PekkaSiikala11 Kaikki on paremmin kuin ennen

Ymmärtääkö Antti Kaikkonen harkita - Keskustalla paha ongelma

Kun Sipilä lähti ryhtyi Antti Kaikkonen harkitsemaan, kuten poliitikoilla on tapana sanoa. Toivottavasti Kaikkonen harkitsee nopeasti ja oikein, sillä kepu ei Kaikkosta kestä, ei tällä hetkellä. Puolue tarvitsee jotain uutta ja luotettavaa ja ehdottoman ryvettymätöntä.

Puhutaan siis Keskustan uudesta puheenjohtajasta. Kun näin sivullisena mahdollisia ehdokkaita pohdin ja tutkailin niin havaitsin että puolueella on enemmän kuin pula pätevistä, kokeneista, raikkaista, ryvettymättömistä ja vailla rasittavia kytköksiä olevista ehdokkaista.

Antti Kaikkonen tuomittiin 5 kuukauden vankeusrangaistukseen Nuorisosäätiön vaalirahakohun jälkimainingeissa 2013  -  luottamusaseman väärinkäytöstä. Tuolloin Kaikkonen nopeasti harkitsi, eikä valittanut tuomiosta. Niinpä rohkenen toivoa hänen nytkin nopeasti harkitsevan, ja sen jälkeen lakkaavan harkitsemasta asettumista ehdolle kepun puheenjohtajavaalissa.

Kyllä kansa tietää, ja ellei kansa niin viimeistään Puheenvuoro. Mistä kepulle muutaman kuukauden kuluttua ns. synnitön ja pätevä puheenjohtaja?

Taidattekos sen kertoa?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Onhan siellä päteviä naisiakin.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Itse asiassa kävin läpi naiset, ihan ensimmäiseksi. Löytyy päteviä, kokeneita, ryvettymättömiä ja vaikka mitä, mutta ei yhdessä paketissa.

Tosin nyt sillä tarkoittamallani kokemuksella ei ole hirveän suurta merkitystä, koska missään tapauksessa kepusta ei pääministeripuoluetta tule. Kepu on oppositiossa tai sitten jonkinlaisen hallituksen jonkinlainen apupuolue.

Löytyisikö rohkeutta valita nuori nainen, sellainen jolla vielä ei ole ministerikokemusta? Muuten käyvät vaihtoehdot todella vähiin.

Viljo Asikainen

Vaalitappiosta johtuen Keskusta tulee menettämään myös paikan eduskunnan puhemieskolmikossa. Ne paikat menevät vakiintuneen protokollan mukaan kolmelle suurimmalle puolueelle. Tosin eduskunta voi halutessaan täyttää nämä paikat aivan kuten haluaa.

Protokollan mukaisesta puhemiehen paikasta on syntynyt erilaiset tulkinnat Halla-ahon ja Orpon välillä. Edellinen katsoo paikan kuuluvan toiseksi suurimmalle puolueelle ja jälkimmäinen toiseksi suurimmalle hallituspuolueelle.

Minä (öhöm!) katson paikan kuuluvan suurimmalle ei-pääministeripuolueelle. Täten Halla-aho on siinä oikeassa että puhemies voi olla myös oppositiopuolueesta ja Orpo väärässä tulkitessaan puhemiehen paikan edellyttävän puolueensa hallituksessa oloa. Orpon kanta on ikävällä tavalla vastoin vallan kolmijako-oppia. Eduskunnan itse itsensä hallinnointi maan korkeimman vallan käyttäjänä ei saa olla riippuvainen hallituksesta paitsi siinä että valtion vallanjakosyista puhemies ja pääministeri eivät ole samasta puolueesta.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Halla-aho ja näinollen myös Viljo Asikainen on aivan oikeassa. Eduskunta ei edusta hallitusta ja eduskunnan puhemiehen paikka kuuluu toiseksi suurimmalle EDUSKUNTApuolueelle, ei toiseksi suurimmalle hallituspuolueelle.

Viljo Asikainen

En puhuisi toiseksi suurimmasta puolueesta vaan suurimmasta puolueesta pääministeripuoluetta lukuunottamatta. Lopputulos saattaa olla näissä eri vaikka käytännössä on useimmiten sama.

Viljo Asikainen Vastaus kommenttiin #17

Lähtökohta puhemiehen valinnassa on tietenkin se että eduskunta äänestämällä hänet valitsee. Puolueet ovat pyrkineet tämän tekemään sopuisasti protokollan l. tapakulttuurin mukaan. Kun maassa ei nyt valitun eduskunnan järjestäytyessä ja valitessa puhemiehistön vielä ole uutta hallitusta, eikä se rajoitus että puhemies ja pääministeri ovat eri puolueesta ole vielä ajankohtainen, tullaan puhemieheksi luonnollisesti valitsemaan suurimman puolueen edustaja. Tässä tilanteessa ei PS:llä ole perusteita vaatia puhemiehen paikkaa – eikä se todennäköisesti sitä vaadikaan.

Mutta kun sitten uusi hallitus on nimitetty ja eduskunta tämän huomioon ottaen valitsee uuden puhemiehistön koska pääministeriksi on todennäköisesti tullut saman puolueen edustaja kuin puhemies on, tulee PS:n ja Halla-ahon vaatimus puhemiehen paikasta ajankohtaiseksi. Tässä tilanteessa PS todennäköisesti on suurin ei-pääministeripuolue ja oppositiopuolue. Hallitus on parlamentaarinen enemmistöhallitus kuten sen tietenkin pitää ollakin. Hallituksella on sama enemmistö myös eduskunnan puhemiehestä äänestettäessä ja jos se esiintyy monoliittisesti tämän enemmistönsä turvin se äänestää puhemiehen Orpon vaatimalla tavalla hallituspuolueiden sisältä ja syrjäyttää suurimman ei-pääministeripuolueen, oppositiopuolue Perussuomalaisten ehdokkaan.

Luultavasti näin tulee tapahtumaan. Montesquieun vallan kolmi-jako-oppia loukataan kun toimeenpanovaltaa edustava hallitus määrää lainsäädäntövaltaa edustavan eduskunnan puhemiehen. Toivottavasti PS ei vaieten tyydy tähän vaan riitauttaa hallituksen menettelyn vaikka ei voikaan hallituspuolueiden jyräämää äänestystulosta horjuttaa. Toivottavasti asia nousee julkiseen keskusteluun valtio-oppineita myöten. Toivottavasti tasavallan presidenttikin arvojohtajana ja entisenä kokeneena eduskunnan jäsenenä ja myös puhemiehenä osallistuu keskusteluun. Mitä sanoo pääministeri ja mitä sanovat muut hallituspuolueet kuin Kokoomus?

Joka tapauksessa PS tekee palveluksen kansanvallalle paljastamalla ja riitauttamalla mädän käytännön syrjäyttää puhemiehen paikalta suurin ei-pääministeripuolue siitä syystä että se ei ole hallituspuolue. Näin toimien PS puolustaa maan korkeimman vallan haltijan eduskunnan itsenäistä hallitusvallan ohjailupyrkimyksestä riippumatonta asemaa. PS osoittaa että sen vaalivoitto ei ollut turha.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Katri Kulmuni on hyvää puheenjohtaja-ainesta.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ei varmasti huono valinta. Mutta onko hänellä muuta kokemusta kuin kansanedustajan työ ja toimiminen Paavo Väyrysen avustajana?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jos on toiminut asiallisesti noissa hommissa on kyllä varsin pätevä.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Ulosanti vähän mietityttä, puhuu vähän jotenkin oudosti, ei niin selvästi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kaikkosen tähti on laskeva. Hän edustaa mennyttä aikaa aivan samalla tapaa kuin nykyinen Kepu muutenkin.

Suosikkini Sipilän seuraajaksi on Mikko Kärnä. Hänessä yhdistyy uusia ja vanha. Saarikko on liiaksi Soteen sotkeutunut.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Minusta Kärnä on persumpi kuin persut. Saarikko ei sote-puuhissan, etenkään loppumeterillä, pisteitä kerännyt. Käsittääkseni hän oli ylettömän ja kritiikittömän lojaali Sipilälle. Joka tapauksessa oletan hänen kieltäytyvän, koska perheenlisäystä on tulossa juuri syyskuussa.

Entä Anu Vehviläinen? On ministerikokemusta ja hän ehkä jonkinlaisessa värittömyydessään voisi olla puoluetta rauhoittava hahmo.

Yle taitaa olla ensimmäinen media, joka nostaa Vehviläisen nimen vahvasti esiin:

https://yle.fi/uutiset/3-10743010

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Oli miten oli, Kärnästä tulemme vielä kuulemaan. Saattaa olla niin, että Sipilä päättää seuraajansa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Voipi olla, monelle tulee tulee vielä ikävä Sipilää keskustan kannattajajoukossa. Kaikkonen, Lintilä ja Leppä = Tupu-, Hupu- ja Lupuoletettuja... Kulmunilla raskas miinus SNS:n jäsenyys, haiskahtaa K-linjalta. Vehviläinen vahvin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset