PekkaSiikala11 Suoraa puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Tietojärjestelmät

Sote-uudistus ei tuo säästöjä - Paitsi herrain mielikuvituksissa

Sote- ja maakuntauudistus muodostavat yhdessä käsittämättömän suuren huijauksen, ryöstön ja tulonsiirron. Ylistetyn valinnanvapauden säästöpotentaali on pyöreä nolla. Todellisuudessa edes nollaan ei päästä, vaan kustannukset nousevat rajusti.

Kyseessä ei ole minun mielipiteeni, vaan Valtionvarainministeriön Hetemäen lausunto. Uskokaa pois.

Digitalisaatio valtava huijaus - Silti siihen uskotaan

Tyhmät ja tietämättömät vannovat digitalisaation nimeen, etenkin ne joille Nokia aikanaan nousi päähän ja vähän vielä ylemmäs. Enimmän aikaa digitaaliset tietojärjestelmät kuitenkin takkuilevat, kaatuilevat ja sekoilevat. Kun ei osata niin ei osata.

https://yle.fi/uutiset/3-10207164

Viimeksi maanataina jouduin turvautumaan manuaaliseen (hieno sana) toimintaan raahautumalla katsastuskonttorille jonottamaan, koska Trafin tietojärjestelmä ilmoitteli tilapäisestä häiriöstä. Yritä myöhemmin uudelleen.

IN - Ihmiskunta ajopuuna digitalisaation ajan virrassa?

Nyt on muodikasta puhua, scifistellä ja ennakoida digitalisaatiosta – tuosta bittiyden logistiikasta, joka luo mahdollisuuden teknologisena alustana ideaan:

Kaikki tietävät kaikkien kaikesta! Näinkö avaamme vuorovaikutusten säikeet evoluution tasolle, joka huolehtii kaikesta elävän biomassan sopeutumisesta ajanhetkellä vain nyt! [fil.]|1|2

 

Mitä tämä digitalisaatio oikeastaan on?

Olisiko Sipilä kerrankin oikeassa?

On tämä vaan ihan käsittämättömän järjetöntä!!

Eri Sote asiakas- ja potilastietojärjestelmiä on Suomessa yli 800??

HALOO!??

Yksi "kehittämis-" muutoshanke kestää 8 vuotta??

HALOO!??

"puhutaan asiakas- ja potilastietojärjestelmistä"
"korvata 800 tietojärjestelmää"
"Muutoshanke Apottia on tehty vuodesta 2012 lähtien. Valmista odotetaan 2020"

Ei tietoa kuka rahastaa ja miten paljon rahastaa, mutta varmaa on että rahastaa. Ja paljon rahastaakin!

Harjanvarsi ei tuo kyberturvaa

Maaseudulla oli ennen tapana, että talon pääoven eteen jätettiin harja merkiksi siitä, ettei isäntäväki ole kotona. Ovea ei lukittu, kun lähdettiin kirkolle.

Nyt, jos moista vielä tekee, niin ensimmäinen liettualainen varasliiga vie mummon säästöt eteisen piirongin laatikosta alta aikayksikön. Harjanvarsi ei turvaa murroilta.

Onneksi ovet on hiljalleen saatu säppiin. Samoin tietokoneet, -järjestelmät ja -liikenne olisi syytä oppia suojaamaan. Niin maalla, merellä kuin ilmassa.

Lypsyrobotti hakkeroitiin

Painetta ja tolkkua it-hankintoihin

Viime aikoina on puhuttu paljon tarpeellisista rakennemuutoksista taloutemme vakauttamiseksi. Rakennemuutoksissa tulisi hyödyntää mahdollisimman paljon digitalisaation mahdollisuuksia, eli uusinta teknologiaa ja it-järjestelmiä. Valitettavasti it-hankinnat ovat viime aikoina usein kuitenkin epäonnistuneet ja julkisuudessakin on todettu esimerkiksi Viron menneen jo Suomen ohi alan osaamisessa.

IT-kilpailutus on korruption kehittynein muoto

Valtiovarainministeriö Antti Rinne on huolissaan valtion jättimäisistä kahden miljardin vuosittaista it-kuluista. Mihin tarvitaan 15 eri hanketta sähköisen asioinnin parantamiseksi kun voisi luoda yhden, hän kysyy. 

Ei ne veronmaksajien it-menot vielä tähän lopu. Kuntien kulut kulkevat kohti miljardia, eikä kukaan tiedä  kuinka paljon säästöjä syntyisi jos viranomaisten liki kolmen miljardin tietojärjestelmät vielä toimisivat virkamiesten ja kansalaisten toivomalla tavalla.

TVT koulussa - onni vai onnettomuus

Sähköisestä oppimisesta ollaan puhuttu jo pitkään. Opetuksen järjestäjät kannustavat käyttämään tietotekniikkaa ja sähköisiä oppikirjoja säästöjen toivossa ja varmasti myös näyttääkseen Suomen pysyvän tietotekniikan kärjessä.  

Hienoja tavotteita, mutta todellisuus on monessa paikassa jotain aivan muuta.

LÄÄKÄRI EI OLE JOHTAJA

Mutta johtaja voi olla lääkäri.

Suomen terveydenhuolto ei olisi niin suurissa ongelmissa, jos lääkärikoulutus olisi avain hyvään johtamiseen. Lääkäreillä on merkittävä edustus kaikessa siinä päätöksenteossa, joka vaikuttaa potilaiden hoitoon, mutta siitä huolimatta kohtaamme käsittämättömiä tilanteita terveydenhuollossa. Kun varsin usein julkisellakin puolella saa myös erinomaista palvelua, voi hyvällä syyllä kysyä, mistä erot todellisuudessa johtuvat.

Terveydenhuollon tietojärjestelmät korjattava

”Terveydenhuollon tietojärjestelmien käytettävyysongelmat aiheuttavat tunnetusti tyytymättömyyttä ja tuhlaavat käyttäjien arvokasta aikaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä