PekkaSiikala11 Kaikki on paremmin kuin ennen

Kepu tarvitsee sisäisen puhdistuksen - Sipilä sotki puoluejaon

Juha Sipilä sekoitti Suomen poliittisen kentän pahemman kerran viemällä kepun kolme loikkaa kokoomuksesta ja persuista oikealle. Kepusta tuli äärioikeistolainen puolue, ja nimenomaan taloudellisessa mielessä. Muilta osin kepu on asemoinut itsensä itäeurooppalaiseksi porukaksi. Sellaiseksi orbanilaiseksi.

Olen ollut 50 vuotta poliittisesti keskustalainen, mutta en kepulainen. Kepuli olin vain 40 vuotta. Kun Sipilästä alettiin puhua niin minä lähdin. Anne Bernerin vuoksi olisin voinut palata, koska Berner on viehättävä nainen ja Anne on maailman kauneimpia nimiä.

Sain kuitenkin estettyä oman paluuni pohtimalla Sipilän höpinöitä.

Nykyään kaikki on ehdottomasti paremmin kuin ennen, paitsi poliittinen kenttä. Se on sekaisin kuin seinäkello. Ei ole selkeää oikeistoa, keskustaa eikä vasemmistoa. Juuri kun on löytämäisillään oikean porukan niin sen puheenjohtaja -  tai joku muu vaikuttaja  -  möläyttää hieman persujen puheita hirveämmän maahanmuuttojutun. Koska vaalit.

En siis voi äänestää Vasemmistoliittoa enkä Sosialidemokraatteja. Kokoomusta nyt en muutoinkaan äänestäisi, mutta menisihän se hätävarana, ellei osa kokoomuksesta jo julkisestikin lausuisi että persujen kanssa ovat hyvin samoilla linjoilla.

Se siitä sitten.

Entä Vihreät? Hyvä tavaton, en minä voi äänestää puoluetta, joka keskellä Helsinkiä luo tunnepitoisia käsityksiä maaseudusta ja eläimistä, joita he tosin eivät ole nähneet,  ja jossa vihataan Venäjää vielä enemmän kuin Kokoomuksessa, jopa niin paljon että ihan kunnon rikollinenkin Venäjällä on vihreitten mielestä  sorrettu kansalaisaktivisti.

RKP sopisi minulle monessa suhteessa oikein hyvin, mutta ne pahukset ovat vielä Venäjä-vihaisempia kuin Vihreät ja Kokoomus, minkä lisäksi RKP on tursollaan todellisia sotahaukkoja. Jos RKP olisi yhtä kuin Eva Biaudet niin sitten, mutta kun se ei ole.

Kaipaan kovasti poliittista keskustaa, mutta sellaista ei enää ole. Kepu voisi sellainen olla, jos puolueessa suoritettaisiin huolellinen sisäinen puhdistus, siis yksinkertaisesti annettaisiin Sipilälle monoa ja palattaisiin alkiolaisille linjoille.

Kernaasti jättäisin äänestämättä, mutta juuri minun ääneni voi ratkaista sen pääseekö joku nuori nainen eduskuntaan vai ei.

Paha on paikka papalla näissä vaaleissa.

Olen syntynyt Porissa, mutta onneksi en ole siellä kasvanut. Tänään kuitenkin työ pakotti käymään tuossa syntymäkaupungissani. Näin jopa erään vanhan tuttavani, joka porilaiseen tapaan loihe heti lausumaan:

- Eläks sääki viä?

Pori tuli mieleeni jostain Huhtasaaresta, mutta ei siitä sen enempää.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

On mielenkiintoista kuinka paljon puolueita on nykyään vasemmisto-oikeisto-akselin oikeassa laidassa ja kuinka tyhjäksi poliittinen keskusta on jäänyt.

Tällä hetkellä oikeistoon tuntuvat kuuluvan seuraavat puolueet:
Kokoomus
Keskusta
Perussuomalaiset
Siniset (tulevaisuudessa tällä ei ole mitään väliä)
RKP (osin)
KD (osin)

Poliittinen keskusta:
Vihreät

Vasemmisto:
SDP (osin)
Vasemmistoliitto.

Toki nuo RKP, KD ja SDP voi hyvällä tahdolla nähdä myös poliittista keskustaa edustavina, mutta se kyllä vaatii jo myötämielistä tulkintaa. Yhden vaalikauden tällainen tilanne vielä kestää, mutta pidempään jatkuessa tämä tarkoittaa kyllä poliittisen kentän myllerrystä. Saattaisi tarjota mm Vihreille ja KD:lle isojakin mahdollisuuksia.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Vihreätkin ovat monissa näkemyksissään niin radikaaleja että eivät oikein tahdo poliittisena keskustana pysyä, vaan ovat hiukan kuin se entinen vippamuki.

Myönnän kuuluneeni Vihreisiin jonkin aikaa Viitteen ( Tieteen ja teknologian Vihreät ry) kautta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vihreät poliittisessa keskustassa? Tämä on näkynyt muissakin vaalikoneissa:

Perussuomalaiset on selvä konservatiivipuolue ja vihreät kallistuu vasemmalle. Helsingin Sanomien vaalikoneen vastausten pohjalta laadittu arvokartta näyttää Uudenmaan puolueiden ja ehdokkaiden arvomaailman.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000002571648.html

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Oleellista tuossa on se että kenttä elää. Ei ole mitään vakiintunutta pistettä, jota voisi kutsua keskustaksi, ja jonka toisella puolen olisi vasemmisto ja toisella oikeisto.

Ihan käytännössäkin on mahdollista että koko kenttä on oikeistoa.

En hirveästi luota noihin arvokarttoihin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #5

Ainakin tämä olisi paikallaan, vrt. #1:

Poliittinen keskusta:
Vihreät (osin)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Pitääkö kaikki selittää ;)

Jos valtaosa puolueista on vahvasti oikealle kallellaan on keskustassa oleva puolue tällöin painopisteen vasemmalla puolella. Periaatteessa tuota sijaintia eri akseleilla voidaan kuvata kahdella tavalla. Suhteessa määriteltyihin vasemmistolais- ja oikeistolaispiirteisiin tai sitten suhteessa muihin puolueisiin. Hesari tekee jälkimmäistä, toki lisäten tiettyä epämääräisyyttä kysymysvalinnoilla ja niiden tulkinnoilla.

Erityisen hyvin tämä problematiikka näkyy yhdysvaltojen vaalien yhteydessä. Demokraatit ovat hitusen oikeistolaisempi puolue kuin kokoomus, mutta omassa kontektissaan sitä usein pidetään vasemmistolaisena puolueena.

Itse pidän mielekkäämpänä määritellä puolueita ja niiden politiikaa sen perusteella mitä ne ajavat kuin sen perusteella miten niiden politiikka on suhteessa muihin puolueisiin. Mutta kumallakin lähestymistavalla on toki perusteensa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #7

Väärin sijoitettu suhteessa demareihin ja vasemmistoliittoon? Vai onko jokin muuttunut?:

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/saitko-va...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #7

Kivelä on oikeassa. Valtaeliitin oikeistolaistuminen saa asiat näyttämään kummallisilta.

Kannattaisi ehkä pohtia (puolue-)kenttää tai -akselia niin, että sijoittaa toiseen päähän positiivisen suhtautumisen tuotantovälineiden maksimaaliseen yksityisomistukseen ja taloudellisten toimijoiden maksimaaliseen vapauden sekä toiseen päähän positiivisen suhtrautumisen tuotantovälineiden olemiseen niiden käyttäjien hallussa sekä talouden demokraattisen ohjauksen niin jo alkavat puoleet asettua kohdalleen. Silloin tosin eduskunnassamme akselin toinen pää pursuaa innokkaista mutta toinen kumisee tyhjyyttään mutta sen ulkopuolelta löytyy ainakin pari siihenkin päähän. Olemme siis yhdysvaltalaistaneet yhteiskuntamme siinäkin suhteessa, valitettavasti.

Edellisen lisäksi on toki muitakin akseleita joilla mitata vaalityrkykkäitä: militarismi c. ihmisyys, chauvinismi c. ihmisyys, suvaitsemattomuus c. ihmisyys j.n.e. pahat asiat c. hyvät asiat. Niitä voisi kuvata vaikka n.k. tutukakaaviolla joka tunnetaan myös hämähäkinverkkokaaviona. Siinä hyvyys asuu keskellä ja silloin menetetään vanha Ranskan parlamentista peräisin oleva kielikuva ja kepulit voisivat innostua liikaa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Taisi muuten joku tutkimus hiljan paljastaa, että kepun kannattajien ikärakenne painottuu kaikista puolueista eniten ikäihmisiin. Mediassahan on kyllä vuosikausia väitetty että ykkössijalla tuossa suhteessa on SDP, mikä todellakaan ei pidä paikkaansa.

Olenkin pannut merkille, että eniten kaltaistani radikalisoitunutta 71-vuotiasta entistä kepulaista vihaavat vielä minuakin vanhemmat ja jonnekin Johannes Virolaisen aikoihin jääneet vanhat äijät.

Heille Sipilän arvosteleminen on yhtä vastenmielinen asia kuin persuille Hillary Clinton paitaan pukeutunut 36-vuotias irakilainen partalapsi.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner
Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tässä asian ydin:

"Kokoomuksessa on oltu oikein tyytyväisiä Sipilän porvarihallituksen linjaan monissa isoissa asioissa. Erityisesti työmarkkina-asioissa keskustalainen pääministeri on ollut kokoomuslaisempi kuin kokoomuslaiset itse kehtaavat." (Iltasanomat tänään)

Ja porvarihallittus kuulemma syntyisi vain persujen tuella:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005973899.html

Työmarkkina-asioissa Sipilän linjoilla ovat ne kepulaiset, jotka haikailevat niitä kultaisia aikoja jolloin rengille sai kolmasti päivässä antaa selkään, ja kunnanelättejä myytiin huutokaupalla.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

"Yksinkertaisesti annettaisiin Sipilälle monoa ja palattaisiin alkiolaisille linjoille."

Kansalaispuolueessa koetamme nyt kovasti päästä sinne alkiolaisille linjoille ja siitä muutosta yritettiin viime kesänä kovasti, jos et sattunut huomaamaan:

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/201806092201...

http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256578...

http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267361...

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Valitetttavasti en kykene näkemään Kansalaispuoluetta lainkaan alkiolaisena.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Se koetellaan sitten parhaiten, jos ja kun saamme muutaman kansanedustajan eduskuntaan.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #14

Koville ottaa ennen kuin koiras poikii, tavattiin ennen sanoa. Pelkäänkin että uudet porukat, siis Liike Nyt, Kansalaispuolue ja Paavon tähtiliike, eivät saa eduskuntaan kaikki mukaan laskien kymmentä edustajaa.

Uskon että on parempi muuttaa puolueita kuin perustaa uusia.

Saatan toki olla väärässä. Olen aika usein väärässä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #15

Älähän nyt, vastahan koiras poiki, niin luki lehdessä. Tänään kaikki on mahdollista, nääs

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #15

Kovasti yritin, mutta kepussa kepuillaan ja tehtävä oli mahdoton. Syksyllä 2018 kepuilun takana olivat ihan paikalliset tahot, mutta Sipilän suhteen tein Sotkamossa kaikkeni, mutta siellä on niin sisäsiittoinen meininki päällä, etteivät näe metsää puilta. Katsotaan vaalien jälkeen muuttuuko tilanne, kun kepu ottaa todennäköisesti poliittisen historiansa suurimman vaalitappion.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ytimeltään Kepu on hyvinkin terve orbanilainen isänmaan etua ajava joukko. Kuitenkin sama terve ydin antaa vuodesta toiseen kaikenlaisten helppoheikkien vedättää itseään. Halutaan hieno herra/rouva puolueen johtoon ymmärtämättä sitä, että moiset tahot tulevat vain ottamaan.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kieltämättä minua on kovasti tökkinyt kepulaisten ylistys Sipilän menestymisestä bisnesmaailmassa, aivan kuin se tekisi hänestä huippuhyvän puoluejohtajan ja pääministerin.

Eikä se menestys bisnesmaailmassakaan kovin kummoista ole ollut, ei ainakaan läheskään niin huikeata kuin monet kepulaiset näyttävät uskovan.

Mutta en minä kyllä mitään orbanilaisuutta tähän maahan kaipaa. Laillisuutta, yhteiskuntavastuuta ja koko kansan edun ajamista tasapuolisesti minä kaipaan. En siis pääoman renkiä, jonka ainoa idea on yksityistäminen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Mutta en minä kyllä mitään orbanilaisuutta tähän maahan kaipaa. Laillisuutta, yhteiskuntavastuuta ja koko kansan edun ajamista tasapuolisesti minä kaipaan. En siis pääoman renkiä, jonka ainoa idea on yksityistäminen."
+++++ +++++ +++++

Hassua kuinka monet kaipaavat samaa, mutta etsivät reittiä sinne mm. hyvin erilaisten puoluevalintojen kautta. Kiva kuitenkin että (ainakin päällisin puolin) tavoitteet ovat monilla samat.
----
Sipilästä myös samaa mieltä - valitettavasti... meni meinaan loputkin uskot/toivot Kepun uudistumisesta parempaan suuntaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Orbanilaisuus" oli nyt vain retoorinen heitto...

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Ei Unkarin mallia! Unkari on autoritaarinen valtio, jossa sananvapautta rajoitetaan koko ajan enemmän. Toisinajattelijoita istuu linnassa. Ei hyvä!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

No, kepulit ovat menneet sinne mihin Lipponen vei demulit ja Rinne toi pois. Onko jonkun pakko olla sielläkin? Oltas vaan ihmisiksi.

P.s. eräs Porista kotoisin oleva entinen työkaveri aikoinaan opetti, että jos porilaisen repliikissä ei ole ainuttakaan kirosanaa niin se on vi**uilua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset