PekkaSiikala11 Harva tietää ja useimmat luulevat

82,4 % ei äänestänyt ruotsindemokraatteja - Kupla puhkesi

Ruotsin pölhöpopulistit saivat muhkean vaalivoiton, vai saivatko sittenkään?? Eivät saaneet, tietenkään, sillä 82,4 % äänestäneistä äänesti muita puolueita kuin näitä pölhöpopulisteja. Se on kiistämätön fakta, ja vaikka luvut vielä muuttuisivat niin kiistämättömäksi faktaksi jää ettei Ruotsista hörhömaata saa.

Koska media elää peloista, kohuista ja kilkkauksita niin toki hetki hetkeltä ja etukäteen on povailtu pölhöpopulisteille valtavaa nousua, jytkyä, jättivoittoa ja masssiivista kohoamista, jos ei Ruotsin suurimmaksi puolueeksi niin ainakin toiseksi suurimmaksi.

Mutta äänestäjistä 82,4 % ei heitä äänestänyt. Vain alle viidennes äänestäjistä äänesti pölhöpopulisteja.

Suomi ja Ruotsi ovat hyvin erilaisia maita. Suomessa voi tapahtua yllättävän nopeasti yllättävän suuria muutoksia, mutta hyvin harvoin niin tapahtuu Ruotsissa. Ruotsalaiset ovat vakaampia, rauhallisempia ja vähemmän laumasieluja, eikä heitä ole niin helppo kiihottaa johonkin kuin suomalaisia.

Vaikka Ruotsi oli pitkään isänmaamme, niin olemme kansana luonteeltamme enemmän venäläisiä. Meillä siis voi mikä tahnsa muuttua hyvinkin nopeasti, ja jopa laidasta laitaan. Tänään tätä ja huomenna tuota.

Jo kauan sitten tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että ruotsalaiset pelaavat asiantuntijapelejä, kun suomalaiset luottavat lottoon. Ruotsalainen luottaa siihen että hän itse voi asioihin vaikuttaa, kun suomalainen puolestaan uskoo kohtaloon, onneen ja tuuriin. Suomalainen istuu ja odottaa että joku tai jotkut tekevät jotain hänen hyväkseen.

Suomalaiset lottosivat persuilla ja Soinilla, eivätkä voittaneet mitään, vaan itse asiassa hävisivät pienetkin sijoituksensa. Se toivejuna tuli ja meni, eikä Halla-ahosta uutta jättipottia saa. Riviä vaihdetaan.

Ruotsalaiset ottavat asioista selvää ja harkitsevat. Siksi 82,4 % Ruotsissa äänensä käyttäneistä ei äänestänyt ruotsindemokraatteja, joilla tulevaisuudessa on edessään vain alamäki.

Suomessa luonnollisesti jatketaan meuhkaamista Malmön ja Tukholman nahinoilla, ja yritetään niillä pelottaa äänestäjät Halla-ahon taakse. Onhan Malmö aivan kauhea uhka esimerkiksi kemiläisille ja helsinkiläisille.

Mutta taitaa käydää niin,  että Suomessa kevään 2019 eduskuntavaaleissa äänensä käyttävistä kuitenkin yli 90 % antaa äänensä muille kuin pölhöpopulisteille.

Politiikka on siitä erinomaisen hauska laji että kaikki voivat aina väittää voittaneennsa.

Ruotsindemokraatitkin voittivat, mutta vain itseensä ja edellisiin vaalituloksiinsa verrattuna. Siinä kuuluisassa "isossa kuvassa" he kuitenkin jäivät pieneksi vähemmistöksi sen suuren 82,4 % taakse.

Hyvää tätäkin päivää kaikille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (59 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pölhöpopulismi-käsitteen suomalaiseen politiikkaan tuonut Alexander Stubb on lausunut muitakin kuolemattomia totuuksia ympäröivästä todelllisuudesta kuten :

” Vittu mitä paskaa, ei voisi vähemmän kiinnostaa.”

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Eräänlainen populisti hänkin. Minne lie kadonnut.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mies on kadonnut ulkomaille pankkiiriksi , mutta suomalaiselle rahvaalle suunnattu populistinen terminologia on pudonnut näköjään hedelmälliseen maaperään.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #3

Ainakaan Puheenvuoron "Puheenaihe" valikosta ei löydy sanaa populisti. Sieltä löytyy vain pölhöpopulisti. Muussa tapauksessa olisin käyttänyt tekstissä sanaa populisti.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman Vastaus kommenttiin #4

No onneksi Sipilä perinteiseen populistiseen tyyliinsä vastikään riemuitsi, että populismille tulee Suomessakin stoppi ja se korvataan lopullisesti virkamiesdiktatuurilla EU:n tiukentaessa useimmissa asioissa otteensa yli kansallisen päätäntävallan.

En yhtään tiedä mitä Sipilän omat tulevaisuuden suunnitelmat ovat, mutta ilmeisesti hän ei mahdollisessa päättäjänkään roolissa haluaisi kokea tarvetta nauttia kansan suosiosta ja haaveilee vaikkapa Käteisen jalanjäljillä kulkemisesta.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Pelkäänpä että lähiviikkoina ruotsindemokraatit ja heidän ihailijansa Suomessa saavat lisää jäitä niskaansa, sillä on enemmän kuin mahdollista että Ruotsi luopuu vanhasta tavastaan luoda hallitus blokkiajattelun pohjalta.

Silloin ruotsindemokraatit menettävät sen valtansa, jonka he nyt kuvittelevat saavansa, ja josta vallasta huhtasaaret sun muut täällä idässä jo riemuitsevat.

Ennustan ruotsindemokraattien jäävän merkityksettömäksi oppositiopuolueeksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minäkin pidän nykytietojen valossa tuota skenaariota kaikkein todennäköisimpänä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Jaahah. Joku vielä jaksaa viljellä tuotakin pölhöpulistista hokemaa. Samalla mallilla voidaan tietysti todeta, että demarirenkin kupla puhkesi, kun yli 76 % äänestäjistä ei äänestänyt heitä. Ja voidaan tuota pöljyyttä soveltaa kaikkiin muihinkin puolueisiin, parhaiten varmaan ympäristöpuolueeaeen, jota yli 96 % ei äänestänyt.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kuten jo ylempänä totesin ei Puheenvuoron valikkosta "Puheenaihe" löytynyt sanaaa populisti, joten käytin sitä sanaa joka tarjolla oli, ja se sana oli "pölhöpopulisti".

Noin muutoin ja aivan henkilökohtaisesti pidän pölhöinä kaikkia Soinin puheisiiin uskoneita sittemmin ja Halla-ahon leiriin siirtyneitä.

Miksi?

Tietysti siksi, että vain pölhöt uskovat sokeasti melonin kokoisiin herneisiin ja muihin huuhaajuttuihin, jolla ei ole oikeastaan mitään kosketuskohtaa todellisuuteen.

Ja kaikkein pölhöimmät tietysti uskovat sokeasti takinkääntäjiin, joita ylivoimaisesti eniten löytyy sinisistä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#9:
Mitä tekemistä jollakin Soinilla tai Halla-Aholla on tuon falskin ja hölmön ajattelutavan kanssa, jossa tyypillisesti esitetään, että kun xx.x % ei äänestänyt puouetta yyy, niin ei se zzzzzz.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jos "pölhöpopulisti" ei kelpaa, vaihtanemme sen "haittapopulistiksi"? ... tai älämölöpopulistiksi? Ääliöpopulistikin kelpaa minulle. Sillä "tolkkupopulisteihin" en ole vielä tähän ikään törmännyt.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Suomessakin 80% äänestää jotakin muuta kuin kokoomusta demareita tai kepua

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ihan totta. Samoin yli 80 % äänestää muita kuin persuja tai sinisiä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mutta Nato-jäsenyydestä Suomen kansaa ei päästetä äänestämään.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #23

Ei, koska tulos tiedetään etukäteen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #26

Urho Kekkonen oli Suomen tasavallan presidenttinä 25 vuotta. Toistuvasti järjestettiin presidentinvaaleja vaikka tulos tiedettiin aina etukäteen.

Ilmeisestti suomalainen tulkinta ja käsite demokratiasta on perusteellisesti muuttunut.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #30

Kuten muistat, ei niitä pressanvaaleja ihan joka kerta järjestettykään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #33

Kekkonen valittiin neljä kertaa normaalein vaalein ja ainoastaan yhden kerran poikkeuslailla tasavallan presidentiksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #42

Ja yhden kerran Neuvostoliiton nootilla, sen jälkeen edelliseen noottikriisiin liittyvällä pelkomuistilla, sitten tulikin jo poikkeuslaki ja viimeksi kaikki puolueet päättivät pyytää häntä ehdokkaakseen, kun sillä tavoin päästiin helpoimman kautta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #33

Nyt Kuikka sortui pölhöpopulismiin, jolle tämä blogikirjoitus antaa sinänsä hedelmällisen maaperän.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Malttia Pekka. Tilanne kehittyy, Ruotsin pitäisi tehdä kotouttamispolitiikassa maailmanlaajuinen sensaatio, välttyäkseen maahanmuuttokriittisten kannatuksen nousulta. Ongelman suuruus ratkaisee kannatuksen suuruuden.

Näissä vaaleissa se oli tämän suuruinen. Voiko ongelmasta tulla niin paha, jossa yhden puolueen kannatus on yli 50%? Se on se suuri kysymys.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No odottele rauhassa neljä vuotta. Toivossa on hyvä elää.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Populistien kannatus niin Suomessa kuin Ruotsissakin on hyvin paljolti median ansiota, minkä media taatusti kiistää. Kiistäköön, sillä kyllä tämän linkin alta löytyvä teksti aika paljon kuitenkin kertoo:

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005821555.html

Kirjeenvaihtajan väite on kummallinen ja vailla kestäviä perusteita. Demokratiassa mikä tahansa puolue voidaan jättää hallituksen ulkopuolelle, jos demokraattisesti niin sovitaan, eli muut puolueet päätyvät yhdessä toisenlaiseen hallitusratkaisuun.

Muistaako kukaan sitä että Suomessa suuren voiton saavuttanut jytkypuolue kieltäytyi hallitusvastuusta?

"Keväällä 2011 puolue sai suuren eduskuntavaalivoiton, jota puolueen kannattajat ryhtyivät kutsumaan "jytkyksi". Perussuomalaisten kansanedustajien määrä kasvoi edellisiin vaaleihin verrattuna viidestä 39 edustajaan, mutta puolue jäi oppositioon" (Wikipedia)

Perussuomalaiset saivat ruotsindemokraatteihin verrattuna aivan oikeasti valtavan voiton, mutta jäivät ihan itse ja ihan omasta halustaan oppositioon. Luultavasti suomalaiset ovat tämän tyystin unohtaneet, ja ovat muistavinaan että jytkyn ansiosta persut nousivat hallitukseen.

Jos jättivoittaja voi kieltäytä hallitusvastuusta, niin minkä ihmeen takia Hesarin toimittajan mielestä tuota pienen voiton saanutta puoluetta Ruotsissa ei voi jättää oppositioon?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

96% jätti äänestämättä ympäristöpuolue-vihreitä ja 72% sosiaalidemokraatteja ja 93% sikäläistä kepua jne...

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ihan totta. 100 % norjalaisista ei äänestänyt eikä äänestä persuja eikä sinisiä. Ja siniset taitavat seuraavissa vaaleissa Suomessa jäädä alle äänikynnyksen.

Mutta tämä on faktaa:

"...sillä 82,4 % äänestäneistä äänesti muita puolueita kuin näitä pölhöpopulisteja." (Ruotsin vaaleissa, joissa pölhöpopulisteilla tarkoitan ruotsindemokraatteja).

Vaikka prosentteja pyörittelee miten tahansa niin ei asia muuksi muutu: kupla puhkesi eikä jytkyä tullut.

Toni Tamminen

Pekka siis vain pyörittelee pölhöprosenttejaan ja tämä on totuus.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #50

Kaikenlaisia kommentoijia sitä täältäkin löytyy. Onneksi jokainen on oman bloginsa moderaattori!

Siirrän tuon Toni Tammisen estettyjen osastolle.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Mielestäni blogisti on laskenut prosentit väärin ja perustelen asian siten, että ruotsissa äänestysprosentti oli 84,4%. Joten kun tämä 84,4% muutetaan sadaksi prosentiksi, niin siitä määrästä noin 80% ei äänestänyt ruotsidemokraatteja.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005820810.html

Eli nukkuvilla ja niillä jotka eivät anna valtuutusta järjestelmälle, on jo noin 15% kannatus. Meillähän vastaava kannatus on jo noin 30%, puolet ruotsia isompi.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Käytin lukuja annetuista äänistä. En äänioikeutetuista. Sellainen on länsimaissa tapana.

Arvelenpa laskeneeni prosentit täsmälleen oikein.

"..sillä 82,4 % äänestäneistä äänesti muita puolueita kuin näitä pölhöpopulisteja." (Pekka Siikala blogissaan)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Tottakai lasket äänet omalla tavallasi, siihenhän koko blogisi perustuu, otsikkoa myöten. Jos laskisit myös nukkuvat ja ne ketkä eivät usko järjestelmään mukaan, niin blogiltasi putoaisi pohja pois. Joten ihan ymmärrettävää, että saadakseen edes jotain raflaavaa jutunaihetta, vääristellään prosentit.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #20

Postiäänestyksen tulokset eli arviolta 200 000 ääntä saadaan laskettua vasta ensi keskiviikkona , joten lopulliset prosenttimäärät odottavat vielä varmistustaan.

Nyt jäitä hattuun kaikille prosenttien ja niiden kymmenesosien kanssa taituroiville ” analyytikoille” !

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #20

Jos lasketaan kaikista äänioikeitetuista, niin vaikutushan on päinvastainen, kuin mitä esitit. Otsikoksi tulisikin, että 85,1% ei äänrstänyt SD:tä. Eihän siinä järkeä ole, mutta ei siinä mikään pohja putoa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #27

Mielestäni tämän blogin raflaavuus, tuleekin siitä, että esille otettiin vain yksi puolue kaikista puolueista. Eli asianmukainen blogi olisi ollut käsitellä kaikkia puolueita samanlailla laskien prosentteja. Eikä ne prosenttiluvut muidenkaan paljon ääniä saaneiden puolueiden kohdalla, poikkea kovinkaan paljon ruotsidemokraattien prosenteista.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #20

Lasketkohan nyt ihan oikein. Eikö vaikutus ole juuri päinvastainen?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#18:
Otsikossa kyllä luki suurella:
82,4 % ei äänestänyt ruotsindemokraatteja

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #37

Totta, ja jos otetaan mukaan kaikki äänioikeutetut niin luvusta tulee tietysti vielä suurempi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #38

Niin tulee. Kaikkien puolueiden kohdalla.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Markku, teit laskuvirheen. Nukkuvien osuus kasvattaa sitä määrää joka ei äänestänyt ruotsidemokraatteja, ei laske sitä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Olet muuten ihan oikeassa, mutta minä laskin mukaan vain vaaleihin osallistuneet ja äänensä antaneet.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #24

Mitä mieltä nyt ihan oikeasti olet ja mitä milloinmiin lasket?

"Jos laskisit myös nukkuvat ja ne ketkä eivät usko järjestelmään mukaan, niin blogiltasi putoaisi pohja pois. Joten ihan ymmärrettävää, että saadakseen edes jotain raflaavaa jutunaihetta, vääristellään prosentit." (Markku Laitinen klo 10.06))

"Olet muuten ihan oikeassa, mutta minä laskin mukaan vain vaaleihin osallistuneet ja äänensä antaneet." (Markku Laitinen klo 10.18)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #28

Piti tietenkin sanomani, että minä laskin mukaan myös ne ketkä eivät käyttäneet ääntään, eli nukkuvat. Toisin kuin sinä, joka laskit vain äänestäneet.

"sillä 82,4 % äänestäneistä äänesti muita puolueita kuin näitä pölhöpopulisteja."

Eli kun mukaan lasketaan myös äänestämättä jättäneet, esittämäsi prosenttiluvut eivät pidä paikkaansa.

Toni Tamminen

Median ansiota? Tuohon väitteeseen olisi hyvä kyllä saada blogin mittainen perustelu.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Media on tarjonnut perussuomalaisille ja populisteille yleensäkin meillä ja muualla ilmaiset keskustelu- ja kommenntointiplastat, joissa ex-kansanedustaja Reijo Tossavaisen mukaan tärkeintä on ilmatilan hallinta.

Media epäilemättä omassa kriisissään on myös tarvinnut ja tarvitsee yhä kohuja.

Tämän pidempää vastausta tuskin tarvitaan.

Toni Tamminen

Kiitos, minä luulin, että ilmatilaa hallitsee Yle, Mtv, Sanoma, mutta televisiosta tuleva propaganda onkin siis jonkin muun median tuottamaa?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #51

Nähtävästi olet hieman pihalla siitä miten media nykyään toimii. Median siirryttyä verkkoon mukaan tuli käytännössä vapaa kommentointi.

Ja juuri tällä kommentoinnilla hallitaan ilmatilaa. Siitä kun usein luullaan kansalaisten mielipiteeksi, vaikka monissa medioissa, esimerkiksi Hesarissa, satoja kommentteja kirjoittavat vain muutamat sadat ihmiset. Joka päivä ja melkein jokaiseen uutiseen.

Sama ilmiö nähdään nkyään myös Ylen verkkosivuilla, ja täällä Uudessa Suomessa se on ollut toiminnan selkäranka alusta lähtien.

Ilmatilaa ovat alusta lähtien hallinneet persut ja muut hörhöt, koska ns. "tolkun ihmiset" eivät somessa kirjoittele.

Käyttäjän amgs kuva

”Suomalaiset lottosivat persuilla ja Soinilla, eivätkä voittaneet mitään, vaan itse asiassa hävisivät pienetkin sijoituksensa. ” Ehkä tuon takia ruotsalaiset äänestäjät eivät luottaneet SD:n lupauksiin tai sitten ruotsalaisten maahanmuutokielteisyys ei ole samalla tasolla kuin Suomessa vuonna 2011. Toisaalta perussuomalaisten jytkyn takana ei ollut ainoastaan maahanmuutto vaan myös puolueen yhteiskunnallinen ohjelma. Se vetosi niitä äänestäjiä, joille maahanmuutto ei ollut keskeinen asia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eipä niissä kannatusluvuissa paljon eroa ole. Persut saivat vuonna 2011 noin 19% ja SD nyt vajaat 18%. Jos jompaa kumpaa nmitetään "jytkyksi" niin sitten on toinenkin.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Perussuomalaisten nousu kyllä taisi olla ihan oikeasti jytky, sillä kansaedustajiensa määrä kasvoi yksissä vaaleissa moninkertaiseksi. Eikö SD:n kannatus ole noussut hillitymmin? Myönnän, että en ole tarkistanut SD:n parlamenttiedustajien lukumääriä ennen ja oletetusti nyt.

Ehkä heilläkin tapahtui moninkertaistuminen?

Uskoisin että melkein maassa kuin maassa noin viidesosa äänestäjistä on vietävissä jonkinlaisella populismilla, mutta en jaksa uskoa että pohjoismaissa populistit koskaan pääsevät enemmistöksi, suurimmaksi puolueeksi.

Perussuomalaisten jytky - se jonka jälkeen he eivät suostuneet menemään hallitukseen - taisi muuten perustua aikalailla muihin tekijöihin kuin maahanmuuttokriittisyyteen.

Eikö tuolloin tapetilla olut "rahan lapiointi Kreikkaan"?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Äänestäjien tahtoa voisi tulkita sitenkin, että 82,4% äänesti ruotsidemokraatteja vastaan. Yksikään muu puolue kun ei halua yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Postitse äänestäneiden 200 000 äänestäjän tahto varmaankin on , että heidänkin äänensä ( tulos tiedossa vasta ylihuomenna) huomioitaisiin vaalituloksessa ?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei ole odotettavissa, että postiäänestäneiden puoluekannatusjakauma olisi sen homogeenisempi kuin varsinaisissa vaaleissakaan on ollut asian laita, joten korkeintaan desimaalipilkun takainen numero jossain kannatusluvussa voi väräjätä. Mutta tietysti se saattaa niukin naukin vaikuttaa blokkien välisen voimasuhde-eron tasapainottamiseen. Tai sitten lisätä eroa tai ei kumminkaan. SD:n kohdalla ei ole oletettavissa, että sen positio kuvioissa mitenkään muuttuisi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #46

En silti jättäisi laskematta kaikkia hyväksyttyjä postiääniä vaikka ne lopullisessa vaalituloksessa tuskin merkittäviä muutoksia aiheuttavatkaan.

Siikalan blogikirjoituksen otsikossa mainitun prosenttiluvun lopullinen ääntenlaskenta saattaa osoittaa vääräksi. Ja siitähän juuri täällä innokkaasti keskustellaan.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Suomen ja Ruotsin tilanne on ihan erilainen. Perussuomalaiset menettivät otteen hajotessaan. Puolueen kannatus perustui pitkäli "kansanmiehiin ja naisiin"
SMP;n historiakin perustuu "mopomieheen" ja moniin kansan keskellä sanomaa viljelleisiin persooniin, Vennamo etu nenässä.

Nykyisen Perususomalaisten näkyvät "mopomiehet" Soini, Tossavainen ja monet muut koskettelivat myös kansan syvimpiä rivejä, sieltä se kannatus nousi. He ovat tästä joukosta poissa

Nyt tulevaisuudessa potti jakaa kravattikaulaiset päivän paistattelijat, jotka ovat kaukana tavallisesta kansasta. En usko mihinkään muuhun kuin Perussuomalaisten tappioon näissä vaaleissa, edellisiin vaaleihin verrattuna. Suppea näköalaton populismi puree vain pieneen osaan ihmisiä. Pelkkä maahanmuuton vastustaminen ja EU ei enää pure.

Samaa pottia jakaa nimittäin Soini ja Siniset. Sieltä löytyy keinot pikkupuolueen kasvatukseen. Sitä voidaan nykyään kutsua kokemusasiantuntijuudeksi ja kokemusammattillisuudeksi. Itse heitän veikkauksen jo tässä vaiheessa, että heidän kannatus liikku 3 -4 % tietämissä, jopa ylikin. Tulokset riippuu pitkälti siitä, uskaltavatko he esittää omaa linjaansa, politiikassa ja tuovatko esiin kansan rakastamia asioista ja löytävätkö jotain tuoreutta ja uutta esiin.

Ruotsin tuloksilla on turhaa ratsastaa, se kertoo vain suppeasta ajattelusta ja näköalattomuudesta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Siikala kirjoitti kuinka "media elää peloista, kohuista ja kilkkauksita niin toki hetki hetkeltä ja etukäteen on povailtu pölhöpopulisteille valtavaa nousua". Se on totta. Muutenhan valtalehdistön toiminnan selitys vaatisi salaliittoteoriaa tarkoituksellista ääliöpopulistien nostamisesta ohi todellisia muutoksia ajavista.

SD:n voittokulkuhan on ihan tiedotusvälineiden "ansiota". he ovat toitottanneet vuosikausia noiden haittapopulistien asialistaa. Jos valtatiedonlevitteet olisivat kirjoittaneet todellista ongelmista kuten työllisyydestä, taloudellisesta eriarvoisuudesta j.n.e. todellisista ongelmista eikä SD:n matu- ja islamkritiikistä, tilanne saattaisi olla ihan toisenlainen.

Nytkin ihan vasta sikäläinen työnantajien ja ammattiliiton huippujohdon esitys lakko-oikeuden kaventamisesta ja sitä vastustavat mielenosoitukset kummallisine mielenosoittajien kiinniottamisineen meni ohi kun piti toitottaa mitä SD puuhaa. Sama koskee myös meikäläistä tilannetta. Täällä persulit ovat ihan vastaava tiedonlevitteiden tuote.

Jos siis tiedonlevitteet, tuo vastuullinen totuusmedia, halua eroon haitallisista ääliöpopulisteista, ei pitäisi mennä heidän ansaansa ja levittää heidän propagandaansa vaan kirjoittaa oikeista asioista oikealla kielellä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ikävä kyllä asiassa on toinenkin puoli; me saamme sitä mitä tilaammme. Myös mediasta. Sitä meille annetaan mitä me eniten klikkaamme.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tekisi mieleni sanoa, että itse en tilaa niistä mitään mutta Siikala on oikeassa. Me todellakin itse myös ruokimme mediaa antamalle heille niitä klikkauksia joita mainostajat vertailevat mainostilaa ostaessaan.

Toisaalta ajatukseni vaeltavat myös A.Gramscin opetuksiin yhteiskunnallisesta hegemoniasta.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

läpi kuultaa katkeruus monilla,-liikaa ääniä SD;lle,,ja meillä liikaa ääniä persuille,,voi ja voih kun ei demarit ja kepu ja kok pääsekään sullemulle apajille yksinään,pitäis kaavoitus ja rakennuskorruptioon ottaa muitakin mukaan,,oh-nou !

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Niin. Onhan aivan kauheata että Ruotsissa 82,4 % äänestäneistä ei äänestänyt ruotsindemokraatteja. Kyllä siinä katkeruus pintaan pulpahtaa, kun sentään odotettiin jytkyä ja pääministeripuolueen asemaa.

Samaan aikaan Suomessa Soinin ja Terhon siniset sinertyvät pois puoluekartalta ja Halla-ahon Perussuomalaiset kutistuvat merkityksttömäksi.

Sellaista sattuu.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persuille liikaa ääniä :)

Niillä on nykyään ihan sopiva pikkupuolueen asema

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset