne saattavat olla lisääntymään päin, kun erilaiset raiskausuutiset, #metoo-kampanjat, hyväksikäyttötapaukset y.m. ovat niin kovasti tapetilla uutisoinnissa ja somessa. Nuorelle henkilölle voi elämänkokemuksen puutteen vuoksi tulla ajatus, että kanteen nostaminen on aina OK vaikka rikosta ei olisi tapahtunutkaan.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #46

Helena Solin: - "Usein , itse asiassa useimmiten, sekä väärissä ilmiannoissa että vaikenemisissa on kyse ympäristön painostuksesta."

Eli vika on missä tai kenessä tahansa muussa, paitsi siinä, joka sen väärän ilmiannon teki?

- "En edelleenkään usko, että raiskauksen uhrina esiintyminen olisi niin suuri meriitti kenellekään"

Ei sillä suosiota varmaankaan tavoitellakaan, vaan motiivina lienee useimmiten jonkinlainen kosto tai viha, kuten Juha Kuikka tuossa ylempänä jo totesikin. Toinen mahdollinen motiivi on kiristys, kuten esimerkikis Vesa Keskistä vastaan esitetty valheellinen raiskaussyyte osoittaa. Siinähän syytteen esittäjät (kaksi nuorta naista) olivat yrittäneet kiristää Keskistä maksamaan heille lomamatkan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #72

"Helena Solin: - "Usein , itse asiassa useimmiten, sekä väärissä ilmiannoissa että vaikenemisissa on kyse ympäristön painostuksesta."

Eli vika on missä tai kenessä tahansa muussa, paitsi siinä, joka sen väärän ilmiannon teki?"

Ympäristön paine on usein näkymätöntä, sitä on vaikea pukea sanoiksi ja se voidaan sanoilla kieltää, eli tehdä olemattomaksi, vaikka se itseasiassa on mitä merkittävintä todellisutta ja tärkeä ja ratkaiseva tekijä.

Varsinkin nuporten tyttöjen kohdalla ympäristön paine, vanhempien, opettajien tai sukulaisten ja tuttavien taholta voi olla musertava. Se voi myös johtaa voittamattomaan haluun tehdä "omia" ratkaisuja, jotka nimenomaan johtavat näihin vaaratilanteisiin poikien ja miesten kanssa. Vaaratilanteet sitten aina välillä johtavat näihin raiskauksiin ja toisaalta hallitsemattomiin mustasukkaisuusdraamoihin, kuten on nähty.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #74

Juuri noin.
Noissa kahdessa esimerkissä , ruotsalaisen koulun sarjaraiskaajan suojelussa ja suomalaisen tytön keksityssä kaappausraiskauksessa , oli kyse ratkaisevasta ulkopuolisesta vaikuttajasta.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #72

Ei, vika on tietysti monessa kohdassa.
Tässä kuitenkin pohdittiin syitä, jotka saivat esim tässä tapauksessa teini - ikäisen tytön valehtelemaan.

Selvästi luonnehäiriöiset tai muuten häiriintyneet varmasti tunnistetaan oikeudessa, varsinkin, jos kertomus on sekava ja epäjohdonmukainen eikä mikään fyysinen todiste tue sitä.

Tämän tapaisessa kuviossa se on vaikeampaa.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Minäkin ihmettelen että miksi nämä lähinnä Lähi-Idästä turvaa hakemaan tulleet miehet raiskaavat suomalaisia naisia ja jopa pikkutyttöjä myös ihan oikeasti?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Se ei taas kuulu tämän blogin aiheeseen mitenkään.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Pääsääntöisesti luotan raiskauksen kokeneen ihmisen tarinaan. Ehkä olen sitten liian vanha tai jotain, mutta itselleni olisi ainakin kiusallista käydä kaikenmaailman raiskaustutkimukset sun muut läpi.
Onneksi nuorempi polvi uskaltaa.
Jäi vain niin paskan maku suuhun niiden oikeasti raiskattujen puolesta, mitä hallaa tällainen tekee heille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tämä on nyt tullut julkisuuteen, mutta itse asiassa muistelen lukeneeni, että liki 40% kanteista ei johda syytteeseen tarkemman kuulustelun perusteella.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Noissa on myös suuri osa sellaisia, joissa vain näyttö ei riitä.
Ei välttämättä keksittyjä .

Toisaalta en tunne yhtään ihmistä, joka ei tietäisi jopa useita varmoja raiskaus - tai hyväksikäyttötapauksia.
Kuitenkaan en tunne y h t ä ä n ihmistä, joka tuntisi jonkun, joka on vienyt asian oikeuteen.
Jos tilastoihin siis liitetään motiivien miettiminen, kyllä tuokin jotain kertoo.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #85
Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Taru, pääsääntöisesti pitääkin uskoa, ja yhtä pääsääntöisesti asia pitää myös tutkia.

Olen joutunut erään uhrin liki pakottamaan poliisin puheille, ja olen ollut oikeudessa todistajana. Olen myös nähnyt mitä raiskauksen kokeminen joillekin aiheuttaa; vuosikausien kärsimyksen, henkisen taantumisen ja paljon muuta.

Siksikin on outoa että näitä juttuja nimenomaan tietyn ikäiset tytöt kehittelevät.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Asiasta voi olla montaa mieltä, mutta jos Rafa valehteli Sannalle, että Rafalla oli vaimo ja lapsia Irakissa, (ehkä saadakseen Sannan sänkyyn), ei hän minusta ole syytön. Se oli myös Ali, Sannan poikakaveri, joka keksi tämän tarinan ja lähetti tytön poliisille sen kertomuksen kanssa, koska kurdipiireissä Rafan ja Sannan yö olisi ollut suuri häpeä. Ali oli myös uhannut jättää Sannan jos tämä ei tottelisi. Vaikea tuomita tällaista, tytön nuori ikä huomioon ottaen.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Rafa ei valehdellut Rafalle. Rafa kertoi Sannalle että Alilla (Sannan poikaystävällä) on vaimo ja lapsia. Sanna ei uskonut eikä luultavasti halunnut uskoa, joten hän kosti Rafalle. Jutun mukaan Sanna itse keksi raiskauksen.

Kuusi vuotta Sanna piti vaheestaan kiinni. Syytön mies tuomittiin raiskauksesta ja hän istui vankilassa 9 kuukautta. Siis syyttömänä.

Ei tässä tuomita tarvitse, mutta kyllä tässä selkeästi yksi pääsyyllinen on. Asiasta ei voi olla montaa mieltä.

Tämän blogin otsikkoaiheesta voidaan kyllä keskustella.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Jutun mukaan Ali kehitti raiskaussyytöksen , ei Sanna.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #47

Se ei kuitenkaan lievennä Sannan rikosta.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #47

Helena Solin, ei Ali kehittänyt raiskaussyytöstä. Tämä näyttää olevan suomalalsille vaikea asia tajuttavaksi.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

En näe asiaa niin, että Sanna kosti Rafalle.
Vaan että hän teki mitä tahansa saadakseen Alin takaisin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ko. tuomio taisi sittenkin mennä oikeaan osoitteeseen... Onpahan ainakin varoittava esimerkki.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitähän mahdat tarkoittaa? Ilmeisesti jotain mikä ei ainakaan länsimaiseen oikeusjärjestykseen sovi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Lue tarkkaan tapauksen taustat. Länsimainen oikeuskäsite on nykyään kovin venyvä käsite...

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Juha Kuikka, oletan Väänäsen tarkoittavan sitä että pääasia on oli ulkomaalaistaustaisen tuomitseminen. Syystä tai syyttä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #23

Oletuksesi on väärä! Lue Pekka uudelleen ko. juttu vaikka Iltalehdestä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Pertti Väänäselle länsimainen oikeuskäytäntö on kovin vieras ja vastenmielinen. Hän kannattaa kuolemantuomiota. Syyttömän tuomitseminen on hänen mielestään oikein ja varoittava esimerkki.

Noin ajattelevalla ihmisellä on jokin pahasti pielessä, eikä sellaista ihmistä voi kuin sääliä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minä kommentoin tätä tapausta lähinnä moraalin kannalta... Henkilökohtaisuusksiin meneminen indikoi jotakin..

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #24

Sinun moraalissasi ei hurraamista, jos pidät syyttömän tuomitsemista hyväksyttävänä ja puhut varoittavista esimerkeistä.

Ikävä kyllä asia on näin.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #27

#24, #27. Väänänen on jossakin Puheenvuoron kommentissa sanonut, että aviorikoksen pitäisi olla rangaistavaa. Tarkoittanee aviorikoksella myös esiaviollisia suhteita.

Rafa on siis Väänäsen mielestä syyllistynyt rikokseen vain siksi, että meni sänkyyn olematta naimisissa, ja toimii sen vuoksi “varoittavana esimerkkinä” kaikille naimattomille, jotka haluaisivat harrastaa seksiä.

Siinä olisikin poliisille työsarkaa, kun rupeaisi valvomaan, kuka käy sängyssä kenen kanssa ja ovatko vihkitodistukset kunnossa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #24

Väänänen, jos on erikoinen sinun käsityksesi länsimaisesta oikeudesta niin näkemyksesi moraalista se vasta outo onkin. Koita kuvitella mielessäsi miltä sinun tuntuisi istua vankilassa 9kk syyttömänä.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Ei ole tosiaankaan ensimmäinen vastaava tapaus, eikä tule olemaan viimeinen. Maahanmuutolla tämän kanssa nyt ei ole mitään tekemistä. Näitä valeraiskaussyytöksiä tapahtuu ihan miehen etnisyydestä riippumatta.

Minä vielä tietyllä tavalla ymmärrän, jos joku nainen on katkeroitunut ex-kumppanilleen tai jollekin muulle miehelle pahasti ja tekaisee tuollaisen syytteen, mutta vielä pimeämpää on ne kymmenet ellei sadat tytöt jotka lähettävät Breivikeille ja kumppaneille rakkauskirjeitä vankilaan.

Ei sillä, että väittäisin nuoria miehiäkään miksikään pulmusiksi, mutta jotkut nuoret tytöt osaavat olla niin pimeitä, ettei mene mitenkään jakeluun.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Nuorille miehille voisi olla hyväksi itsehillintä...

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tässä nimenomaisessa tapauksessa nuorelle tytölle olisi ollut totuus oikeinkin hyväksi. Totuuden olisi voinut kertoa heti, eikä vasta kuuden vuoden kuluttua.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #28

Tytölle 6-vuoden tuomio Sama siis kuin mies on kärsinyt! NÄistä pitäisi niin kovat tuomiot tulla ettei nainen uskalla tekaista syytöksiä (siis sellaisiin tapauksissa joissa tiedetään että nainen on tekaisut syytökset)

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #30

Rangaistusten sijaan minua kiinnostavat motiivit yleisellä tasolla. Miksi tällaisia juttuja keksitään? En sotkisi tähän aiheeseen aikuisten touhuja.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #31

Tuossa iässä ollaan hormonihumalassa ja kaikki motiivit suhteutetaan siihen.
Kyllä jutusta kävi hyvin ilmi Sannan totaalinen riippuvuus tästä rakkaussuhteesta Aliin ja valmius tehdä mitä hyvänsä sen säilyttämiseksi.
Ilmeisesti myös painostus on ollut mittavaa ja tyttö harvinaisen epäitsenäinen juuri taustansa vuoksi.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola Vastaus kommenttiin #30

Tuossa on vaan se ongelma, että jos valeraiskaussyytöksistä lätkäistään hirveän isoja tuomioita, monet saattavat pelätä liikaa raiskausilmoituksen jättämistä. Eihän tuosta pään silittämisellä pidä selvitä. Tälläisestä toiminnasta nainen ansaitsee ainakin syytteen törkeästä kunnianloukkauksesta (jota ei pidä tuomita mistään skaalan alapäästä) ja isot korvaukset rikoksen uhrille. Ja tässä kyseisestä tapauksesta naisen maksettavaksi pitää myös tulla korvaukset miehen vankilassa viettämästä ajasta. En ole lakiasiantuntija, enkä tiedä mitä rikosnimikkeitä tuosta tulee, tai onko valerikosimloituksille jotain omaa rikosnimikettä olemassa?

Naisen saama tuomio ei myöskään pidä riippua siitä, että hän oli tapahtumahetkellä nuori, koska hän on hyvän tovin aikuisiästä elänyt tämän tiedon kanssa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Erittäin pelottavaa tälläinen.. Täällä onneksi ongelma on pieni, Rannikon toisella puolella Usa/englanti/kanada joissa maissa naiset pelottelee miespuolisia opiskelijoita jos jätät minut niin väitän että olet raiskannut minua. Ja muissa tilanteissa, opettajia voidaan ihan rauhassa syyttää.. Mies menettää Syyttömyytensä samantien, kun nainen tekaisee syytöksen.. Ja Mies on vasta syytön kun pystyy syyttömyytensä todistamaan..

Erittäin pelottavaa.. Naiset voivat olla yhtä pahoja kuin miehet kun tilaisuus tulee, sellaisia vain ihmiset ovat..

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Toistaiseksi kai Suomessa ei vielä tarvitse syyttömyytttään todistaa. Eikä tehdä tästä jutusta itseään laajempaa eikä naisvihaista.

Blogissani pohdin syitä nuorten tyttöjen keksittyihin tarinoihin, joista valtaosa tietysti keksityksi paljastuukin. On myös tuotu esiin vanhempien mahdollinen vaikutus; keskitään hätäpäissään tarina, kun pelätään omien vanhempien tuomioita vääristä kavereista ja seurustelusuhteista.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

"Toistaiseksi kai Suomessa ei vielä tarvitse syyttömyytttään todistaa. Eikä tehdä tästä jutusta itseään laajempaa eikä naisvihaista." Kyllä pitää, tai ainakin jotenkin esittää ettei tehnyt raiskausta tai vastaavaa,. En vihaa naisia, enkä halua heille pahaa jne. Olen vain huolissani yhteiskunnastamme, ja ihmisistä jotka tuomitaan syyttömänä, ja huonoon suuntaan olemme menossa.

Mutta miksi he keksivät? Kosto? Hyöty?jnejnejne.. Miksi rikoksia ylipäätänsä tehdään, tai halutaan pahaa toiselle? Vähän sama kun erotaan pitkästä suhteesta niin miksi toinen voi siinä pahaa tahota toiselle?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kyllä noin nuoren tytön raiskauskin johtaa melkoiseen valvonnan lisääntymiseen kotona.
Ei raiskauskertomus ole todellakaan keino saada vanhemmilta lisää vapauksia.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #49

Ei raiskauskertomuksella lisää vapautta haeta. Sillä ennemminkin peitellään vanhempien mielestä väärin käytettyä vapautta.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Mitä jos tämä tyttö nyt jostain syystä valehtelee ja haluaa antaa "anteeksi" tuolla tavalla?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kaikki on mahdollista mitä ei ole mahdottomaksi todistettu, mutta on tuo ajatuksesi silti kovin kaukaa haettu. Anteeksi kun voidaan antaa ottamatta syytä omille niskoille.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Pikkaisen myös vaadin vastuuta vanhemmilta. Eivätkö he valvo omien lasten tekemisiä ollenkaan? Tyttö oli 16 vuotias ja hän sekoili aikuisten miesten kanssa tällä tavalla. Noh 16-vuotta on suojaikäraja, ja sillä mennään, joten vaikea noita miehiä on syyttää muusta kuin moraalittomuudesta. Mutta edelleenkin, eivätkö vanhemmat yhtään valvo lapsiensa tekemisiä?¨

Enkä väheksy tuolla tytön itsensä vastuuta.

Käyttäjän NinaVuorijrvi kuva
Nina Vuorijärvi Os Purola

Nykyään (kaiketi) on ihan normaalia että nuoret lähtevät opiskelemaan toiselle paikkakunnalle syystä tai toisesta. Niin minäkin tein aikoinani. Ja sinne asti ei vanhempien valvova silmä ulottanut. Myönnän, että itsellänikin meni melkoisen lujaa ja tuli sekoiltua enemmän tai vähemmän mutta mistäpä vanhempani olisivat sitä voineet tietää kun koulu meni ainakin suunnilleen ihan hyvin.

Tietysti on niitäkin vanhempia, joita ei yksinkertaisesti kiinnosta vaikka lapsi asuisikin saman katon alla. Ja onhan niitäkin, jotka yksinkertaisesti ovat sinisilmäisiä jälkikasvunsa suhteen.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Tuo on juuri se ikäkausi , jossa vanhempien ote höltyy väistämättä.

Olli Utriainen

Kadehdittavaa, että vielä tuossa iässä pikkutytöt kiinnostavat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikös tässä osoiteta mielenkiintoa juridiikkaan lähinnä?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kyseeseen voi tulla törkeä perätön lausuma tuomioistuimessa, RL 15:3. Teko on tehty nuorena henkilönä. Rangaistusmaksimi 6 vuotta.

Korvausvelvollisuus tulee sitten päälle. Jos "Auerin taksaa" käytetään, se on kova.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Sana vastaan sana on aina ongelmallinen ja onhan niitä täydellisiä valehtelijoita jotka jallittaa oikeuden.

Täytyy vain todeta, että tuo "nuori rakkaus" on äärimmäilleen vietyä kuohuntaa jossa järjellä ei ole tilaa, varsinkin me miehet tiedetään kuinka paskiaisia me ollaan, kun veitikka vie siinä silloin kelpaa frendin tyttöystäväkin ja tätä heikkoutta tuo Nainen käytti surutta hyväkseen. Naiset osaa olla melko petomaisia, vielä pahempia kuin miehet kun kyse on ihastuksesta tai rakkaudesta.

Tuolle hepulle sanoisin: Mitäs menit bylsiin, urpo.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Sana vastaan sana on aina ongelmallinen ja onhan niitä täydellisiä valehtelijoita jotka jallittaa oikeuden."

Tuolla ei pitäisi olla mitään merkitystä, sillä vai tunnustus tai toteen näyttäminen voivat normaalin oikeuskäytännön mukaan ratkaista syyllisyyden.

Tuo jäkiosa kommentistasi on asiatonta. Jos kumpikin osapuoli on halunnut seksiä, niin siinä on turha syyllistää kumpaakaan heistä siitä asiasta. Eri asia tietysti on, jos olet niin vanhakantaisen moraalin kannalla, että hyväksyt seksin vain avioliitossa harjoitettavaksi.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tiettävästi tyttöä vastaan on nostettu syyte perättömästä ilmiannosta. Selvinnee sakoilla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Selvinnee sakoilla."

Tämä kulostaa oikeudenmukaiselta siinä mielessä että tyttö on todennäköisesti toiminut lapsellisuuksissaan väärin.

Mutta tällainen lempeys antaa toisaalta väärän signaalin muille jotka harkitsevat samaa rikosta.

Lisäksi syyttömänä tuomitun kärsimyksiin nähden rangaistus vaikuttaa melko heppoiselta, vähän kuin raiskauksesta selviäisi sakoilla.

Raiskauksesta pitäisi panna vankilaan aina, samoin myös tällaisesta väärästä ilmiannosta.

Luultavasti kuitenkin, jos tämä nyt pitää paikkansa, okeus lienmee harkinnut että nuorille tytöille ei pidä antaa sellaista signaalia ettei raiskauksesta kannata tehdä ilmoitusta, jos ilmoitus todetaan vääräksi, voi itse joutua poseen.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

eo todellakaan kuulosta oikeidenmukaiselta. vankilaan samanverran mitä mies oli. ja kunnon korvaukset miehelle!

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Arto Vihavainen: - "Mutta tällainen lempeys antaa toisaalta väärän signaalin muille jotka harkitsevat samaa rikosta."

Olisi se sentään askel oikeudenmukaisempaan suuntaan esimerkiksi Vesa Keskisen tapauksesta. Keskistähän oli paitsi syytetty valheellisesti raiskauksesta myös kiristetty ennen syytteen esittämistä. Hovioikeus jätti tuolloin valheellisen syytteen esittäjän ilman mitään rangaistusta (käräjäoikeus sentään oli jonkin nimellisen rangaistuksen tuominnut, mutta eihän se tuolle valehtelija-kiristäjälle kelvannut, vaan piti hakea täysi vapautus hovista).

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #73

Näitä juonittelevia ja miehiä hyväksi käyttäviä naisia todella käsitellään oikeudessa turhan lempeästi.

Mutta toisaalta, näissä tapauksissa, kuten raiskaustapauksissakin, erehtymisen ja väärän tuomion mahdollisuus on aina olemassa. Voi olla että tuomarit miettivät tilannetta myös tältä kantilta ja antavat lieviä tuomioita, koska on aina olemassa mahdollisuus että tuomio on väärä ja tuomittu enemmän tai vähemmän viaton.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Luulisin, että sakkojen lisäksi tulee myös korvausvelvollisuutta. Jos kyseessä olisi ollut täysi-ikäinen henkilö rikoksen tapahtuessa, niin varmaankin myös vankeustuomio langetettaisiin. Nuori ikä ja itse tehty tunnustus sekä aito katuminen saattavat tässä tapauksessa olla lieventäviä asianhaaroja.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Asianomistajalla on totuusvelvollisuus oikeudenkäynnissä, mikäli hän tekee selkoa asiasta tai vastaa hänelle esitettyihin kysymyksiin. Totuusvelvollisuus koskee myös esitutkintaa. Hämmästelen kovasti, jos syyte on pelkästään väärästä ilmiannosta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Hämmästelen kovasti, jos syyte on pelkästään väärästä ilmiannosta."

Mistä sitten pitäisi syyttää?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #71

No, väärä ilmianto kumuloituu kyllä törkeän kunnianloukkauksen kanssa vahvasti, mutta se lienee asianomistajan hallinnassa. Yleinen etu voisi vaatia valtakunnansyyttäjän syytemääräystä tässä, Perättömästä lausumasta tuomioistuimessa ei tietty voi syyttää, koska asinaomistajalta ei oteta todistajan vakuutusta. Valaa ei nykyään vannota.

Väärä ilmianto rikoksena kohdistuu ensisijaisesti oikeudenkäyttöön ja toissijaisesti ilmiannettuun henkilöön. Kunnianloukkaus tietenkin kohdistuu suoraan loukattuun henkilöön.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Varmuuden vuoksi selitän miksi kirjoitin tämän blogitekstin. Teen sen yksinkertaisten kysymysten muodossa:

1. Onko nuorilla tytöillä nuoria poikia suurempi tarve päästä julkisuuteen ja tulla huomatuiksi?

2. Hallitsevatko seksuaalisuus ja pariutumiskuviot nuorten tyttöjen tunne-elämää ja käyttäytymistä enemmän kuin nuorten poikien?

3. Ja jos noin on, niin onko kyseessä opittu toimintamalli vai sukupuoleen liittyvä toimintamalli?

4. Miksi nämä tarinat liittyvät yleensä ulkomaalistaustaisiin? Kts. kohdat 1 ja 2.

Vielä huomatan, että nämä keksityt tarinat ovat hyvin harvinaisia eivätkä mikään yleinen ilmiö.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Vielä huomatan, että nämä keksityt tarinat ovat hyvin harvinaisia eivätkä mikään yleinen ilmiö."

Tuo ei ikävä kyllä pidä paikkaansa.

Noin puolet ilmoituksista ei johda syytteeseen ja oikeudessa todetaan sinne asti päätyneistä tapauksista noin 10% perättömiksi ilmiannoiksi. Lisäksi on syytä kysyä kuinka monta "Alia" istuu tuomiotaan kärsimässä syyttömänä ilman, että ilmiantaja olisi tullut katumapäälle.

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/361892-p...

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tarkoitatko nyt ulkomaalaistaustaisista tehtyjä raiskausilmoituksia, vai raiskausilmoituksia kaikikkiaan?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #64

Kaikkiaan, kuten linkkaamassani artikkelissakin käsitellään. Vastaavan tiedon lähteitä löydät netistä paljon muitakin, mitä tulee raiskauskanteiden ja -syytteiden läpimenoon.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #65

Kaikki syyttämättä jättämiseen johtaneet ilmoitukset eivät tietenkään ole perättömiä, sekin on hyvä muistaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #66

En tiedä miten noita asioita käsitellään syyteharkinnan aikana, mutta on syytä muistaa, että kyseessä on nykyään yleisen syyttäjän kannevastuulla oleva rikos, jolloin esimerkiksi uhri ei voi vaikuttaa syytteen nostamatta jättämiseen muutoin kuin perumalla ilmoituksensa tunnustaen se perättömäksi.

Joten luulisin, että valtaosa tapauksista, joissa syytettä ei nosteta, ovat sellaisia tapauksia, joiden kohdalla ilmoituksen tekijän kuulustekun tuloksena on selkeästi käynyt ilmi, ettei rikosta ole tapahtunut. Usein näissä tapauksissa saattaa tosin olla kyse myös siitä, että ilmoituksen tekijä ei valehtele, mutta hän on ollut epätietoinen raiskausrikoksen tunnusmerkeistä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Samanikäiset pojat ovat enemmän 'action direct' tyyppejä. Känniin ja/tai turpaan ilman sen suurempia tarinoita, jos homma sattuu ottamaan pattiin ja syyllinen 'tiedetään'... Tekeminen vs. puhuminen.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

1. Veikkaan, että hieman on, vaikkakin yksilölliset erot ovat tässä paljon merkittävämmät kuin sukupuolten välinen ero.

2. En usko.

3. Varmaan olisi sukupuoleen liittyvä malli, koska tytöthän kehittyvät poikia aikaisemmin ja murrosiän tuomat muutokset ovat tytöillä suurempia kuin pojilla.

4. Ulkomaalaisilla miehillä käy Suomessa hurja flaksi, eli suomalaisten tyttöjen ja ulkomaalaisten miesten seksuaalinen kanssakäyminen on huomattavan aktiivista. Tämän seurauksena ulkomaalaiset miehet ovat suhteellisesti useammin osallisina myös kaikenlaisissa pettämisjutuissa ynnä muissa vastaavissa, missä valheellisia raiskaussyytteitä usein esitetään. (Tyypillinen valheellisen syytteen tarinahan on, että tyttö on pettänyt poikaystäväänsä, ja kiinni jäätyään sepittää raiskaussyytteen.)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Näin Suomessa nykyään "tuomitaan":

"Molemmilla petokseen syyllistyneillä miehellä on rankanpuoleinen rikostausta.

Toisella miehellä muut tuomiot vaikuttivat alentavasti petostuomioon. Hänet tuomittiin 15 päiväksi ehdottomaan vankeuteen.

Toisen miehen rikostausta oli niin rankka ja muut tuomiot niin tuoreita, ettei hän saanut petoksesta rangaistusta lainkaan, vaikka hänen katsottiin syyllistyneen siihen.

Oikeuden mukaan miehelle aikaisemmin tuomitut rangaistukset riittävät rangaistukseksi myös nyt tuomitusta petoksesta.

Ilman aiempia tuomiota mies olisi tuomittu 45 päiväksi ehdottomaan vankeuteen."

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/662271-v...

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tarpeellinen muistutus blogistilta. Tietysti on ihan keksittyjäkin juttuja, tahallisesti. Lisäksi on mielenhäiriöisiä ihmisiä, jotka myös keksii varmasti raiskausjuttuja ja saattavat itsekin luulla joutuneensa raiskatuiksi.
Onhan paljon mielisairaita naisia, jotka väittävät olevansa jatkuvasti raskaina, vaikka ovat esim. 60-vuotiaita. Tällaisen olen itse tavannut ja yhdessä Karpon ohjelmassahan oli sekopää mummo, joka väitti, että naapuri oli potkaissut häntä mahaan ja siitä oli seurannut keskenmeno. Poliisien ja muiden koulutuksessa pitäisi paljon keskittyä siihen, miten erottaa keksityt tarinat ja mielenhoureet oikeista rikostapauksista.
Asiaa sivuaa mm. tämä hyvä artikkeli: myös harhoja nähdään ja koetaan muodin mukaan: https://www.hs.fi/tiede/art-2000005682513.html

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset