PekkaSiikala11 Kaikki on paremmin kuin ennen

Sanoja ja sloganeita - Työstä ja palveluista

Elämme sanahelinän aikaa, jossa todellisuus ja markkinaväen luomat mielikuvat karkaavat yhä kauemmas toisistaan. Ikävintä asiassa on se että poliitikot ovat hukkuneet tuohon mielikuvien maailmaan palveuseteleineen, kilpailutuksineen ja yhtiöittämisineen.

Jos tuossa olisi kaikki niin voisimme vielä ehkä selvitä. No, emme selviä, koska markkinatalous pissii meitä silmään aamusta iltaan ja illasta aamuun, ja aivan erityisesti tietotekniikan puolella, Digidigi!

Markkintalous toimii kuin evoluutio, eikä siis tuota parasta mahdollista lopputulosta, vaan sattuman kautta vahvimpien maailman. Etenkin tietotekniikan ja politiikan puolella. Esimerkiksi näin:

https://yle.fi/uutiset/3-10634473

Kymmeniä tuhansia palveluseteleitä lojuu käyttämättömänä, koska tietotekniikka on on unohtanut käytettävyyden, eikä se sitä ole Suomessa koskaan edes osannutkaan. 

Laitan vielä toisen linkin, jotta markkintalouden ja aktiivimallien sote-palvojat voisivat pohtia miten ihmiset töihin piestäisiin.

https://yle.fi/uutiset/3-10619126

Elämme tyhminä maassa, jota johtavat hyvin tyhmä päättääjät. Ihan tulee vanha Neuvostoliitto mieleen. Sielläkin läjä itseään viisaina pitäviä istui Moskovassa päättämässä kaikesta, myös siitä millaisia eläinsuojia Tbilisissä piti rakentaa.

Tietäähän sen miten siinä käy kun paikallisuus ja asiakkaat unohdetaan. Ihan kuten meillä nyt.

Käy huonosti ja rahaa palaa rekkakuormittain, suorastaan lapioimalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

"Myönnetyistä hammashuollon palveluseteleistä suurin osa lojuu kaupunkilaisilla käyttämättöminä." (Yle)

Ja koulutuksesta:

" – Kaikki avoinna olevat opettajanpaikat ovat sellaisia, joihin vaaditaan matematiikan lisäksi kemia ja fysiikka. Kummallista, että yliopistossa ei puhuttu tästä mitään." (Yle)

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Mutta ei se mitään, sillä Kokoomus ja Petteri Orpo haluavat yhä, taas ja aina alentaa verotusta. Millään mulla ei ole väliä.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kokoomus-alent...

Joten yhä huonompaa saamme kaikkialta jatkossakin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Olen aina vierastanut palveluseteleitä. Setelit ovat enemmän lääkäreitä tai muita palveluntarjoajia kuin potilaita varten, koska ne säästävät yrittäjien työtä. Asiakas tekee työn - jos osaa tai edes omistaa tietokoneen.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Helsingissä ei osata, kuten Yle sattuvasti kertoo.

Täsmällisemmin: Helsingissä osataan käyttää tietokoneita, mutta Helsingissä (eikä muuallakaan) ei osata käyttää tietokoneohjelmia/sivustoja, joita ovat rakentaneet Helsingille yritykset, joita ei pätkän vertaa kiinnosta muu kuin raha, kuten ei kiinnosta Helsinkiäkään.

Tyypillinen esimerkki siitä miten totaalisesti markkintalous epäonnistuu kun siitä tehdään vähän jumalaa suurempi ja kaiken lisäksi aivan väärissä yhteyksissä.

Toisaalta voi olla aivan mahdollista että tarkoituksena onkin karsia palveluiden käyttäjät mahdollisimman vähiin suunnittelemalla järjestelmät sellaisiksi että niistä pääsee läpi vain sattumageneraattorin avulla.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olin vuosikymmeniä sitten muutaman vuoden töissä itseään silloin "nykyaikaiseksi sosiaalivakuutuslaitokseksi" kutsuvan instituution palveluksessa. Kyseinen laitos käyttää liikemerkkinään housuilta näyttävää kuviota niin, että sepaluksen kohdalla näyttäisi olevan iso nappi.

Siellä jo silloin tiedettiin, että kun ohjeet kirjoitetaan riittävän monimutkaisiksi niin ihmiset eivät ymmärrä eivätkä tajua hakea kaikkea apua johon heillä olisi oikeus ja rahaa säästyy.

Sama meno näyttää jatkuvan. Palvelujen ja apujen verkko on virkattu vain monimutkaisemmaksi ja piiloetttu niin, että apua tarvitsevat ihmiset vain vahingossa löytävät itselleen apua.

Sen verran kuitenkin korjaisin Siikalan muuten osuvaa kirjoitusta, että (biologisessa) evoluutiossa ei vahvin selviä vaan sopeutuvaisin. H.Spencer:n (1820-1903) sanoin "Survival of the fittest" jossa adjektiivi "fit" ei käänny oikeasti vahvimmaksi vaan sopeutuvaisimmaksi, kelpoisimmaksi t.m.s. Yhteiskunnallisessa elämässä johon myös talouden haluaisin kuuluvan, meillä vaikuttaa kuitenkin myös kulttuurievoluutio. Siinä haluaisin nähdä pyrkimyksen humanismiin vaikka toki vallalla näen wahlroosilaiseksikin kutsutun tavan pyrkiä aina vain suurempiin kapitaaleihin ja lisäarvon maksimointiin kuten K.Marx sattuvammin tätä tämänhetkistä taloudellista järjestystämme kuvasi.

Joutunemme odottamaan tämän kapitalismin elinkaaren päähän ennenkuin pääsemme Siikalan kuvailemasta johonkin toiseen. Parempaanko; sen aika näyttää niille jotka silloin ovat katsomassa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Totta tuo että sopeutuvaisin, vaan aika totta sekin että markkintaloudessa se on melkein synonyymi vahvimmalle!

Evoluutiolla ei ole älyä eikä aina parempaan vievää tavoitetaa. Se johtaa ajoittain umpikujaan ja kuolemaan, älyttömiin ratkaisuihin pitkässä juoksussa, ja sama koskee tietysti myös markkinataloutta, jolla ei ole mitään selkeä hyvää päämäärä, koska sekin vain yrittää sopeutua.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Evoluutiolla ei sinällään ole älyä tai suunnitelmaa päämäärineen eikä sitä ole kapitalismillakaan. Ne molemmathan ovat "vain" teoreettisia malleja toiminnasta. Ensinmainittu siitä kuinka populaatiot sopeutuvat tai ovat sopeutamatta niiden jäsenten pyrkiessä levittämään geenejään ja jälkimmäinen kuinka taloudelliset toimijat sopeutuvat yrittässään haalia enemmän kapitaalia kuin muut.

Itse mallien ja tai niiden kuvaamien olosuhteiden sisältämän oman järjen puuttuminen ei kuitenkaan tarkoita etteikö noiden mallien puitteissa toimivilla yksilöillä mahdollisesti sitä olisi. Toki k.o. olosuhteet määrittävät pääasiassa niiden käytöstä ja etenkin sen rajat mutta siitä huolimatta ne voivat käyttäytyä k.o. olosuhteiden puitteissa järkevästi. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tuo käytös olisi pyrkyä hyvään suppeamassa tai laveammassa mielessä. Epäilen toki e.m. B.Wahlroosin ja vaikkapa satunnaisen sinnittelevän nakkikioskinpitäjänkin olevan hyvinkin järkevä mutta omalla tavallaan ja omassa asemassaan. En kuitenkaan lähtisi arvioimaan heidän järkevyyksiensä määriä tai niiden suhteita heidän saavuttamiensa asemien perusteella sillä liikkuvia osia on paljon muitakin.

Toivottavasti kuitenkin wahlroosit ovat (edes) pitemmällä tähtäimellä katoavaisia kuin dinosaurukset joiden jaloissa ketterämmät nisäkkäät jo loikkivat selviämään seuraavasta kriisistä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Oikeaan paikkaan Siikalan kommentin alle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset