PekkaSiikala11 Kaikki on paremmin kuin ennen

Valinnanvapaus ja isäni - Kodinomaisesti kani?

Maakunta- ja soteuudistus ei minua kiinnosta pätkän vertaa, koska juuri nyt minua kiinnostaa 95-vuotiaan isäni lähitulevaisuus. Hänellä on käytössään valinnanvapaus ja palvelusetelit. Hän voi mennä yksityiseen hoivakotiin, julkiseen hoivakotiin tai yhdistyksen tai säätiön ylläpitämään hoivakotiin.

Ei hän siis sotea tarvitse, enkä tarvitse minäkään. Hoitopaikan me ukolle tarvitsemme. Palvelusetelillä ja valinnavapaudella, ja mahdollisesti jopa ilman niitä.

Terveyskeskuksen vuodeosastolta heittävät ulos, koska mitään hoidettava ei enää ole. Jossain kokouksessa, johon omaisia ei kutsuttu, mutta johon sisareni vahingossa ja sattumalta pääsi, todettiin että näin on asia. Kotiin palvelutaloon siis ei ole asiaa, muijan luo. Kun eivät kanna jalat eivätkä toimi taspainoelimet.

Ja kyllä, valinnanvapaus toimii ja palveluseteli pelaa. Että ihan vaikka johonkin Attendon tai jonkun muun yksityisen tahon laitokseen voipi pappa hakeutua. Onneksi olkoon ja niin edelleen.

Hyvinvointiyhtymäkin lupaa nettisivuillaan että "meillä saa asua elämänsä loppun asti." Niin varmasti. Mutta missä se meillä on? Oli missä oli niin missään niissä "meillä" ei ole vapaita paikkoja.

Huolella olen nettiä pöyhinyt, ja onhan noita laitoksia. Kodinomaisia, turvallisia tutuin tavaroin, hoivaten, ja oikein paljon on kanien ja kissojen kuvia kodinomaisesti kaikkien laitosten kodinomaisilla kotisivuilla. 

Nyt vain on niin ikävästi ettei 95-vuotias sotaveteraani-isäni ole kani eikä sen puoleen kissakaan. Hän on vanhus, joka tarvitsee tehostetun hoidon hoitopaikan. Mistä tahansa, jopa valinnanvapaasti ja palvelusetelillä.

Mutta niitä paikkoja ei ole. Ei yhtäkään. Ei vapaana. Ei setelillä eikä ilman sitä.

Bannaan heti jokaisen, joka yrittää väittää että maakunta- ja soteuudistus muuttaisi tilanteen paremmaksi. Koska se aivan taatusti ei muuta mitään paremmaksi.

Jos joku on niin tyhmä ettei ymmärrä miksi maakunta- ja soteuudistus ei muuta tilannetta isäni ja minun kohdallani yhtään nykyistä paremmaksi, niin minä ystävällisesti selitän miksi ei.

Mahdollinen uudistus ei lisää rahan määrää. Se yrittää vähentää vanhusten hoitoon käytettävän rahan määrää.

Valinnanvapaus ja palvelusetelit toimivat mainiosti jo nyt. Mutta ei niillä mitään saa.

Siellä jossain rämpinyt sotaveteraani-isäni ei ole kani, mutta heittopussi ja hylkytavara kylläkin. Noin niin kuin käytännössä ja poliittisesti.

Kipannevat äijän terveyskeskuksesta kadulle maanantaina.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Isäni kuuluu vielä varsin pieniin ikäluokkiin. Toisin on minun kohdallani; meitä 1946 - 1951 syntyneitä kutsutaan suurten ikäluokkien edustajiksi. Huolestuttavan monet meistä ovat yhä elossa, minäkin. Pahimmassa tapauksessa monet meistä ovat hengissä vielä 20 vuodenkin kuluttua.

Olisi kiva tietää missä me silloin lojumme, sananmukaisesti, kun rahaa ja paikkoja ei ole näille paljon pienemmillekään ikäluokille, siis 1920-luvulla syntyneille.

Olen aika varma että 20 vuoden kuluttua, ehkä jo varhemminkin, meitä suurten ikäluokkien edustajia ryhdytään hienovaraisesti eliminoimaan. Kun ei rahat riitä jukolauta, vai miten lrwin lauloikaan.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

stanan sairasta Pekka. Vtuttaa isäsi puolesta.
Toivon että löydät hänelle HYVÄN paikan.

Vaimoni oli hetken töissä kunnallisessa vanhusten hoidossa.
Lopetti sen ja palasi takaisin toiselle hoitosektorille.
syynä oli että ei jaksanut henkisesti sitä riittämättömyyttä kun hoidettavana vanhuksia oli valtavasti per hoitaja ja yksin piti koettaa nostella isokokoisia suihkuun jne. . apua sai hälyttämällä toiselta osastolta sen AINOAN hoitajan , jolloin kyseisen osaston hoidokit jäi YKSIN. Aikaa ei ollut oikeasti mihinkään, vaikka juosten koettivat tehdä töitään. tuntui pahalta kun ei voinut antaa YHTÄÄN aikaa hoidettaville. Ihmetystä herätti haamuhoitajat joita oli listoilla vaikka ei ollut puoleen vuoteen näkynyt kertaakaan töissä jne.

No Soinilla on ratkaisu, vaihdetaan Suomalaisen tilalle filippiini niin homma on reilassa.

PRKL kyllä olisi KIRVEELLÄ töitä ….

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Soinia potalle siirrettäessä sitten aikanaan tarvitaankin 5 filippiiniä:-)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Aika rankkaa jos ei paikkoja ole, lain mukaan pitäisi olla.

Meillä Attendo lopetti ja heitti kaikki neljä tehostetun palveluasumisen asukastaan pihalle upouudesta 31-paikkaisesta talostaan, aika löytää uusi paikka kaksi viikkkoa. Sitä ei saanut kertoa etukäteen ja kun oli vaarana että asia lukee lehdessä, Attendon ehdotus omaiselle oli ettei päivähuoneeseen tuoda lehtiä. "Auttoivat" sen verran että jos ei dementiapotilas itse tai omaisensa löydä paikkaa niin 100 km:n päässä on toinen Attendo tarjolla.

Minun kotikunnassani "soteen valmistautuminen" uhkaa vähentää sekä valinnanvaraa että tehostetun palveluasumisen kapasiteettia. Puheet valinnanvapauden lisääntymisestä ovat täyttä hevonkackaa.

"Mahdollinen uudistus ei lisää rahan määrää. Se yrittää vähentää vanhusten hoitoon käytettävän rahan määrää."

Naulan kantaan.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Kyllä olisi nyt aihetta oikeasti nousta barrikaadeille.
Ahneus ja välinpitämättömyys , sekä tuloksenteko ajaa kaiken ohi.

jokainen meistä vanhenee, millainen on oma tulevaisuus hoitokodissa...….

think about that

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Totta, mutta ei ole kyse pelkästään tuloksenteosta, vaan säästämisestä yleensä. Säästäminen ja vyön kiristäminen ovat Suomessa äärimmäisen suosittuja teemoja, ja niiden rinnalla vanhusten laiminlyönti on kevyttä kauraa.

Säästäminenhän on nimenomaan valtion ja hallitusten tavoite, ja se näkyy täysin suoraan siinä kuinka vanhuksiamme hoidetaan ja onko heille yleensäkään tarjolla hoitoa.

Veronmaksajina suurin osa meistä kannattaa innolla kaikkia säästötoimia. Minkä taakseen jättää sen edestään löytää. Tosin kukaan ei usko siinä iässä vanhenevansa kun vielä on päätöksiä tekemässä.

Todella kauhulla ajattelen ikätovereitteni tulevaisuutta, etenkin kun nyt alle nelikymppiset suureen ääneen ja suurella joukolla valittavat suurten ikäluokkien korkeasta elintasosta ja huimista eläkkeistä. He eivät tule ropoakaan meidän hoitoomme aikanaan antamaan.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen Vastaus kommenttiin #5

jep

ja kun minä olen eläkeiässä (nyt 47) niin ei ole eläkkeitä ollenkaan.

kerätyt eläkevarat on saatu varmasti siirreltyä veroparatiiseihin ja globaaleille firmoille

Sinun ikäluokka vielä jonkunlaisen eläkkeen tulee saamaan

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #6

Itse asiassa minun ikäluokkani maksoi eläkemaksuja jopa 10 vuotta niin ettei maksuista eläkettä kertynyt senttiäkään. Eikä kukaan ole tähän päivään mennessä kyennyt selittämään mihin ne maksut katosivat. Ainakaan veroparatiiseihin ne eivät menneet.

Ehkä ne rahastoitiin, tai niillä maksettiin joidenkin muitten eläkkeitä.

Oletko tarkistanut onko tuleva eläkkeesi karttunut eläkemaksuillasi, vai onko sinunkin eläkemaksusi käytetty joidenkin toisten hyväksi?

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen Vastaus kommenttiin #7

sama juttu ensimmäiset vuodet kertymä 0 , vaikka töitä tuli painettua "simona" pitkiä päiviä ja useaa työtä yhtäaikaa

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Raha on ainoa väline jolla vanhusten hoito voidaan saada inhimilliselle tasolle, nyt ja tulevaisuudessa. Raha vanhusten hyvään hoitoon voidaan saada rahan valikoidulla kohdentamisella, keräämällä sitä enemmän, tai säästämällä se jostain, joka ei ole yhtä tärkeätä.

Isääni se ei ehdi auttaa. Sotaveteraani saa hapantua missä lystää, koska hoitopaikkoja ei ole. Ovat muuten kiinnostava ilmiö nuo sotaveteraanit; heistä puhutaan ja heitä kiitellään, etenkin itsenäisyyspäivänä, ja heitä kunnioittavia paitoja käytetään, mutta kun pitäisi hoitopaikka löytää niin veteraani ei kiinnosta ketään.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

kiittämättömyys on maailman palkka.

tärkeisiin asioihin löytyy aina rahaa ja aikaa.

se kertoo moraalistamme

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Mä täytin kuun alussa 79v. Yksinin eleleävänä vanhuksena on kai aika alkaa hamuilla hoitopaikkaa täältä Vantaan seudulta?
Asuntoni on hissittömän talon kolmannessa kerroksessa. Sinne kapuaminen, vesijumpassa ja kuntosalilla huhkiminen on jotakuinkin vielä onnistunut.
Isävainajani aikoinaan käytti sanontaa "vuos lapsen kasvattaa kaks vanhan vanhentaa". Eli saattaa olla aika lähellä muu hoito kuin e.m. itsehoidot. Toivonkin, että Pekan isän kokemukset kohdallani eivät näillä leveysasteilla olisi koettavissa. Tai seuraavat maan hallitukset korjaavat mahdolliset puutteet. Sen sitten näkee, kun on ajankohtaista.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kaima, isäsi uloskirjoituksesta voisi vielä keskustella terveyskeskuksen ylilääkäirin kanssa. Viimeinen sana on hänen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset