PekkaSiikala11 Kaikki on paremmin kuin ennen

Ilmaista rahaa köyhille ja maahantunkeutujille - On se niin väärin

Ylen sivuilla kansa kommentoi perustulokokeilun tuloksia. Tavalliseen tapaan kommentoijilla ei ole hajuakaan koko asiasta, mutta kyllä sitäkin väkevämpiä mielipiteitä. Ilmaisen rahan jakaminen on niin kauhean väärin.

Pitää kärsiä ja mielellään kärsiä vielä hieman enemmän, ja ainakin enemmän kuin sen jolla menee hyvin. Onhan niin hirveän väärin että sossu ostaa romaneille tuliuusia mersuja ja maahantunkeutujille vähintään 120 tuumaisia televisioita, kuuden hengen lastenvaunuja ja taatusti aitonahkaisia luksuskalusteita.

Raha ei tule seinästä eikä budjetin ulkopuolelta. Mutta närkästyessämme ilmaisesta rahasta, siitä joka vielä ihan väärille ihmisille annetaan me unohdamme jotain hyvän tärkeätä.

Se raha näet ei katoa mihinkään. Me kaikki hyödymme siitä, suoraan tai välillisesti, jokainen.

Oli se sitten vastikkeellista tai ei.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Samuli Karjalainen

Monesti ne hyvin menevätkin saavat tukea porotalouteen, maatalouteen tai yrityksiin. Perustulo on järkevä juttu vasta täysin automatisoituneessa yhteiskunnassa. Perustulon kanssa ei kannata tehdä samoja virheitä kuin kommunismin. Se on sitten asia erikseen lähettävätkö robotiikan täysin hallinneet yhtiöt lopulta terminaattorit perustuloa vaativien perään.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Perustulolla voitaisiin kyllä karsia valtava määrä tarpeetonta byrokratiaa ja siten säästää valtion menoissa. Paitsi Sipilän luomassa kepulaisessa mallissa, jossa ei ole kyse perustulosta lainkaan, vaan mallista jossa yhä tukityöllistettäisiin kielteisiä päätöksiä rustaavia virkailijoita määrätön määrä.

Jutun juoni kuitenkin on hyvin yksinkertainen; ilmainen raha ei katoa mihinkään, vaan me kaikki hyödymme siitä, suoraan tai epäsuorasti.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Onhan se tietenkin noin, että raha kiertää ja tuottaa hyvinvointia.

Kaikki raha on kuitenkin velkaa, joten jos joku saa "ilmaista rahaa", niin kaksinkertaisen kirjanpidon takia joku sen maksaa. Missä määrin kukin sitten hyötyy ilmaisesta rahasta sen palautessa kiertoon onkin jo toinen juttu, mutta tässä tapauksessa sitä tuskin holvataan, joka on hyvä juttu.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #4

Tuohon ilmaiseen rahaan kuitenkin laajasti suhtaudutaan siten kuin se poistuisi maasta, katoasi jonnekin, tai joku sananmukaisesti söisi ne setelit ja kolikot.

Epäilemättä johonkin perustuloon kuitenkin lopulta päädytään, ainakin jos on uskominen tulevaisuuden ennustajiin. Automaatio hoitaa työt, eikä automaattien hoitamiseen paljoa työväkeä tarvita.

Lopulta olemme perimmäisen kysymyksen äärellä; jos ilmaista rahaa tulevaisuudessa jaetaan, niin miten hoidetaan siihen liittyvä vastikkeellisuus ja pakollinen kärsiminen, koska ne tuntuvat olevan erittäin tärkeitä arvoja.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #5

Totta turiset. Ehkä vastikkeelliseksi tulee vain kuluttaminen, eli kuluttamalla lisätään tuotantoa taas uudelleen kulutettavaksi. Mene ja tiedä. Onhan tuohon kuluttamiseen ja tuottamiseen jokin ero pakko syntyä ihan motivaationkin kannalta.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Perustulokokeilun perusideaksi ja päätarkoitukseksi nähtävästi nähdään vain ja ainoastaan työllistäminen. Siitähän kaikki nyt puhuvat. Kokeilussa mukana ollut lähetti työhakemuksia, mutta ei saanut työtä. Huono homma siis?

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/talta-tuntuu-t...

Voimme siis päätellä että perustulo estää työn saamisen, joten perustuloa ei pidä ottaa käyttöön. Näin taitaa ajatus kulkea.

Vai oliko kyseessä sittenkin vain kannustinloukku, koska henkilö haki vain noin sataa työpaikkaa? Olisko pitänyt hakea kahtasataa?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@3. Typeriä olettamuksia. TÄMÄ ON VASTA ALUSTAVAT TULOKSET = Hatarat tiedot.

Maaliskuussa saamme tietää 1. vuoden perustulokokeilun raportin. Jos et usko, niin tässä linkki aikatauluun: http://tutkimusblogi.kela.fi/arkisto/4690

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Älä ole kanssani eri mieltä, koska minä en ole eri mieltä kuin sinä! Blogitekstissäni käsittelen sitä miten somekansa asian näkee ja kokee lukemieni blogien ja kommenttien perusteella, en sitä miten asia oikeasti on.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Siikala. Perustulokokeilun materiaaleissa lukee selkeästi, että kansalaisille annettavaa perustuloa, siinä rajataan ne toiset pois ja ne voivat hakea toisenlaista tuloa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tiedän kyllä. Perustulo on vain osa siitä ilmaisesta rahasta, jonka jakamista kovin monet pitävät hyvin pahana asiana.

Tähän asti suurinta melua on pidetty siitä, että ilmaista rahaa saavat maahanmuuttajat ja romanit. Nyt närkästytään siitä että "laiskat työttömätkin" voisivat saada helppoa vastikkeetonta ilmaista rahaa.

Ovathan he saanet rahaa tähänkin asti, mutta sen eteen on pitänyt nähdä vaivaa, toisinaan jopa nöyrtyä ja joutua kyykytetyksi, ja tietysti elää pienessä pelossa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kun kritiikki NASA:a kohtaan kihtyi Apollo-ohjelman aikana USA:ssa ja kritiikin kärki kohdistui ennen kaikkea siihen kuinka monta miljardia taivaalle lähetetään, niin NASA:n "spokesman" astui esiin uutislähetykseen vakuuttaen kansalle, että avaruusaluksissa ei ole yhtään dollaripinkkaa mukana ja romuraudan arvo lasketaan tonneissa, ei miljardeissa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tottahan tuo. Pääosa miljardeista tietenkin jäi Yhdysvaltoihin, monen kitisijän taloutta kohentamaan, ja avaruuteen lähetettiin rippeitä, hitusia.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@11. Luin lopussa: "ja avaruuteen lähetettiin rippeitä, hihhuleita." ;) Sillä tavalla talous nostettiin, kun poistettiin porukkaa kuleksimasta.

Mutta hei, eikö nollasopimuksilla ja aktiivimalli-esimerkeillä olekin poistettu valtaosa työttömistä pois tilastoista?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kirjoitin alla sitaateissa olevan kommentin kristillisdemokraatti Asmo Maanselän blogiin, jossa hän totesi, että koska työllisyys ei noussut oli se lopullinen naula perustulokokeilun arkkuun:

"Miksi perustulon pitäisi olla työllisyyttä parantava keino?

Perustulon terve perusidea on järjettömän paperienpyörityksen ja lomakekakofonian lopettamisessa ja siten mittavissa kustannussäästöissä.

Hyvin toimiva perustulo siis tuo valtavia säästöjä, ja myös lisää jossain määrin työttömyyttä, koska mm. Kelasta joutaa muhkea määrä väkeä kilometritehtaalle eli perustulosta nauttimaan.

Toistaiseksi olen havainnut aika sairaan luterilaisen suhtautumisen sotkevan terveen ajattelukyvyn lähes kaikessa perustuloa koskevassa keskustelussa. Se on todellinen naula suomalaisen yhteiskunnan arkkuun.

Otsasi hiessä pitää sinun leipäsi kärsimän."

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Siikala on tuossa oikeassa. Se helvetillinen paperiralli että jotain tukea saa maksanee yhteiskunnalle varsin paljon. Kaikkein heikoimmissa asemissa olevat eivät turhan usein osaa/uskalla/pysty/jne edes hakea perustukiaan ja siinä sitten jää lääkkeet ja leipäkin haetaan leipäjonosta mikäli kehtaa. Ei tukien alikäyttö aidosti säästä, vaikka uskon niin monen luulevan (tukien alikäyttö on tutkitusti reilusti suurempi ongelma kuin tukien väärinkäyttö). Kyllä hallituksessa (tässä ja edellisissä se oletettavasti tiedetään... mutta luvut näyttävät kivemmilta tilastoissa mikäli annetaan monien kansalaisten alikäyttää tukia mihin olisivat oikeutettuja).
Negatiiviset kerrannaisvaikutukset ovat vain hirveät, ja kun putoaa kaikkien turvaverkkojen ohi eikä tuetkaan juokse, niin odotukset toipumisesta ovat heikot. Halvempaa olisi estää ihmisten tipahtaminen pohjille mm. ihan Vihreiden alustavalla 300€ kokeiluperustulolla (auttaisi juuri heikoimpia täydestä pohjakosketuksesta). Siitä vihreiden jatko 600€ hommasta voi sitten keskustella ja pohtia vaikka kuinka lisää kunhan edes se perustava perusturvaverkko olisi pohjalla. Luulisin tietäväni omasta ja monen muun kokemuksen perusteella tästä aiheesta ihan tarpeeksi.

Ja nyt tulin siis kehuneeksi vihreitäkin - hieman harvinaista nykyään. Silloin voi ja pitääkin kehua kun kehuun on aihetta. Kristillisille ( tai "kristillisille" , Maanselkä etenkin ) taas pitkä miinus.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@14. Tähän vielä lisäyksenä se, että Kela kertoi, että on yhä satoja tuhansia ihmisiä, ketkä eivät tiedä olevansa oikeutettuja eri tukiin ja osa eivät jaksa tehdä hakemuksia niihin etuuksiin.

Tässä on se suurin syynä byrokratia ja sellaiset lannistavat kenet tahansa ihmisryhmiä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #15

Tiedän.
Mutta en jaksa enää useinkaan edes linkittää samoja asioita. Noitahan on tosiaan tutkittu. Hallitukset (tämä ja edelliset ) eivät vain halua korjata asiaa, vaan ne tieten tahtoen edistävät tukien alikäyttöä imho erittäin lyhytnäköisesti ja lisää ongelmia aiheuttaen (rahallisia ja inhimillisiä).

Lievä turhautumisjakso tämän aiheen kanssa, kun mikään ei tunnu ainakaan paremmaksi menevän. Noh, ei pidä luovuttaa. Nyt ei vain jaksa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "Se raha näet ei katoa mihinkään. Me kaikki hyödymme siitä, suoraan tai välillisesti, jokainen.

Oli se sitten vastikkeellista tai ei."

Silloinhan vastikkeetonta rahaa pitäisi jakaa paljon nykyistä enemmän. Minä ilmoittaudun vapaaehtoiseksi ottamaan vastikkeetta kaksi miljoonaa euroa. Noin miljoonan tarvitsen loppuelämän ruoka-, asumis-, terveydenhoito-, yms. kuluihin. Toisen miljoonan laittaisin harrasterahastooni.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset