PekkaSiikala11 Suoraa puhetta

Sote-uudistus ei tuo säästöjä - Paitsi herrain mielikuvituksissa

Sote- ja maakuntauudistus muodostavat yhdessä käsittämättömän suuren huijauksen, ryöstön ja tulonsiirron. Ylistetyn valinnanvapauden säästöpotentaali on pyöreä nolla. Todellisuudessa edes nollaan ei päästä, vaan kustannukset nousevat rajusti.

Kyseessä ei ole minun mielipiteeni, vaan Valtionvarainministeriön Hetemäen lausunto. Uskokaa pois.

Kun säästöä ei synnykään ja kustannukset nousevat niin jotain pitää keksiä jotta rahat saadaan siirrettyä yksityislle yrityksille. Ei hätää, tuottelias mielikuvitus rientää aina apuun, kun oikealla asialla ollaan, siis siirtämässä julkiset palvelut yksityisille jättiyrityksille.

Kaveria ei jätetä, joten otetaan avuksi digitalisaatio, ja kerrotaan että se tuo neljän miljardin säästöt. Eläköön Suomi!

Sitä digitalisaatiota ei tietenkään ole olemassa, yhtä vähän kuin toimivia tietojärjestelmiä, mutta kyllä ne kaikki vielä luodaan. Kukaan ei tietenkään tiedä kuinka paljon niiden luominen maksaa, mutta aika varmasti hyvin paljon enemmän kuin kuvitellut neljän miljardin säästöt.

Kun vanhus lojuu vuoteessaan kaukana kaikesta niin digitalisaatio rientää hänen avukseen. Digitalisaatio pesee pyllyn, vaihtaa vaipat, lääkitsee, ulkoiluttaa, käy kaupassa ja valmistaa ruuat sekä siinä sivussa siivoa.

Kun vauvalle nousee huolestuttavan korkea kuume niin tietojärjestelmät juoksevat paikalle ja parantavat piltin. Nopeasti, tehokkasti ja halvalla.

Tämän mahdollistaa sote-uudistuksen kytkylehmä, siis maakuntauudistus. Maakuntauudistus on kaikkien säästöjen äiti, koska valtio antaa maakunnille rahaa juuri sen verran kuin valtiota huvittaa ja mikä budjetissa kauniilta näyttää.

Sillä rahalla sitten tullaan toimeen hyvinkin digitaalisesti. Eikö niin?

Kun raha ei riitä niin kuollaan pois  digitaalisesti. Tietojärjestelmät hoitavat tuhkauksen. Säästöjä syntyy niin että ihan itkettää, pelkästä ilosta.

Me valittajat emme ole oivaltaneet mihin valtio ja yksityiset sairaus- ja vanhussektorin jätit pyrkivät. Nyt se on minulle vihdoinkin valjennut!

Tavoitteena on digitaalinen potilaaton terveyden- ja sairaanhoitojärjestelmä sekä vanhukseton vanhustenhuolto.

Tervettä viikonloppua kaikille. Älkää sairastako. Sairaina olette pelkkä ikävä kustannuserä.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005684198.html?share=51298a9fe6b5d8...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ja bisnes pyörii - Luxemurgissa. Digitaalisesti.

https://www.hs.fi/talous/art-2000005684714.html?sh...

Kauppahinta 1,8 miljardia.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

-kukaan ei tietenkään tiedä kuinka paljon niiden luominen maksaa-

Luultavasti talousviisaiden arviot ovat samaa luokkaa, kuin metron ja Olkiluodon voimalan rakentamisen kustannusarviotkin. Viisaat talousnerothan arvioivat aikoinaan ennen rakentamista mitä ne tulisivat maksamaan. Lisätään tähän vielä tulevien hävittäjäkauppojen kustannusten nykyarviotkin.
Ei se haittaa, jos menee vähän tämä soten arviokin alakanttiin. Meillä suomalaisillahan on ja on ollut historiallisesti ennen näkemätön määrä rahaa päivittää todelliset kulut. Ainoa pelko meillä eläkeläisillä on, etteivät vaan nuo talousnerot putsaa meidän eläkevarojamme.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ja minulla kun nuo eläkkeet ovat koko pienet niin hasuka nähdä mihin minut säästetään, sitten kun en enää töihin kykene ja liikkuminen alkaa olla liian vaikeata.

Tuleeko hautakiveeni digitaalisesti vain ykkösiä ja nollia?

Tämä linkin takaa muuten löytyvät syyt kepun ja kokoomuksen sote-kuvioihin:

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005684264.html

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Voit lakata pelkäämästä, eivät ne enää paljoakaan eläkevaroistamme kykene putsaamaan. Niiden pääosahan on varastettu jo vuosia sitten.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ja vaikka säästöä lopuksi syntyisikin, se realisoituisi muutoskustannusten jälkeen vasta vuosikymmenien perästä.

Käyttäjän emailjuuso kuva
Juha Hämäläinen

Älä huoli Pekka. Pakkoeutanasia tulee ja pelastaa valtiontalouden.

Et kai luule, että meitä tullaan vanhoina hoitamaan, kun vanhuksia puolet kansasta.

Tulee käyttöön sellaisia eutanasiarobotteja. Ne tekevät kotikäyntejä ja hoitavat kulurakenteet kuntoon.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Näin tule tapahtumaan. Tosin vielä halvemmaksi tulee kun jätetään vanhus kokonaan vaille huomiota. Kuolee se ihan itselläänkin, ilman kallista robottia.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ei hallitus enää säästöjä tavoittele. Tavoite on muuttunut. Tavoitteena on jonojen vähentäminen.

Jonoja ei vähennetä muuten kun lisäämällä menoja. Sama pätee myös yksityissektorillakin. Se henkilöstökapasiteetin lisäys pitää yksityisellekin maksaa, jolla jonoja puretaan.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Oman käsitykseni mukaan hallituksen tavoitteena on siirtää julkiselle sektorille kuuluvat tulot yksityiselle sektorille. Hallitsu ei piittaa perustuslaista, oikesuistuimista eikä EU.n päätöksistä. Niinpä se ottaa miljardien suuruisen uhkasakkoriskin, jonka laukeamiseen ei tarvita kuin yhden pienen yrityksen tekemä valitus.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Myöskään hallitus ei ole varautunut mitenkään valinnanvapauden muutoksiin liittyviin sopimusriskeihin yritysten vaatimien vahingonkorvausten osalta. Tällä hallitus yrittää sementoida valinnanvapauden. Jos seuraavat hallitukset lähtevät sitä muuttelemaan, niin veronmaksajat voivat joutua maksamaan yrityksille sopimuksiin liittyviä vahingonkorvauksia.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Nyt Sipilän kannattaa sijoittaa IT-firmaan, joka kehittelee terveydenhuollon tj-ratkaisuja.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Lainaan tähän blogisti Sakari Timosen tekstistä äärimmäisen tärkeän pätkän:

"Jos hallituksen esitys hyväksytään, niin siitä voi tulla kova lasku. Siihen ei tarvita kuin yhden terveydenhuollon palveluja tuottavan ilmoitus EU-komissiolle. Joku terveysfirma Pörriäinen voi viedä asian myös EU-tuomioistuimeen, jolloin Suomi voi joutua maksamaan jättikorvaukset EU:n kilpailulainsäädännön rikkomisen perusteella.

Nyt EK:n on antanut selvän viestin siitä, että joku vie varmasti asian EU-komissioon tai EU-tuomioistuimeen. Silloin uhkapeli loppuu ja lasku lankeaa maksettavaksi. Korvausten lisäksi joudutaan palaamaan pakkoyhtiöittämiseen, jonka on jo kerran todettu olevan vastoin perustuslakia."

Tässä asiasta hallitus on hiljaisempi kuin huopatossutehdas keskellä yötä. Ja tähän homman kaatuvat kaikki kuvitellutkin säästöt.

https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Sinisten sanoin: "Tämä hallitus saa aikaiseksi päätöksiä." :-D

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ikävä kyllä asia on juuri näin. Päätöksiä on erittäin helppoa tehdä, mutta hyvien päätösten tekeminen on erittäin vaikeata.

Sote- ja maakuntauudistus on hirvittävä esimerkki typeryyden ja rahan tuhoisasta liitosta. Sipilä ja kepu edustavat typeryyttä, kokoomus rahaa. Sipilälle tärkeintä on tehdä päätöksiä ja "viedä ne maaliin" vaikka päätökset olisivat miten älyttömiä tahansa.

Taustalla kokoomus vedättää Sipilää ja siirtää kaiken mahdollisen rahastettavissa olevan yksityisille yrityksille, mielellään vielä niin että valtio takaa yritysten menestymisen ja riskit siirretään veronmaksajille.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen Vastaus kommenttiin #14

Valitettavan totta! Sote-uudistuksessakin on nähty tavattomasti vaivaa, että yksityiset yritykset pääsisivät julkisten rinnalle. Täysin huomiotta ovat jääneet näkökohdat, joissa julkinen terveydenhuolto voisi päästä hyödyntämään omia erityispiirteitään. Ei, sellaisia ei saa olla vaan pitää olla tasapuolisuus.

Julkisella puolella voitaisiin esimerkiksi laskutusbyrokratia kokonaan poistaa. Mitä mieltä on pilkkoa maksuja osiin ja tuottaa täysin tarpeettomia kuluja? Ei sillä pitäisi olla merkitystä kutsutaanko maksuja veroiksi vai joksikin muuksi, sillä kokonaiskustannukset ratkaisevat. Nyt laskutusbyrokratia syö ainakin miljardi euroa vuodessa. Sillä saisi jonot pois ja lisäksi paljon muuta.

Toinen esimerkki on lääkejakeluketjun monimutkaisuus. Ei ole mitään järkeä, että kansalaiset maksavat 1,1 mrd €/v ylimääräistä pyörittämään tehotonta jakeluketjua, joka verojen jälkeen tuottaa apteekkareille alle 100 miljoonan euron apteekkitulot. Valtion pitää hankkia reseptilääkkeet suoraan ja jakaa ne potilaille terveyskeskuksista.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Terveysjätit ovat iso riski palveluiden hinnan, laadun ja saatavuuden suhteen:

https://yle.fi/uutiset/3-10212183

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset