PekkaSiikala11 Kaikki on paremmin kuin ennen

Sipilä ja Berner - Uusi Suomi tutki ja kertoi

Ilman uutta Suomea emme luultavasti olisi koskaan saaneet kuulla niin laajaa selityskokoelmaa kuin nyt olemme kuulleet Sipilältä, Anne Berneriltä ja oikeuskanslerilta. Päivämäärät suorastaan vilisevät silmissä, eikä totuutta taida tietää kukaan, ja jos tietää niin ei taatusti kerro.

Uusi Suomi älysi tarkistaa tietoja Ruotsista ja nosti ne tiedot esiin. Siitä sitten syntyi selitysten suma, jossa jopa oikeuskansleri puhuu ristiin itsensä kanssa ja tietysti kaikkien muidenkin kanssa, kuten tekevät kaikki muutkin, siis Sipilä ja Berner.

Tähän tapaan:

https://yle.fi/uutiset/3-10657713

En tiedä itkisinkö vai nauraisinko. Surullisinta loppujen lopuksi kuitenkin on se, että perustuslakiin liittyvien asioiden selvittäminen on monilla tahoilla tulkittu perusteellisesti väärin.

Ei kenelläkään ole mitään sitä vastaan että Berner siirtyy jonkin pankin hallituksen jäseneksi. Niinpä kaikki puolustuspuheet, ja vaatimukset siitä että meidän tulisi olla Bernerin valinnasta ylpeitä, menevät kirkkaasti ohi aiheen. Ihan korkealta, kaukaa ja viheltäen.

On tärkeätä huomata, että ellei uusi Suomi olisi ryhtynyt ottamaan asioista selvää niin sitä tuskin olivat tehneet muutkaan mediat.

Journalismissa tarvitaan aina ensin yksi ihminen, joka älyää kysyä oleellisia asioita oikeista paikoiststa. Vasta sen jälkeen journalismi ryhtyy laajemmin tutkimaan asioita.

Elleivät journalistit ole valppaita heidät nujerretaan tällaisilla älykkäillä heitoilla:

- Se ei minua kiinnosta, ja tuskin se kiinnostaa sinuakaan.

Nyt kuitenkin yhä useampi journalisti taitaa olla kiinnostunut siitä kuka mitäkin on milloin ja missä yhteydessä sanonut, etenkin päivämääristä, ja siitä milloin itse kukin on asiasta ensimmäisen kerran kuullut.

Jo nyt on varmaa että olemme nähneet perin irvokkaan näytelmän, jossa näyttelijät ovat unohtaneet vuorosanansa ja vetelevät niitä hatusta, tai ihan toisita näytelmistä.

Oi aikoja, oi tapoja.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Huolestuttavinta on oikeuskanslerin sekoilu. Poliitikot valehtelevat varsin ahkerasti ja jopa sujuvasti, mutta oikeuskanslerin ei pitäisi luisua tilanteeseen, jossa hän joutuu omia lausumiaan muuttelemaan ja selittelemään siihen tahtiin kuin nyt on tapahtunut.

Todella noloa:

"Oikeuskansleri sanoi ettei voinut kertoa kaikkea mitä tiesi, koska oli asetettu embargo – se tarkoittaa, että tieto ei ole vielä julkinen." (Yle)

Okeuskansleri ei ole ymmärtänyt, että tuossa tilanteessa ei pidä sanoa mitään, eikä ainakaan antaa vääriä tietoja.

Jukka Ryhänen

Huomiosi oikeuskanslerin toiminnan laadusta on hyvä ja oikea. Hänen asemassaan ei pidä toimia niin että se murenee sitä mukaa kun suun avaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Nämä irvokkaat näytelmät, joita olemme nykypoliitikkojen seurassa saaneet seurata, ovat käytännössä mahdollisia vain slaavilaisissa kulttuureissa.

Voitaisiin toisin sanoen sanoa, että poliitikkomme ovat hyvin etäällä länsi-eurooppalaisesta kulttuurista, jossa kannetaan vastuu sanomisistaan ja tekemisistään eikä ripustauduta ministerinvirkaan kuin hukkuva oljenkorteen.

Kuvittelemme olevamme osa länsi-Eurooppaa, mutta henkisesti olemme yhä syvällä idässä.

Ainakin tätä tekstiä lukevien tulisi muistaa, että pian alkavat poliitikkojen vaihtoviikot. Fiksuimmat poliitikot ovat jo oma-aloitteisesti ilmoittaneet luopuvansa välttyäkseen julkiselta nöyryytykseltä putoamalla eduskunnasta.

Mitä tulee oikeuskansleriin, olen itsekin ihmetellyt, onko hän ajan tasalla ollenkaan ja minkä maan lainsäädäntöä hän oikein edustaa. Pöysti olisi alunperin ennen takaisinvetoaan hyväksynyt Bernerin työt SEB:n hallituksessa jo maaliskuussa, vaikka perustuslaki kietää ministerien sivutyöt yksioikoisesti.

Onko se Niinistön mainitsemaa talebanismia vai mitä?

Niinistön taleban-vertaus tuli siitä, että Talebanit tulkitsevat koraania samalla tavalla kuin Suomen oikeusoppineet perustuslakia. Eli aina löytyy sopiva tulkinta kun tulkita tarvitsee.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jonkun verran myös n.s. läntistä politikointia seuranneena on Kososen todistuksen perusteella pääteltä esimerkiksi T:May:n, B.Johnson:n E.Macron:n, D.Trump:n et cetera olevan pesunkestäviä slaaveja.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen
Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kannattaa kiinnittää huomio siihen, että yksi jos toinenkin väittää lukeneensa kirjallisia lausuntoja ja tiedotteita, samaan aikaan kun kirjallisten lausuntojen ja tiedotteiden lähettäjiksi nimetyt kiistävät ehdottomasti antaneensa kirjallisia lausuntoja tai yleensä minkäänlaisia tiedotteita kenellekään.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Mikä saa entisen Keskusta-aktiivista anti Keskusta-aktiiviksi. Jos on toiminut vuosikymmeniä Keskustalaisessa kansanliikkeessä huonompien ja hyvempien puheenjohtajien aikana ei yhden puheenjohtajan aika ole mitenkään poikkeava jotta siitä erlkoisia pultteja nostaisi päivästä toiseen.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ahaa. Sinun mielestäsi siis puolueuskollisuus oikeuttaa valehtelemaan, jakaman väärää tietoa, pimittämään tosiasioita.

Ikävä kyllä tässä on nyt kyse jostain aivan muusta kuin kepulaisuudesta, mikä toki taitaa mennä yli ymmärryksesi. Mutta ei kai pitkän linjan puolueuskollinen kepulainen voi käsittää ettei edes kepulaisuus voi mennä perustuslain yli, ohi eikä ali.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kaiken kaikkiaan syntyy käsitys, että ruotsalaiset ovat tottuneet paremmin elämään kalustetuissa huoneissa. Mutta sittenkin ihmetyttää, että SEB:ssä tunnutaan tiedettävän Suomen hallituksen muodostamisen aikataulu ja Berner:n "vapautumisen" ajankohta. Minun käsittääksenihän se muodostetaan sitten kun riittävän moni puolue on yhtä mieltä sen synnyttämisestä. Sillon 1/6 tai joku muu päivämäärä on mahdollista ilmoittaa vain joko spekuloimalla tai tietämällä jotakin sellaista sovitun mitä me emme tiedä. Onko siis hallitus jo kasassa ja sen virkaanastumispäivä joidenkin tiedossa vaikka vaalejaan ei ole vielä käyty?

P.s. Sipilän hallitus aloitti toki 29/5 mutta kolme edeltävää vasta kesäkuun lopulla.

P.p.s. Toimitusministeriötä koskenee ihan samat riippumattomuus- ja jääviyssäännökset kuin n.s. normaaliakin hallitusta, oik. valtioneuvostoa. En ainakaan löytänyt perustuslaista mitään perustetta niitä käsitellä tuossa suhteessa eritavoin. Pöysti lienee, niin oikeusoppinut onkin, sotkeutunut juristeriansa kiemuroihin.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Mikä saa entisen Keskusta-aktiivista anti Keskusta-aktiiviksi. Jos on toiminut vuosikymmeniä Keskustalaisessa kansanliikkeessä huonompien ja hyvempien puheenjohtajien aikana ei yhden puheenjohtajan Juha Sipilän ja ministeri Anne Bernerin aika ole mitenkään poikkeavaa jotta siitä erikoisia pultteja nostaisi päivästä toiseen.
Eikö nyt pidä olla hyvillään kun Keskustapuolueen ministeriä kysytään suuren pankin hallitukseen.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala
Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Oho tuli tuplana, mutta asiaa tämä on ja eikös tämä ole dialektiikkaa teesi vastaan antiteesi depattia.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Varmasti keskustalaiset kuten muutkin ovat hyvillään kun päästään ainakin osittain irti Berneristä. Hänhän uhkaa jatkaa vielä politiikassa - jossakin muodossa.

Rohkenen olettaa, että Siikala on "wanhan hywän ajan aktivisti" jolloin tiedot ja selitykset eivät vaihdelleet päivittäin. Pitää olla kallostaan melkoisen umpiluinen tyyppi, jos pitää viime päivien Berner-casea onnistuneena.

Koko asiahan oli tarkoitus pitää vielä salassa, mutta kun ruotsalaislehti pahus julkisti sen. Onneksi osaan ruotsia, niin että pysyn perillä maamme asioista :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Simonen on oikeassa, ovat kepulit ennen Sipilää ja Berneriäkin osanneet. Aiemmin he tosin ainakin vakuuttivat yrittäneensä puhua niin totta kuin osaavat. Nykyiset eivät vissiin enää edes yritä.

P.s. onko Pöystikin kepuli?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Asiasta on tainnut kärpäsestä kasvaa härkänen. Sipilä ja Berner taitavat olla Alma Median inhokit 1 ja 2.

Jos Berner olisi demari ja siirtymässä verovaroin perustettuun uuteen tyhjäntoimittajan asemaan 300.000 euron palkalla 70.000 euron sijaan, asiasta ei Suomen mediassa edes uutisoitaisi kovin tavanomaisena.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Vaalit lähestyy, vaalit lähestyy. Ei tässä sen kummempaa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Jaakko Aalto, kun nyt otit vaalit puheeksi, niin oietko huomannut että kepun kannatus maanviljelijöiden keskuudessa on romahtanut?

Ihan loogisesti on siirrytty persuihin ja kokoomukseen.

Mutta nyt on kyse laillisuudesta eikä vaaleista. Joten älä trollaa enempää.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Sinultakin on punainen lanka hukassa. Alma Media on tosi suuri kaupallinen media. Ei se ole demareiden eikä kommareiden puoluelehtitalo, kuten näytät kuvittelevan.

Ei tässä ole kyse siitä kuka minnekin siirtyy, vaan siitä miten siirtyy. Ja se näkyy kiinnostavan mediaa laidasta laitaan, mitä et ehkä ole pannut merkille.

Tosin Helsingin Sanomat on poikkeus; se on julkaissut vain vanhoja uutisia vanhoin päivämäärin. Siellä ollaan ilmeisen kallellaan pankkimaailman suuntaan.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Niin! Tapa se on tämäkin. Jos olisi demari, niin...

Ei olisi Lauri kannattanut edes aloittaa tuota kommenttiasi!

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Jos eduskunnan oikeusasiamies sekoilee asioissa ja selvissä lain vaatimuksista. Miksi lisäksi virkamiehet tekee ohjeistuksia "Ministerin käsikirja" missä selvästi ohjeistetaan miten toimitaan mm. ministerin siirtyessä muihin tehtäviin.
Lainauksia ""Neuvottelukunta esittää, että seuraavan hallituksen ministerit sitoutuisivat tarkistamaan, ettei eturistiriitoja synny".

Kyllä tässä sopassa näyttää, ettei kukaan selvittänyt syntyykö ristiriitoja. Onhan tämä näytelmä vailla vertaa Oikeuskansleri, pääministeri, Berner.

EIKÖ nyt ole tärkeää tehdä näkyväksi, koska Risikkokin myöntää vastaan ottaessaan. "Sidonnaisuuksien ja eturistiriitojen näkyväksi tekeminen on tärkeää, jotta luottamus poliittisen päätöksenteon riippumattomuuteen säilyy, arvioi ministeri Risikko vastaanottaessaan neuvottelukunnan suositukset".

Ministeriön ohjekki, ettei olisi mahdollista toimia! (perustuslain 63§).

Valtioneuvoston kanslia kiittää työryhmää tehdystä työstä ja toivoo, että uusi käsikirja mahdollisimman hyvin tukee valtioneuvoston jäseniä tehtävissään. Helsingissä 25 päivänä toukokuuta 2015

Lainauksia ko. ministerin käsikirjasta. "Näitä ovat mm. palkattu toimi yksityisessä yrityksessä tai yhteisössä, hallituksen, hallintoneuvoston tai vastaavan toimielimen jäsenyys valtionyhtiöissä ja valtion liikelaitoksessa, hallintotehtävät rahoitus- ja vakuutuslaitoksissa sekä muissa taloudellisesti tai yhteiskunnallisesti merkittävissä yksityisissä yrityksissä, etujärjestöjen luottamustehtävät valtakunnallisella tai keskusjärjestötasolla sekä hallinto- tai luottamustehtävät sellaisissa yhteisöissä, joilla on kiinteä yhteys asianomaiseen hallinnonalaan".

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

On se hyvä, että kotiekoiset juristit ohjeistavat eduskunnan oikeusasiamiestä. Miten se onneton selviytyisikään ilman tätä apua.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tiedä häntä, mutta tämän blogitekstin ydin on siinä, että ilman tutkivaa journalismia olisimme korviamme myöten nesteessä, ja tässä Berner-keississä nimenomaan Uusi Suomi älysi tehdä oikeita kysymyksiä oikeille tahoille, ja siitä koko vyyhti lähti purkautumaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Se, että pääministeri ei tunne perustuslakia on havaittu, mutta että oikeuskansleri ei ole vaivautunut tutustumaan viimeksi säädetyn perustuslain esitöihin, on hälyttävää. Kikkailu toimitusministeriöllä on säälittävää. Sellainenkin valtioneuvoston julkaisu on olemassa kuin ”Ministerin käsikirja”, julkaistu vuonna 2015.

SEB:n uuden hallituksen järjestäytymiskokous on 26.3. Niissäkin tavataan tehdä päätöksiä, ja se hallitus on olemassa viimeistään tuosta päivästä lukien. ”Passiivista jäsenyyttä” yhtiön hallituksessa ei pohjoismaisessa yhtiölainsäädännössä tunneta.

SEB näyttää pyrkivän Suomen yksityistyvän raideliikenteen rahoitusmarkkinoille, joilla hankkeita riittää. Ministeri Bernerin valinta osuu tältä osin kohdalleen erityisen hyvin. Paitsi että:

”Valtion virkamieseettinen neuvottelukunta voi suosittaa ministerille karenssiaikaa ennen uuden tehtävän vastaanottamista, jos ministerin siirtyminen toisiin tehtäviin aiheuttaisi eturistiriidan suhteessa ministerin tehtävän vastuualueeseen, tehtäviin tai toimialaan nähden, tai jos siirtyminen muutoin olisi omiaan heikentämään luottamusta julkisen hallinnon toimintaan".

https://vnk.fi/documents/10616/1095776/Ministerin+käsikirja+2015/07302242-b280-4d8e-87ce-e0414499f2f8/Ministerin+käsikirja+2015.pdf

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tässä toistan itseäni tuolta ylempää:

"Oikeuskansleri sanoi ettei voinut kertoa kaikkea mitä tiesi, koska oli asetettu embargo – se tarkoittaa, että tieto ei ole vielä julkinen." (Yle)

Okeuskansleri ei ole ymmärtänyt, että tuossa tilanteessa ei pidä sanoa mitään, eikä ainakaan antaa vääriä tietoja.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Minkä lehden toimittajana Pöysti toimii oikeuskanslerin virkansa ohella? Eikö tämä ”embargo” ole toimittajien jargonia, eikä sellainen kai sentään koske oikeuskansleria ratkaisun teossa?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #22

Noin ajattelin, ja siksi nostin asian esiin. Maallikkona käsitän asian niin, että jos kenellä tahansa on mitä tahansa tietoa, joka ei ole julkista, niin ei sen varjolla pidä eikä saa samasta asiasta antaa lausuntoja, jotka ovat syvästi ristiriidassa tuon ei vielä julkisen tiedon kanssa.

Uskallan jopa olettaa, että tuon pitäisi oikeuskansleria koskea ja sitoa vielä paljon enemmän kuin yritysmaailmaa tai mediaa.

Ja embargo on todellakin journalismiin liittyvä käsite:

https://stt.fi/tyylikirja/viivasta-lehtiversioon/j...

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tällä palstalla on viisasteltu vaikka kuinka siitä, onko laki niin kuin se on kirjoitettu vain olisiko mahdollista, että laki on niin kuin se luetaan. Tässä kohtaa rivijuristi, oikeuskansleri, lukee jotain melko merkityksetöntä lakikirjan, osaa, perustuslakia, ja kertoo meille ettei se nyt niin päivälleen tarkkaa ole kun kohta on ne vaalit niin ihan sama joku päivä sinne tai tänne. Toisaalta taas Suomessa on opetettu, että hillotolpasta nuollaan viimeinenkin lipaisi eikä Bernerin mielenkään joulahtanut erota vaikka 1.1.2019 ihan omatoimisesti. Kuten dosentti Luukkanen sanoisi : "Suomi, parlamentarismin slummi."

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Media tekee nyt itsestään ja hallituksesta turhan tärkeitä, ihan kuin Suomen hallituksessa olisi käsiteltävänä maailman tärkeimmät salaisuudet. Ja kun Berner on nainen, hän on muka kaikenlaisten "Wallenbergien" pyöriteltävänä. Tässä on minusta kohu nyhjästy aivan tyhjästä.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/272735-tapaus-ann...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niinpä, mitäpä sitä riippumattomuuksista ja jääviyksistä vouhottamaan. Täällähän ollaan lintukodossa ihan kavereiden kesken ja ennenkin hommat ovat hoituneet ihan kaveripiirissä sillee sopuisasti.

Toisaalta perustuslaki ei kai mitenkään erottele sukupuolia tuossa suhteessa ja medioosotkin ovat tonkineet myös miesoletettu Sipilän kytköksiä milloin mihinkin yhtiöön.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Perustuslaki ei ole mikään tyhjästä nyhjäisty, mediakupla, eivätkä sitä ole ristitriitaiset puheet ja lausumatkaan, joista tässä nyt on kyse, eikä siitä kuka on nimitetty ja mihin on nimietty, jos kohta SEB ei ole ihan tavallinen puulaaki.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset