PekkaSiikala11 Harva tietää ja useimmat luulevat

Tunteita ja tuoksuja - Minne unohtui tiedonvälitys?

Media kulkee sitkeästi ja sisukkakaasti kohti lopullista taloudellista romahdustaan. Epätoivoisia korjausliikkeitä yritetään  tehdä tunteiden ja tuoksujen avulla, yhtä turhaan kuin pornolehdet joskus muinoin. Ei osata bisnestä eikä journalismia.

Jälleen kerran voin vilpittömästi todeta että suurimman virheensä media teki luopumalla itsenäisyydestään, itsemääräämisoikeudestaan ja terveestä monopolistaan ryhtymällä jakamaan tuotteitaan ilmaiseksi ja sallimalla liki kenen tahansa ilmaiseksi hyödyntää palstatilaansa ja levikkiään kansalaisjournalismiksi kutsumansa sosiaalisen median muodossa.

Järjetöntähän se. Sitä ei tarvitse edes perustella.

Mutta ei media opi eikä oivalla. Niinpä yhä useammin törmää uutisen tai artikkelin lopussa kysymykseen "Mitä tunteita tämä sinussa herätti? " Tarjoilla on erilaisia klikattavia hymiöitä ja hämiöitä.

Jotain täydellisestä osaamattomuudesta kertoo sekin, että media valittaa suurten sometekijöiden, kuten Facebookin, vievän kaikki mainostulot, ja samaan aikaan media yllyttää lukijoitaan Twitteriin ja Facebookiin. Tykkää meistä.

Tykkää meistä. Kommentoi. Keskustele.

Tykkääminen, kommentointi ja keskustelu eivät ole mediaa, journalismia eivätkä tiedonvälitystä. Pohjimmiltaan ne ovat laillistettua vihapuhetta, sitä mistä media itse kovasti melua pitää. Vihapuhetta ne ovat olleet alusta asti, mutta ikuinen säästämisvimma on tehnyt esimerkiksi Ylen verkkosivuista vihapuheen tyyssijan, koska moderointi hoidetaan "tekoälyllä".

Tekoäly eli koneen suorittama moderointi on maailman helpoimmin huijattava äly, jolla itse asiassa ei ole älyä lainkaan.

Tästä blogitekstistä ei tarvitse tykätä. Ei tarvitse painaa mitään nappia joka kertoisi millaisia tunteita ja tuoksuja lukijan mieleen nousi. Jos nousi.

Virkistän päiväänne ennustamalla että media ajaa maailman tuhoon, jos ei muuten niin järjestämällä maailmansodan. Ennusmerkit siitä ovat näkyneet jo pitkään.

Mutta ei se mitään niin kauan kuin tuntuu ja tuoksuu. Eikö niin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Pöytäkoneeni luulee minun olevan Ranskassa, koska se tyrkyttää koko ajan ranskalaisia mainoksia. Se algoritmeistä ja verkkomainonnasta. Todella älytöntä bisnestä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Onko tämä tiedonvälitystä? Voiko näin somessa sanoa:

"Sotilaalliset jännitteet ovat kiristyneet joitakin vuosia Pohjois-Euroopan alueella. Tällä hetkellä kaikilla toimijoilla, niin Venäjällä, Natolla, Suomella kuin muillakin toimijoilla, on yhteinen intressi siinä, että kenelläkään ei ole mitään voitettavaa, jos sotilaallinen tai aseellinen konflikti tänne syntyisi".

Edustaako tuollainen väittämä median linjaa, vain onko medialla jokin muu linja?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jos perinteelliset tiedonlevitteet eivät olisi menneet nettiin osittain tai kokonaan ilmaisin sisällöin niin joku sen olisi täyttänyt sen tilan eikä vanhukset olisi näkyneet senkään vertaa. Sama meno koskee nyt titityytä ja naamakuvatottoa. Jos lehtitalot eivät mene sinne niin monet nuoret ihmiset eivät huomaisi niitä enää lainkaan ja ne kuihtuisivat vielä enemmän ja nopeammin.

No, tapa jolla kyseiset vanhat orgaanit siellä ovat eli haukkumassa muita, ei liene paras tapa. Niiden olisi pitänyt todellakin pitää kiinni itsenäisyydestään ja yrittää erottua (konsulenttikielellä "differentioitua") näkökulmiensa ja sisältöjensä laadulla. Siitä olisi kuitenkin ollut liikaa vaivaa kun sellaisen tekijöille pitäisi maksaa osaamisen mukaista palkkaa mutta tulee halvemmaksi suurentaa kuvia sekä kopioida ja liittää kuvatekstejä lööpittäen niitä isoilla kuvakeleikkauksilla (nyk.hömppäkielellä fontti).

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

90-luvun lama ajo median kriisiin, mutta syy työnnettiin internetin niskaan. Niinpä lähdettiin täysi hakoteille ja ryhdyttiin säästämään, säästämään ja säästämään siirtymällä verkkoon, koska sillä konstilla päästiiin eroon isosta määrästä toimittajia.

Ikävä kyllä mitä pienempi on piiri niin sitä klikkiytyneempi ja rajoittuneempi se on. Selkokielellä: mitä vähemmän toimittajia sitä vähemmän eri näkökulmia.

Netti itsessään ei ole paha eikä syyllinen, vaan se tapa jolla media sinne meni ja sitä ryhtyi käyttämään. Tapoja kun olisi valittavaksi ollut vaikka kuinka paljon. Ilmeisesti kuitenkin kopioitiin suoraan ulkomaisia malleja eikä käyetty omia aivoja.

Vahingon voi aina korjata, mutta nyt se on äärettömän paljon vaikeampaa kuin se olisi ollut 10 vuotta sitten.

Suurin ja kohtalokkain erehdys koko maailman kannalta oli tietysti holtiton sanan vapauttaminen ja ilmaisten foorumien luominen sitä varten. Se ei tuota medialle senttikään, mutta maksaa maltaita ja syö median leipää.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ja ne foorumit ovat täynnä sitä vihapuhetta, suoraa tai peiteltyä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Siikala kirjoitti: "Suurin ja kohtalokkain erehdys koko maailman kannalta oli tietysti holtiton sanan vapauttaminen ja ilmaisten foorumien luominen sitä varten. "

Tuollaiset alustat ja palvelut niille olisivat syntyneet joka tapauksessa. Lehtikustantamot joutuivat päättämään näkyvätkö ne siellä vai ei. Ne valitsivat haluavansa näkyä sillä toinen vaihtoehto olisi, että nettisukupolvella ei olsi ollut koskaan minkäänlaista vaaraa törmätä k.o. toimijoiden businessefortteihin.

Toki olisivat voineet tehdä sen omalta kannaltaan paremmin. Siis niiten, että ilmaiset sisällöt laadullaan houkuttelisivat asiakkaita maksua vastaan hakemaan sitä lisää. Talot valitsivat toisen tien hömpän määrä korvasi laadukkaan tekemisen.

Viimeisin heidän hutinsa on syyttää muita toimijoita omasta haluttomuudesta resurssoida laatuun.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #10

Niitä foorumeita jo oli, ja ne olisivat jääneet ja jäivätkin omaksi lajikseen (Suomi24, Homma jne). Valitettavasti media valitsi ratkaisun, joka toi samanlaiset foorumit median omille sivuille.

Nettisukupolvet olisivat olleet mainio kohde- ja asiakasryhmä medialle. Median valintojen vuoksi uusimmat nettisukupolvet kuitenkin ovat hylänneet verkkolehdet ja niiden somen ja luoneet omat kanavansa ja kulttuurinsa.

Bisnesmielessä myös Uusi Suomi on hyvä esimerkki isosta erehdyksestä. Mukava täällä on silloin tällöin kirjoitella ja toisinaan lueskellakin, mutta pelkäänpä ettei se ole palvelun tarjoajalle bisnes eikä siitä bisnestä tule.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #12

Käsittääkseni perinteisen tiedonlevitetalot eivät valinneet keskustelufoorumeja varsinaiseksi välineekseen vaan ottivat ne kylkiäisiksi nimen omaan kilpailemaan noiden muiden toimijoiden kanssa.

Taatusti kehitys ei ole mennyt niinkuin ne alunperin laskivat ja joidenkin silloin toisin ennustaneiden ennusteet ovat toteutuneet. Joidenkin taas ei. Eikä meillä ole mitään todistetta, että toisin neuvoneiden ohjeiden noudattaminen olisi tuonut paremman tuloksen.

Käsittääkseni n.s. nettisukupolvi ei yhtenäisenä ole hylännyt mitään vaan hajonnut ja eri fragmentit tehneet erilaisia valintoja. Tämän hetkinen tilanne on monikanavainen ja mitä ilmeisemmin tulee sellaisena säilymäänkin, ainakin jonkun aikaa. Voittajia lienevät ne jotka pystyvät pitämään laadukkaan sisällöntuottamisen ytimen erillään kanavien hallinnasta. Ne molemmat vaativat erilaista osaamista ja erilaisia resursseja sekä molemmat on osattava jos aikoo menestyä pitkällä tähtäimellä. Mutta tokihan voi myös rahastaa pikavoittoja ja häivyttää takavalot kehityksen mutkan taa. Jotkut jotka eivät osaa kumpaakaan, jäävät tienvarren pölyyn ojanpenkalle.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #13

Kirjoitit:

"Käsittääkseni perinteisen tiedonlevitetalot eivät valinneet keskustelufoorumeja varsinaiseksi välineekseen vaan ottivat ne kylkiäisiksi nimen omaan kilpailemaan noiden muiden toimijoiden kanssa."

Olet hyvin oikeassa, joskin näitä keskustelupalstoja avattiin tiedotusvälineissä myös hyvässä uskossa ja lapsellisessa luottamuksessa kanslaisjournalismiin. Sitten olikin jo liian myöhäistä.

Kävi kuitenkin niin että rengistä tuli isäntä. Hyvin selvästi sen näkee Helsingin Sanomissa.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Tiedonvälitys lipsahtaa helposti puoluetoimistoille ja niiden politrukeille,johon monet ovat vuosikymmenten saatossa tottuneetkin,,siinä kun voi välittää kremlin näkökantoja ihan huomaamatta ihmisille,,!

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Aivan minkä tahansa tahon näkökantoja ja mielipiteitä, ei siis yksin Kremlin. En ole kuitenkaan nähnyt suomalaisen median levittäneen Kremlin näkökantoja. Ei pidä sotkea mediaa ja sosiaalista mediaa keskenään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Saman havainnon olen minäkin tehnyt. Suomalaiset tiedonlevitteet eivät levitä Kremlin kantoja, päin vastoin. Sen lisäksi somessakin he ovat harvassa.

Sen sijaan Washingtonin ja Brysselin molemmat tahot tolevat melko tarkaan molempien kattamiksi.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Hieman huvittuneena lainaan tähän erään tunnetun autourheilijan mielipiteen, koska se kuvaa hyvin koko mediaa ja median tilaa:

"Rehellisesti sanoen olen sitä mieltä, että sarja olisi paljon parempi, jos mediassa ei olisi niin paljon huhuja ja roskajuttuja. Ihmiset yrittävät keksiä niin paljon hölynpölyä, että se alkaa häiritä F1:tä, Räikkönen sanoi."

Tässä kohden pitää tietysti modernisti tiedustella millaisia tunteita tuo lausunto sinussa herätti, ja haluatko lisää samanlaista?

(Tapa jolla media lopulta tappaa itsenä; kohta on vain yksi aihe, yksi uutinen, ja yksi robotti joka sen uutisen kirjoittaa kaikkiin medioihin)

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Joskus roskajulkaisukin pureutuu oikeaan asiaan pelkällä verellä mässäilyn sijasta. Pisteet tästä jutusta.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tuomas-enbuske...

Nikolai Holopainen

Media on palaamassa juurilleen. Parasta toimittaja-ainesta ovat juopot ylioppilaat. Heiltä saa mitä tilaa. Asiantuntijoista on luovuttu tarpeettomina.
Viimeksi Hesarin kokoaukeaman artikkelia Ukrainan tapahtumista lukiessa kiinnosti vain se, että mainitaanko Yhdysvaltoja. Ei mainittu.
Miten maailmanloppu kehittyy - siihen löytyy parempia sivustoja. Eläköityneet ammattilaiset ovat parasta, mitä netti tarjoaa. He voivat vihdoin tuoda tietämyksensä julki ja he tekevät sitä rakkaudesta lajiin - tarvittaessa ilmaiseksi. Onko lehtimiehet katoava ammattikunta?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset