PekkaSiikala11 Harva tietää ja useimmat luulevat

Miten Venäjän trollit löydettiin - Vai löydettiinkö sittenkään?

Lupasin poistua täältä pidemmäksi aikaa. Ei huolta, poistun varmasti, mutta yksi mielessäni pyörinyt asia riepoteltavaksenne pitää vielä viikonlopuksi heittää, etenkin kun jouduin jäämään ylitöihin. Tapan siis aikaa, mutta vakavalla asialla.

Venäjä-trolleilla, Venäjän trolleilla, Kremlin kellokkailla, putinisteilla ja muilla paholaisilla. Etenkin kun heistä taas puhutaan yhteydessä jos toisessakin. Minua nähkääs on koko ajan vaivannut erityisesti se tapa jolla nämä kauheat vääräuskoiset isänmaan ja lännen viholliset on esiin kaivettu ja tapetille nostettu.

https://yle.fi/uutiset/3-7470016

En ole aiheeseen hirveästi perehtynyt, mutta Ylen Kioskista olen tarinaa seurannut. Tarinan loi Jessikka Aro, ja sai siitä komean palkinnonkin. Syystä tai syyttä.

Nyt sitten voidaan pohtia oliko kyseessä journalismi, tutkimus, tutkiva journalismi, vai pelkkä mielipidetiedustelu. Itse en arvosta käytettyä tapaa, enkä Jessika Aroa. Enkä sitä että tämä iankaikkinen aihe ja sisältö on oikeastaan Yle Kioskin ainoa artikkelisisältö, vuodesta toiseen. Tosin en tiedä onko Ylellä enää koko Kioskia, siis ihan oikeasti toiminnassa, aktiivisena, vai roikkuuko se vain muistona netissä. Ikuisesti.

Mielenkiintoinen kuvio kuviossa on median osuus, sillä Aro listaa ne mediat, joiden kautta ja avulla trollit ovat sanomaansa levittäneet. Mukana ovat tietysti mm. Helsingin Sanomat, Uusi Suomi ja The Guardian.

Perustuuko mainitun kolmen median "syyllisyys" tutkittuun tietoon, vai lukijoilta kerättyihin mielipiteisiin? Sitä sopii miettiä, ja oikeastan pitäisikin miettiä paljon enemmän kuin on mietitty.

Netissähän me emme ole kasvokkain, ja vain Uudessa Suomessa edellytetään oman kuvan käyttöä.

Jos kaikki Aron kyselyyn osallistuneet ihmiset olisivat kohdanneet toisensa ja trollinsa kasvokkain ja keskustelleet kasvokkain niin olisiko Venäjä-trolleja löytynyt yhtä paljon?

Joka tapauksessa Jessikka Aron työ johti hyvin voimakaaseen leimaamiseen, ja nähdäkseni erittäin heppoisin perustein, pelkkien mielipiteitten varassa.

Ehkä joskus koittaa aika jolloin joku tutkii huolella ja ammattitaidolla Aron työn.

Vielä puolitoista tuntia töissä. Minkäs sille.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Jessikka Aro aloitti Ylen kyselyn Ylen sivuilla näin:

"Venäjän trolliarmeija eli nimettömät verkkohäiriköt levittävät propagandaa ja terrorisoivat keskusteluja nettifoorumeilla sekä sosiaalisessa mediassa. Trollit levittävät Kremlin viestejä Venäjän toimista Ukrainassa esimerkiksi Twitterissä ja Facebookissa sekä pyrkivät muokkaamaan mielipiteitä."

Viisi vuotta sitten. Minulle tuollainen aloitus edustaa oikein huonoa journalismia tuossa yhteydessä. Entä sinulle? Eikö tuossa ole hieman samaa kuin kuuluisassa kysymyksessä: "Oletko jo lakannut hakkaamasta vaimoasi".

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Venäjän trollit ovat tosiasia. Turha heitä on yhtään millään tavalla sääliä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Nyt ei ole kyse kiistämisestä, vaan niistä kriteereistä ja tavoista, joilla trollit on löydetty ja varmasti trolleiksi todettu ja siten leimattu.

Voimakas leimaaminen on johtanut kahtiajakoon.

Olet samaa mieltä tai olet Venäjä-trolli. Todistukseksi syyllisyydestä riittää se että epäilty kiistää olevansa Venäjä-trolli. Nähdäkseni tuollainen päättely alkaa muistuttaa pahimpia noitavainoja. Samalla se kaventaa mielipiteenvapautta erittäin huomattavasti.

Olennaista onkin oliko Jessikka Aron ja Ylen tapa määritellä trollit journalismia, tutkimusta vai mielipidekirjoittelua, ei se onko trolleja vai eikö heitä ole.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Onhan se aika naurettavaa että isot miehet käyttävät täysin holtittomasti tuollaisia varsin ikäviä määritelmiä ollakseen (katu)- nettiuskottavia omassa apinalaumassaan.

Jos on niin satavarma omasta asiastaan, niin miksi käyttäytyä kuin ei olisikaan, määrittelemällä vastakeskustelija viholliseksi koetun tahon ääneksi. Siis eräänlaista jätteenlajittelua ;D

Saattaa toki olla että ilmiön taustalla piilee paha hoitamaton agressio, ja mopot keulii ihan huomaamatta.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Venäjä- trolleja ei tarvitse miksikään leimata, kun ne ovat trolleja ja sen havaitsee jokainen vähänkin täysjärkinen heidän sanavalinnoistaan ja tyylistään.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #32

Epäilemättä noin on todettu myös noitajahdissa.

Noidiksikaan ei tarvinnut leimata,koska selkeästi olivat noitia sekä jokainen täysjärkinen havaitsi heidän käyttäytymisestään selkeästi noitamaisuuden.

Nikolai Holopainen

Allekirjoitan! Totuuden oientaminen mediassa alkoi kuulemma Ossetian sodan yhteydessä. Itse aloin ihmettelemään Ukrainan tapahtumia seuratessa, että kaikki ei ole kohdallaan. Nythän tämä on räjähtänyt käsiin, kun USAn presidentti käy sotaa feikkiuutisia kohtaan - vieläpä menestyksekkäästi. Paperilehtien aikakaudella tämä ei olisi ollut mahdollista. Kenen lauluja media laulaa? Yleisöä se ei palvele. Pitäisikö siitä vielä maksaa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pekka, kerrot, ettet ole trolli-aihepiiriä paljon tutkinut? Mutta varsin paljon olet aiheesta kirjoittanut?
Lähde: Oma blogihistoriasi.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Trollit ovat yhtä vanha keksintö kuin internet, ja itse asiassa paljon vanhempikin. Yhtä vanha keksintö on leimaaminen trolliksi.

Aihe kiinnostaa minua, etenkin Jessikka Aron luoman ilmiön vuoksi, ja siksi että leimaaminen on tullut Aron toimien vuoksi helpoksi ja jopa tavaksi.

Tunnettu blogisti Pasi Majuri kirjoitti muistaakseni eilen näin:

"On säälittävää havaita, miten tietyt tyypit päivittäistasolla jauhavat täsmälleen Kremlin tutkittua paskaa täällä blogeissa. Miten tunnistat Venäjä-trollit, muistutuksena alla pari linkkiä."

Ja alla on linkki Ylen Kioskin ja Jessikka Aron trolliartikkeleihin. Siis niihin, jotka minun mielestäni eivät täytä laadukkaan journalismin vaatimuksia.

Venäjä-trolleja on aivan varmasti, mutta yhtä varmasti on myös toisenlaisia trolleja - esimerkiksi Trump-trolleja. Eikö niin? Entä maahanmuuttovastaiset trollit?

Onko tämä trollausta:

http://laurahuhtasaari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuitenkin pidän outona sitä, että tauolle lähtiessäsi ilmoitat, että pitää vielä palata yhden aiheen ympärille? Aiheen, josta olet jo kirjoittanut useita blogeja. Samlla ilmoitat, että et ole asiaa paljon tutkinut?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #14

Voit toki pitää outona ihan mitä tahansa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Itse en puhu venäjätrolleista vaan venäjämielisistä. Jos jonkun blogistin lähes kaikissa kirjoituksissa puolustetaan Venäjän toimia ja käytetään samoja argumentteja kuin Venäjän hallinnon tiedottajat, niin kai häntä voi kutsua venäjämieliseksi. Minua voi syystä pitää amerikkalaismielisenä ja/tai länsimielisenä, koska puolustan yleensä Yhdysvaltain ja Länsi-Euroopan maiden toimia. Minua saa myös kutsua natomieliseksi, koska pidän Natoa rauhan ja turvallisuuden takaajana ja puolustan yleensä sen toimia. Tosin venäjämieliset kutsuvat minua natokiimaiseksi ja natotrolliksi - siitä vaan, en pahastu :D

Pidän siis suorastaan kunnia-asiana, jos minua pidetään länsimielisenä. Siksi en ymmärrä, miksi selkeästi venäjämieliset loukkaantuvat, jos heitä tuolla nimellä kutsutaan. Onko siinä jotain hävettävää, eivätkö he uskalla ja halua seisoa vakaumuksensa takana? Eivätkö he lopultakaan usko ajamaansa asiaan? Vai onko kyse strategiasta, jolla halutaan lisätä omaa uskottavuutta, antaa yksisilmäisille näkemyksille puolueettomuuden leima, jotta sanoma uppoaisi lukijakuntaan paremmin?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Minä pidän itseäni hyvin vahvasti Ruotsalais-tanskalais-saksalais-ranskalaismielisenä.

En oikein ymmärrä mitä tarkoitat tässä yhteydessä vakaumuksella tai sillä että Venäjämieliset ajavat jotain asiaa. Mikä se asia on?

Omiin silmiini Venäjä on äärikapitalistinen suuren rahan maa, jossa raha kävelee yksilön yli ja rikkaat öykkäröivät sen kuin ehtivät, joten Venäjämielisten Suomessa tulisi loogisesti olla rikkaita öykkäreitä.

Nyt on kuitenkin kyse Venäjä-trolleista, Kremlin sanoman levittäjistä, ja etenkin siitä millä tavoilla Yle ja Jessikka Aro ovat heidät löytäneet ja määritelleet.

Pelkillä nettikyselyillä? Kysymällä oletko törmännyt Venäjä-trolleihin? Jos näin on niin kyseessä ei ole journalismi vaan somenäkemys.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Mikä se venäläismielisten ajama asia on? Esittää ja puolustaa niissä foorumeissa, joihin osallistuvat, Venäjän hallinnon näkökantoja. Liittyvät ne sitten Krimin miehitykseen ja Venäjään liittämiseen, Ukrainan tai Syyrian sotaan, Natoon, EU:hun, Suomen asemaan Euroopassa ja liittoutumiseen jne.

Saavathan ne noita asioita toki ajaa, itsekin ajan kirjoittamalla Naton ja Suomen Natoon liittymisen asiaa. Mutta pitää tietää, mistä on kyse. Heidän päämääränsä on mahdollisimman monen lukijan ja kuulijan saaminen vakuuttuneeksi Venäjän näkökantojen oikeutuksesta. Monet ihmiset eivät välttämättä toivo Venäjän nykyhallinnon saavan otetta Suomesta ja Euroopasta, mutta saattavat naivisti tarpeeksi propagandaa imettyään alkaa ymmärtämään Krimin miehitystä sekä Venäjän läsnäoloa Ukrainassa ja Syyriassa ja pitää Natoa ja EU:ta pahana asiana, joihin Suomen ei pitäisi kuulua. Nämäkin ns. hyödylliset idiootit jatkavat sitten saman propagandan levittämistä. Venäjä kiittää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Venäjänmielisiksi katsotaan kaikkia jotka eivät kannata Natoa tai kritisoivat EU:ta tai euroa, eli näitähän riittää, mutta onko yksikään näistä silti venäjänmielinen?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Totta. Yritetään kuitenkin pysyä Venäjä-trolleissa, jotka Ylen tutkimus löysi, ja siinä miten Yle heidät löysi.

Ilkka Luoma

Pekka aloitti erinomaisen ketjun - monille ehkä liian fiksulla avauksella. Koetan puolestani avata keskustelua lisää - ja vähän suuremmalla kangella, toivottavasti pysyn samalla netiketissä kiinni :) ---

Laiskana copy-peistaan valmista tekstiä - toki omaani, en varasta muiden aatoksia, vain linkinalaisjutun muiden kuin omien viitteiden osalta:

.

"MAANANTAINA, JOULUKUUTA 19, 2016
West trolling >< East trolling – nokittelua vuorosuunnin

(Media innostui yli äyräiden huomaamaan, että NSA -paljastusten jälkeen täytyy saada vakoilu, informaatiosota ja yli verkon vaikuttamiset tasapainoon – löydettiin Venäjän presidentti Vladimir Putin komentamassa Yhdysvaltain presidentinvaalien manipulaatiokäskyjä ja johtamisoperaatioita |1)

Ennen sodittiin, kuten nytkin saadun tiedon pohjalta, jonka takana olivat konkreettiset vakoilijat, jotka sanoivat nähneensä jotain uhkaavaa. Sitten tuli media, joka haluaa osoittaa neljättä valtiomahtisuuttaan olla osana tiedon, luulon, manipulaation ja propagandan välittäjänä.

|1 ~ http://yle.fi/uutiset/3-9353383 -

Lännenmiehen media löysi Pietarista epätiedontuottotehtaan,

… josta operoitiin massoittain verkkomediaa tietona, huhuna, väitteenä ja suoranaisena ohjaavana valheena |2. Oliko näin, on täyttä ja laajasti uskottavaa todistetta vailla. Toisaalta tiedetään, että Pietarissa on keskus, joka ajaa maailmanverkossa dataohjausta, jolla testataan pilvipalvelimia ja Glonass -paikannusjärjestelmän testausta ja tuotekehitystä.

Lännenmies vakuutteli tekevänsä vastineen itäisen ajatusmaailman propagandalle –

… syntyi käsite East trolling (propagandatuutti). Slaavilaiseen tyyliin otettiin suoraviivaiset käytänteet suunnatessa tarkoitushakuista tietoa – informaatiota, propagandan |3 tyylillä.

Propaganda on jyrkkä muoto tiedonlevityksessä, jossa ei yritetä vihjailla, vaan esittää suoraan tavoitehakuista päämäärää, jossa ei koeteta kätkeä vaikuttamisen yksipuolisuutta. Propagandan etu on se, että se havaitaan helposti ja siihen voidaan asennoitua järkiselitteisesti tai siten tunneviihteellä totena ja kiehtovana.

Tähän uuteen sodan muotoon – informaatiosotaan |4 haluttiin lännestä vastavoima. Haluttiin esittää totuutta, tarkkaa tietoa, tarkastettua informaatiota, siis tavoitteena antaa oikeaa tietoa |5. Mikä on muuten oikea tieto?

Oikea tieto on paljolti enemmistöhyväksyttyä informaatiovirtaa,

… jolle annetaan hyväksytty leima asiantuntijapiireistä. Usein asiantuntijat tietoineen ovat osoittautuneet olleensa väärässä, kun informaatiovirta tarkentuu ja/tai uutta analysoitua ja yleisymmärrettyä tietoa on saatu julkiseksi. Todisteiden voima on myös katsojan uskomuksissa, silmissä ja korvissa. Mitään täysin vedenpitävää todistetta ei ole olemassa [fil.]

Lännenmiehen vastahyökkäys East trollingille synnytti West trollingin

West trolling on hienosyistä, taitavasti läpivalaistua manipulaatiota, jossa totuuden arviointi jätetään lopulta lukijan haltuun. Manipulointi |6 on harhauttavaa, ja se pyrkii järjellisin keinoin saavuttaa asiantuntijamaista hyväksyntää esitetyn tietovirran pohjalta. Manipulaatio on salaista, piilovaikutteista ja totaalisesti mielenmuokkaukseen pohjautuvaa tietovirtaa, jolla pyritään muuttamaan käsitteitä, mielipiteitä ja ajatuskaavioita.

Itä ja länsi ottelevat nyt informaatiosodassa
[ ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/221988-... - ]

Kostoa vannotaan. Yhdysvaltain lopuillaan oleva presidentti Barack Obama kannustaa kostoa, kuten vannoi Pohjois-Koreallekin, kun paljastui Sony syndrooma Pohjois-Korean perintöjohtajan elämästä puolidokumentti – läntisin silmin – esitysperuuttamisena |7. Obaman väitettä Pohjois-Korean syyllisyydestä ei saatu todistettua.

Nyt samainen kosto ja vastatoimen julistus kohdistuu Venäjään ja jopa suoraan Vladimir Putiniin |8 – kyseessä siis USA’ n presidentinvaalit 2016, jossa nyt väitetään, että Venäjä sotkeutui vaaleihin edesauttaen ehdokas Donald Trumpin läpimenoa – tähänkään ei ole esitetty vankkoja todisteita. Näin voimme nähdä voimistuvan West trollingin manipulaationa East trollingin propagandaan. ... "

Link ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/12/west-trolli... -

.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

En pane pahakseni jos tiivistät sanomasi puolet lyhyempään muotoon. Pitkiä kommentteja ei moni lue.

Ilkka Luoma

Tiedän tuon kommenttipituuden dilemman - en kalastele lukijoita, vaan kirjoitan sen asian minkä katson tarpeelliseksi ... lukijat sitten päättävät onko ok vai ei - sanahan on vapaa! Tiedän olevan paljon lukijoita, jotka lukevat lööppiä pidemmälle ;)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minä jo välillä ajattelin että ei se Pekka taida olla ihan oikea putinisti kun välillä kirjoittelee ihan järkeviä.

Mutta sitten totuus roiskautti kylmää vettä niskaan - Ilkka ryhtyi tukemaan aseveljeä:)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ei ole olemassa mitään ”east trolling” tai ”west trolling” käsitteitä muualla kuin Luoman mielikuvituksessa. Mikään tuntemani kieli (ja niitä on monta) ei näitä ”käsitteitä” tunne. Samaa luokkaa kuin ”idän ja lännen vedenjakajalla”.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jussila se jaksaa saivarella, toki löytyy itäistä ja läntistä trollausta kuten myös Suomi entisenä Venäjän autonomiana ja nykyisenä länsimaana.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #21

Ja sinä louskutat tyhjää. Mistä maailman uutisvälineestä löydät toimittajan, joka käyttää noita ”käsitteitä”? Entä kuka poliitikko noita käyttää? Ne elävät käsitteinä ainoastaan Luoman, ja ilmeisesti sinun vääristyneissä mielikuvissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #22

Vaikka näitä käsitteitä ei yleisesti käytetä sisältää julkinen informaatio vaikutteita, Suomessa lähinnä läntistä joka on nyt murroksessa Trumpin takia, tuskin tarvitsee edes mainita mikä on ongelma.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Korostan, että nyt on kyse journalismista hyvin laajasti, ei Venäjä-Trolleista. Kun heitä kerran on, ja kun arvostetut mediat Aron mukaan toimivat heidän areenoinaan, niin miksi heidän sallitaan näitä areenoita hyödyntää, ja tarvitaanko tällaisia areenoita lainkaan, jos niitä voidaan käyttää vieraan vallan asian ajamiseen? Olettaen että Ylen ja Aron journalismissa on totuus, eikä vain somerahvaan mielipiteitä.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Trolleja on ollut iät ajat, niin idässä kuin lännessä. Nimike vain on aikojen kuluessa muuttunut propagandistista trolliksi. Samoin muuttuneet ovat välineet. Netti on korvannut lentolehtiset ja höyryradion.

Suomalaisille nimekkäin Venäjän trolli oli Aino Lyydia Kallio eli Moskovan Tiltu, joka syötti soopaa suomalaisille sotien aikana.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Moskovan Tiltu taidettiin oikeaksi ja aidoksi havaita. Mutta entä Ylen ja Aron määrittelemät trollit? Löydettiinko heidät ja heidän määränsä pelkällä kyselytutkimuksella, kuten linkittämästäni Ylen uutisesta ilmi käy?

Entä jos tehdään samanlainen kysely tiedustelemalla oletko törmännyt netissä tai muualla pedofiileihin? Tai kommunisteihin? Saati petollisiin autokauppiaisiin? Millainen tulos saadaan?

Yle pyysi vastauksia, joten kyseessä ei ollut otantatutkimus.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tässä oikean tutkijan näkemys Ylellä:

https://yle.fi/uutiset/3-7469539

On huomattava että tutkija puhuu vain Venäjän informaatiovaikuttamisesta. Tuskin hän kysyttäessä kiistäisi muun informaatiovaikuttamisen. Mutta sitähän häneltä ei kysytty.

Työpäivä päättyi. Palaan asiaan huomenna, jos aihetta on.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tuo Yle-linkki antaa käsityksen, että syyllinen on jo tiedossa, todisteita vain puuttuu.
Jos vaikka olisi tutkittu, kuinka moni ihminen on törmännyt täysin keksittyihin zolwo-trolleihin (kyselytilanteessa ei mahdollisuutta hakea netistä), niin olisi saatu edes jonkinlainen käsitys siitä, miten herkästi ihmiset näkevät trolleja niissä, jotka ovat eri mieltä heidän kanssaan. Tämä zolwo-trollaus olisi antanut pohjatason, joka putin-trollien olisi pitänyt ylittää, että edes olisi voinut epäillä niiden olevan olemassa.

Perinteisesti Suomessa kommunistit ovat turvanneet Suurempaan Naapuriin. Jotain samaa voi olla joidenkin suomivastaisissa nettikirjoituksissa/kommenteissa. Jostakin on katkeroiduttu ja ilakoidaan mielikuvilla siitä, miten Venäjä tulee ja rankaisee.

Taannoinen Janitskin-oikeudenkäynti oikeastaan todisti, ettei maksettuja suomalaisia Putin-trolleja ole. Eihän ruplareppua löydetty. Jos Janitskin ei ole maksettu trolli, niin kukas sitten?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Trollisyytöksiä tulee aika helposti, jos kritisoi Suomen/EU:n virallista politiikkaa tai ylipäätään EU:ta.

Kyseessä on kai hyvin pitkälle viety leimakirves. Joku taho sen on varmaan harkiten toteuttanut ja jotkut ottavat todesta.

Toki aitoja venäjätrollejakin *saattaa* olla, en sitä kiistä.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Voi myös olla, että koko juttu on lähtenyt oikeista trolliepäilyistä, mutta se on vain paisunut kokoaan huomattavasti isommaksi asiaksi.

Itse en voi sanoa, että olisin törmännyt venäjätrolleihin, joskin joitain hieman epäilyttäviä tilejä on kyllä esim. Twitterissä.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Lähinnä ihmettelen, että mistä voi tietää, että joku juttu on Venäjän trollitehtaalta.

Voisiko joku laittaa esimerkkejä tällaisista jutuista?

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Ilmeisesti blogisti ei kiellä trollitehdasta vaan metodin, jolla putinin-trolliksi nimetään. Onko sillä niin väliä, onko sen auktorisoinnin saanut itärajan takaa, vai onko vaan hyödyllinen idiootti?

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2018010922006567...
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005527935.html
https://www.verkkouutiset.fi/ex-tyontekija-paljast...

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Onhan Venäjä-trollit tulleet julkisuuteen jopa omalla nimellään.

Tiedetään että venäjä-trollit ovat toimineet jopa Star Wars-elokuvia vastaan. Nämä trollit toimivat hyvin laajalla rintamalla.

Siikala tietää tämän kaiken mutta trollaa vain.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Minulle ei ole vieläkään selvinnyt mitä tämä Aro paljasti :)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Ennen muinoin propaganda oli kaiketi paremmin havaittavaa ja kuultavaa esim. Moskovan Tiltun muodossa. Ovatko nykyiset trollit jotenkin verrattavissa em. henkilöön, Pekka?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ihan vitun sama mistä milloinkin bloggaat, mutta älä poistu!

Itse aiheeseen ei minulla ole mitään kommentoitavaa. Sen sijaan voisin esittää toivomuksen: Siikalan kaltaisia "mulkkuja" yhteiskuntamme kaipaa enemmän!

Olisi itsensä kusettamista, mikäli hyväksyisi vain oikean tai vasemman. Molemmat ovat aina vierelläsi!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Venäjällä yli kuusi vuotta asuneena voin vakuuttaa että tämä mitä Pekka Siikala tässä kirjoittaa on juuri se asian ydin:

"Olet samaa mieltä tai olet Venäjä-trolli*. Todistukseksi syyllisyydestä riittää se että epäilty kiistää olevansa Venäjä-trolli. Nähdäkseni tuollainen päättely alkaa muistuttaa pahimpia noitavainoja. Samalla se kaventaa mielipiteenvapautta erittäin huomattavasti."

Minun kommenttini:
* Kohtaan "Venäjä-trolli" voit laittaa "epäisänmaallinen", "venettä keikuttava", "epäluotettava viidennen kolonnan..."

Kohta myös kaikki NATO-vastaiset ovat Venäjä-trolleja (n. 60% kansasta).
_____________________________________________________

Ei ole hyvä olla Venäjällä eri mieltä. Ihmiset eivät NL:ssa eikä nyky-Venäjällä uskalla/halua mennä politiikkaan mukaan. Pelkäävät leimautumista ja ties mitä - syystäkin.

Ei uskallettu myöskään 30-luvulla useassa muussa maassa, jopa Ruotsissa. Ja muistaette USAn 1950-luvun vainot - kukaan ei uskaltanut panna kampoihin, ennen kuin armeija sen teki.
Nyt Suomi/suomalaiset ovat (taas) liukumassa tähän ansaan. Ja nimenomaan henkilöt, jotka uskovat olevansa hyvinkin liberaaleja ajattelutavoiltaan.

Käyttäkää nyt hieman edes (omia) aivojanne. Joillekin suosittelen myös kirjastokortin hankkimista.

Henry

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Aivan varmasti trolleja on ja ainakin yksi tälläkin palstalla kirjoittava on sellaiseksi tunnustautunut julkisesti.

Se,että valtion toimesta annetaan julkinen lyömäkapula kahtiajakamisen varmistamiseksi on sitä surkeaa ja naivia politikointia mitä moni militantti on odottanut kuin kuuta nousevaa.

Kuitenkin huomioimatta on tietysti jätetty paljon niin Jantusen kuin Aronkin jutuista asioita ja otettu vain ne itseä miellyttävät kohdat käyttöön.

Jantunen:

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/propagandan-palu...

"– Vihapuhekulttuuri Suomessa on osa internetin niin sanottua hate mob -kulttuuria. Tyypillistä sille on parviälyn käyttäminen. Esimerkiksi häirinnän kohteen yksityiselämän tietojen kaivelemista ja levittämistä joukkoistetaan. Tätä sanotaan doksaamiseksi.

Lisäksi työnantajalle tai viranomaisille voidaan masinoida kanteluita tai tekaistuja rikosilmoituksia, ystäviä ja läheisiä häiriköidä, kohteesta voidaan keksiä ja levittää väärää tietoa, tehdä kuvamanipulaatioita ja nettimeemejä ja niin edelleen.

– Kaikki tämä tehdään siis perinteisen uhkailun lisäksi. Aggressiivinen häirintä jatkuu, kunnes kohteessa saadaan aikaiseksi haluttu reaktio eli vaikeneminen, keskustelusta poistuminen, potkut työpaikalta, itsetuhoinen käyttäytyminen tai muuta vastaavaa, selvittää Jantunen."

Tämä pätee esim. Tällä palstalla käytävään trollijahtiin joka todellakin muistuttaa noitajahtia piirteiltään. Aivan samaa käynnisti ymmärtääkseni mv-lehti erimielisiä vastaan.

Aro:

https://kioski.yle.fi/omat/venaja-trollit-suomessa

"On hyvä muistaa, että asiallinen Venäjän kannan esittäminen tai puolustaminen ei tee anonyymistä nettikeskustelijasta sen paremmin kuin omalla nimelläänkään esiintyvästä ihmisestä trollia. Informaatiosodankäynnistä puhuttaessa trollaus tarkoittaa ylhäältä ohjattua ja hyökkäävää verkkovaikuttamista."

Tästä taitaa olla jo myöhäistä muistuttaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Trollailkaa te, minä keskityn hiomaan miekkani terää.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Aika asiallisia kommentteja ketjuun kertyi. Hyvä niin.

Epäilemättä Ylen ja Jessikka Aron Venäjä-trollien etsintä joskus tulevaisuudessa tutkitaan pohjamutia myöten, ehkä jossain väitöskirjassa, tai sitten journalismin toimesta. Silloin selviää ovatko metodit olleet journalistisesti kestäviä, vai oliko kyseessä pelkkä mielipidekysely.

Entisenä journalistina itse pidän Jessikka Aron ja Ylen työtä melkoisena humpuukina ja erittäin huonona journalismina. Korostan tässä erityisesti Ylen vastuuta.

Leppoisaa viikonloppua kaikille.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tässä vielä linkki asialliseen uutiseen. Tosin kirjoittaja toimittajana sivuuttaa aika leveästi perinteisen median ylläpitämän somen osuuden. Somehan ei suinkaan ole vain Twitter, Facebook ja valemediat. Yle, Helsingin Sanomat ja Uusi Suomi ovat somea nekin.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/263563-tutkijat-i...

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Ei kai kenellekään voi olla uusi tieto, että valtiot harjoittavat itselleen myönteisen ja vastapuolelle vahingollisen propagandan levittämistä. Venäjällä on taatusti mahtavat propagandaosastot, mutta aivan varmasti USA:lla on vielä suuremmat (CIA, NSA, jne) ja valtava sosiaalinen ja tavallinen media vielä hanskassaan.

Koska en itse pyöri muualla somessa kuin tällä palstalla ja seuraan lähinnä YLE:ä ja kotimaisia valtalehtiä, niin aika vähiin on jäänyt Venäjän propagandaan tutustuminen. Taatusti kaikesta vastaanottamastani propagandasta on noin 99 % länsimaista tuotantoa. Taitavalla medialukutaidolla siitäkin pystyy seulomaan totuuden jyvät, kun ei varauksettomasti usko kaikkea mitä meille syötetään. Jos yrität näitä julkistaa ilman propagandan kuorrutusta, niin heti saat kimppuusi aina samat putinistiksi syyttelijät ja alatyylistä haukkumista harrastavat idiootit, kuten tämänkin blogin kirjoittajalle on käynyt.

Tämäkin keskustelupalsta on vajonnut aivan samalle roskapostitasolle, josta on jo jaettu syytteitä! Blogikirjoituksia tänne ei enää kannata kirjoitella!

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Se ero siinä on vaan, että Venäjän propaganda vaarantaa Suomen turvallisuutta, USA:n ei.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Miten käytännössä osoittaisit tuon?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jäljet peloittavat. Venäläiset ovat kaksi kertaa ryöstäneet kotini ja ajaneet minut evakkoon. Eivätkä ole vieläkään palauttaneet ryöstettyä Karjalaa. Vieläkin pyrkivät saamaan lisämaata mm. Ukrainasta.

Onhan ne jenkitkin tehneet maailmalla paljonkin pahaa, en puolustele niitäkään roistoja. Mutta minkä maan tai alueen ne ovat 1900-luvulla valloittaneet ja asuttaneet amerikkalaisilla?

Taloudellisessa mielessä meitähän kaikki riistävät.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #47

Mitä lisämaata venäläiset ovat vieläkin hakemassa Ukrainasta?

Esimerkiksi Texasin ja New Mexicon meksikolaistaustaiset ihmiset sekä monien alkuperäiskansojen ihmiset eivät ole Miralan tavoin epätietoisia maiden ryöstämisestä (vaikka k.o. alueet liitettiinkin USA:hin ennen Miralan asettamaa tarkastelujakson alkua).

Samaten monet USA-laiset yhtiöt ryöstävät maita ympäri maailmaa paikallisilta ihmisiltä edelleenkin. Yksi sellainen paikka on m.m. Ukraina.

Miralan kannattaa ottaa myös huomioon, että alueita ei enää nykyisessä (USA-laisen) kapitalismin vaiheessa välttämättä kannata ottaa omaan hallintaan, edes siirtomaan asemaan. Asia voidaan hoitaa niin, että paikallisesti asetetaan sopiva hallitus joka pitää huolta suurvallan kansallisista eduista. Tosin USAn masinoimat hallituksenvaihdoksetkaan eivät juurikaan ole olleet enää menestyksiä ihan viime aikoina.

Mitä taas toisensuuntaiseen kehitykseen tulee niin liittohallitus ei suhtaudu kovinkaan vapaamielisesti tai demokraattisesti esimerkiksi Calexit:in tai Texexit:in. Tsekkoslovakian hajoaminen taitaa olla lähihistoriassa ainut jotakuinkin rauhanomainen hajoaminen.

Mutta todellakin: näihin tilanteisiin ja niistä kertomiseen liittyy paljon trollausta ja peikottelua sanojen kaikissa merkityksissä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #48

Älä sinä Myyryläinen väännä!

Lähden ensi viikolla käymään Mantsinsaaressa. Se on suuri saari Laatokalla jonka venäläiset ryöstivät meiltä. Saarella oli asukkaita 1500, kirkko, monta tsasounaa, kouluja, sairaala. Saarella asui myös Medvedev-nimisiä, tiettävästi Venäjän pääministerin sukulaisia.

Tiedätkö Myyryläinen montako ihmistä nyt asuu saarella?
Yksi, vain yksi valkovenäläinen. Hänellä oli myös valkoinen hevonen mutta metsästäjät luulivat sitä hirveksi ja ampuivat.

Tämä on selkeä esimerkki että venäläisten pitää valloittaa aina vaan lisää maata vaikka eivät sitä tarvitse eivätkä käytä. Venäjä ei ryhdy elintasoaan parantamaan ennenkuin kuin on mm. Ukraina ja Suomi valloitettu. Siksi venäläiset haluavat aina vaan lisää sotia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #50

Onneksi kyseinen valkovenäläinen ei ole päätynyt suomalaisten sorsanmetsästäjien veneeseen. Kyyti olisi ollut vielä kylmentävämpää.

Miralakin tietää miksi rajoja siirreltiin viime sodan lopettamiseksi. Tai ainkain saattaa saada ajatuksen päästä kiinni jo oikein pinnistää ajukoppaansa.

Samaten syrjäseutujen autioitumistakin voinee tarkastella ilman venäläisten ikiaikaisen pahuuden siihen sotkemista. Sillä on nimittäin ihan muut syyt koska sitä tapahtuu myös paikoissa joista venäläiset eivät ikinä koskaan milloinkaan ole edes kuulleet saati niissä käyneet.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #51

Myyryläinen, rajoja siirrettiin vain ja ainoastaan NL:n valloitushalun ja imperialismin takia. Itä-Suomi on autioitunut nimenoman sen takia, kun siltä katakistiin aikanaan vireä talousakseli vauraaseen Karjalaan ja Viipuriin, rosvoamalla nuo alueet NL:n toimesta ja etnisesti puhdistamalla tuo alue suomalalaisista.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #51

Totta on että alueita tyhjenee monista syistä. Kotipitäjässäni oli sotien jälkeen kolhoosi joka kylässä. Olen kehunut kolhooseja. Katso:

http://leomirala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259746-k...

Nyt kun kolhoosit on lopetettu, Putin voisi palauttaa meille Stalinin ryöstämän ja tarpeettomaksi käyneen alueen. Se palauttaisi samalla ystävyyden ja yhteiselon.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #54

Jos kolhoosit onkin lopetettu ja maaseutu ei vedä ihmisiä sielläkään niin mikä todiste se on jonkin alueen tarpeettomuudesta?

Tuolla perusteellahan itäisen Suomen metsät voisi antaa pois kun kukaan ei halua niissä asua, vai kuinka? Tarpeellisuutta lienee kuitenkin muutakin sorttia? Kullakin oman halunsa ja omien näkemystensä mukaan.

Mitä tulee ystävyyteen ja yhteiseloon niin se ei yleensä parane rajoja siirtelemällä vaan niitä mataloittamalla.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #48

It-Ukrainaa, Kremlin lisäksi. Ja taas mutqun USA teki jotain 1800-luvulla...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #47

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset