PekkaSiikala11 Harva tietää ja useimmat luulevat

Kommentointi mediassa on hintelää journalismia - Eikä sitä tarvita

Journalismin rappio alkoi kommentoinnin sallimisesta ja suoranaisesta sen kerjäämisestä. Uutisten ja blogien kommentoinnista ei ole mitään hyvää seurannut medialle, journalismille eikä Suomelle, mutta siitä huolimatta myös Yle ryhtyi potkimaan itseään nilkkaan kerjäämällä kommentteja uutisiinsa. 

Kun Yle uutisoi perintöveroa koskevan kanslaisaloitteen käsittelystä, niin millainen mahtoikaan olla ensimmäinen uutisen keräämä kommentti?

Tässä se tulee:

"Eihän se nyt käy kermaperseille että veroa poistetaan.....jostain ne massit juhlapaikanhakijoille ja muille sompuille on kiskottava!!!!!!!!"

Yle kertoo julkaisevansa kommentit vasta kun ne on tarkastettu ja hyväksytty. Ilmeisen hyvin on tarkastettu ja hyväksytty tuokin kommentti.

Kun uutisoidaan presidentti Trumpin suhtautumisesta sikäläiseen ilmastonmuutosta koskevaan raporttiin, niin mitä kommentoijat ajattelevat asiasta?

No esimerkiksi näin:

"Trump on kakkkien aikojen paras presidentti, laskelmat ovat ilmiselvästi vääriä. Ei tarvitse perustellakaan, kyllä Trump tietää. Trumpin ansiosta laskeuduttiin Marsiinkin onnistuneesti ja Melanian valitsemat Valkoisen talon joulukoristeet ovat hyvin, hyvin kauniita."

Entä uutinen kyynelkaasun käytöstä Meksikon rajalla? Miten somerahvas mahtaa suhatutua asiaan?

Tiukasti tietysti:

"Se on nimenomaan kyynelkaasun tarkoitus. Jos ei sana tehoa sitten otetaan kovemmat keinot käyttöön jos ei riehuminen lopu. Miten ihmeessä tämmöinen laittomuuden ihannointi ja puolustelu on nykyään niin suosittua. Jos ei riko lakeja ei joudu ongelmiin lain kanssa, mikä tuossa on joillekkin niin vaikeaa käsittää. Vihreille lain rikkominen on vissiin ihan ok niin tähän on sitten tultu."

Jossain vaiheessa seurasin muutaman viikon ajan kommentointia Helsingin Sanomissa. Oli helposti laskettavissa että ainakin sen jakson aikana n. 60 nimimerkkiä kirjoitti lähes 100 % kaikista kommenteista.

Sama ilmiö näkyy Uuden Suomen Puheenvuorossa. Aktiivisten kommentoijien joukko on erittäin pieni. Itse asiassa se on niin pieni ja tunnettava, että melkein voisin lähes mihin tahansa Puheenvuoron blogitekstiin kirjoittaa, otsikon luettuani, valmiiksi parikymmentä kommenttia, oikeille nimille ja jokseenkin osuvasti.

Hektinen media ja kiivas kommentointi ovat johtaneet siihen, että yhä harvempi lukee uutisen. Pelkkä otsikko riittää, minkä jälkeen homma karkaa lapasesta täysin. Keskustellaan keskustelijoista ja mistä tahansa maan ja taivaan välillä, mutta harvoin asiasta.

Puheenvuoro on kuitenkin mainio blogialusta, jossa ajoittain näkee erinomaisen laadukkaita blogitekstejä.

Valitettavasti kommentointi tappaa ne tekstit, tekstit sisältöineen siis ikään kuin unohtuvat, koska otsikko ja blogistin henkilö sekä kommentoijien henkilöt nousevat kommentoinnissa pääosiin.

Joten kulkekaamme kohti rappiota käsi kädessä ja toisiamme solvaten, asian vierestä mölisten!

On kuitenkin tuleva aika jolloin sisältö mediassa jälleen nousee arvoonsa, ja kommentointi mediasta katoaa.

Nyt kannattaa siis nautiskella, kun vielä nautiskella voi!

Lisään vielä yhden kommentin Ylen sivuilta:

"Ennen toista maailmansotaa Euroopassa eleli 4 miljoonaa juutalaista, näistä joukkomurhailtiin 6 miljoonaa. Sodan jälkeen on 5 miljoonaa juutalaista hakenut ja saanut korvauksia sota kärsimyksistä. Tämä on totuus." (Kommentoija Ilpo Isänmaallinen, toinen kommentti alla olevaan uutisjuttuun)

https://yle.fi/uutiset/3-10527652

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset