PekkaSiikala11 Kaikki on paremmin kuin ennen

Suomi Euroopan veroparatiisi - Entä kokonaisveroaste?

Suomessa on tapana valittaa verotuksen ankaruudesta, ja erityisen innokkaita valittajia ova yrittäjät, vaikka yrityksille Suomi on eurooppalainen veroparatiisi. Mutta kyllä me tavalliset tallaajatkin valitamme. Verot kun vievät palkasta suurimman osan ja kokonaisveroaste on maailman korkeimpia.

Otan veroasiat esille, koska meillä ei ole varaa järjestää vanhuksillemme parempaa hoitoa, koska verotus. Aloitetaan helpoimmasta päästä, siis yrittäjistä ja yrityksistä.

https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Tuloverot/Yhteisoverotus/

Siinähän sitä. Oikeata asiaa.

Mutta entä se kokonaisveroaste? Siitä on mukava puhua, etenkin kun harva siitä mitään ymmärtää. Euroopassa kokonaisveroaste on Suomea korkeampi vain muutamassa maassa. Ruotsin kanssa olemme suunnilleen samalla tasolla.

Kokonaisveroasteen voi ymmärtää kahdella tavalla. Jos se on 44 %, niin kaikilta meiltä menee veroihin keskimäärin 44 %. Tämä tapa on hyvin suosittu tapa.

Toinen tapa on mahdollisesti se oikeampi. Siinä tuo 44 % on kokonaisveroaste suhteessa bruttokansantuotteeseen. Niin se näet määritetään. Suhteena johonkin, joka on nopeammin ja herkemmin muuttuva kuin veroprosenttisi ja alv:n määrä eväissäsi.

Korkean kokonaisveroasteen maat ovat usein taloudellelisesti huomattavasti pärjäävämpiä kuin alhaisimmman kokonaisveroasteen maat.

Hyvä veropäivää kaikille. Maksetaan veroja ja saadan vanhuksetkin hoidettua!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Jos hoitajille asettaisi 100% veroprosentin, yhden hoitajan maksamilla veroilla saisi palkattua seuraavan. Ja tämän maksamilla veroilla kolmannen. Jne jne. Problem solved pelkästään veroprosenttia säätämällä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Todellisissa sosialistimaissa (joita ei enää juurikaan ole) homma toimi juuri noin. Vallitsi täystyöllisyys, kun kukaan ei maksanut kenellekään palkkaa. Jokainen työskenteli valtiolle ja valtio sai työn tuloksen itselleen. Duunarille annettiin kuukausittain tietty määrä ostokuponkeja (Neuvostoliitossa niitä nimitettiin rupliksi), joilla sai lunastaa hyödykkeitä niitä varten perustetuista jakelupisteistä, jos niissä jotain sattui olemaan tarjolla.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ensimmäiset kommentoijat eksyivät perin kauas aiheesta. Taisi olla arka aihe.

Verotus on niin arka paikka, että jos esittää faktoja niin välittömästi ryhdytään puhumaan sosialismista ja 100 % veroasteesta. Hupaisaa.

On niitäkin, jotka vilpittömästi uskovat että markkinat ja markkinatalous hoitavat kaiken eikä verotusta tarvita lainkaan.

Niin tai näin niin suomalainen yritysverotus on hyvin, hyvin kevyttä verrattuna vaikkapa Saksan tai USA.n yritysverotukseen. Taitavat olla kommunistimaita?

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Ja verotusta ei keksinyt sosialisti sen kyllä taisi keksiä, joku muu Lähi-idän kuninkaista.

Ja hollantilaiset taisivat keksiä leimaveron, kun laivanvarustajat kätkivät omaisuuttaan eikä rantatulli saanut kaikkia kerättyä. Niinpä keksittiin leimavero asiapapereiden todistamiseksi.

Ja näitä täytyy koko ajan ottaa käyttöön, kun veronmaksusta on tehty suorastaan synti.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Vero on ikiaikainen kapitalistin keksintö. Tosin keksiessään veron tuon mainion idean isä ei aikonut itse ryhtyä minkäänlaisen veron maksajaksi. Eikä kapitalistille verojen maksaminen maistu tänäänkään. Se on hänestä kamalaa pakkopullaa ja riistoa.

Onneksi valtiot oivalsivat että kyllä kapitalistinkin on hyvä veroja maksaa. Edes vähän.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tässä muistui mieleeni karjalaispappa, joka tiehoitokunnan kokouksessa ilmoitti ettei hän maksa tiemaksua, koska hän ei tietä käytä: "Mie kävele tie vieres".

Ja käveli myös. Tosin raskas rehuauto kävi hänen tilallaan melko tiuhaan.

Aika moni meistä suhtautuu verotukseen kuten tuo pappa tiemaksuihin. Enhän minä mitään palveluita käytä, joten ei minun tarvitse verojakaan maksaa.

Edit: No nyt asia ratkesi. Rahaa kuulemma kunnilla on, kiitos hallituksen (Annika Saarikko), mutta hoitajia ei ole (Annika Saarikko) palkattavaksi.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/sdp-n-marin-ha...

Ei siis tarvitsekaan maksaa enempää veroja, koska rahaa kyllä on!

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Ei veronkorotus auta vanhusten hoitamista jos rahat pannaan muuhun.
Kysymyshän on valinnoista, jos halutaan hoitaa verotulot nykyisinkin riittää oikein hyvin.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tuosta käytetään hienoa sanaa "priorisointi". Otetaan jostain pois ja annetaan se sama johonkin.

Se ei kuitenkaan muuta miksikään sitä tosiasiaa että erityisesti yrityksille Suomi on veroparatiisi. Vaikka nimenomaan yritykset jatkuvasti kitisevät verotuksesta.

Pekka Pylkkönen

Et sinä voi pelkkää yhteisön tuloveroa tuijottaa. Yritys joutuu maksamaan paljon muitakin veroja, esimerkiksi tuotannon osalta työntekijöiden palkkojen ennakonpidätykset, eläkemaksut, tuoteverot...

Jos yhteisön tulovero on alhainen mutta työn verotus kovaa, verotus suosii pääomavaltaisia aloja. Jollekin Supercellille tämä saattaa ollakin veroparatiisi. Sen sijaan paljon työntekijöitä vaativa tuotanto kärsii tästä. Lähes koko teollisuuskin Suomessa on sellaista että työntekijöiden osuus arvonlisästä pyörii siellä 70% tienoilla eli ne ovat työvoimavaltaisia. Kemialla aloitetaan juuri 50%.

Työn verotus on yrityksillekin pahempi kuin voiton verotus.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Eihän ne kaikki yritykset vielä ole kokonaan valtion, ainakin näennäisesti.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Pelkät verot eivät ole sinänsä mikään mittari veroasteineen, jos julkisia palveluita tuotetaan kansalaisille maksullisina verorasitteen lisäksi.

Tarkemmin Suomen BKT oli v. 2018 232 miljardia euroa ja julkiset tulot 121 miljardia euroa, joka on n. 52 % suhteessa kansantuotteeseen.

Muussa EU:ssa tuo lukema on keskimäärin n. 44 %.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Valitellaan että Suomessa verotus palkasta hyvätuloisille olisi kovempaa kuin verrokkimaissa. Jos näin on niin onko se hyvä vai huono juttu ja miksi?

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Tuo 40% päälle oleva kokonaisveroaste on aika pieni verrattuna keksiajalta Ranskan vallankumoukseen kestänyttä eurooppalaista maaorjuutta, jota ei Pohjolassa ihan samassa mitassa toteutettu. Mutta kyllä maaorjat, joita isojoukko oli maksoi lähelle 100 % veroa. Paljon ei jäänyt sukanvarteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset