PekkaSiikala11 Kaikki on paremmin kuin ennen

Toimittajien rajaton valta vaaraksi yhteiskunnalle - Mitä tehdä?

Toimittajilla on aina ollut enemmän valtaa kuin he olisivat koskaan ansainneet, ja tänään journalistien valta on ylittänyt kaikki hyväksyttävät rajat. Journalistit ohjaavat jokapäiväisiä ajatuksiamme joka ikinen päivä ilman oikeastaan minkäänlaista vastuuta mistään.

https://www.journalisti.fi/artikkelit/2019/1/me-ptmme-mist-vaaleissa-puh...

Lyhyt lainaus  tuosta Journalisti-lehden päätoimittajan pääkirjoituksesta sopii tähän lähestyvien vaalien vuoksi paremmin kuin hyvin:

"Journalistit ja tiedottajat ovat poliitikkojen ohella avainasemassa siinä, millaisen eduskunnan Suomi huhtikuussa saa. On turha väittää, että medialla olisi pelkkä raportoijan rooli. Me vaikutamme äänestystulokseen ja siihen, millä teemalla vaalit käydään."

Hyvä että huomasivat ja myöntävät. Onhan kyse melkoisesta harvainvallasta, sillä merkittävien valtakunnallisten medioitten vaikuttavien toimittajien lukumäärä on erittäin pieni. Hyvin pieni ihmisjoukko siis päättää mistä koko Suomi puhuu.

Esimerkiksi Uusi Suomi on valtakunnallinen media, jolla ymmärtääkseni on parhaimmilla tainnut olla yli miljoona lukijaa viikossa. Lehti kertoo olevansa vaikutusvaltaisen suomalaisen uutismedia. Kenties se sitä onkin.

Uudella Suomella on päätoimittaja, uutispäällikö, tuottaja ja kaksi toimittajaa. Kärjistäen voimme siis sanoa, että viisi ihmistä Uudessa Suomessa päättää siitä mistä me ehkä noin 100 000 - 300 000 ihmistä tänään puhumme ja mitä me tänään pohdimme.

Katsotaan asiaa lajemmin ja annetaan asiasta kiinnostuneille mahdollisuus perehtyä ongelmaan syvällisemmin. Jos jätämme iltapäivälehdet omaan arvoonsa niin mitä jää jäljelle? Helsingin Sanomat, Yle ja MTV, kaikki verkkosivuineen, siis Uuden Suomen lisäksi. Montako uutistoimittajaa näissä medioissa on yhteensä? 100, 300, 1000?

He päätäävät mistä Suomi puhuu. He päättävät puhutaanko ulkomaalaisten tekemistä raiskauksista vai raiskauksista yleensä. He päättävät puhutaanko maahanmuutosta vai eikö puhuta, ja he päättävät puhutaanko vaalien alla vanhushoivasta vai eikö puhuta.

He päättävät mistä puhutaan, koska he jakavat meille puheenaiheet uutisina joka ikinen päivä. Uutiset kiinnostavat poliitikkoja, joten he vahvistavat ilmiötä puhumalla samoista asioista, ja heidän puheistaan tehdään taas uutisia, joista somekansa kohkaa ja kiihtyy.

Media seuraa aktiivisesti somea, ja nostaa esiin kansalaisia kiihottavia aiheita, joista poliitikot kiihottuvat vielä enemmän.

Ympäri käydään ja yhteen tullaan. Journalistit ohjaavat yhteiskuntaa ja johtavat maata. Eivät he sitä itse aina huomaa, eivätkä taatusti myönnä. He puhuvat tiedonvälityksestä.

Nyt on tärkeätä huomata ja muistaa ettei ole olemassa journalistien salaliittoa, joka harkitusti ja suunnitellusti meitä vie kuin litran mittaa tai mätää kukkoa johonkin suuntaan. Ei kukaan mitään suunnittele, eivät edes median omistajat.

Journalisteilla ei ole kuin kaksi säätelyelintä; oma kukkaro ja JSN. Omavalvontaa siis parhaimmillaan.

Miettikääpä näitä asioita, josa yleensä jotain mietitte.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Viljo Asikainen

Osalääke ongelmaan on takavuosien kampanjaiskulauseessa: "Lue enemmän, luulet vähemmän". Enemmän on hyvä lukea kirjallisuutta - sekä tieto- että kauno-. Ja reaaliaikainen median seuraaminen ja uutisholismi on hyvä painaa minimiin. Näin vointi kohenee. Ei ole mitenkään tärkeää tietää mitä juuri tapahtui. Tärkeämpää on se mitä tapahtui eilen ja minkä vaikutus jatkuu tähän päivään. Pitäkäämme etäisyyttä ja voikaamme paremmin.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tuo uutisholismi on mainio sana, ja kuvaa hyvin tämän päivän mediaseuraamista. Todella hektistä menoa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Hyvä kirjoitus. Olemme tottuneet puhumaan neljännestä valtiomahdista. Tässä ei ole mitään uutta. Uutta on some. Somen edessä on toimittajienkin nöyrryttävä. Siihen, mitä asioita somessa käsitellään, ei toimittajatkaan voi vaikuttaa. Jutut alkavat myös versoilla ja elää "omaa elämäänsä" kun kommentoijat vähät välittävät blogistin avauksesta. Itsekin olen tähän usein syyllistynyt.

Netti on siis mahdollistanut kansalaisille paljon tehokkaamman kanavan vaikuttaa maan asioiden hoitoon kuin "abc-baarin keskaria nauttiva pienoisparlamentti", jonka päätökset jäävät vain pienen piirin tietoon ja korkeintaan vaikuttavat vain äänestyskäyttäyttymiseen.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Olen lähes joka päivä kiitollinen siitä etten enää ole journalisti, ja vielä kiitollisempi siitä ettei minusta koskaan tullut joka päivä ilmestyvän lehden toimittajaa, saati verkkolehden toimittajaa.

En kadehdi yhtäkään sielua, jonka pitää jokaiselle päivälle kehittää useampi uutisjuttu ja mieluiten ennen muita.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Juuri nyt voi katsoa, miten Yle panostaa alla olevassa lähetyksessä politiikan tekemiseen:

"Ylen suorassa verkkolähetyksessä torstaina 7. helmikuuta kello 10 alkaen. Näet lähetyksen Yle Areenassa tai [alla olevasta videolinkistä]:

https://yle.fi/uutiset/3-10631413?utm_source=newsl...

Lähde:

https://yle.fi/uutiset/3-10631413?utm_source=newsl...

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Yle taisi tehdä yhden viikon aikana medioista eniten juttuja Oulun raiskaustapauksista, ainakin jos unohdetaan iltapäivälehdet.

Se johti aktiiviseen toimintaa poliitikkojen puolella.

Näissä vanhushoivajutuissa Yle on ollut aktiivinen, mutta myös tasapuolinen, koska se on uutisoinut myös siitä ettei tässä ole mitään uutta.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Blogin pointti on lukumäärissä. Hyvin pieni toimittajajoukko ohjaa sitä mistä ja miten keskustelemme nyt, mitkä ovat tärkeimmät vaaliteemat ja miten loppujen lopuksi äänestämme.

Valtava vastuu pienellä porukalla.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Riippuen millaisen maailmankatsomuksen omaa mikäkin media ja sen toimittajat, sen mukaista on sitä seuraavan kansalaisen "aivopesu". Kenen antamaa leipää syöt, sen toiveita julistat. Ja sen toiminnan ohella pitää kantaa myös huolta siitä, että taloudellista tulosta syntyy juttujen myötä. Raha edellähän sitä toimittajat toimittavat.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Totta, osin, vaan ei ihan kokonaan.

Päällimmäisenä on taloudellinen tulos. Se on tärkeämpi asia kuin omistajan tai toimittajan oma arvomaailma. Taloudellisen tuloksen ratkaisemme tietysti me lukijat. Mitä huonompia uutisia meille tarjotaan sitä innokkaammin me niitä luemme.

Oleellista on kuitenkin median nykyinen hektisyys, kiitos verkon. Yksikään toimittaja ei ehdi syventyä yhteenkään asiaan, koska jos hän syventyy niin uutinen on jo vanha, ja se on ollut toisessa mediassa kuusi tuntia aiemmin. Peli menetetty.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Otsikossa kysyin että mitä tehdä? No ei mitään. Mitään ei ole tehtävissä. Valta siirtyy yhä selvemmin medialle ja toimittajille.

- Ethän ole aina kakannut väärin?

- Nämä viisi asiaa sinun pitää tänään tietää!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jostain syystä "muotitietoisten" on pakko seurata sitä pyrkimystä olla "ajan hermolla".

Se tekee kansalaiskeskusteluista hävyttömän huonoa ja sitähän se on!

Tosin on sanottava myös,että onhan meillä silti me yhden asian jankkaajat koitti toimittajat sitten mitä tahansa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset